A „vállalható” egy elég szubjektív kategória, valami olyasmit értek alatta, hogy széles körben népszerű, vagy legalábbis elfogadható azok számára is, akik úgy egyébként nem különösebben rajonganak érte, azaz ebben az esetben nem republikánusok. Merthogy ebben a cikkben az amerikai politikáról lesz szó, és talán úgy is meg lehet közelíteni a dolgot, hogy az alábbi összeállítás adja ki, hogy mit érthetünk vállalható alatt, ha republikánus amerikaiakról van szó.

A jövő héten lesz az amerikai elnökválasztás, és bár a Velvet alapvetően egy politikamentes oldal, annyira mindenhol szó volt Trump esetleges újraválasztásáról az utóbbi hetekben-hónapokban, hogy nálunk is rengetegszer szóba került, mondjuk egy vetkőzés vagy szelfizés kapcsán. 2020-ban minden korábbinál világosabbá vált, hogy az amerikai hírességek túlnyomó többsége a demokrata pártra szavaz (Kanye West nagy bánatára), vagy legalábbis Trump leváltásáért kampányol, és megfigyelhettük azt a teljesen abszurd tendenciát is, hogy önmagában a szavazásra buzdítás is azzal járt, hogy valakire rásüssék a demokrata szavazó bélyegét. Ebben a korábbi összeállításunkban megnézhet egy csomó A-listás hírességet, akik már szavaztak is, mindannyian a demokrata Bidenre, és buzdítanak mindenkit, hogy cselekedjenek hasonlóan.

Szóval nincs sok híresség Trump oldalán, de eldöntöttem, hogy addig keresek, amíg 5 darab össze nem jön, és próbálok a nagyközönség által egyrészt ismert, másrészt szimpatikusnak tartott sztárokból válogatni. Így maradt ki például Antonio Sabáto, Jr., akinek a karrierje szerinte pont azért ment tönkre, mert kiállt Donald Trump mellett, vagy Roseanne Barr, aki a rasszista viccei után nem igazán minősül már szalonképesnek, és a jobboldali nézeteiről ismert Mel Gibsonnal kapcsolatban is túl erősnek találnám a vállalható jelzőt.

És ugye Kanye West is sokáig kiállt Donald Trump mellett, de végül mégis megpróbált indulni vele szemben elnökjelöltként, szóval már csak ezért is le kell hagyni őt erről a listáról. Nézzük, ki maradt.

1. Arnold Schwarzenegger

Talán sokaknak Arnold Schwarzenegger jutna először az eszébe a címről, az osztrák származású, egykori testépítő ugyanis 2003-tól 2011-ig volt Kalifornia kormányzója republikánus színekben. Arnold Schwarzenegger Magyarországon is különösen népszerűnek számít, és a magyar jobboldalhoz is elég szorosan kapcsolódik, vagy legalábbis kapcsolódott a néhai Andy Vajnán keresztül. Persze hozzá kell tenni, hogy Schwarzenegger annak ellenére maradt republikánus, hogy ő nem Trumpot jelölte volna a párt nevében 2016-ban: azt mondta akkor a People-nek, hogy nem hajlandó Trumpra szavazni, és megválasztása óta több intézkedését is kritizálta.

2. Sylvester Stallone

Sylvester Stallone egy másik izomkolosszus, aki a '80-as években volt a karrierje csúcsán, és aki azóta is nagy népszerűségnek örvend, és hagyományosan a republikánus pártot támogatja. A republikánus pártot igen, de Donald Trumpot ő sem feltétlenül, 2016-ban még azt nyilatkozta a Varietynek, hogy bár imádja az akkor még csak realitysztárként ismert hírességet, de nem feltétlenül tudja elképzelni a világ vezető politikusaként. A Daily Beast cikke szerint azonban Stallone azóta is Trump támogatójaként van elkönyvelve.

3. Kirstie Alley

Kirstie Alley színésznő elsősorban az ősrégi, Travoltával közös Nicsak, ki beszél? című filmekből ismert, és ha pozitívan él az emlékezetünkben, az részben azért is lehet, mert azóta úgy érdemben nem hallottunk róla azon kívül, hogy folyton lefogy (és szcientológus). Az 54 éves sztárról annak alapján tanúsítom, hogy egész vállalható, vagy legalábbis egy kifejezetten szimpatikusnak tűnő figura továbbra is, hogy végignéztem a brit Celebrity Big Brother 2018-as évadát, amiben egy hónapig élt Alley a kamerák előtt, és végül második lett – azaz a brit közönségnek ugyanolyan szimpatikus volt, mint nekem. Nos, Kirstie Alley pár napja jelentette be, hogy ő aztán Trumpra fog szavazni, írja a USA Today – és könnyen lehet, hogy ez önmagában sokaknál elég ahhoz, hogy Alley ne számítson tovább vállalhatónak.

4. Vince Vaughn

Vince Vaughn egy 50 éves színész, aki többek között a True Detective című sorozatból ismert, vagy pl. a Szakíts, ha bírsz! című filmből, amiben Jennifer Anistonnal szerepelt, akivel ekkor és ezután egy ideig jártak is. Nos, Vaughn pont Trump mellett egyszer sem állt ki kerek perec, de több republikánus politikust is támogatott már, plusz készült róla a fenti videó januárban, amiben az elnöki párral beszélget egy meccsen, és kezet fog Donald Trumppal. Hogy ebből az következik-e, hogy republikánus, vagy csak az, hogy udvarias, azt mindenki döntse el maga, de az biztos, hogy Vaughn többször is védte az amerikaiak jogát a fegyverviseléshez, például ebben a GQ-interjúban. Márpedig emellett általában a republikánus párt szokott kiállni.

5. Billy Ray Cyrus

Miley Cyrus country-énekes édesapja énekelt abban a dalban, ami minden idők legnagyobb slágere lett az USA-ban (az Old Town Roadról van szó), és ugyanő publikálta a fenti képet tavaly novemberben azzal, hogy micsoda megtiszteltetés Melania Trumppal ülni a Fehér Házban. A countryműfaj mindig is szoros kapcsolatban volt a konzervatív jobboldallal (igaz, az Old Town Road miatt most már egy fekete, meleg rapperrel is abban van), szóval nincs abban semmi meglepő, hogy Billy Ray Cyrus republikánus. Hogy például a fenti tweetből az következik-e, hogy a zenész támogatja Donald Trump újraválasztását, azt mindenki döntse el maga.