A monogámiának kettő típusa van. Az egyik a klasszikus hűség, amire a XXI. században (nyugaton legalábbis) egyre kevesebb a példa: hogy két ember megismerkedik, a házasságkötésükig nem élnek nemi életet, és azután pedig értelemszerűen csakis egymással. Azért továbbra is létezik ilyen, de jellemzőbb a rövidebb-hosszabb epizódokból felépülő sorozatos hűség. Ez azt jelenti, hogy az ember összejön valakivel, aztán amíg a kapcsolat tart, hű az illetőhöz. De egy idő után szakításra/válásra kerül sor, jön a következő barát/barátnő vagy férj/feleség, aztán a következő, aztán a következő, kinek mennyi. A Psychology Today friss cikke a hűségnek ezt a két típusát különbözteti meg, de igazából arról szól, hogy a hűtlenségnek mennyivel több fajtája van: összesen hét. Ezeket vesszük sorra alább.

1. Megcsalás – A hétből ez a legkézenfekvőbb, nyugaton valószínűleg a leggyakoribb és egyben a legproblematikusabb is, mármint az elvileg monogámnak indult pár számára. Nyilván nem kell magyarázni: a megcsalás az, ha valaki a partnere előtt hűnek tetteti magát, de titokban igazából szexel mással is, akár sorozatosan, akár csak egy alkalommal. Hogy az egész mennyire nem fair a megcsalt féllel szemben, azt nem kell sokáig ecsetelni, de ettől függetlenül a félrelépések gyakoriak. A Psychology Today szakértője egy kutatást is idéz itt, valószínűleg azért, hogy minél több embert riasszon vissza a megcsalástól. Összehasonlították ugyanis azokat a párokat, akiknél becsúszott egy-egy megcsalás azokkal, akik megbeszélték egymás között, hogy elegük van a monogámiából, és mindkét fél jóváhagyását adta a másiknak, hogy szexeljen, akivel szeretne. Az előbbi csoportban, azaz a megcsalóknál nagyobb arányban fordultak elő szexuális úton terjedő betegségek, mint az utóbbiak körében.

2. Poligámia – Ebben a cikkben a hűséget akként értelmezzük, hogy egy személy hű egy másik személyhez. Ebből a szempontból a poligámia már hűtlenségnek számít, hiszen az egyik házastársnak van több szexpartnere is. A poligámia manapság elsősorban a muzulmán világban jellemző, valamint Amerikában fundamentalista mormonoknál, és mindkét esetben a férfi az, aki több feleséget tart. A történelem során azonban előfordult a többnejűségnek a fordítottja is, azaz az, hogy egy nő tart több férjet. A poligámiában a hűség tehát csak az egyik oldalon elvárás, tipikus esetben a nőktől: a feleség csak egyvalakivel, férjével szexelhet, de a férj több feleség közül válogathat, hogy melyik este éppen melyikhez szottyan kedve, sőt, elméletileg az összes hajadon nő rendelkezésére áll, hiszen ha megtetszik még egy, feleségül veszi azt is és kész.

3. Nyitott kapcsolat – Ez az, amit az első pontban már említettünk: a nyitott kapcsolatban élők ugyan nem szakítanak egymással, mint pár, de nem is várják el egymástól a szexuális hűséget. Azaz az élet többi területén igenis hűek egymáshoz, csak a szexben nem. Mindenki kalandozhat, ahogy akar, lehetnek viszonyai, szeretői, stb. A szabályokat a pár határozza meg egymás között, az egyik leggyakoribb feltétel mindenesetre az szokott lenni, hogy semmit sem szabad titokban. Azaz ha valakinek lesz egy szexpartnere, azt mondja el a másiknak, kötelező a 100%-os őszinteség. Másoknál persze előfordulhat, hogy éppen, hogy nem szeretnék tudni, hogy kedvesünk éppen hol/kivel kalandozik.

4. SwingerezésSwingerező párokról is volt már szó a Randiblogban többször is. Ők a szexuális hűtlenséget közösen élik meg, szexpartikon. Végülis tekinthető ez is egyfajta nyitott kapcsolatnak, de azzal a különbséggel, hogy itt a két fél mindig együtt vállalja be a kalandokat. Olvashat még erről a világról rengeteget, ha ide kattint.

5. Kvázi-monogámia – Igazából ez is a nyitott kapcsolat egy fajtája, csak a felek nem engednek egymásnak teljes szexuális szabadságot a kapcsolaton kívül. Vannak, akik csak egyéjszakás kalandokat engednek meg maguknak a kvázi-monogám kapcsolaton kívül, mások azt mondják, hogy csak a petting és a csókolózás megengedett, de a közösülés nem, megint mások pl. azt mondják, hogy csak ha egyikük elutazik, akkor szabad a másiknak a szex a kapcsolaton kívül. A lényeg itt is az, hogy szabályok vannak és kötelező az őszinteség.

6. Poliamória – A poliamória a poligámiához hasonlít. Ezt a témát is feldolgoztuk már a Randiblogban, arról van szó, hogy nem két személy él egy kapcsolatban, hanem több, szex azonban jellemzően csak a kapcsolaton belül van. Az is ide tartozik, ha egy nőnek két férfi a szexpartnere, és a férfiak ismerik egymást, jóban vannak, és mindenki tud mindenről.

7. Kapcsolati anarchia – A kapcsolati anarchia hívei azt mondják, hogy nincs értelme az éles különbségtételnek kapcsolat és kapcsolat között. Azaz teljesen felesleges piedesztálra emelni egy szexuális viszonyt egy barátsággal szemben, nem fontosabb egy romantikus viszony egy rokoni viszonynál. Már csak azért is hülyeség a kategorizálás, mert a kapcsolatok változhatnak, barátságból szexuális viszony lehet, stb. Ha pedig a kapcsolatok között nincs egy ilyen kitüntetett viszony, akkor a hűségnek sincs már túl sok értelme, hiszen nincs egy kiválasztott viszony, hogy az ember abban legyen hű, csak abban a kapcsolatban engedjen teret a szexualitásnak.

Akik szerint az emberi kapcsolatok ilyen kaotikus megközelítése lehetséges, azok azt mondják, hogy nem szabad elvárásokkal élni a másikkal szemben: mindenki csinálja azt az összes kapcsolatában, amit akar. Ha az esik jól, értekezzenek együtt a deriválásról, de ha kedvük szottyan, szexeljenek, csak az egésznek ne legyen kihatása az ember többi kapcsolatára. Azaz: attól még, hogy lefeküdtem valakivel, vagy akár megőrülök érte a szerelemtől, nem várhatom el az illetőtől, hogy ő a többi kapcsolatából kiiktassa a szexualitást. És természetesen ha egy kapcsolat nem működik, azonnal ki kell lépni belőle, nem lehet elvárni, hogy a másik mellettem maradjon, ha egyszer az idegeire megyek. Hogy hányan vannak a világon, akik így élik az életüket, arról sajnos nem szól a fáma, a tippünk az, hogy nem sokan.

Ön igen? Vagy pont hogy nem? Akármit gondol, itt elmondhatja!

Kövessen minket a Facebookon is!