Az emo stílus újítói meríthetnek Beetlejuice csíkos trash-öltönyének vagy Ollókezű Edward testhezálló lakk-kabátjának ötletéből, ha esetleg túllépnének a halálfejes pólókon. Az indie stílus újítói tavasszal világos marshallzakót is vehetnek, és ajánljuk figyelmükbe a nyakkendő-kalkulátort. A két, népszerű zenei stílushoz kapcsolódó divatirányzatokat mutatjuk be.

„Lehet, hogy az emók szomorúak, de mi nem vagyunk azok. Vidámak vagyunk”- mondta Skrapits Erik, a No Thanx frontembere a Velvetnek adott interjújában első lemezük sajtótájékoztatója után, és ő nem szívesen azonosult más emo-jegyekkel sem. Amikor azonban ellátogattunk az együttes klipforgatására, ahova egy Ollókezű Edward-forma tizenéves mutatta meg az utat, kezdtünk kételkedni abban, hogy az elhatárolódás megalapozott.

Akik túlléptek a halálfejen és szögecseken

Összesített emo és indie galéria

Ebben az összeállításban a tinik körében népszerű stílus külső jegyeire szeretnénk koncentrálni, az emo-rock elemzésére és kultúrtörténeti áttekintésére nem térünk ki részletesen. Az együttes számára feketetollas zakókat és kecskeszarvat mintázó fekete fejdíszeket is készíttetett az együttes stylistja - hollóként szálltak el a zenészek a képeken -, de ezek a viseletek ünnepi alkalmakra ajánlottak, a hétköznapokban inkább a fekete-fehér és a fekete-vörös színösszeállítás a legjobb.

A fiúöltözetek összeállításánál egyaránt meríthetnek Beetlejuice fekete-fehér csíkos trash-öltönyének, vagy a már említett Ollókezű Edward testhezálló, csatos lakkabátjának ötletéből azok, akik már túllépnének a halálfejes pólókon, szögecses bőröveken és karkötőkön.

Szemre hulló, titokzatos fazon

A frizura kialakítása előtt érdemes Tim Burton filmkatalógusát figyelemmel kísérni, a Tokio Hotel frontemberének, Billnek a fodrásza bizonyára rajongó, de a sűrű Sweney Todd-frizura mégsem terjedt annyira el az emodivatban, jellemzőbb továbbra is a féloldalasan lapos, az egyik szemre hulló, titokzatos hajviselet. A fekete, vagy akár fehér tornacipők, a pepita futártáskák, piercingek valószínűleg ebben a szezonban is maradnak az emodivatban, a fekete csőnadrágot sem kell lecserélni.

Sminkelni a fiúknak is szabad. A friss levegő, pihentető hétvége nyomait ellensúlyozhatja a füstös, antracit vagy fekete szemfestés, a lányok esetében a porcelánszínű arcszín ebben a szezonban is marad, ahogyan a vörös és bordó ajakfestés is.

Melírcsíkok és élénk szem

A női öltözékek alapdarabja a férfi viseletekhez hasonlóan a fekete csőnadrág, de a téli divatban megjelent lila ruhadarabok tavasszal is menők. Érdemes figyelni a női emodivatból hónapok óta merítő Tóth Gabi kollekcióját, aki időnként fehér pólóhoz viselt fekete kantáros ruhában mutatkozik nyilvános eseményeken, tépett, sötét hajában színes tincseket visel, és a melírcsíkokkal harmonizáló, élénk szemfestéket, és szívesen hord necckesztyűt is. Első nagykoncertjén Lola rózsaszín tüllszoknyában jelent meg, azóta nem tartjuk kizártnak, hogy a női emodivat idővel Vivienne Westwood brit punktervező munkásságából is merít majd.

Az Emo

Eredeti formájában a nyolcvanas évek közepén jelent meg mint a hardcore punk műfaj egyik ága, a kilencvenes években már egyes indie rockegyüttesekre is használták a kifejezést. A mai értelemben teljesen mást jelent az emo, használják szubkultúrára, divatirányzatra és a szomorú, letargikus lelkiállapot szinonimájaként is. A lemezkiadók hamar felismerték, hogy az emo mint jelző komoly kereskedelmi értékkel bír, a jelzett zenekarok egy része azonban tiltakozik a címke ellen. A Tokio Hotel magyarországi klónjaként beharangozott No Thanx gitárosa unalmasnak és nyűgösnek tartja az összehasonlítást a német zenekarral.

Az indie stílus színkezelése szabadabb, nem korlátozódik az alapszínekre, és a ruhák fazonja is elegánsabb, mint az emo viseletek. Mostanra az egykori Sergeant Pepper-mentéhez hasonló sötét marshallzakó és sötét farmer alapviselet lett az indie ruhatárban, és ezek variálhatók akár inggel és nyakkendővel is, vagy akár pólóval.

Lázadj, légy konzervatív!

Összesített emo és indie galéria

Az egy slágerével feltörekvű Mark az elsők között volt, aki a nyakkendőt ismét elterjesztette a huszas éveikben járó popzenészek viseletei között, noha hangsúlyozni kell, az énekes nem indie zenét játszik. „Apám azt mondta, lázadj fiam, légy konzervatív!”- indokolta egyedi office-stílusát Mark a Viva Comet eseményen, ahol a Legjobb Új Előadó díját nyerte meg. Aki ezt az irányzatot érzi közel magához, annak ajánljuk ezt a nyakkendő-kalkulátort.

Szintén nem a zenei műfaj vonatkozásában, de kiemeljük Zságer Balázs marshallzakóját, amelyik tört fehér színben is alapdarabja lehet az indie zenészeknek, ahogyan hajviselete is mérvadó ebben az irányzatban.

Egyesek a The Moog zenekart mint magyar indie divatdiktátorokat emlegetik, akik a fellépőruháikat az Osztrák-Magyar Monarchia férfikosztümjeit figyelembe véve terveztették meg az egykori fazonokat leegyszerűsítve. A zenekarnak a Belle Époque-ból ihletett stílusáról így beszélt a Velvetnek Szabó Tamás Tonyó énekes az MTV nyitóbuliján: „Szeretem a művészettörténetet, és úgy gondolom, hogy jó, ha képzőművészeti elemeket összekötsz zenei elemekkel.”

Smink helyett szemüveg

Az indie férfiaknak nem célszerű látványosan sminkelniük, egy műanyagkeretes szemüveg is kiemeli a szemet, a statikus, oldalra fésült hajviseletükre azonban annál inkább ügyelnek. Jó ideje Edvin Marton is kísérletezik a hagyományos indie-szaszonnal, de egészen más kultúrtörténeti úton jutott el odáig.

A női öltözékek összeállításakor a szűk farmer és atléta a kiindulópont. Egy 2007-es nemzetközi összeállítás alapján a legjobb indie nők a következők: Rachel Flotard, PJ Harvey, Kathy Foster, Neko Case, Andrea Zollo, Emily Haines. Ha az ő fellépőruháikat vesszük alapul, akkor úgy tűnik, az indie férfiaknál lényegesen kevesebb energiát fordítanak öltözködésre, a farmert időnként sárga miniruhára, a bőrpapucsot ezüst magassarkúra cserélik.

Az Indie

Az angol independent szó rövidítéséből kialakult indie-rock a gitárral elővezetett tánczene műfaját jelenti. A nagy elődök közt olyan zenekarok említhetők, mint a Beatles, a Talking Heads, a Pixies, a Pulp vagy a Blur. A nyolcvanas években még a független kiadókhoz szerződött zenekarokat takarta ez a kategória, akik fontosnak tartották az önállóságot. Ma már az indie zenekarok jó része nagy kiadókhoz tartozik. Hazánkba a kilencvenes évek második felében jöttek be az angolszász zenék, azóta többek közt Heaven Street Seven, az Amber Smith, a Puzzle, a The Moog, a Supersonic képviseli az indie-rock műfaját.