A heti trend alapvetően egy divattal-öltözködéssel foglalkozó cikksorozat, és erre a hétre az volt az ötletem, hogy a stílusuk alapján ismerkedjünk meg az USA jelenleg legnépszerűbb könnyűzenei előadóival. Mert bár mindannyiuk 1-1 száma a leghallgatottabb dal lett Amerikában az elmúlt néhány hónapban (miközben olyan sztárokkal voltak versenyben, mint Justin Bieber, Ariana Grande és Lady Gaga), nálunk, de az egész Indexen sem volt még szó a többségükről egyszer sem.

Azonban amikor kicsit utánanéztem, hogy kik ezek a személyek, akik az utóbbi hetekben debütáltak a Billboard összesítésében No1 sláger előadóiként, kiderült, hogy a stílusuk/öltözködésük mellett rengeteget árul el róluk az előéletük is. Kettejüket ítélték már el bűncselekményért, egyikükbe pedig pont a héten lőttek bele, ezért került a heti trend ezúttal a Helyszínelő rovatba.

Figyelemre méltó egyébként, hogy májusban-júniusban egymás után 5 olyan szám került fel a hallgatottsági lista élére, ami csak egy hétig bírta a No1 pozícióban – 1990-ben volt ilyen utoljára. Az USA lakosságának zenei ízlése relatíve lassan változik, tavaly pl. egész évben csak összesen 15 szám lett első, idén az év fele sem telt el, és már 12-nél tartunk. Amerika forrong, és ez a slágerlistán is meglátszik. Hát nézzük időrendi sorrendben, kiket emeltek fel a csúcsra az amerikai könnyűzene-fogyasztási szokások az elmúlt három hónapban!

Roddy Rich

Bár aszerint haladunk sorrendben, hogy ki mikor került fel először a slágerlista élére, ez egyben azt is jelenti, hogy a legkevésbé botrányosaktól haladunk a legdurvább felé. Roddy Ricchre azt lehet mondani, hogy ő 2020 Lil Nas X-e: ugyan nem meleg, de szintén fiatal, fekete, rappel és eddig 16 hetet töltött a Billboard Hot 100 élén, ami nagyon sok. Mondjuk Lil Nas X ezt egyetlen dallal érte el, Roddy Ricchtől viszont az alábbi, The Box című szerzeményre pedig röpke 11 hét után ráuntak az amerikai könnyűzene-fogyasztók, de ettől még simán el lehet mondani, hogy messze ez eddig az év legnépszerűbb dala. És azóta Roddy Ricch új számmal tarol, de erről többet alább.

Roddy Ricch talán pont azért tudott ekkora sikereket elérni, mert csak éppen, hogy kacérkodik a botrányokkal, de bűnöző kollégáihoz képest még kifejezetten normálisnak tűnik. Ez az öltözködésére is igaz, hiába az a művészvezetékneve, hogy gazdag, nem jellemző rá a luxuscuccokkal való hivalkodás, és hiába titulálja önmagát antiszociálisnak az albuma címében, a megjelenése általában kifejezetten konszolidált.

Kid Cudi

Kid Cudi nemcsak zenész/rapper, hanem a színészkarrierje is egész meggyőző, ráadásul nyert már Grammyt, szóval eközül a hat előadó közül ő számít a legbefutottabbnak-elismertebbnek. Ennek ellenére nem szólóban sikerült felkerülnie a hallgatottsági összesítés élére, hanem Travis Scottal közösen, dehát manapság már az a kivétel, ha valaki szólóban kerül fel a slágerlista csúcsára (2020-ban ez egyelőre Lady Gagának és Justin Biebernek is csak Ariana Grandéval közösen sikerült).

Kid Cudi megjelenéséből egyértelmű, hogy ő nem egy rapperként szeretné magát definiálni a sok közül, hanem megmutatja, hogy van benne valami művészes/különleges véna. A fenti ózos pulóver például egy remek példa, de elég belelapozni a képösszeállításba, hogy egyértelmű legyen: Kid Cudi ha izgalmasabban nem is mindig, de mégis egyértelműen kifinomultabban öltözködik, mint rapperkollégái.

Doja Cat

A The Scotts után következő No1 a Say So című szám volt. A fő előadója ennek a szerzeménynek a fenti képen (és a képösszeállítás pár további képén) látható Doja Cat, akinek a nevéről nekem mindig az Újpest jut eszembe. A számban fícsöringel ezen kívül Nicki Minaj is, akinek ez lett élete első No1 slágere, ami meglepő, hiszen már nagyon hosszú évek óta Minaj számít az első számú női rappernek, de a népszerűségnek ez a foka 2020-ig elkerülte. És Nicki Minajzsal már el is érkeztünk az első okhoz, amiért ennek az összeállításnak a Helyszínelőben a helye: a rappernő férjét márciusban (megint) letartóztatták.

Na de foglalkozzunk az újdonsággal, Doja Cattel, aki 24 éves, és a 2019-es év nagy részét rózsaszín hajat viselve töltötte. Az év végén aztán áttért természetesebbnek tűnő színekre, az AVN Awards felnőttfilmes gálán pedig úgy öltözött fel, mintha teljesen pucér lenne, még műfanszőrzete is volt, amint azt a képösszeállításban meg lehet csodálni. Ehhez képest az alábbi klipben a styling tök visszafogott és meglepően retrós.

Megan Thee Stallion

Megan Thee Stallion sem egyedül került fel a csúcsra, hanem kis segítséggel: Savage című számához Beyoncé közreműködésével készült remix, és ez került fel most május végén egy hétre a hallgatottsági lista élére. (Mellesleg Beyoncé utolsó saját No1 száma a 2008-as Single Ladies volt az USA-ban, azóta Ed Sheeran dalával, a Perfecttel lett első, meg most Megan Thee Stallion segítségével, de saját számmal 12 éve nem tudja vezetni a Billboard összesítését.)

Megan Thee Stallion egy 25 éves rappernő, aki a héten azzal került be a hírekbe, hogy a lábfejébe lőttek, amint aztrról az Instán is posztolt. A rappernő, aki talán nincs tisztában azzal, hogy a stallion szó csődört, azaz hím lovat jelent, azt írja, aki lőtt, azért tette ezt, hogy neki testi sértést okozzon, ami sikerült is, a golyókat kórházban kellett eltávolítani. Hogy az elkövetőnek mi volt erre az oka, az Megan Thee Stallion posztjából nem derül ki. A rappernő stílusát nagyon könnyű röviden összefoglalni: általában kurvának öltözik, amint azt a fenti képek is remekül demonstrálják.

DaBaby

DaBabyvel kapcsolatban nem az öltözködése az, amit először megjegyez az ember, a 28 éves rapper ugyanis nagyjából pont úgy öltözködik, ahogy ez az USA-ban uralkodóvá vált stílushoz megszokott. Csomó fuksz, tetoválások, néha egy-két látványosan színes ruhadarab. DaBabytől a Rockstar című szám június első felében lett az USA kedvenc dala, és jelenleg is a Rockstar vezeti a slágerlistát, immár összesen 5 hete. A számban közreműködik még a fent elsőként említett Roddy Ricch, nyilván ez is hozzájárul a népszerűségéhez.

Valószínűleg túl öreg és túl nemamerikai vagyok ahhoz, hogy meg tudjam ítélni, hogy az USA-ban a közönség szemében pozitívum vagy negatívum-e, hogy DaBaby nem csak úgy öltözik, mint egy bűnöző, hanem az is. Egy halálos lövöldözésben is részt vett már, de ekkor felmentették, mert önvédelemből cselekedett. Azóta testi sértésért tartóztatták le, illetve álcázott fegyver birtoklásában találták bűnösnek, januárban rablásért tartóztatták le, amint azt a CNN is megírta.

DaBaby most márciusban egy koncerten sokkoló brutalitással, bármi figyelmeztetés nélkül ütötte arcon egy női rajongóját, amiért az a mobiljával videózott. Az erőszakról videót is mutat a TMZ, de a felvétel nem akadályozza meg az amerikai nagyközönséget abban, hogy másfél hónapja egy kivétellel egyebet se hallgasson, mint DaBabyt, aki hiába egy nőverő bűnöző, jelenleg az USA leghallgatottabb zenei előadója. Ezek után nem fogok meglepődni, ha még megérjük, hogy Harvey Weinstein újra arat majd az Oscar-gálán.

6ix9ine

Önnek ki a kedvenc amerikai No1 előadója az elmúlt hónapokból?

Előző, Gooba című száma kapcsán az Index összefoglalta Takeshi6ix9ine, illetve újabban használatos nevén most már csak 6ix9ine előéletét. Szintén egy elítélt bűnözőről van szó, aki több fegyveres cselekményben és kábítószer-kereskedelemben vett részt, amiért két évet kapott, de a koronavírus miatt pár hónappal korábban kiengedték. A Gooba című szám végül nem szólt akkorát, mint ahogy azt maga 6ix9ine is várta, csak a 3. helyig vitte. Úgyhogy a Trollz című szerzeménybe beszállt egy kis mellhimbálással Nicki Minaj is, és így már sikerült június végén DaBabyt egy hétre leszorítani a trónról. Így lehet, hogy Nicki Minajnak most két hónap alatt rögtön két No1 slágere is lett.

6ix9ine öltözködését, illetve a rappert saját magát a kedvenc Youtube-os zenekritikusom így írja le: gonosz bohóc. A 24 éves fiatalember arca és teste tele van tetoválva 69-esekkel, és még csak nem is ez, amit először észrevesz rajta az ember, hanem a szivárványszínű haj. 6ix9ine-ról nincsenek képek az utóbbi másfél évből, mivel börtönben ült, de a büntetését megelőző korszakból is könnyű volt találni néhány döbbenetes fotót, az alábbi klip pedig szintén remekül demonstrálja, milyen ízlés vezet a népszerűséghez jelenleg az USA-ban.