A rekordszintet kapargatja az RTL Klub új felajánlása, amit a menetrend szerinti X-Faktor győztese kaphat majd: a havi egymilliós forintos fizetés, a kocsi és a lakás mellé a győztes bezsebel majd 10 millió forintot, amit énekesi karrierje egyengetésére használhat fel (szóval klipforgatás, stúdiómunkák stb.). Ennek apropóján megnéztük, a két nagy kereskedelmi csatorna eddigi hasonló műsorai milyen nyereményeket kínáltak a nyerteseknek.

Az RTL Klub és az infláció

A közgazdaságtan egyik alaptétele, hogy a pénz hajlamos veszíteni az értékéből. Az RTL Klubon futtatott X-Faktor és Csillag születik tehetségkutatók esetében ezt nem kalkulálta be a csatorna. Vastag Csaba az X-Faktor első szériája végén havi egymilliót nyert egy autó és egy thaiföldi út mellett (bár az Aeroviva utazási iroda csődje miatt ezt nehezen hajtotta be). Kocsis Tibornál nem változott az összeg, amihez egy bali utazás és egy új autó adódott. Az inflációval továbbra sem törődött a csatorna, Oláh Gergő is 12 milliót és egy kocsit nyert, az utazás ezúttal Dominikára szólt. Danics Dóra győzelme után is csak az úticél változott, ő Mexikóba repülhetett.

A Csillag születiknél is a jól bevált formulát követte az RTL Klub. Utasi Árpád ugyan messze állt még a jogsitól, azért kapott egy kocsit és a szokásos havi egymilliót. Tabáni István a 12 millió mellett egy autót és egy lemezszerződést kapott. Havi egymillió, utazás, autó, lemezszerződés járt László Attilának, a harmadik széria nyertesének, Mészáros János Elek pedig ugyanezt vihette haza, mínusz a lemez. Bár neki ez is sok volt.

Tv2 – Albérlet és Kapcsolat koncert

A Tv2 tehetségkutatóinak gerincét a Megasztár jelenti, aminek az első részét Tóth Vera nyerte meg egy évtizede. Kapott egy lemezszerződést és egy autót (amit viszont nem a csatorna, hanem egy autókereskedés ajánlott fel), viszont egy rajongója annyira nagylelkű volt, hogy Tóth beköltözhetett a lakásába. Molnár Ferenc Caramel nyereménye a sokszorosa volt Tóthénak: egy tízmilliós, akkor még építés alatt álló lakást kapott Újpesten, plusz egy kocsit és egy lemezszerződést, ezt a következő szériában Rúzsa Magdi is vihette, sőt Caramel még mindig nem elkészült lakása helyett is felajánlott neki egyet a Rúzsát megjutalmazó cég.

Király Viktornál változtatott először a csatorna a policyn: már nem öröklakást, hanem egyéves albérletet kapott, ami mellé a rutinszerű autó is járt, valamint az 56-osok terei Kapcsolat koncerten is felléphetett a Simply Red előtt. Tolvai Renáta egy mauritiusi utat és egy bérlakást markolhatott fel, de lemezszerződésnek nem leltük nyomát. A Voice egyetlen szériáját Pál Dénes nyerte meg, ő tízmillió forintot, egy kocsit és egy utazást vághatott zsebre. Érdemes még megemlíteni a Tv2 másik két, a sorból kilógó tehetségkutatóját. A 2006-os Megatáncot Kovács Gergely Csanád nyerte, aki a New York-i Broadway Dance Center tánckurzusára nyert 3 hónapos ösztöndíjat. Az Ének iskolája első évadát behúzó Farkas Zsolti is ösztöndíjjal tanulhatta tovább mesterségét.

Összegzésként meg lehet állapítani, hogy a nyertesek eddig átlag 11 millió forintot, egy hasonló értékű lakást vagy bérleményt és egy új kocsit (kb. 5 millió forint értékűt) kaptak. Így tehát az RTL mostani felajánlása, ami ezt még tízmillióval megfejeli, magyar rekordnak számít.