Kaptunk egy sajtóközleményt a 8. Nagykereskedelmi és Gyártói Konferenciáról, ahol Ördög Nóra és Nánási Pál beszélt vállalatvezetőknek az influenszerségről. A sajtóközlemény teljes egészében a poszt alján olvasható a legördülőben, alább csak egy kis kontextust szeretnék biztosítani Ördög Nóra és férje szavaihoz, ami után kiemelem a legérdekesebb részleteket a sajtóközleményből. Ördög Nóra és Nánási Pál ugyanis nagy részben az influenszerekkel és az általuk előállított tartalmakkal kapcsolatos leggyakoribb kritikákra is reagált ezen az eseményen, elismerve, hogy némelyiket ők maguk is jogosnak tartják.

Kezdjük esetleg ott, hogy az influenszerség már nem is egy különösebben új dolog: arról van szó, hogy az Instagramon (vagy más közösségi oldalon) sok követővel rendelkező személyek pénzért posztolnak valamilyen termékről a cég megbízásából, azaz effektíve reklámoznak valamit a követőiknek. Ez a gyakorlat kezdettől fogva problémás volt, először is azért, mert ez akár bújtatott reklámnak is minősülhet, szóval az utóbbi időben a tisztességes influenszerek kiteszik a #reklám címkét a reklámot tartalmazó posztjaikra.

Az influenszerkedés mindig is megosztó jelenség volt

A közönség szemével nézve az is probléma lehet, hogy az ember minek kövessen valakit, akinek csak reklámok vannak a fiókjában, illetve visszatetsző lehet, ha valaki abból próbál megélni, hogy ezekkel a félig-meddig bújtatott reklámokkal hirdetésfolyammá alakítja át az Instagramját, és úgy csinál, mintha imádná a kérdéses termékeket, holott nyilvánvalóan nem lelkesedésből meg önszorgalomból, hanem pénzért ajánlgatja azokat.

Nagyjából ezt a nézői hozzáállást képviseli elképesztő humorérzékkel Kajdi Csaba, aki úgy posztol instasztorikat, mintha maga is influenszer lenne (illetve valószínűleg most már tényleg az), de közben parodizálja is a többi influenszert, aminek nyomán többek között Annoni Zitával és Weisz Fannival került összetűzésbe. Kajdi Csaba egyébként pont Ördög Nórát is kikarikírozta egy-egy videóban több alkalommal, különösen az alábbi poszt miatt, ami az Ooops! háztartási papírtörlő reklámja.

Van, aki azt kifogásolja az influenszerekkel kapcsolatban, hogy valaki a gyerekét használja ilyen reklámokhoz. Ördög Nóránál erre is van példa, sőt, nem csak nála, hiszen Liptai Claudia 12 éves lánya már saját jogon influenszer, illetve Cristiano Ronaldo reklámposztjaiban is gyakori szereplő a futballsztár kisfia. Ebben alapvetően semmi újdonság nincs, hiszen mindig is szerepeltek gyerekek reklámokban, James Safechuck is úgy ismerkedett meg Michael Jacksonnal, hogy együtt szerepeltek egy Pepsi-reklámban 1987-ben, hogy a lehető legrosszabb példát hozzam fel.

Hogyan látják a témát maguk az influenszerek?

Az influenszerség azért ekkora téma manapság, mert a fenti aggályok ellenére remekül működik: Ördög Nórát például kb. 230 ezren követik, férjét, Nánási Pált pedig 124 ezren, egy-egy reklámposztra akár tízezer követő is rányomja a lájkot. És miután ennyit foglalkoztunk az aggályokkal, olvassuk most Ördög Nóra és Nánási Pál nyilatkozatait arról, hogy szerintük hogyan lehet a fent említett csapdákat kikerülni, mikor lehet jó egy reklámot (is) tartalmazó Instagram-fiók.

Úgy szoktunk igent mondani egy együttműködésre, hogyha valódi tartalom van mögötte. Azt hinné az ember, hogy ez természetes, ám ahogyan figyelem az Instát, azt látom, hogy nem mindenki teszi ezt így. Van, akinél rengeteg színtisztán reklámposzt van, ami engem legalábbis nem győz meg. [...] Én szeretem a kávét, Nóri is szereti a kávét, ráadásul van egy múzsám, akit mindig szeretek lefotózni. Ez az együttműködés is menet közben formálódott és végülis egy érdekes kombináció született azzal, ahogyan össze tudtuk kapcsolni a márkát és a magánéletünk pillanatait

– mondta Nánási Pál arról, szerinte milyenek a jó influenszerposztok, utalva a Nespressóval való együttműködésükre. Ördög Nóra szintén azt hangsúlyozta, hogy „életszerűbb tartalmakat” tudnak kreálni, ha nem csak úgymond ki van adva a feladat az influenszernek, hogy mit és hogyan kell reklámozni, hanem bele lehet vinni valami egyénit:

Szeretnénk szabadságot kapni azzal kapcsolatban, hogyan tudjuk legmegfelelőbben átadni az üzenetet. Higgyétek el, mi tudjuk, hogy mi a legjobb forma! Volt már olyan, hogy szenvedtem. Bár a terméket szerettem, ám kaptam egy olyan 600 oldalas briefet [tájékoztatót – a szerk.] a világ másik oldaláról, ami rémisztő volt. Pontról pontra leírták, hogy minek hogyan kell lennie, nem is illett bele a flow-ba, amit elfogadnának tőlem a követőim.

Ennek a szabadságnak van persze egy másik oldala is. Nánási Pál hozzáteszi, hogy már csak azért sem könnyű jól influenszerkedni, mert amíg a hagyományos reklámokat egy sokszemélyes csapat kreálja, addig most az influenszerek gyakran egymaguk, otthon gyártják a posztokat:

Nehéz ügy ez, nehéz mindig kreatívnak lenni és érdekeset alkotni egymagadban. Mindannyiunk küzdelme ez szerintem. Az egyedi, ránk szabott elképzelés ráadásul segít abban is, hogy a hirdető és az influenszer is szimpatikus maradjon a követők számára. Az ilyen hozzáállás minket is lelkesít, hiszen így mi sem érezzük magunkat pöcsfejeknek, akik csak telibe reklámozni akarnak.

Ha a teljes nyilatkozatra kíváncsi, kattintson az alábbi dobozra!

„Nem akarunk pöcsfejek lenni” - Nánásiék az influenszerkedésről

A sztárokkal, véleményvezérekkel, influenszerekkel való együttműködésről tartott előadást közösen Ördög Nóri műsorvezető és Nánási Pál fotós. Az életben is egy párt alkotók maguk is rendszeresen együttműködnek nagy márkákkal fizetett posztok és megjelenések formájában. A 8. Nagykereskedelmi és Gyártói Konferencián vállaltvezetőkkel osztották meg gondolataikat és tapasztalataikat.

“Tudom, hogy a végletekig elcsépelt, ám egyszerűen azért, mert igaz: bármilyen influenszerrel való együttműködés alapvető lényege az, hogy hiteles legyen” - kezdte Nánási Pál a feleségével, Ördög Nórival közös előadását a Kereskedelmi Marketing Trendek ügynökség által szervezett konferencián. A fotós példaként említette azt, hogy ő maga is egy bizonyos fényképezőgép márkát használ már hosszú ideje, így a márkával való együttműködés semmit sem változtatott a szokásain, vagy a munkáján. Illeszkedett a mindennapjaiba. “Fontos, hogy olyan márkával kapcsolódjunk össze, amellyel azok tudunk maradni, akik vagyunk” - tette hozzá. Ráadásul szerinte így át fog jönni az is, hogy egy őszinte kapcsolatról van szó, hiszen sallangmentesebben tud beszélni a márkáról.

“Úgy szoktunk igent mondani egy együttműködésre, hogyha valódi tartalom van mögötte. Azt hinné az ember, hogy ez természetes, ám ahogyan figyelem az Instát, azt látom, hogy nem mindenki teszi ezt így. Van, akinél rengeteg színtisztán reklámposzt van, ami engem legalábbis nem győz meg” - mondja Nánási. Az első és legfontosabb szerinte az, hogy megfelelően válasszanak influenszert az együttműködéshez, lehetőleg olyat, aki megfelelően kommunikál - ha már egyszer úgy döntött egy cég, hogy ilyen módon is igyekszik megszólítani a közönséget.

További példának hozta fel a saját együttműködései közül a Nespresso-kampányokban való részvételét. “Én szeretem a kávét, Nóri is szereti a kávét, ráadásul van egy múzsám, akit mindig szeretek lefotózni. Ez az együttműködés is menet közben formálódott és végülis egy érdekes kombináció született azzal, ahogyan össze tudtuk kapcsolni a márkát és a magánéletünk pillanatait” - magyarázta.

“Én az egyik legfontosabbnak azt tartom, hogy bízzatok bennünk” - ezt már Ördög Nóri mondta a főleg cégvezetőkből, marketingesekből és vállalat tulajdonosokból álló közönségnek. A műsorvezető szerint csak nyögvenyelős kommunikáció lesz az eredménye annak, ha egy cég szájbarágósan mondaná meg az influenszer számára azt, hogy mit és hogyan szeretne. “Viszont onnan kezdve, hogy megbíztok bennünk és szeretnétek velünk dolgozni, akkor mi pedig szeretnénk szabadságot kapni azzal kapcsolatban, hogyan tudjuk legmegfelelőbben átadni az üzenetet. Higgyétek el, mi tudjuk, hogy mi a legjobb forma!”

Nóri influenszer-pályafutása során előfordult már olyan is, hogy egy nemzetközi kampányban vehetett részt magyar influenszerként, ám nem feltétlenül a legjobb tapasztalatokkal gazdagodott. “Volt már olyan, hogy szenvedtem. Bár a terméket szerettem, ám kaptam egy olyan 600 oldalas biref-et a világ másik oldaláról, ami rémisztő volt. Pontról pontra leírták, hogy minek hogyan kell lennie, nem is illett bele a flow-ba, amit elfogadnának tőlem a követőim” - magyarázta, hozzátéve azt, hogy a hirdetőknek törekedniük kell a baráti kapcsolat kialakítására “az életszerű tartalmak érdekében."

Ezzel kapcsolatban Nánási megjegyezte, hogy ma már sokkal könnyebb a hirdetők számára, hiszen “az Insta és a Facebook kitermelt csomó különböző szegmensben jelenlévő kommunikátort, akiket ráadásul könnyen meg lehet találni. Úgy látom, hogy minél kisebb egy cég, annál jobban tudja, hogy mit kommunikáljon magáról.”

“Én egyébként azt várom, hogy melyik cég lesz az első, amelyik bátran megengedi majd magának azt, hogy nem kéri mindenáron a hashtag-elést” - tette hozzá Ördög Nóri folytatva azzal, hogy érdemes izgalmas “élményhelyzeteket” teremteni az influenszerek számára. Hiszen ilyenkor ők is szívesebben posztolnak. Egy élményt, egy életérzést könnyű átadni a műsorvezető meglátása szerint, ám azzal már gond van, ha egy konkrét terméket kell megmutatni a közönségnek, ráadásul százalékokkal, akciókkal. “Egy jó pasin, egy jó inget szívesen fogadnak az emberek. A szép képekkel megbocsátóbbak” - mondta.

“Okozott ez már közöttünk konfliktust” - folytatta Nánási. “Akadt ugyanis olyan helyzet, amikor már csak annyi idő volt, hogy a mobilommal készítsek egy fotót, ami rám nézve… hát, hogy is mondjam, valamennyire kínos. Hiszen én mégis csak fotós vagyok” - mondta nevetve. Úgy vette észre, hogy a túl tökéletes képek sem működnek ám mindig, mivel sokszor “nem helyezkednek bele az életbe kellőképpen, túl sterilek.” Nánási korábbi reklámügynökségi tapasztalataiból kiindulva úgy látja, hogy túl gyors már ez az “instant világ”. Míg korábban 8-10 szakember összegyűlt azért, hogy elkészüljenek a megfelelő felvételek, ma már az influenszereken keresztül irdatlan tempóban “gyártatják” a tartalmakat és az ötleteket, amelyek ráadásul otthon a szőnyegen születnek meg. “Nehéz ügy ez, nehéz mindig kreatívnak lenni és érdekeset alkotni egymagadban. Mindannyiunk küzdelme ez szerintem.”

Ördög Nóri szerint érdemes a hirdetőknek egyedi megoldásokban gondolkodniuk, azaz nem influenszerek tucatjait bevonni egy-egy kampányba, hanem csupán egy olyannal dolgozni, aki a legjobban passzol az adott üzenethez. “Találd meg a megfelelő influenszert, gondolkodj egyedi megoldásokban és adj szabad kezet” - összegezte.

“Az egyedi, ránk szabott elképzelés ráadásul segít abban is, hogy a hirdető és az influenszer is szimpatikus maradjon a követők számára. Az ilyen hozzáállás minket is lelkesít, hiszen így mi sem érezzük magunkat pöcsfejeknek, akik csak telibe reklámozni akarnak” - egészítette ki Nánási, majd azzal folytatta, hogy “hosszú ideig nem fog még változni ez, jó néhány év benne van még, bár látom, hogy nagyon égetik a hirdetők. Az viszont biztos, hogy lesz ennek valamilyen folytatása, hiszen az nem fog változni a jövőben sem, hogy az egyén mindenképpen meg akarja mutatni magát.”