Fiktív Hollywoodot gyárt az angol fotós

2008.02.08. 10:53
Monica Lewinsky meggyújtja Bill Clinton szivarját, Harry herceg náci egyenruhában bulizik, Paris Hilton lefizeti egy rabtársát, Tom Cruise szcientológiát oktat Surinak. Egy angol fotográfus hasonmások segítségével készít ál-lesifotós képeket eseményekről, amik akár meg is történhettek volna, vagy esetleg meg is történtek, de nem kerültek elő képek róluk.

Alison Jackson hírességek hasonmásait kutatja folyamatosan, hogy segítségükkel elképzelt eseményekről készítsen fotókat.

Az elkészült képekből aztán kiállításokat szervez, legutóbb a Los Angeles-i M+B galériában mutatták be a képeit. A művész céljai a képekkel, hogy a hasonmásokkal olyan szimulált élethelyzeteket hozzon létre, amik az „igaz" és a „hamis" a „valódi" és az „elképzelt" határait kérdőjelezik meg, mossák el.

A szinte tökéletes hasonmásokat elnézve felmerül az örök kérdés, hogy amit az újságokban meg a tévében látunk, az tényleg megtörténik-e.

Most akkor mi történt?

Kattintson a többiért!

Jackson sikeresen megörökítette azt a pillanatot, amikor Halle Berry éppen feketére fest egy Oscar szobrot. A színésznő volt az első színesbőrű nő, aki főszerepért Oscart nyert. Halle Berry, miután megnyerte az Oscart és más díjakat is, arról panaszkodott, hogy ezek ellenére még mindig meg kell küzdenie az elismerésért. A színésznő azt mondta, Hollywood még mindig rasszista. Jackson képén valószínűleg ebben a szellemiségben festi át az aranyszínű szobrot feketére.


A művésznő Halle Berryn kívül persze más celebeknek is adott fricskát, kezdve az egész Cruise családdal.

Még több kép a művésznő oldalán

Tom Cruise mindene a szcientológiai egyház, ezért gyerekét is annak szellemében neveli. A fotón megörökített pillanat azt ábrázolja, amikor Cruise apuka lányának, Surinak a Szcientológia gyerekeknek című könyvből olvas fel éppen részleteket. A speciális, szcientológus nevelés a valóságban úgy néz ki, hogy Suri nagyjából bármit megtehet, így a szülők leginkább hagyományos szülőkre emlékeztetnek.

Jackson képei mindig az aktuális hírekre reflektálnak; 1997-ben közös képet készített Diana hercegnőről, Dodi Al-Fayeddel és a közös gyerekükkel. Paris Hiltonból pedig tavalyi börtönbüntetése kapcsán csinált viccet.

Kattintson a többiért!

Egyáltalán nem csoda tehát, hogy Alison Jackson meglehetősen gyorsan reagált Britney Spears egyik új szokására, amikor az énekesnő bugyi nélkül megy el szórakozni, és ezt ország-világ elé tárja. A fotós remek képén a Spears hasonmás unalmasan tolja le a bugyiját, gondosan készülve az újabb villantásra.


Az itt említett néhány képen kívül Alison Jackson olyan nagyszerű pillanatokat is megörökített, amikor Bill Gates a Microsoft legendás vezére a konkurens Apple zenelejátszójával, egy iPoddal a kezében boldogan ugrál, valamint, amikor Michael Jackson, aki pedofilbotrányba keveredett, de megúszta, kirúzsoz éppen egy gyereket.

A művésznő többi képe, az önkielégítő Marylin Monroe-tól a szivart gyújtó Monica Lewinskyn és a náci egyenruhás Harry hercegen át a chipstől fuldokló George W. Bushig megtekinthető az M+B galéria honlapján.

Jackson honlapján folyamatosan keres hasonmásokat újabb és újabb képeihez. Jelenleg Lily Allen, Gordon Brown - brit miniszterelnök - és Gordon Ramsay - angol tévés szakács - potenciális dublőrei után kutat.

Nem Jackson az egyetlen modern művész, akit a celebek foglalkoztatnak. Nem szabad megfeledkezni például Daniel Edwardsról, aki már a szülő Britney Spearsről és Suri Cruise székletéről is készített már szobrot.