Már bőszen folyik az X-Faktor legjobb 12 énekesének a kiválasztása a mentorok házában, nemsokára a The Voice is debütál a képernyőn, úgyhogy teljes jóindulattal és kellő tapasztalattal összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amik elengedhetetlenül szükségesek egy versenyzőnek ahhoz, hogy egy tehetségkutató műsor központi figurája legyen. Hogy mindenki lássa, nem a levegőbe beszélünk, példákkal is alátámasztottuk a jelenséget a korábbi Megasztárból, X-Faktorból és Csillag születikből.

Sírás, bőgés, zokogás

Az teljesen mindegy, hogy a boldogságtól vagy a csalódottságtól, de zokogni mindenképp szükségszerű a tehetségkutató műsorokban. Emlékezzünk csak, Tabáni István, a Csillag születik nyertese is milyen szépen besírta magát a köztudatba, aztán a tavalyi X-Faktorban már nem is volt olyan szereplő, aki ne bömbölt volna a kamerák előtt. Az idei drámakirálynő címet egyelőre Lass Bea viszi, aki hang és tehetség híján az önsajnálatra építette fel a karakterét. Legjobb már az elején elkezdeni a könnyezést, hogy annyira, de annyira boldog, hogy itt lehet, és olyan nagy nevekkel találkozhat, mint akik a zsűriben ülnek, majd a dal refrénjénél folytatni, mert annyira, de annyira beleéli magát az előadásba.

Szerelmi szál egy másik versenyzővel

Nem volt még olyan tehetségkutató, amiben ne alakult volna ki valamilyen szerelmi szál. Galambos Dorina és Pély Barna kapcsolata nem véletlenül volt titkolva a Megasztár 1 végéig, az ugyanis, hogy az énekesnő az egyik zsűritaggal jött össze, nem bizonyult volna pozitív reklámnak, és ártott volna Galambos szereplésének. Bartók Eszter és Molnár Ferenc Caramel kapcsolata viszont szinte azonnal a sajtó címlapjára került, ahogyan a Tóth Gabi/PalcsóTamás, Szabó Eszter/Kontor Tamás, Tolvai Renáta/Kállay-Sounders András, Lakatos Yvette/Tóth Ádám, Kováts Vera/Baricz Gergő, Nagy Adrien/Nagy Kristóf Bozont párosért is szurkolhattak a nézők. Fontos alapszabály viszont, hogy ne nős embert csábítson, illetve ne házas emberként lépjen félre: Varga Ferenc esetében ugyanis inkább felháborodást keltett a hír, hogy összejött a műsor vokalistájával, az énekes ugyanis feleségét és két gyerekét hagyta el Balássy Bettyért. Az X-Faktorban most Csobot Adél és Nagy Szilárd kapcsolatával haknizza szét az RTL Klub a sajtót, lényeg tehát, hogy mindig legyen egy cuki pár, akikért bőven mennek az SMS-ek.

Lúzer kinézet, önbecsülés hiánya

Lényeg, hogy a néző ne azt kapja az első hangok után, amit a kinézet/első benyomás alapján vár. Ebben a kategóriában is abszolút győztes Tabáni István, aki egy rakás szerencsétlenségként debütált a Csillag születikben. A baj az, hogy se a műsor végére, se utána nem változott a helyzet, ahogyan Szíj Melinda esetében sem. Hosszútávon talán csak Király L. Norbert lúzersége volt kifizetődő, aki adottságai (elálló fül és fog) dacára szórakoztatni is tudta az embereket, minden hang nélkül a döntősök közt volt az X-Faktorban, sőt, még VV Anikó szívét is bezsebelhette. Szóval kötött pulcsi, görbe testtartás, SZTK-s szemüveg, beszédhiba kötelező, esetleg tökéletes kezdésként be is lehet esni a színpadra.

Középszerű zenei ízlés

Legyen középszerű, átlagos a zenei ízlése, de leginkább szeresse az R'n'B-t, és ezt a vonalat vigye végig a műsorban, semmi mást. Semmiképp se írjon saját dalokat, ne játsszon egy hangszeren se. A zenei alulműveltségének köszönhetően fogadja lelkesen azokat a hazugságokat, amik szerint ő nemzetközi piacra is alkalmas lenne azért, mert elénekelte valamelyik 5-6 évvel ezelőtti Beyoncé-dalt. Nagyon fontos: hajlítson nagyon sokat!

Látványos átváltozás

Próbálkozzon már sokadjára, a cél érdekében pedig teljesen alakuljon át. Radics Gigi, Muri Enikő, Szirota Jennifer és Janicsák Veca esetében ez a recept már sikert hozott, és Fehér Zoltánnál is értékelték az X-Faktoros mentorok idén a mínusz 27 kilót és az új frizurát.

Bakizzon, rontson sokat

Legyen valamennyi hangja a műsorhoz, de bakizzon mindenképp, hogy egyrészt sajnálják a nézők, másrészt, hogy a következő alkalommal lehessen izgulni azon, hogy mikor követ el újabb hibát. Mert úgyis lesz következő alkalom, ahogyan Zámbó Krisztián és Csobot Adél esetében is. Tuti befutó, ha a baki az R'n'B-dal hajlításánál következik be, ami után elbőgi magát, ettől bepárásodik az SZTK-s szemüvege, a színpad mögött pedig a tehetségkutatós szerelme vigasztalja meg.