Idén tavasszal és nyáron bővelkedtünk a luxus-esküvőkben. Szinte mindent tudunk Kate Middleton nagy napjáról, vagy Petra Ecclestone milliárd fontos ünnepéről, akárcsak Kim Kardashian frigyéről. A menyasszonyi ruhákat is elő-elővettük, most azonban a tervezőket vesszük sorra: melyik celebnő hol vett ruhát, kitől és miért vásárolnak milliókért a menyasszonyok külföldön? A legelőkelőbb Sarah Burton, a legnépszerűbb viszont Vera Wang.

1. Kate Middleton – Sarah Burton-ruha, értéke felbecsülhetetlen

A szezon leghíresebb esküvői ruháját Kate Middleton és a McQueen divatház szállította, melynek művészeti vezetője tavaly óta Sarah Burton.

Kate Middleton először 2005-ben találkozott Burton munkásságával a Cornwall-i herceg esküvőjén, ezért választotta a McQueent: a tervezésben ő is aktívan részt vett állítólag, de a ruha így is megfelelt a király család hagyományos elvárásainak. A ruhához kézzel vert brit és francia csipkét használtak, így már csak abban is sok munka volt, hogy biztosítsák, hogy a virágminta mindenhol ugyanolyan színű legyen. Elvileg rózsa, lóhere, bogáncs és nárcisz díszíti a máris legendás ruhát, melyet a Királyi Varróiskola műhelyében varrtak meg.

Ki a tervező?

A 36 éves angol tervezőnő művészeti politechnikumba járt, majd divattervezői tanulmányokat folytatott a londoni Saint Martins College-ban. Már harmadévben Alexander McQueennél gyakornokoskodott, diploma után náluk helyezkedett el. A női vonalat 2000 óta egyedül viszi, tervezett már ruhát Michelle Obamának, Lady Gagának és Gwyneth Paltrownak is. Alexander McQueen halála után vette át a kreatív vezetői helyet, első kollekciója hatalmas siker volt.

2. Petra Ecclestone – 25 millió forint értékű Vera Wang

A másfél milliárd forintos lagzihoz magasan pozícionált tervező ruhája illik, ki más jutna ilyenkor Burnie Ecclestone lányának eszébe, ha nem Vera Wang, az évek óta legfelkapottabb celeb-ruhatervező?

Wang azóta népszerű a gazdagok és szépek körében, mióta 1990-ben beszállt az esküvőbizniszbe: mindig is hordható, divatos menyasszonyi ruhákat varrt, jó anyagokból, különleges megoldásokkal. Egy időben minden rendes celebesküvőn az ő kreációját viselte a menyasszony, például Mariah Carey, Jennifer Lopez, Jessica Simpson, Avril Lavigne, Victoria Beckham és Uma Thurman is, érthető, hogy Wang rendesen megkéri ruhái árát.

Idén nyáron két komoly esküvőn jelentek meg milliós kreációi, az Ecclestone lány ruháján kívül Kim Kardashian három öltözetét is ő tervezte. Petra Ecclestone hatalmas tüllszoknyájából nem sokat láthattunk a fotókon, de annyi biztos, hogy a ruha felül egy hófehér, csipkés, pánt nélküli míderben végződött. Egy átlagos Wang ruha ára is több mint 10.000 dollár (1,8 millió forint), az egyedi ruhákért simán elkér a tervező 100.000 dollárt (18 millió forint) is.

Ki a tervező?

A 62 éves tervezőnő szülei jómódú kínai bevándorlók voltak, és amit valószínűleg kevesen tudnak róla: eredményes műkorcsolyázó volt, kétszer is indult az amerikai nemzeti bajnokságon, de nem jutott be az olimpiai csapatba, ezért 1971-ben felhagyott a sporttal. Egyetemi tanulmányai után a Vogue-nál kezdett dolgozni, 23 évesen már szerkesztő volt, majd 1987-ben elkezdett tervezni, a Ralph Laurennél helyezkedett el. Saját esküvője kapcsán kezdett esküvői ruhákkal foglalkozni, mert nem talált olyat, ami tetszene neki, majd esküvőiruha-szalont nyitott, ahol egy idő után az haute-couture kreációk mellett saját, Vera Wang márkájú esküvőiruha-kollekciójával is megjelent.

3. Kim Kardashian – három ruha Vera Wangtól, 12 millió forint értékben

A realityceleb olcsón megúszta a ruhakérdést, Vera Wang ugyanis kölcsönzött neki három 20.000 dolláros (3,8 millió forintos) darabot, még anyja is kapott egy barter-ruhát. Mind a három kölcsöncuccot fel kellett vennie Kardashiannak egy este alatt, nomeg pár magazinban is meg kellett mutatnia őket: a People címlapján például abban a vállrész nélküli, míderes ruhában pózol, amiben kimondta az igent.

A fehér, habos, uszályos ruhacsodában igazából nincs semmi különös, csak a színe furcsa: Kardashiannak ugyanis nem ez az első házassága, elvileg nem illett volna hófehérben megjelennie (a realityceleb 2000 és 2006 között Damon Thomas zenei producer neje volt). Kardashian anyjának ruhája már érdekesebbnek tűnik, mint a menyasszonyé: a térdig szűk, onnan bővülő ruha mellrészén hatalmas masni díszeleg, bár közelebbi képek erről a ruháról sem készültek, így bővebb elemzésekbe inkább nem bocsátkozunk. Egyébként a Wang ruhát Ecclestone is rejtegette és máshol sem tobzódnak a tervezőnő estélyijeit viselő celebek képei, nem is értjük, miért.

4. Lily Allen – Delphine Manivet ruha, nem lehet drágább 1 millió forintnál

Lily Allen fantáziadúsabban válogatott, mint a fenti hírességek: nem a pénzre és hírnévre ment rá, egyszerűen szeretett volna egy szép ruhát, így talált rá az egyébként francia esküvőszervezői körökben elismert Delphine Manivet-re. Allennek bejöttek Manivet laza, gazdagon csipkézett, retró ruhái: amit az énekesnő viselt, még terheshasát is tökéletesen elrejtette.

Ki a tervező?

A 34 éves tervezőnő ugyanabból az indíttatásból kezdett esküvői ruhákat készíteni, mint Wang, azaz saját esküvője miatt. Célja, hogy ne habcsóknak öltözzenek a nők a nagy napon, vendégköre a 25-40 éves nők közül kerül ki. Hat éve kezdett tervezni és kreációit 1.500-3.500 euró (400-950 ezer forint) közötti áron kínálja. A nizzai születésű Manivet gyerekkori emlékeiből és az építészetből merít ihletet, a sok csipkét pedig templomi élményei miatt használja, és legalább 10 csipkeverőnek ad ezzel folyamatosan munkát.

5. Kate Moss – Galliano ruha, rehab a készítőnek

A modell épp azután kérte fel ruhatervezőnek Gallianót, hogy kirúgták a Dior háztól és saját márkájától is. „Újra John Galliano mertem lenni. Meg se mertem emelni a ceruzát, de ő nagyon profi volt” – nyilatkozta Galliano a brit Vogue-nak arról, miért volt igazi rehab számára, hogy Moss-nak tervezhetett. Az esküvői ruhát a dzseszzkorszak fotósai és Zelda Fitzgerald író ihlették. Galliano a ruha rózsáival tisztelgett egykori üzlettársa, Steven Robinson előtt.

Ki a tervező?

A gibraltári születésű Galliano stylistként kezdte a pályát, első bemutatójára a Párizsi Divathéten került sor, 1989-ben. Rengeteget bulizott és sosem volt pénze, míg az amerikai Vogue szerkesztője, Anna Wintour be nem mutatta pár gazdag portugál üzletembernek: onnantól beindult a karrierje, a legmenőbb modellek – Kate Moss, Helena Christensen, Naomi Campbell vagy a magyar Tóth Melinda – léptek fel bemutatóin. 1995-ben a Givenchynek tervezett, 1996-tól a Diornál dolgozott, egész 2011-ig, amikor antiszemita beszólása miatt kitették mindenhonnan.

6. Zara Phillips – Stewart Parvin ruha, 2 millió forint lenne

Zara Philips majdnem egyidőben tartotta lagziját Moss-szal, a két ünnepély mégis egész más volt, ahogy a két ruha is. Phillips egy Stuart Parvin tervezte elefántcsontszínű selyem-és szaténruhában állt oltár elé, amelyhez tiarát, fátylat és Jimmy Choo cipőt húzott. A tervező – a királynő kedvence – nem csak arra koncentrált a ruha készítésekor, hogy elegáns és egyszerű legyen a végeredmény, hanem arra is, hogy elrejtse Phillips az asszonyosabb testrészeit, sikerrel.

Ki a tervező?

Parvin a királyi alkalmazotti gárda egyik legmegbecsültebb tagja és a legfiatalabb a királynő ruhakészítői között. 2000 óta tervez a királyi családnak, munkáival mindenki nagyon meg van elégedve. Erzsébeték öltöztetése mellett évi két kollekciót is bemutat Parvin, az egyik mindig menyasszonyi ruha kollekció: 7.000 fontért (2,1 millió forint) bárki rendelhet tőle.

7. Charlene Wittstock - Giorgo Armani ruha, ár nélkül

Melyik volt a legszebb ruha?

II. Albert herceg Monacóban vette el úszónőjét, a 33 éves Charlene Wittstockot, aki így Monaco hercegnője lett. A figyelem javarészt Naomi Campbellre terelődött a szertartáson, a Kate Middleton ruhájára némiképp rímelő Armani kreáció kevesebbeket hozott lázba. Wittstock hosszú uszályt húzott maga után, egyenesen szabott, abroncs nélküli ruhája elejét finom hímzés díszítette. A ruha egyetlen hibája, hogy vállban jócskán erősítette a vékony exsportolót.

Ki a tervező?

Az erős vállakért Giorgio Armani a felelős: a rengetegféle árut kináló Armani márkát az eleinte orvosnak tanuló tervező 1974-ben alapította. Külön esküvőiruha-vonalat nem visz, de az Armani Privé rengeteg hollywoodi színésznőt öltöztet több ezer dolláros estélyikbe, ennek keretein belül esküvői ruhákat is készít a tervező annak, aki meg tudja fizetni.