Lassan egy hónapja, hogy kiderült: III. Károly király rákbetegséggel küzd. A brit uralkodó a diagnózis bejelentését követően egy időre visszavonult a nyilvánosság elől, nemrég az angol miniszterelnökkel találkozott hivatalosan először. Bár úgy hírlik, a király állapota szépen javul, más betegségektől is szenved Harry herceg szerint.

Számos családon belüli botrányról és titokról rántotta le a leplet Harry herceg az egy évvel ezelőtt, 2023 januárjában megjelent Spare, vagyis Tartalékcímű könyvében. A memoárban az édesapja, III. Károly király egészségi állapotáról is szót ejt, akiről idén február 5-én derült ki, hogy rákkal küzd, nem sokkal azután, hogy prosztata megnagyobbodás miatt műtéten esett át.

A palota hivatalos bejelentését követően az uralkodó visszavonult a nyilvánosság elől, megjelenési kötelezettségeit a családtagjai, Vilmos herceg és Kamilla királyné vették át, a gyógyulása után pedig hozzájuk csatlakozik Katalin hercegné is. Károlyt ennek ellenére többször láthatták az alattvalók, amikor misére ment, illetve mint azt a Velvet is megírta, február 22-én kivételt tett és személyesen is találkozott Rishi Sunak brit miniszterelnökkel.

Bár a király még gyógyulófélben van, úgy tűnik, egyre jobb az állapota. Ennek ellenére nagyjából három héttel ezelőtt a temetéséről rendelkezett, amely kalkulációk szerint átszámítva 90 milliárd forintba fog kerülni, ha rosszra fordulnak a dolgok. Már pedig nem a rák az egyetlen betegség, amellyel az uralkodónak meg kell küzdenie. Harry herceg a fentebb említett Spare című memoárjában az édesapja egészségi állapotáról is beszámolt, így többek között kiderült, hogy

III. Károly királynak komoly mozgásszervi panaszai vannak.

Állandó nyak- és hátfájással küzd, illetve porckorongsérve van, amely miatt utazni is csak speciális körülmények között tud. Ezen felül a Buckingham-palotában található trónján különleges párnákat helyeztek el, amelyek segítenek mérsékelni a mozgásszervi panaszait.

A király állapotához köthetően egyébként több jóslat is napvilágra került már Károly, illetve a brit uralkodóház jövőjét illetően. Többek között Nostradamus, illetve asztrológusok is megjósolták, mi lesz a király, illetve az angol trón sorsa.

(Borítókép: III. Károly király és Harry herceg. Fotó: Getty Images)