Lebukott flörtölők, durva dekoltázsok és a híres emberek szokatlan arcai - ennyi mindent adott már nekünk az idei év. És még csak most jön az Oscar! (Február 28-án.)

Összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet a díjkiosztó-szezonról, amelyeket talán nem ismert, de legalábbis ritkán kerülnek szóba. Vagy csak jó róluk pletykálni. Galériánkban rengeteg képet és érdekességet talál!

A készülődés

A férfiaknak viszonylag könnyű a dolguk, mert felvesznek egy öltönyt - ami a legdurvább elhajlások esetében mondjuk nem fekete, hanem sötétkék, vagy bordó -, hátranyalják a hajukat, és kész. Ehhez képest a nőknek, először is, kell egy ruha. Az a legegyszerűbb, ha megállapodnak egy divatházzal, mint például Jennifer Lawrence a Diorral, vagy Alicia Vikander a Louis Vuittonnal, és akkor a nagy alkalom előtt az illetékesek küldenek néhány ruhát, azok közül választanak, és kész. Nagyjából így ment például Jennifer Lawrence legutóbbi sajtókörútja Az éhezők viadalával.

Mások helyzete nem ilyen egyszerű.

A ruhát a többség kölcsönzi, de láttunk már példát arra is, hogy valaki vesz egyet. Így például Hayden Panettiere magának vett egy Tom Fordot a 2014-es Golden Globe-ra, de Demi Moore is magának gondoskodott ruháról az idei SAG Awardsra. Bryce Dallas Howarddel azért foglalkozott sokat az amerikai sajtó idén, mert bement egy luxusáruházba, és vett egy estélyit, mert kevesellte a hatos (nálunk ez 38-asnak felel meg) ruhaméretben elérhető lehetőségeket. Melissa McCarthy pedig elkezdett magának ruhákat tervezni, mert sehol sem kapott megfelelőt. Na, a többiek kölcsönöznek. Az alábbi ruha Amy Adamsnek 12500 dollárba (3,46 millió forint) került. Még szerencse, hogy ezt általában állják a stúdiók.

A NY Post nemrég megjelent cikke jól érzékelteti a nagyságrendet, amennyibe egy híres nő megjelenése kerül az Oscaron. Egy jobb stylist napidíja 1500 dollár (416 ezer forint), amit jó esetben ugyancsak a stúdió fizet, de a közös munka már hetekkel korábban elkezdődik. Akárhonnan lesz a ruha, azt le kell egyeztetni, aztán ráigazítani a nőre -  az olyan nagy divatházak, mint a Chanel, simán megteszik, hogy Európából reptetnek Los Angelesbe egy szabót. 

Aztán jön a haj. Adir Abergel, aki olyan embereket frizíroz, mint Reese Witherspoon, azt mondta a Postnak, hogy néhány nappal a buli előtt megnézi a ruhát, figyelve a szabásra, a sziluettre és az anyagra is, aztán ihletet merít, és prezentál a megrendelőnek néhány tervet. Aztán az esemény napján két-öt óra alatt elkészíti a befutót. A kétezer dolláros napidíj (körülbelül 555 ezer forint) ezekben a körökben nem számít kiemelkedőnek, ennyiért készítette el A Rachel megálmodója, Chris McMillan tavaly a Golden Globe-ra az alábbi hajviseleteket. (Ha az ilyen pepecselés még érdekli, itt találkozhat néhány névvel és pillanattal.)

A többit már csak röviden: költeni kell a sminkre is, ami attól függően, hány próbát igényel a kedves celeb, és mennyire ragaszkodik egy sztársminkeshez, kijöhet 1500, de 5000 dollárból is (416 ezer - 1,38 millió forint), és igen, már kezdünk szédülni. Költeni kell manikűrre is, egy jobb szakember 300 dollárért már házhoz megy (83 ezer) - és akkor már csak az ékszer van hátra!

Ezeket például a Tiffany kölcsönözte a színésznőnek tavaly, és mivel nem vette őket, csak az került pénzbe, hogy biztonságosan szállítsák, ne tűnjön el menet közben, és épségben visszajusson a céghez. Ehhez fegyveres őrök, páncélautó, és biztosítás kell. Minimum egyszer, hiszen ebből is tarthatnak próbát. Mindez a felhajtás körülbelül 20 ezer dollárba kerülhet (5,55 millió forint).

Az érkezés

Nem baj, mindezek után a drága celeb végre megérkezik. Persze nem ronthat azonnal a vörös szőnyegre, hogy helló, imádjatok - az adott rendezvény lebonyolítói vezénylik őket , kis követési távolsággal, a fotófal, vagy a várakozó fotósok elé. Megint a Golden Globe-bal jövünk: itt éppen azt tekinthetik meg, ahogy Keith Urban észreveszi: Kate Winslet még pózol, nem indult tovább, úgyhogy elnézést kérve visszalép, hadd fotózzák nyugodtan. Ha képre kattint, abból galéria lesz, sok érdekességgel.

Itt fontos újból megemlékeznünk azokról a segítőkről, akik elrendezgetik a művésznők ruháját, hogy a végigcsoszogás egyes állomásain készült képek mindegyikén kifogástalanul nézzenek ki. Itt írtunk róluk.

Az Oscart minden évben a Nyugat-hollywoodi Dolby Theaterben tartják, ott a szerencsés megérkezés után csak fel kell sétálni egy lépcsősoron. Érdekesség: az oszlopok oldalán az elmúlt évek Oscar-nyertes (Legjobb film-kategória) filmjeinek címei olvashatók, az évszámmal persze. Nagyjából a 2080-as évekig van hely, utána új oszlopot kell beállítani, vagy ki kell találni mást. (Itt megnézheti.)

Kaja

Ha ezen túl vagyunk, akkor a  meghívottak végre megérkeznek ahhoz a teremhez, ahol vagy elegánsan feldíszített asztaloknál foglalnak helyet (Golden Globe), vagy széksorokban (Oscar). Az utóbbi helyszínt itt körbenézelődve megtekintheti. Sőt, ha idekattint, a páholyból.

Ezek után jön esetleg a vacsora - ha adnak a buliban, akkor a menüsort néhány héttel korábban már nyilvánosságra hozzák, egyfelől az érdeklődést fokozandó, másrészt az is jelezve, mennyire puccos eseményről van szó. Az idei Golden Globe-ra például ilyen falatokkal készültek.

Az idei Grammy-díjkiosztón is lesz vacsora, a People szerint a menüsorban szerepel többek között csirkés és rákos taco (négyezer kukoricatortillából) lime-os rizzsel, füstölt baconnel, miegyebekkel. Adnak mustárral sütött, szabadtartásból származó csirkét chardonnay-mustár jus-vel, vörösborban párolt bordát, grillezett sajtot barlangban érlelt gruyére-sajtot, a vegáknak karfiolsteaket, citrussalátát, sütőtökös tésztát, steakeket grillen, agávés lime-os lazacot, babsalátát, kék színű csokis popcornt, ehető csillámporba mártott süteményt, és vattacukorfákat. Ha érdekli az ilyesmi, akkor itt a SAG Awards menüje is.

Az Oscaron nincs vacsora - ezért is rendeltek két éve pizzát.

A műsor

Ez egyfelől díjátadót, másfelől - eseménytől függőn - monológokat, többé-kevésbé vicces párbeszédeket, vagy zenei fellépéseket jelent, és mindezek között néha átadnak egy díjat. Mindezt általában élőben, de kevéske csúszással közvetítik, hogy ha valaki véletlenül kitöri a nyakát a színpadon, vagy leesik róla a ruha, akkor még időben lekeverhessék a képet.

A műsorvezetésre általában vicces, vagy viccesnek tartott személyeket kérnek fel. Az idei Oscart Chris Rock vezényli le, akiről tudni lehet, hogy maga írta a poénjait, majd amikor mindenki az Oscar-bojkottal kezdett foglalkozni, újakat írt helyettük.  De vannak, akik nem maguktól viccesek: az Entertainment Weeklyn olvastunk erről. A Golden Globe-on Eva Longoria és America Ferrera szórakoztató párbeszédet adott elő, amiről később azt mondták, az ilyen estek előtt mindig elküldik nekik előre a beszédüket, de az most a szokásosnál is unalmasabbra sikerült. Úgyhogy odaadták a sorozataikat író stáboknak, hogy hozzanak ki belőle valamit. Végül közös ötleteléssel azt találták ki, hogy rájátszanak arra: mindkettejüket összetévesztik más latinákkal, így lett vicces.

Idén azt az újítást vezetik be az Oscaron, hogy nemcsak a műsorvezetők szövegét lehet majd súgógépről olvasni: a jelölteket arra bátorítják, küldjék el a filmakadémiának előre azt a névsort, akiknek szeretnék megköszönni a díjat, ha megkapják. A dolog nyilván komoly előnyökkel jár, például az ilyen kínos jeleneteket is megelőzheti. De azért elolvasnánk előre. 

Persze a nyerteseknél jóval többen vannak, akik nem nyernek. Nem kell aggódni, aki már egyáltalán a jelölésig eljutott, egy csomó ajándékot, köztük igen bizarr dolgokat kap. Erről itt írtunk idén röviden, tavaly hosszabban, úgyhogy most csak néhány képet mutatunk az ingyen cuccokról, ha az alábbi képre kattint. Összehasonlításképpen felhívnánk a figyelmet arra, hogy február 10-én Sebestyén Balázs a Morning Showban arról beszélt, a legpuccosabbnak számító magyar celebeseményen, a Story-gálán a meghívottak volt, hogy egy könyvet és egy körülbelül ötezer forint értékű vásárlási utalványt kaptak. A nyertesek pedig korábban elnevezhettek valakiről egy csillagot, amit valóban bejegyeztettek - ilyen már nincs.

Vissza Hollywoodhoz: a díjazottak nagy boldogan átvonulhatnak a győztesek szobájába, ahol aztán vagy válaszolnak az újságírók kérdésére, vagy nem. De általában szoktak, és persze egy millió fotó készül róluk, úgyhogy ha a tisztelt művésznő zokogott a díja átvétele közben, akkor előtte még újrasminkelik.

Buli 

Nagyon ritkán fordul elő olyan, hogy az estélyis színésznők nem öltöznek át valami koktélruhába, mielőtt a kiadójuk, vagy valamelyik magazin partijára átmennének. A királynői megjelenésből jó esetben valami szexi és laza lesz, rossz esetben valami olyan, mint amikor Rita Ora selymet ürített.

Ezekre a bulikra aztán át is kell jutni. Bérkocsik, illetve saját autók és sofőrök - ez a téma nem nyújt annyi érdekességet, legfeljebb a sofőrök mesélhetnének, de ők nem szoktak. Inkább azt mutatjuk meg itt, micsoda őrült tumultus alakult ki az idei Golden Globe után, amikor nem volt elég bérkocsi, és azok is a celebeket szállították el. Igen, ebben a sorbanállásban mindenki részt vesz, aki nem színész,vagy producer, csak szakmabeli, és meghívták a díjátadóra - a szemtanúk szerint ha volt is itt celeb, az gyorsan a sor elejére sietett, például Rumer Willis is így tett. (Részletek itt.)

Jó esetben a bulikban rengeteg érdekes kép készül, rossz esetben nem lehet egyet se. A Vanity Fair Oscar-bulijára például kizárólag tévés és print újságoknak dolgozó újságírókat hívnak meg, alighanem azért, nehogy valamilyen híresség kellemetlen helyzetbe kerüljön - igen, megy a flört rendesen.

Fotózni tilos, de a lap mindenfélel felületein közöl riportot és képeket is az eseményről, itt mindent elolvashat a buliról, még azt is, ami sosem érdekelte. Rövidebben és lényegretörőbben tájékozódhat viszont akkor, ha új hősünk, egy redditező képeit tekintheti meg, aki egyszer fogta magát, és valahogy bejutott egy ilyenre. Elmondása szerint sokakkal elbeszélgetett, megkínálták kokainnal, miközben megpróbálta felszedni Kirsten Dunstot, Paris Hilton pedig frankón narancssárga. Volt, néhány éve.

A few years back I crashed an Oscar party... (details in comments)

A mulatozás végén aztán a  celebek vagy elmennek hamburgerezni, vagy, ha kaptak enni a buliban, valahogy hazaindulnak. Ez jó esetben nem torkollik semmilyen drámai eseménybe, legfeljebb posztolnak néhány képet még részegen az Instagramon, amit reggelre letörölnek. 

Másnap

A buli után nap szomorú valóságát például Kate Hudson mutatta be nekünk a közelmúltban: jön a gyémántember és elviszi az ékszereket, ahogy már fent említettük. Aztán jön a ruhatulajdonos cég embere, és ő is elviszi az estélyit.

Az egyetlen, igazán izgalmas másnapi történet az utóbbi évekből Lupita Nyong'o 2015-ös, gyöngyökkel telerakott ruhájához kapcsolódik. Ha nem emlékeznének: az első becslések alapján 150 ezer dollár értékű (akkori árfolyamon 40,5 millió forint) ruhát ellopták a szállodából.

Csakhogy kiderült: amit a hatezer igazgyönggyel kivarrt estélyinek hittek, az egy szép estélyi volt, de hamis gyöngyökből. Ezért a tolvaj dühödten odatelefonált a TMZ-nek, hogy mindezt közölje, és a ruhát is visszavitte.