Persze el is tűnhet a süllyesztőben, de ha nem, akkor is nehéz megtalálni a helyes utat, hogyan lehet valaki tündibündi lánykából komolyan vehető felnőtt nő. Miley Cyrus nem az egyetlen tinisztár, aki a jókislány szerepre ráunva botrányokkal próbálja feszegetni a határait. A megbotránkoztatást és/vagy a szimpla dögösséget felvállaló elődök névsora hosszú: ott van például Britney Spears, Christina Aguilera, Kylie Minogue, Scarlett Johansson, Christina Ricci és Lindsay Lohan.

A szintén zenész Billy Ray Cyrus 17 éves énekesnő lánya nagyon unja már a Disney gyerekcsatorna Hannah Montana sorozatának jókislány-imidzsét, és egyre nagyobb kétségbeesésbe taszítja az érte rajongó gyermekek szüleit, mióta minden tettével azt bizonygatja, hogy ő már egy dögös nő. Az utóbbi hónapban volt már Lady Gagát megszégyenítő szerkó a Can't Be Tamed bemutatóján, kamu leszbicsók, öltánc a homoszexuális producerrel , tetoválás a fülre, és még lesz is nyilván sok minden más.

„Mindig lesz valami, ami nem tetszik majd az embereknek. Nem lehet mindenkinek megfelelni és eleget tenni, nem lehet ennek szentelni az életed” – nyilatkozta a fiatal énekesnő/színésznő, aki hozzátette, hogy megpróbál következetes maradni a hangzással és a külsejével kapcsolatban, bár jelen átváltozó állapotában kétséges, pontosan mit is ért ez alatt.

A nagy elődök

Persze nem ő az első tinisztár, aki idővel ráun a kislányszerepre, és átesik a ló túlsó oldalára. Annak idején talán Britney Spears hasonló átváltozása sokkolta ennyire a világot. A Mickey Mouse Clubban még cuki lánykaként induló énekesnő már az első klipjében durván Lolitásra vette a figurát, utána pedig nem volt megállás, jöttek az egyre provokatívabb színpadi öltözékek (és akkor hol volt még a kétezres évek villantáscunamija). Remélhetőleg az se sokaknak okozott igazán döbbenetet, amikor kiderült, hogy szüzességének elvesztéséről is hazudott.

Hasonló átalakuláson ment át a Mickey Mouse Club másik szereplője, a Spears-riválisnak tartott Christina Aguilera, aki szintén hamar levedlette a szende szűz imidzset. Ennek jópár éve, Xtina azóta már gyereket is szült, de a szexi dög imidzset esze ágában sincs feladni, legutóbbi klipjével sem a kispolgári erkölcs hitvallóit célozta meg.

De ők még csak úttörőknek sem mondhatóak, az majd' húsz évvel előttük Kylie Minogue volt, aki a Neighbours című sorozatban még egy szerény lányt alakított, aztán szép lassan kinyílt a csipája, és sikerült ikonikus darabot csinálna a fenekéből.

És még sokan mások

Persze nemcsak az énekesek nőnek fel előbb-utóbb, a színésznőknél hasonló a helyzet. Scarlett Johansson tizenévesen még egy kertésznadrágos, copfos kislányt alakított A suttogó című filmben, aztán tessék, mi lett belőle, és még balhék se kellettek hozzá. A kis kalácsképű, dundi Christina Ricciből is előbújt idővel a dögös, nőies énje, és nagyon jól is áll neki. Szerencsére Drew Barrymore-nak is sikerült már maga mögött hagynia az elvonókúrákat, pedig az E.T-ben, négyévesen copfos kislányként szerepelve senki meg nem mondta volna, hogy tizenhárom évesen már sokat látott kokszfüggő lesz.

A jelenlegi generációból a most épp alkolholszint-figyelő karkötővel kordában tartott Lindsay Lohan teljesítménye a leginkább említésre méltó e tekintetben, aki az 1998-as Apád, anyád idejöjjön! pulykatojásképű 12 éves főszereplőjéből pár év alatt lett Hollywood politoxikomán bulikirálynője és az elvonók visszatérő vendége. A még most is csak 23 éves híresség magánélete is meglehetősen hektikus, szívesen lép ki fehérnemű nélkül az utcára, illetve lelkesen vetkőzik különböző magazinoknak. Sőt, a divatmagazinok legújabb értesülései szerint saját márkájának táskakollekcióját is meztelenül kívánja népszerűsíteni.