Tippek tapló szakításhoz

2006.12.13. 14:30
Eddie Murphy tévéinterjúban, Farkasházi Réka a rádión keresztül üzente meg szerelmének, hogy már nem a szerelme. A szakítás módozatainak vannak kulturált és különösen bunkó formái, ha pedig celebritások vagyunk, lehetőségeinknek csak gátlásaink szabnak határt. Az meg nem mindig van.

Lehet, hogy már idejét múlta az az alapfeltevés, hogy a szakítás alapjában véve egy olyan rossz dolog, ami mindkét félnek fáj. Sokáig íratlan szabálynak számított, hogy - hacsak nem valami egyéjszakásnak bizonyult kísérletről van szó -, szakítani személyesen illik, és sms, e-mail, telefon - sőt üzenetrögzítő -, vagy különféle chatprogramok útján véget vetni egy kapcsolatnak a taplóság alapesetének tekinthetőek. Ha azonban végignézzük az elmúlt év nagy szakításait a celebvilágban, úgy tűnik, ez már idejétmúlt tézis, sőt: ha celebritás vagy, a tapló módon történő szakításnak további, sokkal izgalmasabb lehetőségei nyílnak meg számodra.

Dobd őt egy tévéműsorban!

Nézzen celebeket együtt..
Eddie Murphy például meglehetősen bunkó módon dobta a terhes Mel B-t: új filmjének promója apropójából adott interjújában jelentette be a hírt, mikor a riporter udvariasan rákérdezett, hogy vannak barátnőjével. Murphy valóságos jelenetet rendezett, magánéleti vájkálásnak tüntetve fel a riporteri kérdést, majd a szakításról szóló információt megfejelte azzal is, hogy közölte a világgal, szerinte a csaja félredugott, és nem is tőle van az a gyerek. Ezzel aztán végképp jól felhúzta a lapátra tett énekesnőt, aki persze állítja, hogy a gyerek apja egyértelműen (volt) pasija, akit ő most - kellően felbőszülve - ki fog ezért perelni a vagyonából.

Küldd a picsába a színpadról!

Britney és Kevin Federline is előszeretettel üzengetett egymásnak nyilvános fórumokon: K-Fed egy koncertje alkalmával a színpadról küldte el nejét az anyjába, máskor öltözője ajtaján hagyott neki trágár üzenetet. Az énekesnőt sem kellett félteni: SMS-ben tudatta urával, hogy lúzernek tartja és utálja.

Add ki a hírügynökségeknek a válási papírokat!

Paul McCartney és Heather Mills botrányos válásánál is aljas húzásokhoz folyamodtak a felek: előbb az egész világ értesült Mills pornós múltjáról, később, a visszavágóban McCartney részeg randalírozásainak részletes leírását tudtuk meg a hírügynökségekhez elfaxolt válási papírokból.

Tudja meg a rádióból!

..és külön!

A magyar mezőnyben a szelíd őziketekintetű Farkasházi Réka vezet, akiből ki se néztük volna azt a suttyóságot, hogy egy rádióműsorban előbb jelenti be a nyilvánosságnak a hírt, mint a saját pasijának, Németh Kristófnak. Barátokközt Gézáért egyébként nem vagyunk oda, de ekkor még mi is megsajnáltuk: nem elég, hogy így járt, de mivel épp nem hallgatta a rádiót, ráadásul barátai sms-eiből kellett megtudnia, hogy őt az imént ejtették.

Lépj le, mikor nincs otthon!

Bálint Antónia is kurtán-furcsán zárta le Hajdú Péterrel rövid időre felmelegített kapcsolatát: egyik napról a másikra hirtelen összepakolt és elköltözött tőle, amikor az nem volt otthon. Antónia állítólag a lakáskulcs mellé egy kétsoros levelet hagyott csak hátra, amiben már terjedelmi okokból sem elképzelhető, hogy kimerítő magyarázatot adott volna akciójára.

Dobd ki sms-ben!

A bunkó szakítás a jelek szerint nem csak kis ugribugri tévés celebritások, hanem a magasművészet nagyjainak is sajátja. A Blikk szerint Pitti Katalin is kikapta, amikor öt tönkrement házasság után már azt hitte, most összejön neki Ács János karmesterrel. Egész addig hitte ezt, míg a művész úr nem közölte vele, hogy beleszeretett egy brazil hegedűművésznőbe: a karmester erre a legjobb módszernek az SMS-ben értesítést tartotta.

Hogy játszunk hazai pályán?

Az Index körében végzett nem reprezentatív, ám igen kimerítő felmérésünk alapján úgy tűnik, a szerkesztőség ismerősei, barátai és üzletfelei körében a tapló szakításnak ennél cifrább variációi is előfordultak már. Szerintünk sem szép dolog például az egyéves évfordulóra virággal érkező pasit azzal fogadni: "Ó, ma van az egyéves évfordulónk? Akkor épp ideje, hogy szakítsunk!", és a zen-buddhista hangzású "Bízzuk a következő találkozást a véletlenre!" felvetés is egyenrangú a telefonszám elkérése nélkül beígért "Majd hívlak!" búcsúformulával.

Amikor a macsó szíve vérzik. Vagy nem.

Vannak olyanok is, akik szerint a "szemtől szembe megmondani"mindössze "álromantikus sztereotípia", és "mindegy, hogy egyedül bőg-e" a lapátra tett a számítógép előtt, vagy még egy utolsót a másik vállán. Szintén férfikolléga volt, aki érdekes elméletet vezetett le: "Én már sokszor szakítottam, de valami baj mindig volt. Karácsony, nyár, tél, születésnap közelsége, betegség, msn, az lenne érdekes kérdés inkább, valakinek köszönték-e már meg, hogy olyan faszán, kíméletesen szakított. Szerintem ilyen nincs. Minden szakítás bunkó, tehát nincs bunkó szakítás".

A romantikus iskola

Ha megköszönni nem is szokás, ha lapátra tesznek valakit, azért többféle lehetőség áll a kezdeményező fél rendelkezésére, hogy legalább korrektnek mondható stílusban tegye ezt. Akadt például olyan kolléga, aki férfi létére épp az ellenkező iskolát képviseli: "Mi az előző csajommal tök szépen szakítottunk. Március volt, de olyan őszies, hideg. Elmentünk pár napra Győrbe, szép volt, szomorú, fájt, de addigra pont mindketten konstatáltuk, hogy vége, úgyhogy nemigen bántottuk egymást, megbékéltünk a helyzettel, most is szeretem". Persze idáig el kell jutni: "az más kérdés, hogy novembertől márciusig össze-vissza nagy szopás volt mindhármunknak, és sok-sok geciség, főleg tőlem". A byroni spleent persze lehet fokozni, de csak óvatosan, mert végül kiderül, hogy az egész kapcsolat legromantikusabb pillanata a szakítás volt.

Taplósági tippek kezdőknek és haladóknak

Aki szerint azonban a "szép, szomorú, fájós" stílus idejétmúlt, és a cél az, hogy a másikat lehetőleg még alaposan meg is alázzuk, ha már kidobtuk, íme néhány tipp.

Hatásos lehet például, ha Eddie Murphy nyomán a nyilvánosság közbeiktatásával égetjük a nyomorultat: bejelenthetjük neki a hírt mondjuk az iwiw valamely nyilvános fórumában (ez azért különösen taploid, mert ott mindenki valódi névvel szerepel). Kvalifikáltabb, és a legújabb technikákra fogékony versenyzők számára igazi tízpontos megoldás lehet, ha az új partnerrel készült szoftpornót feltöltjük valami kellően nagy nézettségű videomegosztó oldalra, és csak egy linket küldünk az addigi főszereplőnek. A Dogmában látott filmtörténeti megoldás is kellőképp szemét: itassuk le az otthagyni kívánt csajt/pasit, intézzük el, hogy ájult állapotban dugja meg valaki, majd erre hivatkozva dobjuk. Hm.

Az iwiw-es megoldás analóg verziója esett meg egy kolléganőnkkel még a gimiben: őt az első pasija hívta ki a suli elé a tízórai szünetben, amikor "mindenki kint lógott az ablakban, tök izgi volt, minket néztek (...) és mondta, hogy neki ilyen hosszú kapcsolata még nem volt (3 hónap), úgyhogy szünetet tartana. Kiderült, hogy ezt rajtam kívül már mindenki tudta".

A szerkesztőség egy másik tagja egy évfolyamtársának merész megoldását ismertette: a tag meghívta mindkét nőjét sörözni, természetesen egyszerre. "Eredmény: a kúrógépnek tartott megmaradt, a komoly barátnő szakított" - írja kollégánk, aki arról nem tudott felvilágosítást adni, mennyire volt elégedett ezzel a végeredménnyel a döntésképtelen hím.

Tapló módon szakítani tehát akkor is lehet, ha nem áll rendelkezésünkre nemzetközi médiafigyelem. Más kérdés, hogy Eddie Murphyvel például ezek után nem biztos, hogy sokan járnának.