A Smith család által felkért orvosnak igaza volt, a modell fiának halálát tényleg a metadon és két antidepresszáns együttes hatása okozta. A hivatalból kirendelt igazságügyi szakértő hétfőn nyilatkozott az ügyben.

A törvényszéki orvos hétfőn bejelentette, hogy Anna Nicole Smith húszéves fiának, Danielnek halálát valóban metadon és antidepresszánsok (Zoloft és Lexapro) okozták. A szakértő szerint ez a koktél öt óra alatt fejtette ki végezetes hatását –adta hírül a Associated Press. Az orvosok eleinte szívrohamra gyanakodtak, de pár nappal azután, hogy a fiú összeesett anyja kórházi ágya mellett, a Nassaui Guardian riportere már azt nyilatkozta, hogy drogot és antidepresszánsokat találtak Daniel Smith szerveztében.

Anna és Daniel 2004-ben

Cyril Wecht, aki a család kérésére boncolta fel Danielt, már szeptember végén megállapította, hogy a fent említett három készítmény kombinációja okozta a fiú halálát. A hatóságok ennek ellenére további vizsgálatot rendeltek el. A hivatalos boncolást végző orvos, Govinda Raju pedig a nyomozás harmadik napján megerősítette kollégája véleményét, és hozzátette, ő még öt másik szert is talált. Ezekből kettőt vélhetően a kórházi személyzet adott be neki, miután Daniel elájult. Kiderült, hogy ezek közül hármat Wecht is azonított. Az egyik szintén egy antidepresszáns volt, a másik egy Ambien nevű altató, a harmadik pedig egy megfázás elleni készítmény, ami vény nélkül kapható. Wecht úgy véli, ezeknek a szereknek nincs köze a fiú halálához.

Anna Nicole Smith ügyvédje és pasija, Howard Stern szerint Daniel a legtöbb szerveztében található szert depresszió és hátfájás ellen szedte. A Zoloft és a Lexoprám, amit egy amerikai orvos írt fel, két, a depresszió, a kényszer- és pánikbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer. A metadont pedig részben fájdalomcsillapításra használják, részben pedig az ópiát típusú kábítószerek elvonási tüneteinek csökkentésére.

A boncolás során kiderült, hogy fiú hátán és vállán zúzódások voltak. Raju szerint ezeket a sérüléseket az orvosok okozták, akik megpróbálták újraéleszteni Danielt. A nyomozók úgy vélik, hogy Smith egy nappal a halála előtt érkezett a Bahamákra, és azonnal a kórházba sietett, hogy meglátogassa édesanyját és kétnapos kishúgát. Az egész éjszakát a családja mellett töltötte, majd elvesztette az eszméletét. A rendőrség szerint nincs bizonyíték arra, hogy a playmate fia gyilkosság áldozata lett volna.

Pár hónappal fia halála után, februárban Anna Nicole Smith is távozott az élők sorából. A modell szobájában gyógyszerrecepteket és illegális drogokat találtak. A hivatalos jelentés szerint azonban a playmate hálát véletlen gyógyszer-túladagolás, valamint egy fertőzés okozta. A boncolás és a toxikológia vizsgálatok során a szakértők három antidepresszánst illetve nyugtatót, növekedési hormont és egy klorálhidrát-tartalmú altatószert találtak a celeb szervezetében.

Bár a nyomozók szerint nem történt bűncselekmény, sokan Howard Sternt hibáztatják, aki állítólag gyógyszerekkel és drogokkal tömte kedvesét. A modell halála után nyilvánosságra is került egy videó, melyet Stern készített a teljesen beállt, nyolcadik hónapban lévő hírességről. A ház tulajdonosának kislánya hiába kéri Sternt, hogy segítsen barátnőjén, ő inkább utasításokat ad az operatőrnek. Októberben újabb sokkoló felvételek kerültek nyilvánosságra, melyek kicsivel Smith halála előtt készültek. Stern és ügyvédje szerint Anna Nicole Smith csak hülyéskedik a fényképeken.