Gyilkosságok sora rázta meg áprilisban Magyarországot. Ezek során 14 ember meghalt, 13 pedig megsebesült vagy orvosi ellátásra szorult. Mindenki kétségbeesetten keresi az okokat, de a kulcsi, soproni, akarattyai, győri és tolnai esetek más-más okból történtek. Szerepet játszott bennük családi viszály, féltékenység, anyagi érdek, bosszúvágy, de a szakértők szerint nem elhanyagolható ok az általános társadalmi feszültség és a kékfénybe átment híradók sem. Az emberek itt csak gyilkosságokat, rablásokat, bűneseteket látnak, és egy idő után ez a minta fog beépülni a személyiségükbe.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfőn az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az ORFK bűnügyi főigazgatóságán vasárnap elemezni kezdték a balatonakarattyai, a soproni, a győri és a kulcsi gyilkossági ügyeket, és bár nem sorozatgyilkosságokról van szó, ezek "rendkívül tanulságos esetek". Szerinte a gyilkosság oka minden esetben más volt. A soproni oka a nyereségvágy volt, Kulcson családirtás történt, a győri lövöldözés gyanúsítottja pedig önvédelemre hivatkozva ölt. Garamvölgyi állítja: "hosszú pályafutásom alatt nem találkoztam ilyen esetekkel", amikor két hét alatt bizonyosan tíz embert öltek meg. Azóta ráadásul a tolnai karambolról is bebizonyosodott, hogy az apa direkt vitte magát és két gyerekét a halálba. Mindez az emberek "biztonságérzetét erősen befolyásolja". Hozzátette, az emberölések száma valószínűleg az idén is azt elmúlt évek statisztikai átlagához közelítve, 180 és 220 között marad.

"Biztos vagyok benne, hogy véletlenről van szó" – magyarázta a Velvetnek Végh József kriminálpszichológus. Szerinte a reggeli és esti hírműsorok, amik "kékfény-műsorokká" alakultak, szintén torzítják az embereket. "A negatív identitás is minta" – elemezte azt a helyzetet, hogy a sok erőszakos tett láttán mások is ezt láthatják egy idő után követendőnek. A filmek is károsak lehetnek szerinte, "ahol lehet látni, hogy kivégzik a rendőr hozzátartozóit, ő meg bosszút áll". Egy hétköznapi rendőr ilyet nem tehetne – tette hozzá.

Probléma még a gyerekek esetében, hogy "a virtuális valóság beépül" a viselkedésükbe, az ebben tapasztaltak válnak értékké a számukra, ezáltal mintegy skizoid állapotba kerülnek. Gyakran későn jönnek rá, hogy "nem lehet új életet venni", ha a meglévőt már elszúrták. Végh szerint az iskolákban nem tanítanak, tréningeztetnek konfliktuskezelést, mediációt. Ugyanis "széteshet a család, ha nem tanítják meg az embert" erre – fűzte hozzá. Ráadásul gond, hogy "az állam a rábízott közbiztonsági feladatokat sem tudja ellátni". "Van egy össztársadalmi feszültség" – mondta Végh József. Szerinte a családok életében is megjelent egyfajta válsághelyzet. Elterjedt az a szemlélet, hogy "itt és most kell meggazdagodni" – tette hozzá Végh. Sok mostani bűncselekményt azonban nem a pénz motivált, hanem az agresszió, amit Végh szerint az örökölt agyi tulajdonságok, a hormonháztartás működése, az éhség (ami befolyásolja a hormontermelést) és a szocializáltság alakítja együttesen.

Németh Zsolt kriminológus a fiatalok által elkövetett bűnesetekre utalva az MTI-nek elmondta, hogy ezek között nincs összefüggés. Hozzátette, egy-egy ember személyiségét a genetikai öröklődés, a fejlődés, a családi, az iskolai és egyéb közösségi tényezők is alakítják, de azt a vélekedést, hogy az erőszakos filmeket, játékokat néző fiatalok egy idő után nem tudnak különbséget tenni a valóság és a virtualitás között, egyetlen kutatási adat sem támasztja alá. A soproni kettős gyilkosságra utalva a kriminológus megjegyezte: egy ilyen bűncselekmény traumát okoz a közösségben, önvizsgálatra ad okot és lehetőséget az embereknek, hogy elemezzék a történteket, és megvizsgálják, ők mit tesznek a közösségért, társaikért, hogy meghallják, észrevegyék a segélykiáltásokat, jelzéseket.

A továbbiakban kulcsszavakban összefoglaltuk az előző hetek tragédiáit Kulcstól Tolnáig.


Az áprilisi gyilkosságok nagyobb térképen való megjelenítése

Családi mészárlás Kulcson

Tetthely: Fejér megye, Kulcs, Hegyalja utcai családi ház és kertje.

Elkövetés időpontja: április 4-6.

Felfedezés és lebukás időpontja: április 6.

Halálos áldozatok: 4 ember: az elkövetéssel gyanúsított férfi nagyszülei (a 87 éves dr. Horváth Ferenc és a 83 éves Horváth Ferencné), apja (a 61 éves Horváth Ferenc) és bátyja (a 35 éves Horváth Szabolcs).

Sebesültek: 4 ember: az elkövetéssel gyanúsított 23 éves férfi, a 63 éves anyja, a 36 éves nővére és a nővére 57 éves barátja. Utóbbi hárman súlyos sérüléseket szenvedtek.

Tettes: H. Csanád Jutas, Horváth Ferenc fiatalabbik fia.

Motivációja: hónapok óta gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket. Egyes pletykák szerint apja keményen fogta a családot, mindenki bezárkózó volt a famíliából, így a rossz családi viszonyok is állhattak a gyilkosságsorozat mögött.

Módszere: bátyját és nagyszüleit késsel, apját késsel és bozótvágóval ölte meg. Tervei szerint anyját és nővérét áramütéssel ölte volna meg.

Meggyanúsítása: több emberen különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják, előzetes letartóztatásban van.

Emberölés fegyverért Sopronban

Tetthely: Győr-Moson-Sopron megye, Sopron, Anger téri lövészklub

Elkövetés időpontja: április 17.

Felfedezés és lebukás időpontja: április 18.

Halálos áldozatok: 2 ember: az Anger téri lövészklub elnöke (az 53 éves Sz. Sándor) és az ő ismerőse (a 43 éves B. Ervin).

Sebesültek: nem voltak.

Tettesek: 3 fiatal (két soproni, egy vámosszabadi): a 19 éves T. Attila (vélhetően ő lőtt), a 19 éves V. Roland (ő tervelhette ki a gyilkosságot) és a 18 éves M. Tamás (őrködött a bejáratnál).

Motivációjuk: "egy nagyobb balhéhoz" akartak fegyvert szerezni a lőtéren. Korábban már követtek el kisebb rablásokat, ezt akarták folytatni igazi fegyverrel. Egyikük esetében felmerült orvosi műhiba miatt meghalt anyja megbosszulása egy orvoson.

Módszereik: lőfegyverrel végeztek mindkét férfivel.

Meggyanúsításuk: nyereségvágyból, előre kitervelten, több ember ellen elkövetett emberöléssel gyanúsítják őket. T. Attilát és V. Rolandot társtettesként, M. Tamást bűnsegédként gyanúsították meg. Előzetes letartóztatásban vannak valamennyien.

Féltékenység és ellátatlanság Akarattyán

Tetthely: Veszprém megye, Balatonkenese Balatonakarattya városrésze, Árpád utcai nyaralóház.

Elkövetés időpontja: április elején, Húsvét körül.

Felfedezés időpontja: április 21.

Halálos áldozatok: 3 fő: a 70 éves Lajos, 92 éves unokanővére, Mária és az idős nő 54 éves gondozója, Teréz.

Sebesültek: nem voltak.

Tettes: az 56 éves K. András, Teréz korábbi partnere.

Motivációja: féltékenység, ugyanis sokáig szoros kapcsoaltban állt Terézzel.

Módszere: széklábbal és deszkával verte agyon Terézt és Lajost. Máriát ezzel ölte meg, mivel az idős nő egyedül nem tudta ellátni magát, ezért éhen halt. Felmerült a késsel való elkövetés is, de ezt a rendőrség nem erősítette meg.

Meggyanúsítása: több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják a férfit, aki őrizetben van.

Önvédelemre hivatkozik a győri gyilkos

Tetthely: Győr-Moson-Sopron megye, Győr, Bercsényi liget, Vadkan presszó előtti utcaszakasz.

Elkövetés időpontja: április 23.

Felfedezés időpontja: április 23.

Halálos áldozatok: 2 ember: az elkövető 30 év körüli haragosai, a nevüket egyelőre nem tudni.

Sebesültek: az elkövető felesége, Tímea sokkot kapott.

Tettes: a 30 év körüli P. Lajos, a győri Vadkan presszó tulajdonosa.

Motivációja: régóta haragban volt a két lelőtt férfivel. Előző este az áldozatok barátai hangosan mulattak a Vadkanban, mire a tulajdonos kitette őket. Másnap a két férfi odament, és felrótta ezt P. Lajosnak, aki szerint meg is fenyegették őt. Ezért állítása szerint önvédelemből lőtt az első férfire. Ennek ellentmond, hogy a másik áldozat az autójában volt már, és menekülni akart, amikor őt is agyonlőtte a férfi.

Módszere: sörétes puskával tüzelt.

Meggyanúsítása: több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják P. Lajost, aki őrizetben van, szerdán kerülhet előzetes letartóztatásba.

Veszélyes öngyilkosság a 6-os úton

Tetthelyek: Tolna megye, Szekszárd, Spar áruház parkolója, illetve Tolna, a 6-os főút város melletti szakasza.

Elkövetés időpontja: április 22.

Felfedezés időpontja: április 23. (ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy nem véletlen baleset történt).

Halálos áldozatok: 3 ember: a vétkes autó sofőrje, egy 42 éves férfi, és két gyermeke, egy 10 éves kislány és egy 8 éves kisfiú.

Sebesültek: 8 ember: a férfi volt élettársa, akit Szekszárdon ütött el szándékosan, könnyebben sérült. A buszon, amelybe belehajtott, 7 fő sérült meg, közülük ketten súlyosan.

Tettes: az autó 42 éves sofőrje.

Motivációja: a férfi volt élettársa egy hónapja költözött el tőle, ő pedig nem tudta ezt feldolgozni, és ezért döntött az öngyilkosság és a gyerekek megölése mellett.

Módszere: volt élettársát Szekszárdon, egy áruház parkolójában próbálta elütni. Ezután autójában ülő két gyermekével a 6-os főúton elhagyta Szekszárdot, és egy szembejövő Volán-buszba vezette az autót a tolnai elágazásnál.

Meggyanúsítása: a rendőrség emberölés kísérlete és emberölés gyanúja miatt nyomoz. Ha ez igazolódik, a 42 éves férfi halála miatt megszüntetik az eljárást.