Annak, ha a nők nem akarnak szexelni, igen sok oka lehet. Nem kell azonban egyből a legrosszabbra gondolni – egyszerű, könnyen kezelhető dolgok miatt is kerülhetik az intim együttléteket.

Azt, hogy vajon mi lehet az oka annak, ha a nők vágya hirtelen elillan, és a szeretkezések száma megritkul, korábban több kutatás során is vizsgálták. A nők egyes felmérések szerint a túlhajszoltság, a partnerük súlya, de a menopauza miatt is elutasítóak lehetnek, a szakértők szerint azonban a legtöbb probléma a bizalom hiányából ered. A nőknél nehezebb elérni, hogy ellazuljanak; ez gyakrabban előfordul akkor, ha volt már rossz tapasztalatuk a múltban.

A szexuális problémák megoldásában azonban többen is tudnak segíteni. Az egyik szakember, Jacqui Olliver, aki kifejezetten az erotikus élmények jobbátételére szakosodott, korábban egy listát is írt az elutasítás leggyakoribb okairól. 

1. Nincs orgazmusa, vagy csak ritkán

Korábbi felmérések szerint a nők csupán egyharmada jut könnyen az orgazmushoz. Ennek oka lehet az is, ha nem valami jó a partner technikája: ha hiányzik a finomság, akkor a csalódást keltő technika állandó elemzése képtelenné teheti a nőt az orgazmusra. Náluk a szex ugyanis nem az ágyban, hanem a fejükben és a szívükben kezdődik: sok nőnek fontos az érzelmi intimitás és az érzelmi beteljesülés ahhoz, hogy ragaszkodni tudjon a szexhez. Mivel a nők nem mernek verbálisan kommunikálni arról, mire vágynak az ágyban, a férfiaknak valahogy olvasniuk kell az apró csípőmozgásokból, az elejtett nyögésekből és a finom nonverbális utalásokból.

S ha az adott párkapcsolat már évek óta tart, az is előfordulhat, hogy a nő egyszerűen unja a szexet. Ha mindig receptre szeretkezünk, ha az aktus menete mindig ugyanaz, a nők vágya könnyen alábbhagyhat. Szükségük van a változatosságra, a meglepetésre.

2. Egészségügyi problémái vannak 

Egészségügyi probléma alatt nem csupán az alkalmi fejfájásra vagy a havivérzésre lehet gondolni: a háttérben súlyosabb baj is állhat, amely elveszi az energiát minden mástól. A segítségkérés mellett fontos az is, hogy a partner mindenben támogassa a szenvedő felet. 

3. nem érzi magát vonzónak

Ha egy nőt túlterhel a munka, a házastársi és a családi kötelezettségek, nem biztos, hogy túl sok motivációja lesz a szexhez. Akkor sem vágyik majd igazán az intim együttlétekre, ha felszedett pár kilót – sok nő hajlamos zavarba jönni a teste miatt és taszítja is őket a gondolat, hogy szex közben meg kell mutatniuk a testüket. Egy kis önbizalomerősítéssel sok nő visszanyerheti érdeklődését a szex iránt. Fontos nekik, hogy úgy érezzék, partnerük érzelmileg, fizikailag és szexuálisan is támogató.

4. Fogamzásgátlót szed

A nők vágyát a fogamzásgátló szedése is befolyásolhatja. Ha párunk elkezdi szedni a tablettát, és pár hónap múlva elmúlik belőle a szexuális tettvágy, az nem véletlen: még a legalacsonyabb hormontartalmú készítmények is tönkre tudják tenni a libidót. A fogamzásgátló szerek ugyanis folyamatosan megzavarják a nők normális termékenységét, ami sok nőnél a nemi ösztön csökkenésével párosul. 

(Player, Dívány, Femina)