A New York-i Metropolitan Múzeum hétfőn ismét megtelt celebekkel, és ahol sztárok vannak, ott szándékos és spontán villantás is van. Nem volt ez másként az idei gálán sem, ahol Marc Jacobs fehér shortban polgárpukkasztott, Gwyneth Paltrow és Beyoncé pedig intimebb testrészeik szélével ingerelte a fotósokat. Aki pedig túl gyáva volt a mell- és seggszél villantásához, csupasz háttal parádézott a vörösszőnyegen.

Ismét május eleje van, és természetesen idén is megrendezték a világ egyik legnagyobb celebes divateseményét, vagyis a Metropolitan Costume Institute gálát. A 2012-es rendezvényt két híres divattervezőnek, az 1973-ban elhunyt Elsa Schiaparellinek, valamint Miuccia Pradának szentelték. Persze a hírességek nem feltétlenül az ő kreációikban jelentek meg, sőt. A felvonultatott ruhákat mindenesetre nagyon jól csoportba lehet rendezni, erre vállalkozunk alább mi is.

Uszályok és villantások

Talán még egyetlen eseményen sem volt olyan uszálytúltengés mint az idei MET gálán, egymást érték a hosszabbnál hosszabb ruhák, amelyek valóban nagyon látványosak, de nem túl könnyű közlekedni velük. Ez mindenesetre nem zavarta Beyoncét, aki annyira elégedett szülés utáni alakjával, hogy egy merészen áttetsző Givenchy-estélyiben vonult végig a fotósok előtt (lásd jobbra fent).

Szintén nem volt szégyenlős a kétgyermekes Gwyneth Paltrow sem, aki ezüstös Prada-ruhájában mellének szélével ingerelte a jelenlévőket. Persze mély dekoltázsokban sem volt hiány, volt aki melle köze helyett viszont inkább a csupasz hátát mutogatta, lásd Cameron Diaz vagy Renée Zellweger, akiknek fotóit a fenti képre kattintással nyitható galériában lehet megcsodálni.

A fehér az új fekete

Kismilliószor megírtuk már, hogy az aktuális szezon egyik főszíne a fehér, és a szakmabeliek tartották is magukat ehhez a trendhez. Anna Wintour, a Vogue szerkesztője, valamint a celebek stylistjából igazi hírességgé vált Rachel Zoé is emellett tette le a voksát, ahogyan Jessica Biel is, igaz, sokak szerint jobban tette volna, ha nem ebben a Prada-kreációban jelent volna meg.

A többség persze ragaszkodott a klasszikus feketéhez, de azért így sem volt unalmas a celebek bevonulása köszönhetően például Rosario Dawson kissé szado-mazós fekete bőrestélyijének, illetve a kamukrokodilnak öltözött Rihannának, vagy a szomorú özvegyasszonyként vonuló Mary-Kate Olsennek.

Metál!

A fényes, fémes csillogás mindig elengedhetetlen az ilyen eseményeken, és természetesen idén sem volt hiány a metálkodó celebekből. Vegyük csak Karolina Kurkovát, a cseh szupermodellt, aki tényleg tetőtől-talpig ragyogott.

Jó, a háta neki is szabadon volt, hiszen valamennyi csupasz bőrfelület mégiscsak jár a népnek. A kategória győztese egyébként nem más, mint a pikkelyes harangnak öltözött Carey Mulligan. Próbáljuk nem szeretni ezt a Prada-ruhát, de nem megy, jöjjön is róla egy irgalmatlan nagy fotó.

Színkavalkád

A colour blocking élt, él és élni fog, de a celebek a divatbloggerek és a nemzetközi sajtó vitriolos tollától tartva maradt az egyszínű káprázat, de nem baj, így is felvonultatták a szivárvány összes színét. Alapvetően egyébként mindenki jól oldotta meg a feladatot, talán annyi, hogy Kirsten Dunst kicsit túlzásba vitte a múltidézést, Ryan Seacrest barátnője, Julianne Hough pedig mintha inkább egy érettségi banketthez öltözött volna.

Éljen a peplum!

A ruhák vagy felsők derékrészéhez illeszkedő fodros rátét reneszánszát éli, jól tudják ezt a celebek is, akik figyelemmel követték a divatheteket, hiszen Jason Wu, az Yves Saint Laurent, a Thakoon és a Prada is tervezett ilyan darabokat. A gálára meghívott hírességek közül többek közt Linda Evangelista, Solange Knowles, Eva Mendes és Elizabeth Banks érezte magát elég bátornak ehhez a trendhez.

A legfeltűnőbb darab kétségkívül Elizabeth Banksé volt, bár nehéz szó nélkül hagyni Eva Mendes rikítóan mandarin Prada-ruháját is.

Bónusz kör

Melyik stílus tetszik a legjobban?

Vannak olyan hírességek, akiknek az öltözékét nehéz lenne bármilyen kategóriába besuvasztani. A legjobb példa Marc Jacobs, akinél ismét előkerült a csatos cipő, amit ezúttal egy áttetsző ingruhával és egy fehér rövidnadrággal vett fel. Páran biztosan felhúzták a szemöldöküket az aranytorkú Florence Welch hozzá méltóan extrém ruhája láttán is. Igen, egy ehhez hasonló Alexander McQueen-kreációt Lady Gaga a 2010-es Brit Awards gálán viselt. Végül, de nem utolsósorban következzen Christina Ricci, aki egy testhez álló Thakoon-ruhát viselt igen látványos felsőrésszel.