Csak egyszer bukott ki belőle, hogy a fasznak a rossz oldalán áll, máris tényleg oda került. A Mónika Show házigazdája kilenc év mónikázás és öt hónap Reggelizés után hátat fordított a tévézésnek (vagy az neki). Életmű-elemzés.

Erdélyi Mónika közel tíz év mónikázás után letette a lantot, elcsendesült, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy áttekintsük rövidnek aligha nevezhető pályafutását. Mónika 2001-ben tűnt fel saját showműsora háziasszonyaként, miután úgy érezte gyakornokként elég tapasztalatot szerzett szerkesztőként a Budapest tévén, majd a Tv2-nél. Az RTL Klubon közel tíz évig kérdezgette az egyre fogyó tízmilliós lakosság hátrányos sorsú szerencsétleneitől, hogy miért nem képesek megbocsátani egymásnak, és úgy tűnik, a Mónika Show-ra nagy szüksége lehetett a tévénézőknek, zabálták olyannyira, hogy 2004-re Erdélyi a legkedveltebb médiaszemélyiséggé nője ki magát. Ez abban az időben azt jelentette, hogy nagyon kedves, szimpatikus egyéniségnek tartották, annak ellenére, hogy folyosói pletykák szerint közel sem volt könnyen kezelhető jelenség.

A népszerűség irritál

A Mónika Show-val beindult a szekér, és Erdélyi kilenc évig ült rajta, időközben olyan nagyon sok minden nem történt vele, házasodni nem akart, annak ellenére sem, hogy volt élettársa, egyéb tévés szereplései sem voltak, igaz üzletasszonyként elkezdett tevékenykedni. 2006-ra azért csak átesett a ló túloldalára, egyike lett a legirritálóbb magyar celebeknek, és ebben a nagy irritálásban az is közrejátszott, hogy  megvillantotta tánctudását a Szombat Esti Lázban, a kritikát azonban nem tudta benyelni. Pedig Medveczky Ilona még csak nem is tramplizta le.

Ugyanebben az évben sok szó esett arról, hogy női magazint fog indítani, de ebből aztán semmi se lett végül, cikkeztek ellenben arról, hogy lesz esküvő, mégse lesz esküvő, titkos esküvő lesz. Aztán esküvő nem is, de egy közös poronty összejött, ám a sztahanovista Erdélyi egész a kilencedik hónapig állt a kamerák előtt, tudomást sem véve arról az amúgy nem elhanyagolható tényről, hogy ekkorra már alig fért a képernyőre, a puszta látványától is fulladásos pánikroham tört az emberre.

Az a fránya mérleg

Alig húzott ki otthon másfél hónapot, hogy legalább fel tudjon állni a császárból, máris visszatért az RTL Klub stúdiójába. Kapott is érte hideget-meleget, ráadásul a folyamatos súlyproblémáira sem tűnt ideális megoldásnak a gyerekszülés, de a műsor ugyebár nem róla, hanem a népről szólt, így ő ezt az akadályt is remekül vette. 2008 októberére már kilenc kilót sikerült leadnia, házasságról továbbra sem beszélt, azt viszont megosztotta a nagyérdeművel, hogy szerinte egy megcsalás még belefér a párkapcsolatba, de kettő már nem. Emiatt - vagy ennek ellenére (nem sokkal azután, hogy kiderült róla, bekamerázta a kozmetikáját, mert aggódott, hogy lenyúlják az alkalmazottai) – szakított Mukli Gyulával, gyermeke apjával.

Az új év sem hozott túl sok jót a kétgyermekes, szingli anyukának, ekkor röppent fel ugyanis először, hogy megszűnik a nevével egybeforrt show-ja, aminek korábban még 8 fényes évet adott. Ráadásul első házasságából született lánya is elköltözött az apjához, igaz csak azért, mert így közelebb volt az iskola, ahova járt. Erdélyi eleinte ugyan fogyni akart a szerelmi bánattól, végül aztán csak hízás lett belőle, legalább is ő ezzel magyarázta a súlygyarapodást. Schobert Norbert szerint ekkor mág úgy 20 kiló fölösleg volt a műsorvezetőnőn, aki ezt azonban csak nyolcnak érezte, majd megígérte, hogy fogyni fog.

Az ORTT kedvence

Havas Henrik volt az ember, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az idő bizony kezd elszállni Erdélyi felett, a műsorvezető erre azzal reflektált, hogy azért lett szitokszó a Mónika Show, mert az embereknek ez kellett. Az ORTT-nek viszont biztos nem, addig piszkálták a műsort és sötétítették el a képernyőt a folyamatos törvénysértések miatt, míg végül 2010 áprilisában leforgatták az utolsó Mónika Show-t, ami az egyetlen ilyen szép kort megélő délutáni talkshow a magyar kereskedelmi tévék történetében.

Ön szerint van még visszaút a képernyőre?

Biztos van, aki szerint kár érte, ám hogy Erdélyinek nehogy haza kelljen mennie gyereket nevelni, inkább kirúgták a Reggeliből Horváth Évát és Peller Mariannt, na jó, az egyiket azért, mert a szintén szüléséből visszatérő Lilunak is kellett a hely. Mónika hát beült a hajnali székbe, meglepően jókedvűen mellesleg. Öt hónapos királysága alatt folyamatosan kapta a súlyára tett csípős megjegyzéseket, de egy ideig úgy tűnt, bírni fogja a strapát. Idővel azonban Facebook-oldalán kibukott belőle, hogy úgy érzi, a fasznak a rossz oldalán áll, ez pedig meg is erősíttetett, amikor egy hónappal később bejelentették, hogy távozik a képernyőről. Persze önszántából, hogy több időt tölthessen harmadik életévét lassan betöltő gyermekével, no meg mert annyi kihívás van még a világon. Erdélyi Mónika nélkül maradt az ország, ráadásul az üzleti vállalkozásairól sem írnak fényeseket, így benne van a pakliban, hogy soha többé nem hallunk a kibeszélőshow királynőjéről, aki ugyan magyar Oprah akart lenni, de elvérzett a cél előtt. Egyelőre.