Egy szakítást minden földi halandó komoly lelki traumaként él meg, még a celebek is. És mindenki másképpen dolgozza fel: van, aki intenzíven keresi exe utódját, mint például Cameron Diaz, és van, aki kiénekli magából a fájdalmát, mint Rúzsa Magdi. Egyesek koplalnak, míg mások rendszeresen rájárnak a hűtőre, lásd a szakításokban igen jártas Jennifer Anistont. Persze jóval nehezebb az ügy, ha egy bosszúálló volt barátnő kiszivárogtatja a házi pornóvideónkat, ahogy Verne Troyer egykori csaja is tette.

Mindenki másként dolgozza fel, ha lapátra teszik, vagy esetleg ő adja ki megunt párja útját. A hírességeknek ebben az esetben sincs könnyű dolguk, hiszen nem csak a boldogan reklámozott boldog pillanataikat kíséri figyelemmel a nyilvánosság, hanem a szakítást és a gyászidőszakot is kénytelenek velük megosztani. Íme egy-két példa arra, hogy ők hogyan élik meg, ha véget ér egy komoly vagy nem annyira jelentős románc.

Dalban mondom el

Sokan a zene segítségével próbálják orvosolni fájdalmukat, vagy esetleg visszaszerezni volt kedvesüket. Béres Anett, a Való Villa egykori lakója például V-tech dalokat hallgat, ha szomorú. Akkor is a zenekar egyik lemezét tette be a magnójába, amikor sokadik alkalommal, ám utoljára szakítottak az RTL Klub valóságshowjának másik szereplőjével, Tommyboy-jal. Egy zenésznek vagy énekesnek annyival könnyebb a dolga, hogy nincs szüksége más szerzeményére, ha szenvedni akar: Rúzsa Magdi, a Megasztár harmadik szériájának győztese például dalban mondja el, ha csalódik egy férfiban.

Kate Moss volt pasija, Pete Doherty határesetnek számít. A zenész nem bírt belenyugodni abba, hogy a szupermodellel már nem alkotnak egy párt, és különböző módszerekkel próbálta őt visszaszerezni. Volt, hogy barátait küldte a híresség ajtaja elé tolmácsolni az érzelmeit, ami azon bukott meg, hogy a haverok ijesztő és loncsos külsejük miatt el se jutottak addig, hogy szóban fejezhessék ki magukat. Más alkalommal újságcikkben üzent, majd Coco Sumner Bohemian Love című számához készített videoklippel akarta visszaédesgetni egykori szerelmét, ezt pedig egy újabb bóknak és könyörgésnek beillő felvétel követte.

Enni vagy nem enni?

A szerelmi bánat a étvágyunkat is befolyásolhatja. Vannak, akik rá sem bírnak nézni az ételekre, mások a boldogsághormonok szintjét töméntelen mennyiségű finomsággal próbálják visszatornázni a kívánt szintre. Legutóbb a számtalan szakítást maga mögött tudó Jennifer Aniston vallott a frusztrációs zabálásról: mint elmondta, rögtön megrohamozza a hűtőt, ha éppen szakít aktuális barátjával. Miután pedig csillapította éhségét, felkeresi a barátnőit, hogy az ő vállukon is ki tudja sírni magát. Az egyik célszemély természetesen a Jóbarátok című sorozat másik főszereplője, Courtney Cox Arquette.

Tóth Gabi énekesnő szintén túl van már pár kapcsolaton, és volt olyan szakítás, ami különösen megviselte a Megasztár egykori versenyzőjét. Amikor például Palcsó Tamással váltak külön útjaik, nyolc kilóval lett könnyebb. Erdélyi Mónika ugyan láthatóan nem fogyott bele abba, hogy Mukli Gyulával búcsút intettek egymásnak, de ennek ellenére úgy véli, a szakítás igenis vezethet fogyáshoz is. Szerinte ez az ő esetében csak azért nem következett be, mert már régóta tudta, hogy ennek a románcnak annyi.

Kutyaharapást szőrével

Egyesek egy zátonyra futott kapcsolat után sem tartanak szünetet, sőt, még intenzívebben keresik párjukat, ami persze nem mindig bizonyul túl hatásosnak, ha valóban komoly együttlétre vágynak. Justin Timberlake és Cameron Diaz 2007 januárjában szakított. Míg az énekes azóta megtalálta a maga Igaziját Jessica Biel személyében, addig a színésznőt számtalan férfival hozták hírbe. Először Kelly Slater szörfbajnokot horgászta ki magának, majd felmerült az üzletember André Balázs és Criss Angel mágus neve is. Őket David Rothschild és a színész Jude Law követte a sorban, de Sean „Diddy" Combs raperrel is mulatozott együtt. Végül Paul Sculfor modell következett a sorban, aki hosszabb távon is megragadta a színésznő fantáziáját, hiszen még a szüleinek is bemutatta és az összeköltözés is szóba került. Diaz végül Jennifer Aniston egykori szerelmére is ráunt, jelenleg épp a Maroon 5 frontemberével vigasztalódik.

Vannak celebek, akik persze hajlandóak tanulni a múlt hibáiból. Dita Von Teese nehezen heverte ki, hogy Marilyn Mansonnal kötött házassága zátonyra futott, és a szakítást követő hónapokban senkivel sem feküdt le. Egyúttal azt a következtetést is levonta, hogy nem kezd többet zenészekkel. „Elegem van a bőrnadrágos, sminkelt fickókból, egy mellényes fiúval is át lehet élni a mennyországot" – nyilatkozta a táncosnő.

Komoly trauma

Justin Timberlake egykori barátnője, Britney Spears évekkel a szakítás után vallotta be csak, hogy a románc vége élete egyik legfájdalmasabb élménye volt. Azóta persze történt vele egy és más, ami miatt talán a véleménye is megváltozott, de tény, hogy egy szakítást valóban komoly traumaként is meg lehet élni. Lily Allent 2008 tavaszán egy magánklinikán ápolták, ugyanis súlyos depresszióba esett, miután elveszítette magzatát, majd az apával, Ed Simmonsszal is szakított. Billy Joel énekes pedig önéletrajzi könyvében vallotta be, hogy egy titkos kapcsolat miatt kis híján végzett magával.

Ebből is látszik, hogy egy szakítás a férfiakat is megviseli. Rhys Ifans többször is elsírta magát a Boat That Rocked című film felvételén, mert nem tudta túltenni magát azon, hogy Sienna Miller szakított vele. Emellett természetesen némi alkoholt fogyasztott, és többször is kijelentette, hogy megveri Miller volt pasiját. Orlando Bloom sem zavartatta magát különösebben, és férfi létére bátran kért segítséget és tanácsot egyik kollégájától, ugyanis egyedül nem tudott megbirkózni azzal a ténnyel, hogy Kate Bosworth-szel szakítottak.

Bosszúálló szerető

Egy dühöngő ex azért igencsak meg tudja nehezíteni mindenki életét, a hírességekét még annál is inkább: náluk például kitűnő zsarolási alap lehet egy házi szexvideó. Ezt a taktikát alkalmazta Mini Me, azaz Verne Troyer egykori barátnője is. Miután kiszivárgott egy igen intim felvétel a párról, a lány ovábbi érdekes részleteket árult el kettejük kapcsolatáról és szexuális életükről. Az már csak hab a tortán, hogy Verne Troyer ugyan perelte a szexvideójából néhány képet nyilvánosságra hozó internetes oldalt, ám mivel a volt csaj, Ranae Shrider aláírt egy beleegyező nyilatkozatot, melyben engedélyezi, hogy a TMZ az 50 perces házi pornóvideóból korábban nyilvánosságra hozott képeket felhasználhassa, így a bíróság elutasította kérelmét.

Gyógyír mindenkinek

Természetesen rengeteg módon tudunk enyhíteni a fájdalmunkon, és ehhez nem feltétlenül van szükség egy olyan rendelőre, ami a szerelmi bánatra specializálódott. A legfontosabb tanácsokat persze több weboldal is csokorba gyűjtötte, és mint kiderült a celebek néha egészen jó úton jártak. Például igazuk volt azoknak, akik barátaikhoz fordultak segítségért, hiszen az ismerősök és rokonok ilyenkor nagyon jó hallgatóságnak bizonyulnak, és bizony talán egy-két okos tanács is akad. Az egyik például bizonyára ez: bár érdemes minél hamarabb elkezdeni randevúzni, nem biztos, hogy érdemes azonnal fejest ugrani egy újabb komoly kapcsolatba. Ugyanakkor azt sem szabad megengedni, hogy bárki is kihasználja sebezhetőségünket és átverjen minket.

Semmiképpen nem szabad visszakönyörögni magunkat, hiszen így régi/új partnerünk nem tisztel majd eléggé. Persze ez nem jelenti azt, hogy - akár az újrakezdés reményében - ne lehetne átbeszélni a problémákat felnőtt emberek módjára. Természetesen a bosszú sem old meg semmit, nem biztos, hogy méltó dolog utólag visszaélni egy másik ember bizalmával, és ki tudja, mikor lehet szükség a volt kedves segítségére.

Szakítás után az embernek rengeteg szabadideje lesz. Ezt az önsajnálat helyett valami sokkal értékesebb és értelmesebb dologgal érdemes eltölteni. Választani kell egy új hobbit, lehet jelentkezni egy tanfolyamra, beszerezhetünk egy kisállatot, járhatunk többet edzőterembe, vagy bármi más elfoglaltság megteszi, amitől jobban érezzük magunkat. Bár minden két emberen múlik, nem kell letargiába esni, inkább tanulni kell a múlt hibáiból, és talán legközelebb majd jobban megy – tanácsolja a buzzle.com egyik szerzője.

Ha továbbra is mardos az önsajnálat, érdemes egy listát írni arról, hogy miért jobb most, mint a szakítás előtt volt (több időm van magamra, új emberekkel találkozhatok, stb.). Bár az idő mindent megszépít, néha érdemes felidézni az ex azon tulajdonságait is, amik az őrületbe kergettek. Persze ezeket utólag nem kell a szemére vetni. A szakítás természetes velejárója a gyász és fájdalom érzése, és ezt nem feltétlenül kell eltitkolni, nem szégyen sírni. Egy stresszes helyzet természetesen az illető fizikai állapotát is komolyan befolyásolja, és ilyenkor könnyebben megbetegszünk, vagyis pihenjünk eleget és együnk rendesen.