Számos életmódbeli tényező van hatással az egészségünkre és a közérzetünkre, ez alól a gyomorbántalmak sem kivételek. A savas refluxnak, gyomorégésnek a szervi problémákon túl étkezési szokásokból adódó és mentális eredetű okai is lehetnek, mint például az alkohol, a paradicsomos, cukros és fűszeres ételek, valamint a stressz. Akadnak azonban olyan kiváltó okok, amelyeket a napi rutinunk miatt hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni vagy nem is tudunk róluk. Ezeket mutatjuk be alább!

Kávé, tea

A kávé köztudottan fokozza a savtermelést, ám sokan annyira megszokták, hogy reggel egy csésze forró feketével indítják a napjukat, hogy erről a tényről hajlamosak elfeledkezni. A szakemberek szerint azonban érdemes észben tartani, a kávé ugyanis kifejezetten erősen hozzájárul a gyomorégés kialakulásához. Figyelmeztetnek továbbá, hogy ugyanezt a koffeintartalmú teák is kiválthatják, amiről azonban már kevesebben tudnak. Legyen szó fekete vagy zöld teáról, a koffeintartalmuk miatt mindkettő savasodást okoz. Reflux esetén érdemes más alternatívákra, például gyümölcsteára váltani.

Csokoládé

Mint azt fentebb említettük, a cukor is fokozza a savtermelődést, kiváltképp a csokoládé, ugyanis az nemcsak cukrot, hanem koffeint is tartalmaz. Annál többet, minél magasabb a kakaószárazanyag-tartalma. Ezen kívül a teobromin nevű vegyület is megtalálható benne, amely szintén ingerlően hat a gyomorra.

Evés edzés előtt

Erről már sokkal kevesebb szó esik, mint a savasodást kiváltó ételekről. Mindegy ugyanis, hogy mit fogyasztunk, ha azt közvetlenül edzés előtt tesszük. Ilyen esetben mindenképpen felbolygatjuk a gyomrunkat, persze hogy mennyire, az attól is függ, hogy milyen mozgást végzünk. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy étkezés után két órát ajánlott várni, ha a hasfalat igénybe vevő edzésre készülünk. Felülés, hasprés, lábemelés vagy térdfelhúzás után például kifejezetten kellemetlen tünetekben lehet részünk, ha a gyakorlatokba egyből étkezés után belevágunk. Érdemes ugyanakkor azt is észben tartani, hogy általában minden edzőtermi gyakorlat során igénybe vesszük a hasfalat, így evés után legalább egy órát mindenképpen várni kell az edzéssel.

Túl kevés szünet az étkezések között

Ha nem hagyunk elég időt szervezetünknek az emésztésre, az is gyomorégést okozhat. Javasolt három-négy órát várni az étkezések között, beleértve a nassolást is.

Lefekvés előtti evés

Ha el akarjuk kerülni a rexluxos tüneteket, tanácsos korán vacsoráznunk. A téli időszakban ez általában este hat, míg a nyári hónapokban este 7-8 órát jelent, függően attól, hogy meddig vagyunk ébren. Azok számára, akik hajlamosak a gyomorégésre, lefekvés előtt 2-3 órával már nem érdemes semmit sem fogyasztaniuk, csak vizet inniuk. Ha nem így teszünk, vízszintes testhelyzetben könnyebben visszaáramlik a gyomor tartalma a nyelőcsőbe.

(InStyleMEN)

(Borítókép: Gyomorégéssel küzdő férfi. Illusztráció: Getty Images)