Mit bizonyít Michael Jackson utolsónak mondott klipje? Azt, hogy az énekes kirobbanó formában táncolt és énekelt – valamikor. Az AEG Live Entertainment bizonyító erejűnek szánt videója csak azt nem bizonyítja, hogy mindez Jacko halála előtt két nappal is így lett volna. A közreadott másfél percben sehol se látszik a fotókról már ismert neonfelirat, meg a színpad sem stimmel, leginkább csak az tűnik biztosnak, hogy valóban Jackson halála előtt készült - mondjuk az elmúlt tizenöt éven belül. Eközben egy állítólagos telefoninterjú szerint az exnej, Debbie Rowe vissza akarja kapni a gyerekeit, a US Magazine-nak nyilatkozó ügyvédje szerint viszont még nem döntötte el, fog-e perelni a legújabb hírek szerint nem csak adósságot öröklő Jackson-gyerekekért. Az énekes bátyja, Jermaine Jackson mindenesetre azt állítja, hogy öccse igenis kiváló testi erőben volt, és biztos nem szedett gyógyszereket, vagyis mégse biztos.

A vitatott hitelességű fotók után pár nappal közzétette az ígért videót Michael Jackson utolsó próbájáról a turnészervező AEG Live Entertainment. A felvétel állítólag két nappal Jacko halála előtt készült a Staples Centerben, a másfél perces anyag a They Don't Really Care About Us című szám koreográfiájának színpadi próbája, kisebb betéttel a History című dalból.

Az erős gyógyszerfüggőségről és lerobbant egészségről szóló pletykákat cáfolni kívánó videón sehol sem látszik az állítólag ugyanakkor, ugyanott készült fotókon is gyanúsnak mondott This Is It neonfelirat, rámpaként emelkedik viszont a fehér színpad teljes hátsó fele, ami a vitatott képeken eddig csak közvetlenül Jackson körül, egy keskeny sávban tűnt fel. A felvételről csak annyi állapítható meg, hogy nyilvánvalóan valamikor Jackson halála előtt készült, a többivel kapcsolatban bizonyára jönnek majd a megfejtések.

Az AEG szerint azonban közel száz órányi, a fenti kliphez hasonló felvétellel rendelkeznek a próbákról, melyeken Jacko - aki a korábbi közlések szerint egészségi állapota miatt csak egy vagy két alkalommal volt képes megjelenni ezeken - állításuk szerint ráadásul élőben énekel. A cég úgy tervezi, hogy ezekből akár egy vagy két koncertalbumot is összedobnak, olyan az énekestől eddig úgyse jelent meg. Emellett DVD-k és mozifilm is készülhet belőlük, és „ha ügyesek vagyunk, több százmillió dollár befolyhat ezekből az anyagokból, ami az örökséget terhelő adósságok problémáját is megoldja” – nyilatkozta Randy Phillips, a cég vezérigazgatója a Reutersnak.

Az AEG egyelőre még bukóban van Jackson halála miatt: Phillips szerint eddig 25-30 milliót öltek a Jacko-turnéba, biztosításuk azonban csak ennek alig több mint a felét fedezi. A biztosítás egyébként az énekes hirtelen halálára is kiterjedt, és abban az esetben is fizet, ha Jackson drog- vagy gyógyszertúladagolásban hunyt volna el, természetes halál esetén azonban nem. Emellett természetesen még ott a visszafizetendő jegyárak problémája, melyre frappáns megoldásként javasolták a rajongóknak, esetleg relikviaként megtarthatnák őket, bár ez esetben persze ők nem fizetik vissza a pénzt.

Szintén Jacko utolsó próbafotóiként futnak azok a képek, amelyeken az utóbbi időben látott énjére jobban emlékeztető, egyenes hajat viselő Jackson látható egy próbateremben, táncosaival pacsizva. Az NDTV szerint ezek a fotók az utolsó éjjel készültek.

Igen, nem, nem tudom, de akkor is

Jermanine Jackson, az énekes bátyja az MSNBC Today Showjának különkiadásában nyilatkozott öccséről, állítva, Jacko kiváló egészségnek örvendett, az pedig kizárt, hogy gyógyszerfüggő lett volna, vagyis tulajdonképp nem tudja. „Teljesen egészséges volt, ezt az orvosi vizsgálatok is bizonyították nemrég. Nagyon rosszul esne, ha [a halottkémi vizsgálat toxikológiai eredményeiből - a szerk.] később kiderülne, hogy gyógyszereken élt, mert úgy ismertem, mint aki mindig is ellenezte az ilyesmit. Nem mondom, hogy rendben volna, mert nem volna, de a showbiznisz, a rá nehezedő nyomás, a megpróbáltatások, amiken keresztülment… szóval sose lehet tudni. Én csak azt tudom, hogy Michael mindig szívén viselte mindenki sorsát, és egy ilyen teherrel, meg ezzel az említett nyomással a vállán… tényleg, fogalmam sincs” – jut végül zsákutcába a báty, hozzátéve, Jackson halálakor igenis kiváló testi állapotban volt, és bárcsak ő halt volna meg inkább helyette.

Az eddig felsorolt gyógyszerkoktélban nyugtatók, antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, illetve durva altatószerek szerepelnek, stimuláló és pörgető drogokról egyelőre egyik forrás sem számolt be (az újraélesztésnél bizonyítottan használt adrenalint kivéve).

Az exnej még nem döntötte el, anyának érzi-e magát

Az énekes exneje, Debbie Rowe kérésére eközben hétfőn elhalasztotta a bíróság az énekes gyermekeinek elhelyezési ügyében kitűzött meghallgatást – írja az Associated Press. A három gyerekek ideiglenes felügyeleti jogát még a hétvégén kapta meg Jackson 79 éves anyja, Katherine Jackson, szerdán pedig az előkerült végrendeletből az is kiderült, hogy Jacko teljes vagyonát rájuk és nagyanyjukra hagyta. A három gyerek közül a két idősebbet Debbie Rowe szülte az énekesnek, a harmadik gyerek, Prince Michael II. anyja ismeretlen; Rowe pedig egy 2006-ban aláírt megállapodás alapján tisztes kifizetést kapott közreműködéséért. Az énekes végrendeletében le is szögezi: Rowe-tól elvált, és a nő semmilyen követelésre nem jogosult az örökösökkel szemben.

Senki se tudja, ki mit akar

Bár korábban már szó volt arról, hogy Rowe perelne a gyerekekért, majd ügyvédje cáfolta ezt a hírt, csütörtökön reggel a Los Angeles-i NBC-nek adott másfél órás telefoninterjú szerint Rowe mégiscsak azt állította: „A gyerekeimet akarom”. Az 50 éves volt bőrgyógyászati asszisztens egyúttal visszautasította a vádakat, melyek szerint nem ő volna a két idősebb Jackson-gyerek biológiai anyja (szóba került egy olyan verzió is, hogy Rowe csak béranyaként, a sperma- és petesejtdonoroktól, mesterséges megtermékenyítés útján fogant embriók kihordásával járult hozzá a gyermekek megszületéséhez).

Az asszony az NBC-nek állítólag azt is leszögezte, bármilyen DNS- és pszichológiai tesztnek hajlandó alávetni magát, hogy bizonyítsa, ő a gyerekek biológiai anyja. Hozzátette azt is, nem szeretné a három gyereket elszakítani egymástól, és bár nem várja, hogy a bíróság mindannyiuk felügyeletével megbízza, ha így történne, kész felvállalni. A nő a 2003-as pedofilperben egy videóra vett tanúvallomásában úgy fogalmazott: „A gyerekek nem hívnak anyunak, nem is akarom. Ők Michael gyerekei”.

Rowe ügyvédje, Eric M. George egy sebtében összehívott sajtótájékoztatón még a nap folyamán cáfolta, hogy Rowe döntésre jutott volna: „Nincs okom feltételezni, hogy mindez nem, vagy nem így hangzott el, de a valóság eltorzítása volna mindössze egyetlen beszélgetés egyetlen részletét Debbie meggyőződéses álláspontjaként kezelni. Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy Debbie még korántsem jutott döntésre ebben a rendkívül kényes kérdésben. Ha pedig majd igen, arról minden érintett értesül majd” – idézi a US Magazine.

Titkos barátnő, gyilkos orvosok, temetési jegyek

Matt Fiddes, Jackson régebbi testőre eközben azt is elhintette, a felröppent homoszexuális- és pedofilvádakkal ellentétben az énekesnek jó ideje volt egy titkos barátnője, akit környezete családközeli barátként ismer – írja a FoxNews. „Nem akarom őt megnevezni, de a család szerintem tudott róla, hogy volt valakije, akit szeretett és imádott, és mindenféle nehézségeken átmentek együtt. Nem tudom, pontosan mióta voltak együtt, de nem most kezdődött… tőle függ, a család elé akar-e állni ezzel a nagyon magánjellegű dologgal” – mondja a naprakészen informált egykori testőr, aki több mint tíz évig dolgozott ugyan Jackónak, de miután az énekes kirúgta, egy ideje már harcművészet-oktatásból él.

Most mindenesetre azt állítja, épp azért váltak szét útjaik az énekessel, mert közös barátjukkal, Uri Gellerrel együtt próbálta megakadályozni, hogy az énekes gyógyszerekhez jusson, ezt viszont Jackson a magánéletébe való durva beavakozásnak minősítette. „Maga is tudta, hogy mi történik vele, de nem volt hajlandó beismerni. Az orvosainak olyan befolyása volt felette, hogy az érveink süket fülekre találtak. Meg vagyok róla győződve, hogy Michael vére az ő kezükhöz tapad, pontosan tudják, mit tettek, és hogy voltak mások is, akik segíthettek volna, de anyagi okokból inkább úgy döntttek, kimaradnak ebből” – vádolja a testőr Jackson jelenlegi környezetét.

Az énekes temetésének előkészületeiről továbbra sincs biztos információ, a neverlandi nyilvános ravatalozás és temetés helyett a család és a turnészervezők a BBC értesülése szerint most épp a Los Angeles-i Staples Centerben szerveznek nyilvános megemlékezést kedden, melyre 11 ezer jegyet terveznek értékesíteni. Egyelőre csak az biztos, hogy Bubbles nem lesz ott.