Megértük ezt is, kedden lett tízéves a Facebook. Mark Zuckerberg birodalma 2014-re az internet olyan alapvető szervező erejévé nőtt, mint a Google vagy a Youtube, és az elvándorlási trendek ellenére nincs értelme temetni. Magyarország zöme kb. félidőnél kezdett csatlakozni ide (párhuzamosan az Iwiw haldoklásával), azóta pedig megszületett a magyar nyelvű Facebook, itt zajlanak a párkapcsolataink, itt nyomoznak egy csomó bűnügyben, itt szervezzük a bulikat, itt szeretjük vagy bántjuk egymást, és a nyelvbe beépült a „lájkolni” szó. Össze is szedtünk 10 dolgot, amit a Facebooknak köszönhetünk.

1. Kazinczy után szabadon

Az informatikai forradalom iszonyat mennyiségű angol szót épített be a magyar nyelvbe, ehhez a Facebook is nagyban hozzájárult. Eleve igévé vált, hogy valaki fészbúkozik, beivódott az, hogy lájkolok egy tartalmat, de új értelmet kapott az is, ha megbök engem egy csaj. Mindeközben videókat osztok meg, képeket posztolok, aztán dolgom végeztével kijelentkezek. Szóval szép kis Facebook-szótár épült fel.

2. "Bökj meg Facen!" Avagy zenei forradalom

Az alap, hogy ma már nincs előadó, akinek ne lenne saját Facebook-oldala, de nem is ez a Facebook legnagyobb zenei hozadéka, hanem hogy a dalszerzőket is megihlette. Eleve kismillió dalszövegbe kerül be a közösségi oldal neve, de egy rakat dal szól magáról a Facebookról. Nem kell messzire se menni, Fluor Tomi Lájkja kifejezetten erről szól, de a magyar mulatós is felfedezte magának Zuckerberg szörnyszülöttjét (Bóni Feri sem maradhat ki a sorból!)

3. Menő lett pulit tartani

Az alapító Zuckerberg kitalálta, hogy a mindennapi robotot feldobná egy kutya, körülnézett, létezik-e valamilyen egzotikus, még felfedezetlen fajta. Ekkor talált rá a magyar pulira. Annyira megszerette kutyáját, Beastet, hogy a Facebook sztárjává tette, sőt Miskolcig elutazott, hogy még több pulit és komondort tanulmányozzon őshonos környezetben.

4. Csoportosulunk

Mióta lehet csoportokat és rajongói oldalakat alapítani, a Facebookon boldog-boldogtalannak van saját rajongói oldala és/vagy csoportja. Az összes hazai tehetségkutatós, valóságshow-hős és mindenféle szedett-vedett celeb megjelent a Facebookon. Aki nincs fent, az nem tudja követni Berki Krisztiánt, VV Évát vagy épp Kiszel Tündét. Aztán persze ott vannak a totálisan értelmetlen csoportok is, mint az Imádom a tesóm kaliberű (amúgy jótékonyan pozitív) vagy az *~ Idézetek ~* csoport, amik sokat nem tesznek hozzá az emberiség fejlődéséhez. Na mindegy, a cikk elolvasása után azért lájkolja Stubbst, az alaszkai polgármestermacskát!

5. Megtanultunk bulit szervezni

Végre eljött az idő, amikor egy házibulit nem úgy kell összehozni, hogy telefonálgatás meg szóbeszéd, hanem ott a Facebook. Meghirdetjük az eseményt, meghívjuk rá azt, akit akarunk, vagy egyenesen nyílttá tesszük az egészet. És akkor eljön mindenki, Sári és Simon is, na meg megfelelő létszám fölött a rendőrség is. Tipikus példának álljon itt egy szomorú eset Poole városából, itt pedig egy Balatonszepezdről.

6. Tinédzserek haltak meg a bullying miatt

Ugyan a bullying, azaz egy kipécézett ember cseszegetése élőben és más platformokon is megy, a Facebook új lendületet adott a gonosz tiniknek. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy valakit nyilvánosan, az üzenőfalán addig bántanak, hogy az illető a végén annyira értéktelennek érzi magát, hogy a halálba menekül. Több ilyen esetről írtunk mi is.

7. Felgöngyölített bűnügyek

Egyre több hatóság kénytelen rájönni, hogy a Facebook a kommunikáció megkerülhetetlen eszköze lett. De ez még mind semmi, mivel egyre több nyomozás során kell a rendőröknek a Facebookhoz folyamodniuk. Így könnyebben feltérképezhető egy támadó vagy áldozat ismeretségi köre, illetve látható, kikkel tartották a kapcsolatot, és kik bántották vagy kedvelték az illetőt. A Facebookon fel lehet(ne) göngyölíteni prostitúciós ügyeket, bringalopást, gyermekpornó terjesztését, de olykor vigyázni kell, mert akaratunk ellenére is bajba keveredhetünk.

8. Próféták oldala

Ezer éve az igazi próféták még a Jordán völgyében jártak, és a római hatóságokat kergették az őrületbe. A 21. században a Facebookon osztják a bölcsességet, és erre kapható ismerőseink minket kergetnek vele az őrületbe. A jelenség csúcsa egyértelműen a közösségi oldalon kinőtt Oravecz Nóra oldal, ahol olyan hasznos tanácsokba futhatunk, mint: „ha kéred, jön. Ha akarod, megérkezik, bekopogtat, és segít. Kérni és elfogadni, szeretni és nyitottnak lenni – fontos.”

9. Eseményszámba megy

Mindennek van eventje, magyarul eseménye. Mindennek.

10. Párkapcsolódás

Sajnos megtanultuk a párkapcsolatainkat a Facebookon élni. Ma már alap, hogy a pár egyik tagja vérig sértődik, ha szerelmétől nem kap elég lájkot vagy kommentet, de pont ebbe a hajhászásba bele is rohadhatnak a lamúrok. És arról még nem is beszéltünk, hány olyan kirakatkapcsolat pusztulgat csendesen, ami a Facebook szerint maga a szerelem csimborasszója.

(Dolgozni kéne, de most is nyitva van a Facebook.)