Sokan vannak, akiknek az első útjuk ébredést követően a konyhába vezet, hogy lefőzzék az első adag energiát adó nedűt, és a kávészerető emberek többsége napközben is szívesen fogyaszt egy, netán több csészével. Kávét főzni egyszerű dolognak tűnhet, de  igazán finomat és minőségit csak akkor tudunk készíteni, ha jó az  alapanyag és a technika is. 

Vannak azonban hibák, amelyeket akarva-akaratlanul is mindenki elkövet kávéfőzés során.

Rossz helyen tároljuk

Ha a kávé a tárolás során oxigénnel vagy meleggel érintkezik, gyorsabban elveszíti finom aromáját. Ha sokáig szeretnénk élvezni a minőséget, akkor nagyon oda kell figyelni: a kávét mindig hűvös, sötét és száraz helyen célszerű tárolni. Lehetőség szerint légmentesen záródó tárolóban, zacskóban vagy dobozban.

Régen őrölt kávébabot használunk

A tökéletes feketekávéhoz frissen őrölt kávébab szükséges. Őrléskor a kávé aromái felszabadulnak, és ettől fogva folyamatosan csökken az íze is. Ha van rá lehetőségünk, érdemes befektetnünk egy háztartási kávédarálóba.

via GIPHY

Nem figyelünk a vízre

Ha otthon főzzük a kávét, általában csapvizből készítjük, hiszen azzal a legegyszerűbb. Azonban, ha szűrt vizet vagy palackozott ásványvizet használunk, selymesebb ízű lesz a végeredmény. Ez azért van, mert a csapvíz eltérő keménységű lehet. Az ízvilágot ráadásul a csapvíz szennyeződései is befolyásolhatják.

Nem megfelelő a csésze

Kávé fogyasztására leginkább a vastagabb falú, keskenyebb szájú, akár kézzel készült kerámiacsészéket ajánlják, mivel ezek jobban meg tudják tartani a gőzölgő kávé hőmérsékletét. A teáscsészék például azért nem túl jók, mert széles szájuk miatt gyorsan kihűl bennük az ital. 

Ha pedig előmelegítjük a csészét, a kávékortyok tovább maradnak forrók. Akkor ugyanis, ha forró folyadékot öntünk egy alacsonyabb hőmérsékletű pohárba, az ital azonnal veszít forróságából.

via GIPHY

Nem takarítjuk ki a kávéfőzőt

Mint minden mást a konyhánkban, így a kávéfőzőnket is rendszeresen meg kell takarítani. A legtöbb ember nem takarítja olyan gyakran a kávéfőzőjét, mint kellene, pedig a baktériumok és a penészgombák ezen a készüléken is előszeretettel tanyáznak. A kávézacctól ráadásul könnyen minden barna és koszos lesz. Mivel Magyarország jó részén kemény vagy középkemény víz folyik a csapból, a kávéfőző kiömlőnyílását vagy a zaccszűrőt is vízkőteleníteni kell, ha nem szeretnénk, hogy tönkre menjen. A megfelelő tisztításról bővebben itt olvashat.

(Roadster, Taste of Home)