2011.12.30. 19:10
Válogatás a Helyszínelők blog gyöngyszemeiből, avagy higanyos hamburger, nézőket gyilkoló kakas, turistákat rettegésben tartó méhraj, és az év lúzere, aki visszakérte a lefoglalt narkóját a zsaruktól.

Nehéz egységesített toplistát készíteni a Velvet bűnügyi blogja, a Helyszínelők 2011-es terméséből, hiszen annyira sokrétű és ijesztően kreatív bűntetteket követtek el embertársaink egymás ellen - sőt, néha állatok ellen és viszont -, hogy egy könyvet is megtöltenének. Szigorúan szubjektív válogatás alapján az alábbiak érdemelték meg az év végi kiemelést.

Állati kegyetlenséggel

Állatokkal kapcsolatos bűncselekményekben rendkívül gazdag volt az év. 2011 egyik legsúlyosabbja minden bizonnyal a lovat dugó férfi, közvetlenül utána jön az az igen okos elkövető, aki heveny vadászlázában egy egymillió forint értékű postagalambot lőtt le, ezekhez képest pedig viszonylag enyhének tűnik a közúton disznót vágó illetők története. Az év legkedvesebb, ugyanakkor legmeghatóbb állatos híre a mártírhalált halt, életmentő nyuszié volt.

nyul

Az állatvilágnak az emberiség sérelmére elkövetett bűntetteiről - mintegy bosszúállásként a sok elszomorító, állatkínzós hír után - szintén külön listát lehet írni. Az amerikai kakasviadalon a pengével felszerelt jószág állt bosszút azokon, akik azért jöttek, hogy lássák őt harcolni, egy versenyló pedig szintén megtámadta a rajta szórakozó közönséget. Harmadik díjat érdemel a turistákra támadó darázsraj, a szomorú esetek ellenpontjaként pedig muszáj megemlíteni a hazai tűzoltóságot, akik többek közt kiscicákat, német vizslát, német juhászkutyát és egy kerítésbe szorult őzikét is megmentettek.

A javítóintézet új lakói

A fiatalkorú bűnözők különösen nagy számban képviseltették magukat idén. Talán a leggyönyörűbb az a hatéves kisfiú, aki heroint árult Pittsburghben - hogy mire kellett neki a pénz, rejtély -, de versenyben van egy másik, hasonló korú gyerkőc is, aki fegyverrel jaszkarizott az oviban, illetve az a magyar kortársuk, aki hasba lőtte a saját testvérét.

A kicsit idősebbek sem fogták magukat vissza idén: egyikük tizenhárom évesen szikével lopott telefont, egy fiatalokból álló csapat fosztogatós flashmobot tartott, míg néhány elvetemült kiscsaj szabályosan rettegésben tartott egy kisvárost.

Szexuális abúzus

2011-ben a férfiak főleg a saját farkukkal kapcsolatos esetek miatt vonultak be a médiába. Egyikük - egy szemész - szemvizsgálat közben képzelte rúzsnak a szerszámát, és cirógatta vele behunyt szemű hölgypáciense ajkait, másikuk a saját barátnőjének fegyverével lőtte szét a bránerét, csakúgy, mint egy román tanácsos, akit vadásztársai valószínűleg haláláig fognak zrikálni, amiért tökönlőtte magát egy vadászaton.

Különös kegyetlenséggel

A kreativitás határtalan, ha gyilkosságról van szó. A higannyal töltött hamburgert készítő nő és a gyorsétterem ellen autós támadást intéző férfi mindenképpen a toplista tetején csücsülnek ebből a szempontból, épp úgy, mint a házilag tankot építő mexikói drogkereskedők. A kreatív öngyilkosságok listáját pedig minden bizonnyal a piranhák közé ugró, dél-amerikai fiú vezeti, de különdíjat érdemel az a férfi is, akit szó szerint a gatyájánál fogva tartottak meg, miután kiugrott egy ház tetejéről.

pirannya
Fotó: Northfoto

Az év Darwin-díjasai

Ha pedig szeretnénk kiosztani a leghülyébb bűnözőnek járó, képzeletbeli kupákat, akkor nagyon nagy bajban lennénk. Igen nehéz eldönteni ugyanis, hogy a matekháziját a helyszínen hagyó fiatalkorú, a lefoglalt kábítószerét a zsaruktól visszakérő, a helyettes rendőrkapitányt elgázoló, a rendőröknek trágár ímélt író, vagy a betörés közben kéménybe szoruló személy érdemelné-e meg jobban a díjat. Kazincbarcikai kollégájuk legalább őszinte volt: ő, amikor megkérdezték, hogy miért várta be a zsarukat, csak annyit mondott: annyira rosszul él, hogy inkább bevonul a börtönbe.