Gilberto Valle pár éve még nőket főzött volna vacsorára, most ő a börtönkonyha szakácsa. A pizzáját az első zárkától az utolsó szolgálati helyiségig tisztelik, bár néha azzal cikizik, hogy ne menjen senki a sütő közelébe, mert belekerülhet. Közben Valle ügye újratárgyalását szeretné elérni, kislányát pedig hosszú hónapok óta nem láthatta.

Gilberto Valle 2012 októbere óta ül börtönben, méghozzá azért, mert nők adatait gyűjtött össze ahhoz, hogy megölje, feldarabolja, majd elfogyassza őket. Vallét jogerősen ugyan még nem ítélték el, de így is kezd lassan beilleszkedni az új életébe – írja a New York Daily News. Anyja, Elizabeth osztotta meg a meglepő információt a lappal: fia szakácsként dolgozik a börtönben.

A 30 éves férfit jelenleg a manhattani Metropolitan Correctional Center nevű börtönben őrzik, és 44 centet (97 forintot) keres óránként a melójával. Anyja szerint sokat fejlődött a konyhában, a pizzakészítés mestere lett, még a fegyőrök is szívesen eszik a tésztaételét. Ő is jól jár új szakmájával, hiszen anyja szerint így legaláb elüti valamivel az időt [eredetiben: kill time]. A rabtársak persze rendszeresen azzal húzzák őt és egymást, hogy senki se álljon közel a tűzhelyhez, mert még a végén belekerül.

Valle célja nem feltétlenül egy börtönkonyhai karrier, szeretné ugyanis, ha újratárgyalnák az ügyét. Ami ráadásul még be sem fejeződött: ott tart, hogy bűnösnek mondták ki ugyan, de a büntetését változatlanul nem szabták ki. Anyja nehezen bírja fia nélkül. „Szörnyetegnek állították be, de nem az. Ártatlan" – mondta a lapnak Elizabeth Valle.

Perverz vagy gyilkos?

Könyvtáros Kulcsról

Magyarországon is volt egy furcsa történet, ami hasonló Vallééhoz.H. Csanád Jutas, a kulcsi négyes gyilkossággal vádolt férfi először magánzárkába került, majd később az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) rábízta a könyvtárosi munkát.

Valle ügyében az volt a fő kérdés, hogy az egykori rendőr szimplán perverz volt, és azért látogatott durva hullagyalázó fétisoldalakat és szerzett női adatokat a rendőrségi adatbázisból, vagy már ezzel átlépte a határt, és épp időben avatkoztak közbe. A neje buktatta le az egygyermekes férfit, miután durva fotókat talált a számítógépén. Átadta a gépet az FBI-nak, amely megtalálta a százneves listát. A chatelések szerint az volt a terve, hogy megöl, megfőz és megeszik pár nőt.

Az ügyet óriási médiaérdeklődés övezte, sok híresztelés azonban később kacsának bizonyult. Nem volt igaz például, hogy akkora sütőt szerzett be, amibe befért volna egy ember.

Anyja szerint furcsa, hogy elítélték, hisz az alatt a 2 és fél év alatt, amíg a hullagyalázó oldalakat látogatta, senkinek sem esett bántódása. „Amikor elítélték, sikoltani akartam. Azért tartottam vissza, mert nem akartam, hogy halljon" – mondta a megtört anya.

Az is kiderült, Vallétól tavaly júliusban elvált a felesége, és azóta nem tudja, mi van a kislányával.