A két színésznőt a Brad Pittért vívott ádáz küzdelem óta szokás egymás riválisaiként emlegetni: bár időről időre tagadják, hogy egymás lekörözése fontos motiváció lenne életükben, néha azért bevisznek egy-egy szúrást a másiknak nyilatkozataikban, és vörös szőnyeges öltözködésükben is folyamatosan egymásra licitálnak. Nézzük meg, ki milyen mérleget vonhat az elmúlt fél évtizedből: Jolie az, aki mindent vitt, vagy azért Aniston sem áll olyan rosszul?

Idén 5 éve vált el Jennifer Aniston Brad Pitt-től, akit kolléganője, Angelina Jolie a Mr. És Mrs. Smith forgatásán csapott le kezéről. Azóta a szerelmi háromszög – főként női – résztvevői állandó címlapszereplők. Jolie a gaz csábítóból mindenáron jószolgálati nagykövetté és hatgyermekes anyává igyekszik kinőni magát, Aniston viszont – úgy tűnik – még mindig nem mászott ki abból a skatulyából, ahová anno bekerült: sikerei ellenére ő csak kedves, de magányos 40-es szingli maradt, akinek még mindig nincs gyereke, pedig évente legalább kétszer tippelnek neki a lapok egy terhességet. De nem csak magánélet van a világon: pontokba szedtük Aniston és Jolie elmúlt öt évét, ön pedig szavazhat: melyik színésznő élete alakult jobban?

1. Akció és dráma vs. romantikus vígjátékok

Kinek a filmjei tetszettek jobban?

Angelina Jolie-t a Mr. és Mrs. Smith óta hat filmben láthattuk, a Kung Fu Pandához pedig hangját adta. A Salt ügynök nálunk most jön ki a mozikban, és két további Jolie-film tart az utómunkálatoknál. Jolie hagyományosan a nagyon szexi akcióhős vagy a drámai karakter: ez utóbbi hálás szerepkör, még Oscar-díj is lehet belőle. 2007-ben Jolie két filmmel is előállt, a Hatalmas szív-ben nyújtott alakításáért 2008-ban jelölték a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe díjra. 2008-ban az Elcserélt életekben elkeseredetten keresi fiát (ezért Oscarra és sok más díjra jelölték) aztán a Wanted-ban lövöldöz egy sort: ezért három MTV Movie Awards jelölést kap, de egy díjat sem visz haza végül.

De Aniston sem tétlenkedett: ő nem drámákban és akciófilmekben, hanem romantikus vígjátékokban mutathatta meg, mit tud. 2005-ben leforgatta a Kisiklottak és az Azt beszélik című filmjeit, majd 2006-ban jött a Szakíts, ha bírsz, mellyel végre nyert egy Teen Choice Awardot. Eljátszotta a Lekoptathatatlan című romantikus vígjáték főszerepét 2008-ban, és feltűnt egy-egy sorozat pár epizódjában (Dirt, Stúdió). A Marley és Én is belefért még 2008-ba, de ez sem volt egy Oscar-díjas alkotás. 2009-re jött két vidámabb mű, a Nem kellesz eléggé és az Égből pottyant szerelem, majd a 2010-es Exférj újratöltve című darab, amiben ugyan nem alakít valami nagyot, de érkezik a rettenetes című Sejtcserés Támadás, mely a kritikusok tetszését már elnyerte.

2. Hat gyerek vs. randik tömkelege

Jolie vagy Aniston magánélete alakul jobban?

A 2005-ös váláskor a lapok tele voltak az ’Aniston még mindig szereti Pittet’ típusú hírekkel, miközben Pitt boldogan tervezgette esküvőjét Jolie-val (azóta sem házasodtak össze). Alig vált el Pitt, hivatalossá vált, hogy Jolie terhes, majd miután Pitt nevére vette a színésznő két másik gyermekét is, secperc alatt háromgyerekes családdá lettek. Eközben Anistont nagy erőkkel sajnálta mindenki: ő Vince Vaughn mellett vigasztalódott, de hiába akart gyereket, nem lett. Vaughn eljegyezte, aztán szakítottak, és Aniston egy operatőrrel, majd egy modellel szűrte össze a levet. Eközben Pitték újabb gyermekkel bővítették a családot, de olyan hírek kezdtek terjengeni, melyek szerint a páros már nem boldog, Pitt pedig újra Anistonhoz közelít. Ez nem lehetett annyira igaz, mert Aniston helyett mégiscsak ismét Jolie esett teherbe, ezúttal ikrekkel. Ezután Jolie és Aniston kissé hajba kaptak, mivel az egykori Tomb Raider elszólta magát, elárulva, hogy annak idején bizony tényleg elszerette Brad Pittet exfeleségétől, bár korábban állította, hogy csak a válás után jöttek össze. Erre Aniston bepöccent és Pitt is kiakadt – Anistonra, aki akkoriban berendezett egy gyerekszobát magának, majd összejött a hollywoodi tenyészbikával, John Mayerrel. Azóta kétszer is elterjedt, hogy Pitték inkább szakítanak, mint házasodnak, de a mai napig együtt látni őket, a házasság meg azóta is várat magára, de így legalább kéthavonta megírhatják a lapok, hogy de most már aztán tényleg esküvő lesz. A Jolie-Pitt páros jelenleg hat gyermeket nevel: Maddoxot, Zaharát, Shiloh-t, Paxot, valamint az ikreket, Knox Leont és Vivienne-t. Aniston azóta kicsit összejött Gerard Butlerrel is, de most megint nincs állandó kapcsolata.

3. Vörös szőnyeges ruhák

Melyiküknek áll jobban ugyanaz a felsliccelt ruha?

Bár tagadják, hogy egymással rivalizálnának, néha gyanúsan hasonló ruhában jelennek meg – bár az is lehet, hogy csak az elvetemült stylistok hobbija a két nő párba állítása. A galériában számos fotót láthat Jolie és Aniston hasonló outfitjeiről: mindkettejük pompásan néz ki hosszú fekete ruhában és rövid szürkében is, bár ezek nem olyan különleges fazonok és színek, hogy feltétlenül koppintásra kelljen gyanakodnunk. Viszont Aniston magasan felsliccelt fekete estélyije sokak figyelmét felkeltette, a divatszakértők merész, de menő húzásnak titulálták a combtőig kivágott alkalmi öltözetet, melyben a színésznő a januárban megrendezett 67. Golden Globe-on villantott combot. Jolie július 27-én Japánban reklámozta új filmjét kísértetiesen hasonló ruhában, neki azonban nem volt nagy sikere, sőt: az előnytelen fotóknak köszönhetően az egész világ megnézhette narancsbőrét.

4. Fotózások: GQ vs. W

Melyik színésznő képei jobbak?

Mindkét színésznőről rengeteg kép készült az elmúlt 5 évben, mi most csak az elhíresült vagy különösen jól sikerült sorozatokat vesszük sorra. Angelina Jolie leginkább gyermekeivel haknizott a lapokban (a People magazin címlapjával például milliókat kerestek). Az utóbbi idők legemlékezetesebb Jolie képe a W magazin címlapja : 2008 őszén, szoptatás közben állt modellt Brad Pittnek, lett is belőle nagy felhajtás. Aniston pár hónapra rá nyakkendőre vetkőzött a GQ-nak, teljesen új oldalát mutatva ezzel. Aztán a Vogue címlapján kelt versenyre éppen állapotos vetélytársnőjével, legalábbis nem lehet másként értékelni, ahogyan Jolie 2007-es Vogue-szereplésére reflektál: ugyanolyan piros nagyestélyiban, csak más pózban fotózták 2008 őszén a színésznőt, és a két címlap közti hasonlóság tagadhatatlan.

Ezután egy időre mindketten letettek a legendás címlapok és fotók gyártásáról, most Aniston folytatja a sort új parfümjének reklámjával: tengerpart, egy szál pokróc…

5. Bevételek

Lefutott meccs:

1–0  Angelina Jolie javára

2007 és 2008 közt, a Forbes értesülései szerint Aniston 27 millió dollárt kasszírozott, Jolie azonban csak 14 milliót: Aniston két filmet is forgatott, Jolie viszont épp a család bővítésére koncentrált. Ám 2009-re a hatgyermekes anyuka visszatért a vászonra: a Saltért rögtön 20 millió dollárt kapott, míg Aniston két 2009-es mozijáért együtt csak 16 milliót. A színésznők teljes 2009-es bevételük alapján a Vanity fair listájának 32-dik és 33-dik helyére kerültek: Jolie 21 milliót vitt haza, Aniston „csak” 20 milliót. Egyébként Aniston 2005 óta 8 milliót kap a mozifilmekért, míg Jolie értéke 10 millióról 20-ig kúszott.