Múlt héten indult útjára a Victoria Beckham kivételével újfent összeállt Spice Girls turnéja. Az első állomása Dublinban volt, ahol bár rengeteg rajongó gyűlt össze, hogy ismét hallhassa a '90-es évek legendás lánybandáját, sokuk csalódottan ment haza, mivel a rossz hangosítás miatt alig hallottak valamit. Annak a megítélését önre bízzuk, hogy technikai bakiról volt-e szó, vagy inkább így akarták leplezni az énekesnők hangbéli hiányosságait. 

Mi mindenesetre ismét összegyűjtöttünk néhány olyan fellépést, ami igazán kínosra sikeredett, akár a rossz hangosítás, akár a nem túl profin kivitelezett tátogás miatt. 

Spice Girls

Maradjunk még egy picit a Spice Girlsnél. Az együttes nyitotta meg a 2012-es londoni olimpiát. A fellépés egyik különlegessége, hogy ekkor még Victoria Beckham is beállt egykori csapattársai közé, noha a kamera alig mutatta őt, a hangját pedig még ennél is kevésbé lehetett hallani. Valószínűsíthető, hogy a lányok egy nagyon hangos zenei alapra énekeltek rá, úgy, hogy a saját hangjuk szinte alig hallatszott. (Kivéve azokat a részeket, amikor nem énekelni, csak hangosan szavalni kellett a fűszeres lányoknak.)

Michael Jackson

Bármennyire ikonikus alakja is a popzenének a moonwalk feltalálója, még Michael Jackson is playbackelt. 1983-ban, a Billy Jean előadása közben annyira nagy hangsúlyt fektetett a táncolásra, hogy a dal végére elrontotta a tátogást. De legalább a táncmozdulataiban nem lehet fogást találni. 

Red Hot Chilli Peppers

Bár a 2014-es Super Bowl sztárja Bruno Mars volt, a hawaii-i énekes egy szám erejére felhívta a színpadra a Red Hot Chilli Pepperst is. Kétségtelen, hogy az énekes, Anthony Kiedis élőben énekelt, a hangszerek némák maradtak: a zenei alap playbackről ment. A banda később az oldalán ismerte be a turpisságot, amit azzal indokoltak, hogy nem volt választási lehetőségük: a szervezők megmondták, hogy nem tudják megoldani a hangosítást, ezért vagy így lépnek színpadra, vagy sehogy. 

Mariah Carey

Minden idők egyik legkínosabb fellépése Mariah Carrey 2017-es újévi fellépése volt a Times Squaren. Az énekesnő korán elvesztette a fonalat, onnantól kezdve pedig még csak nem is fáradozott vele, hogy tátogást mímeljen. Annál kínosabb volt, amikor a dal tetőpontjánál playbackről hallani lehetett azt a hihetetlenül magas, kitartott hangot, amire az énekesnő annyira büszke, és amit nem egyszer már élőben is simán kiénekelt. 

Ennél már nem lesz jobb

- mondta, mielőtt leforrázva lekullogott volna a színpadról. 

Nicki Minaj

Nicki Manaj  egyik fellépésénél is hasonlóan kínos perceket élhettek át a rajongók. Még 2012-ben, a Starship című száma promotálásakor egy reggeli műsorban próbálta meg előadni a dalát. Mint kiderült, a rapper nem egy reggeli ember, ugyanis nemcsak a táncmozdulatai sikeredtek kissé bizarra, a tátogást is elég korán feladta és inkább maga mellé leejtve tartotta a mikrofont, ahelyett, hogy tátogjon, vagy ne adj Isten, énekeljen. 

Adele

Az angol énekesnő 2016-os birminghami koncertjén fuccsolt be a mikrofon az egyik dal közepénél, de szerencsére a szám végére már meg is javult. Adele profin reagálta le a helyzetet, zavartalanul énekelt tovább (még ha nem is hallhatta senki), a szám után pedig felhívta rá a rajongói figyelmét, hogy látják, ő sosem tátog. 

Britney Spears

Britney Spearst nem nehéz tátogáson kapni, a 2007-es VMA-n azonban annyira szétcsúszott a színpadon, hogy még nagyon sokáig cikkeztek róla utána. Mentségére legyen mondva, hogy ez volt az első nagyszabású fellépése azután, hogy idegösszeomlást kapott. Ezzel a performanszával tervezte a nagy visszatérést, ami inkább egy csúfos kudarc lett. Még szerencse, hogy egy évvel később, 2008-ban kiköszörülte a csorbát és 3 díjat is bezsebelhetett ugyanezen a gálán. 

Fergie

A lista végén egy olyan példát mutatunk, ami kissé kilóg a sorból. Itt ugyanis szó sincs meghibásodott mikrofonról vagy tátogásról, lebőgésről viszont annál inkább. Fergie 2018-ban az NBA All-Star Game előtt sajátságos módon énekelte el az amerikai nemzeti himnuszt. A döbbenet a játékosok arcáról is könnyen felismerhető, de a sport- , sőt, az énekesnő rajongói is meglepődve hallgatták az enyhén szólva is érdekesre sikeredett feldolgozást. Az énekeső menedzsere később azt nyilatkozta, Fergie-től sosem állt távol a zenei kísérletezés, ezt hallhatták akkor is, amikor a himnuszt adta elő.