Sokszor halljuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, úgyhogy nem árt odafigyelnünk arra, mit eszünk ilyenkor.

Sokan keltünk már fel olyan elképesztő ambíciókkal, hogy egy tökéletes reggelivel fogjuk indítani a napunkat, avokadóval, tojással, pirítóssal és minden mással. A valóságban viszont a legtöbb ember a reggeli kávéja mellé csak egyszerűen beszerez egy péksütit a legközelebbi boltból, annak ellenére, hogy valószínűleg ez a legrosszabb döntés.

„A péksütemények, a legtöbb reggelizőpehely vagy a magas cukortartalmú joghurtok fogyasztása nem ideális reggelire, mivel megemelhetik a vércukorszintet, emiatt pedig sokkal rövidebb időn belül érezhetjük éhesnek magunkat” – jelentette ki Jenna Hope táplálkozási szakértő és a How To Stay Healthy című könyv szerzője.

A szakértő kiemeli, hogy nem mindegy, hogy hány órakor eszünk először, mert az étkezés segítheti a kognitív funkciók javulását, javíthatja a vércukorszint szabályozását és az emésztés egészségét is.

„Fontos, hogy figyeljünk az étvágyunk jelzéseire, hogy mikor együnk először. A kulcstényező az, hogyha éhesnek vagy energiaszegénynek érzed magad, fontos, hogy egyél! Emellett a nap első étkezésének tele kell lennie fehérjével és rosttal, hogy hosszabb ideig jóllakott maradj, és hogy a vércukorszinted is rendben legyen” – fogalmazott a szakértő a Joy szerint.

Jenna Hope úgy gondolja, hogy általánosságban kijelenthető, hogy a legrosszabb reggeli ételek között a magas cukortartalmú, de alacsony rost- és fehérjetartalmú ételeket találjuk, amelyek nem tartanak jóllakottan ebédidőig.

A dietetikus pedig össze is állított egy pontos listát arról, hogy melyek a tipikus, de igazán rossz reggelik:

  • Cukros gabonafélék: „Sok reggelizőpehely magas hozzáadott cukortartalmú, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, a megemelkedett vércukorszinthez és a nap későbbi szakaszában bekövetkező energiazuhanáshoz.”
  • Sütemények: „Az olyan süteményeknek, mint például a croissant, magas lehet a finomított szénhidrát- és hozzáadott cukortartalmuk. Gyors energialöketet adhatnak, de ez gyakran rövid ideig tart, ami később éhséghez és sóvárgáshoz vezet.”
  • Feldolgozott húsok: „A szalonna, a kolbászok és más feldolgozott húsok magas telített zsírtartalmúak, valamint adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmazhatnak. Ezek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kialakulásához.”
  • Cukros kávé vagy tea: „A cukorral és szirupokkal felturbózott reggeli italok, mint például az ízesített tejeskávék hozzájárulhatnak a túlzott kalóriabevitelhez és a cukorszint emelkedéséhez.”
  • Gyümölcslevek: „Míg a nyers gyümölcsök általában egészséges választásnak számítanak, a gyümölcslevek magas cukortartalmúak lehetnek, ráadásul hiányoznak belőlük a nyers gyümölcsökben található rostok.”
  • Alacsony rosttartalmú müzliszeletek: „Egyes müzliszeleteket egészségesnek hirdetnek, de magas lehet a hozzáadott cukortartalmuk, emellett szinte biztos, hogy alacsony a rosttartalmuk."
  • Ízesített joghurtok: „Az ízesített joghurtok gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot és mesterséges aromákat.”

A dietetikus szerint a legjobb, amit tehetünk, ha zabot, görög joghurtot, tojást, bogyós gyümölcsöket, smoothie-kat eszünk reggelire.

(Joy)

(Borítókép: Reggeli. Fotó: GettyImages)