Noha szeret a rendőrség azzal dicsekedni, hogy egyre kevesebb a megoldatlan bűnügy,  mégis akadnak esetek, amelyekre nem lehetnek büszkék, és mint sikeresen megoldott  történetet nem tehették a 2014-ben a karácsonyfa alá. Vagy éppen azért nem, mert rendőr  követett el kegyetlen bűncselekményt. Akad köztük olyan, ami még 2013-ba nyúlik  vissza, és olyan is, amiben az idén született bírósági ítélet. 

Három ügy a sokból.

Soroksári gyilkosság

2013. szeptember 25-én brutálisan megölték Kardos Krisztinát, a soroksári Szigetdűlőn. A  36 éves családanya aznap este futni indult, de soha többé nem ért haza. A nő lemeztelenített  holttestére egy bicikliút mellett találtak rá a rendőrök. Brutális kegyetlenséggel végzett vele  a gyilkosa. Kardos Krisztina szinte minden nap ugyan azon az útvonalon futott, házuktól  egészen a pesterzsébeti Mediterrán lakóparkig, majd vissza. Fix útvonala egy közkedvelt  aszfaltozott úton vezetett, amely áthaladt egy hajléktalanok lakta, bozótos területen is,  ami ráadásul része az Eurovelo kerékpárút –hálózat 6-os útvonalának – ennek folytatása a  budai rakparti kerékpárút. Habár a nyílegyenes út mentén elektromos légvezeték fut, de  az oszlopokra nem szereltek fel lámpatesteket. Külön nyomozó csoport alakult az ügy  felderítésére, a férjet többször kihallgatták, még vér után is kutattak az autójában. Sőt,  az áldozat kollégáitól, ismerőseitől, barátaitól is DNS-mintát vett a rendőrség. Majd egy  rendőrségi szakértő úgy vélte, hogy Kardos Krisztinával valószínűleg egy bérgyilkos végzett  és a feltételezés szerint nemcsak gyilkosát, de annak felbujtóját is ismerte az asszony. A  férje ez utóbbi kizártnak tartja. Később, amikor átvette az ORFK az ügyet, a férjet kizárták lehetséges elkövetői körből, ugyanakkor ez év szeptemberében újra kihallgatták, és laptopját  ismét lefoglalták. Aztán ez év őszén az is kiderült, hogy a rendőrök két férfi DNS mintáját  rögzítették a tetthelyen, felmerült egy titokzatos fekete hajú nő személye is, akivel nem sokkal halála  előtt Kardos Krisztina beszélgetett, sőt, azt megelőzően többször is. Mindezek ellenére tettes  vagy tettesek a mai napig nincsenek.

A bankrobbantó

2014. január 13-án hajnalban egy máig ismeretlen motorkerékpáros merénylő felrobbantotta  Angyalföldön a Béke utcai CIB Bank egyik fiókjának előterét. Később az is kiderült, azelőtt  hat nappal az ismeretlen betörte az Árpád híd közelében lévő Raiffeisen Bank egyik fiókjának  ablakát, majd motorkerékpárral elmenekült. Néhány órával a Lehel úti bankrobbantás után  a rendőrség számára rendelkezésre álltak azipari kamerás felvételeka támadóról. Hiába  a felvételek, hiába van szemtanú, aki még a hangját is hallotta a robbantónak, így kiderült  hogy férfi a merénylő, hiába állt fel 135 fős külön nyomozócsoport, hiába tudják, hogy  ipari TNT-t használt és a bombát gyújtózsinórral hozta működésbe, mindez édeskevés  volt az azonosításához. Aszakértők még abban sem tudnak megegyezni, milyen enduro  motorkerékpárt használt a robbantó (civil szakértők szerint ez egy Kawasaki KDX125), a  nyomozók nem tudják pontosan, hol hagyta el a várost, így azt sem, hol kellene keresni. Nem  vezetett eredményre a motoros egyesületek, társaságok, sportklubok feltérképezése, mit sem ért, hogy a nyomozásba bekapcsolódott a titkosszolgálat, és olykor téves híreik hatására teljes  településeket vizsgáltak át. Hiába a 10 milliós vérdíj, lassan egy év telt el a robbantás óta, és a  rendőrség csak széttárja a karját: nem tudunk semmit a tettesről és az indítékról. És továbbra  is áll a Velvet felvetése, amit még márciusban adtunk közre. Vagyis a következőket tartjuk  a legfontosabbnak: a két támadást nem követte újabb, miért? Mi történt a második támadás  után? Mi változott meg, hogy a merénylők hallgatnak? Bárki volt a robbantó, bárki áll a  merénylet mögött, mi volt a célja?

Izsáki gyilkosság

December 17-én a Kecskeméti Törvényszék első fokon életfogytig tartó  fegyházbüntetésre ítélte azt az egykori rendőrt, Bodor Viktort, aki az elmúlt év áprilisában  kihallgatás közben halálra vert egy erdélyi magyar férfit az Izsáki rendőrőrsön. Társát, Bimbó  Csongort pedig 20 év fegyház büntetéssel sújtotta.  A hátborzongató történet 2013. április 8-án az Izsáki rendőrőrsön kezdődött. Aznap a két  volt rendőr a lopás miatt előállított Bara Józsefet kihallgatás közben kegyetlenül megverte.  Barát egy ismerőse gyanúsította meg lopással Orgoványon, a rendőrök megbilincselték  és bevitték az őrsre, ahol bezárt ajtó mögött két órán át vallatták, és módszeresen verték A vádirat szerint a férfinak több ütés érte a mellkasát. A székkel is felborult, de ezután is  ütötték és gumibotozták. Bara később rosszul lett, majd elvesztette eszméletét. Megpróbálták  újraéleszteni, és mentőt is hívtak hozzá, de már nem tudtak rajta segíteni. A férfi többek  között tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatöréseket szenvedett, halálát zsírembólia okozta.  A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség eredetileg halált okozó testi sértéssel vádolta a két  rendőrt, azonban az ítéletet már társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt mondta  ki rájuk a bíróság. Más rendőr érintettjei is voltak a kegyetlenkedésnek. A per harmadrendű  vádlottját, az eset óta leszerelt rendőrt társtettesként elkövetett jogellenes fogva tartás  bűntette és egyéb bűncselekmények miatt a törvényszék 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek  végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette. A negyedrendű vádlottat, egy izsáki rendőrnőt  bűnsegédként elkövetett kényszervallatás bűntette miatt 8 hónap börtönbüntetésre ítélte a törvényszék, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.