Polgár Krisztina egy tragédia miatt tartott szünetet a szépségversenyek közt, Tóth Natália szerint a versenysorozat ügyessé tesz, Tepedelen Tímea nagy vágya pedig, hogy győzzön és az édesanyjának adja a nyereményautót. A Királynő felkészítőtáborában jártunk, és a könnyes drámák után a szériaversenyzőkkel beszélgettünk.

Tavaly nevetve fogalmaztuk azt a címet egy szatírába illő szépségversenyen készült riportunk egyik nyilatkozóját idézve, hogy fejlődnek a magyar nők, akkor még a világon semmi nem utalt arra, hogy a mindenkori mezőny egykor majd jobb lesz. Most azonban büszkén emlegethetjük, hogy előre láttuk a trendet, mert idén megmozdult valami. Az agárdi Nádas funky-királynőit és a dohányhosztesszeket egyre inkább kezdik felváltani a komolyabb lányok, akik – mint azt örömmel tapasztaltuk – gondolkozni is szoktak.

Sírva távoztak

A Miss World Hungary és Miss Universe Hungary mezőnyének összesimításával RTL Klubos monstreprodukcióvá alakult A Királynő című verseny felkészítő táborában jártunk a balatonkenesei Marina Portban, ahol valóságshow-ba illő, drámákkal teli sajtótájékoztatóval kedveskedtek az újságírók egyre magasabb ingerküszöbének. Az eseményről már beszámoltunk, a táborból két nevezőnek egy rögtönzött kiválasztóshow keretében távoznia kellett, akik sírva vették tudomásul, hogy számukra vége a versenynek.

Gondolkozó nők

Az RTL Klub kamerái a sajtótájékoztató után is követték a kiesett lányokat, Liszi Brigittát és Auth Noémit, akiket a versenyzők felkészítésében jeleskedő Katus Attila hatszoros aerobik világbajnok vigasztalta. Mint az látható volt, Katus Attilát is elszomorította az eset, és amikor az önkéntesen vállalt pszichológusi tevékenységéről kérdeztük, egy közepes monológgal válaszolt.

Katus Attila fanatizál

„Az életmódtanácsadás sokrétű tevékenység szerintem. Egyrészt fontos megszerettetni velük a sportot. Általában a szép lányokra jellemző, hogy úgy gondolkoznak, hogy sportra nincs szükségük. Emellett az életfilozófiámat is igyekszem átadni a lányoknak, akikhez nagyon közel kerültem, akiket a testvéreimként kezelek. Két dolgot szeretnék átadni: hogy gondolkodjanak pozitívan, és hogy merjék átélni az érzéseiket. Azért van a szemünk, hogy lássunk, azért vannak a lehetőségek, hogy kipróbáljuk azokat. A két leányzót arra buzdítottam, hogy ne törjenek le. A kudarcok előre visznek. Az ember a kudarcai után újrastrukturálja az énjét, ami egy magasabb rendszerben áll össze. Ők rengeteget tanultak ez alatt az egy hét alatt. Szerintem az, hogy ki hányadik lesz a versenyen, csak másodlagos ahhoz a sok élményhez és tanuláshoz képest, amit itt magukénak tudhatnak”- fanatizált kis híján bennünket is Katus Attila néhány nappal a május 22-i döntő előtt.

Érkezésünkkor a versenyzők számára felállított sátorban színpadi mozgásórát tartott a versenyzőknek az a Sarnyai Eszter, aki az ország egyik példaképe abban, hogyan lehet kigyógyulni a nyirokcsomórákból, de akinek szakmai pályafutásáról emellett kevesebb szó esik. A modell láthatóan alapos munkát végzett az elmúlt napokban, a versenyzők ügyesen járnak a tizenkét centis sarkú cipőben. A pihenőjük idején elsőként az elmúlt évek versenyeiről már jól ismert arcokat kerestük meg a Balatonparton azzal a kérdéssel, őket vajon mi hajtja tovább a szépségversenyzés pályáján.

A több verseny ügyesebbé tesz

„Három éve szerepeltem utoljára szépségversenyen, amelyik után szünet következett, mert ért egy olyan tragédia, hogy elveszítettem az édesanyámat” – mondta Polgár Krisztina az egykori Miss Alpok Adria, akit erre a versenyre a látványos reklámkampány motiválta „Ez a legkeményebb verseny, amin valaha is indultam.” Polgár Krisztina hozzátette, az önbizalma fejlesztéséhez is remek alkalom ez, habár nemrég kétszáz ember előtt kellett előadást tartania a figyelemről és a memóriáról.

Gondolkozó nők

Tóth Natáliát a tavalyi Miss Maxim verseny válogatásán láttuk és kérdeztük az ambícióiról azon kívül, hogy pszichológus szeretne lenni. Mint megtudtuk, azóta a Miss Kazincbarcika és a Miss Miskolc versenyen edzette magát. „Az ember minél több versenyen vesz részt, annál ügyesebb lesz. Ha maximálisan odateszi magét a feladathoz, akkor nem lehet probléma.” Ezalatt a fotósok kedvéért néhány lánnyal Katus Attila edzést szimulált, a sajtóbuszból ismert egyik kolléga pedig Dammak Jázmint, a több férfimagazinban is látható versenyzőt vette rá, hogy bikinifelsőben mutatkozzon. Mi pedig Tepedelen Tímeát kerestük meg, akit a hat órás monstre Miss Alpok Adria versenyen láttuk utoljára.

Megérdemelné az ajándékot

„Édesanyám nevezett be erre a versenyre, és egy idő után elhittem, nincs semmi vesztenivalóm. Meg kell tanulnom, hogy magabiztos legyek a színpadon. Itt muszáj bízni magunkban. Bele kell sulykolnunk egymásba, hogy mindenki lehet királynő, és mi ezt gyakran emlegetjük egymásnak.” Tepedelen Tímea nemcsak sajátmaga miatt szeretne nyerni, az a vágya, hogy édesanyjának adhassa a nyereményautót, a verseny fődíját. „Egyedül nevelt fel engem és a testvéremet, megérdemelné tőlem ezt az ajándékot.”