Ezernél is többen búcsúztatták Kaposváron a 11 évesen brutálisan meggyilkolt Szita Bencét.

A szombati szertartásra a tragikus eset miatt megdöbbent gyászolók sokasága érkezett a temetőbe. Tudósítóink becslése szerint ezernél valamivel többen vettek részt a szertartáson. A temetőn kívül rendőrök irányították a közlekedést, ugyanis több utcát lezártak a környéken. A szertartás előtt Gyöngyi Sándor, Bence nevelőapja a médiát irányította, hogy ki hová álljon a ravatalozóban.

Az első sorokban a családtagok foglaltak helyet, hátrébb a közeli barátok, iskolatársak álltak. A felravatalozott fehér koporsó körül koszorúk tucatjai borították a padlót. "Lélegzetem is visszafojtom, és ami fáj: én ki nem mondom, csitítom magam, hogy ne sírjak, hogy semmi szomorút ne írjak" – idézte a polgári szertartáson Várnai Zseni Néma bánat című versét egy szónok, akit a temető alkalmazottjaként mutattak be.

A szónok felidézte Bence életét születésétől, egészen a haláláig: érintette Felsőmocsoládot, ahol "megtalálta a lelki békét, a motorsport, a futball és a horgászat-háromszögében [...] Korán gyülekeztek feje felett a sötét fellegek, melyben ott lapult a sorsa" – zárta beszédét.

Bence féltestvére, Lilla rosszul lett a beszéd alatt, nagybátyja vezette a kint álló mentőautóhoz. A rövid, alig húsz perces szertartás után a gyászmenet a kisfiú halottas kocsiját kísérve elindult a sírhoz, ahol végső búcsút vettek tőle.

Gyöngyi Sándor, Bence nevelőapja rezzenéstelen arccal állt a sír mellett. A koporsó leengedésekor Bence féltestvére, Lilla a sírba dobta a kisfiú játékegerét. A családtagok kérésére a részvétnyilvánítások elmaradtak. A mentők több rosszul lévő embert láttak el, a temetés után az ezresre nőtt tömeg lassan szállingózott haza. (A temetésről készült videó itt.)

Az ügy legfontosabb fejleményei

Szita Bence eltűnését október 29.-én jelentette be nevelőapjának barátnője, P. Erika. Elmondása szerint a kisfiú a kaposvári Tesco mellett található játszótérről tűnt el, elmondása szerint három férfivel távozott a helyszínről. Az eltűnését éjszaka jelentette be. A gyereket civilek is keresték, attól tartva, hogy a közeli Deseda-tóba esett. A keresés azonban nem vezetett eredményre. A rendőrség szombaton őrizetbe vette P.Erikát, akit azzal gyanúsítanak, hogy felbujtóként felbérelte K. József és B. József hajléktalanokat, és meggyilkoltatta a gyermeket. Szita Bence holttestét szombaton találták meg Fészerlakpuszta mellett egy régi temetőben elásva. P. Erika tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, hétfőn azonban részletes beismerő vallomást tett.

Kaposváron még szombaton este csendes megemlékezést tartottak, a játszótéren, ahonnan Szita Bence eltűnt.