Nem csak ifjú lánykák számára lehet a társadalmi felemelkedés legegyszerűbb módja a gazdag és híres pasi leakasztása, a dolog fiatal srác-befolyásos celebnő viszonylatban is működhet Tudta mondjuk három éve, kicsoda Jesus Luz, Nick Cannon, vagy Andres Velencoso? És most honnan tudja? A barátnőik révén, igen.

Min múlik, hogy egy esztétikus külsejű modellfickó, tehetséges színész, jóhangú énekes befut, a hasonló adottságokkal rendelkező másik pedig nem? Tudjuk, sok mindenen, de jól jöhet, ha rendelkeznek egy különleges szexepillel: híres, befolyásos és gazdag barátnővel, akinek az ismertsége már elég ahhoz, hogy nekik is jusson a reflektorfényből. Ha pedig a barátnő még kapcsolatait is megmozgatja, ifjú csődöréből tűzoltó lehet, meg katona, de minimum valamelyik világhírű divatház arca.

Aniston és Diaz filmszínészt csinál belőled

Az építőmunkásból lett feltörekvő brit modell, Paul Sculfor mindössze egy ismertebb farmerreklámot tudott felmutatni, amikor a sors összehozta Jennifer Anistonnal. Igaz, Sculfor akkorra már maga mögött tudhatta a brit celebszcéna Fresh-lányait, az All Saints lánycsapat két tagját, de a világhírhez ez még kevés lett volna. Brad Pitt exnejét meghódítva azonban egy csapásra bekerült a nemzetközi celebmezőny holdudvarába, azóta már Jean Paul Gaultierrel és Christian Diorral is dolgozott.

Bár Jennifer Anistont 2008-ban Cameron Diazra cserélte, nem kizárt, hogy az ő jótékony hatásuknak köszönhető, hogy Sculfor azóta már filmszínészként is kipróbálhatta magát. És bár tavaly év végén Diazzal is szakítottak, Sculfor a jelek szerint azért nem esett ki a pikszisből, jelenleg épp Donatella Versace mellett feszít vizuális ellesúlyként az Out melegmagazin címlapján, első három filmje pedig 2010-ben jön ki.

Madonna a D&G arcává tesz

Madonna Jesus Luz nevű toyboya egy éve ismeretlen modell volt, idén júniusban pedig ő lett a Dolce&Gabbana új arca: a hirtelen felíveléshez nyilván van némi köze annak, hogy 2008 decemberében a W magazin fotósorozatán őt választották a popzene jelenleg legsikeresebb énekesnője mellé biodíszletnek. Az 50 éves nagyasszonynak akkor annyira bejött az esztétikum, hogy haza is vitte szuvenírnek a nála 29 évvel fiatalabb riói szerzeményt. Bár eleinte állítólag csak egy kis futó kalandra kellett volna neki a feleannyi idős, ismeretlen modellsrác, azóta már minden téren alaposan kiképezte: megtanította angolul, bevezette a kabbalába, gyerekeinek is bemutatta, összeköltöztek, és miután már a klipjében is szerepeltette, nyilván nem kell sokat várni arra sem, hogy felfedezzék benne a született DJ-t.

Luznak mindenképp bejött a kaland, egyik pillanatról a másikra többszörösére emelkedett az árfolyama, rajtaütésszerűen szerződtette a Ford Models, és a helyi kis katalógusfotózások helyett ma már Dolce és Gabbana fizetnek neki szép pénzt azért, hogy Madonna ilyen klasszul befuttatta. A tervezők be is vallották: azért esett Luzra a választásuk, mert az átlagember számára a „remény és az álmok beteljesülését jelenti”, azt meg már meg sem említjük, hogy a tervezőpáros régi, meghitt barátságot ápol az énekesnővel.

Kylie Minogue-tól parfümreklámot kapsz

Valószínűleg a spanyol alsónadrág-modell, Andres Velencoso számára se jött rosszul, hogy a Madonna után második legismertebb popdíva, Kylie Minogue emelte őt az ágyába. Az ausztrál énekesnő 2008 vége felé mutatkozott először a nála egy tízessel fiatalabb modellfiúval, akit aztán gyorsan benyomott saját parfümjének reklámfilmjébe, most pedig a  plakátjain már kettőt is csinált belőle. Velencoso Minogue előtt már Jennifer Lopez oldalán is szerepelt egy Vuitton-kampányban még 2003-ban, de J-Lo nem élt az alkalommal, neki akkor már megvolt Marc Anthony. Minogue révén azonban pár évvel később csak megtanulta a világ Velencoso nevét, a GAP gyorsan szerződtette is arcnak.

Kelly Osbourne bevisz Vivianne Westwoodhoz

Ozzy Osbourne nembarbi-külsejű lánya, Kelly Osbourne már egy éve bizonyíthatja, hogy a szépség nem minden. Például mert ő is képes egy modellfickót maga mellett tartani ennyi ideje, akivel már el is jegyezték magukat. Luke Worrall - aki öt évvel fiatalabb menyasszonyánál - ugyan nagyjából megismerkedésükkel egy időben kezdett Marc Jacobssal dolgozni, azóta viszont felkerült az angol Vogue címlapjára, 2008 őszén pedig ő lett Vivianne Westwood őszi kampányának arca, és ebben talán volt némi szerepe annak is, hogy Kelly Osbourne olyan szorgalmasan villogtatta őt a fotósoknak különféle celebsújtotta eseményeken.

Mariah Carey... izé, legalább eltart

Persze nem kell modellnek lenni ahhoz, hogy egy híres anyu jót tudjon tenni az ismertségnek. Az éneklést extrémsporttá fejlesztő Mariah Carey például az utóbbi években csak filmszínésznői próbálkozásainak kudarcaival, vagy hízásával tudott címlapokra kerülni, aztán kéthavi örök szerelem után férjül vette a klipjében szereplő kis macskajancsit. A 11 évvel ifjabb Nick Cannon azóta sem győzi lelkesen bizonygatni, milyen nagyon szereti az ő asszonyát, bár ez az ő asszonyának az ő pénzéből sokkal könnyebb. Cannonnak volt ugyan saját nevét viselő tévéshowja korábban is, de ezt vélhetően még egy jó ideig nem adják a nemzetközi kábelcsatornák, rapper énje viszont a 2005-ben különösebb visszhang nélkül megjelent első lemeze után épp az idén jelenteti meg a másodikat.

Demi Moore-t le is körözheted

Az igazi sikeres befutás példája Ashton Kutcher, akire még ifjú vígjátékszínész korában esett a nála 15 évvel idősebb Demi Moore választása. Bár a kiadós korkülönbség okán eleinte nem sok jövőt jósoltak ennek a felállásnak, ma már a hollywoodi viszonylatban szinte történelminek mondható hat év alapján úgy tűnik, vagy Moore, vagy Kutcher nagyon tudhat valamit. A fiatal színész karrierje a Moore-ral való megismerkedése után ívelt fel: addig modellkedésből, tévésorozatból, majd felejthető vígjátékokból ismerhettük, ám 2003-ban hirtelen megcsinálhatta az MTV-nél nagy sikerrel futó Punk'd című celebátverős showját. Érdekes, hogy az ő esetükben szinte meg is fordult a trend: Moore-ról ma már legfeljebb akkor hallunk, ha Kutcher kipostolja a fenekét a Twitterre, esetleg ha azon duzzog, miért nem írnak szerepeket szanaszét szabott ötvenközeli színésznőknek; Kutcher azonban Twitter-oldala révén folyamatosan szolgáltató egyszemélyes információs nagyhatalommá fejlődött. Mr. Moore emellett azért még filmeket is csinál, bár az utóbbi években inkább a producerkedéssel foglalkozik, nyilván kevésbé is szorul rá, hogy minden hülyeséget elvállaljon, és még mindig csak 31 éves. És tegyük hozzá, látogatottabbnak lenni a Twitteren, mint a CNN, szintén nem biztos, hogy csak Demi Moore-nak köszönhető.

Csak ne kaparj nagyon, az olyan kínos

Kutcherrel ellentétben John Mayer, a Hollywoodban világhírű zenész az izzadva próbálkozó, mégis lepattanó senki, de mivel annyira kapar, megérdemli, hogy legalább megemlítsük, még ha csak ellenpéldaként is. Mayer a Paul Sculfor révén már bevált Jennifer Anistonnal folytatott viszonyának köszönheti, hogy rajongóin kívül mások is hallottak már róla, bár már korábban is szorgalmasan gyakorlatozott celebnőkkel. Rövid ideig járt Jennifer Love Hewittel, majd Jessica Simpsonnal, de mégiscsak Aniston volt az a nagyvad, aki révén a nemzetközi bulvár is megtanulta a nevét. Igaz, aztán el is felejtették: míg együtt voltak, Aniston pasijaként, azóta pedig Aniston exeként emlegetik, és bár wikipedia-oldala szerint ő nagyjából a reneszánsz ember mai megtestesítője, művészetével még mindig nem tudott saját jogon elég érdekes lenni. Azért lehet, hogy még hallunk róla, biztos fog még próbálkozni a bevált módszerrel.