Régóta köztudott tény, hogy a nők nagyrésze igen vonzónak találja az ősz szállakkal dúsított arcszőrzetet. Vannak, akik csak szimplán ezt a külsőt preferálják, de az esetek többségében komoly pszichológia háttér van amögött, hogy valaki miért az eltérő korosztályban keresgéli az Igazit.

Manapság egyre több nő és férfi választ magának partnert az idősebb korosztályból, ugyanakkor egyes sztereotípiák és előítéletek még mindig eléggé elterjedtek a témában. Ha egy nőt látnak egy nála tíz, vagy akár húsz évvel idősebb férfi oldalán sokan egyből azt feltételezik, hogy kapcsolatuk alapja az anyagi javak. Hasonló a helyzet fordítot esetben is, hiszen akkor meg a „sugar mommy″ kifejezés üti fel a fejét, amely szerint az éretebb hölgy támogatja fiatalabb partnerét pénzzel.

A különböző közösségi média oldalak tartalmai közt gyakran belefutunk olyan bejegyzésekbe is, ahol az eltérő generációból való párválasztásra buzdítják a fiatal lányokat. Sőt, már kifejezetten a különböző korcsoportra épülő társkereső oldalak is igen népszerűekké váltak. Már a szakirodalom is megfogalmazta ezt a jelenséget, még pedig George Clooney-effektus néven.

George Clooney-effektus

A George Clooney-effektus egy olyan kifejezés, amely azt a jelenséget írja le, hogy az emberek életkoruk előrehaladtával egyre jobban néznek ki. Nevét George Clooney színészről kapta, akiről gyakran azt írják, hogy az öregedéssel egyre vonzóbbnak tűnik.

Mikor a legvonzóbb egy férfi?

Felmerül a kérdés, hogy kit tekintünk idősebbnek, vagyis mihez mérjük az idős és a fiatal jelzőket. A nők és a férfiak szempontjából eltérő, hogy melyik életszakaszt tekintjük párkeresés szempontjából a legsikeresebb periódusnak.

Miközben a hölgyek inkább fiatal felnőttkorukban a legkelendőbbek, a férfiak közül sokan csupán a 30-40-es éveikre »érnek be« érzelmileg és egzisztenciálisan is és mivel ekkor még alapvetően aktívak, anyagilag sikeresek, az esélyük a pártalálásra lényegesen megnövekedhet.

– állítja Lázár Gergely klinikai szakpszichológus, A párod nem a pszichológusod című könyv szerzője.

„A férfiak úgy öregednek, mint a jó bor” – tartja a mondás

Valójában az ősz halánték jelképe az, ami vonzó a legtöbb nő számára. Ugyanis az a férfi, akinek már az őszülő a szőrzete minden bizonnyal egy érett korba lépett és ez kellő tapasztalatot sugall. Ez a jelenség szorosan összefügg a sárm jelentésével, hiszen az a kifejezés is egy érett férfit juttat az eszünkbe.

Az idősebb férfiak gyakran jobb modorral rendelkeznek, hajlamosabbak a lovagias gesztusokra, amelyek nagyon is sokat számítanak hosszú távon egy stabil kapcsolatban. Ugyanis pont ezzel a típusú odafigyeléssel kerülhető el egy párkapcsolat ellaposodása.

Általánosságban elmondható, hogy vannak olyan külső jellemzők, például a sárm, amely egy ötvenes, már kellő élettapasztalattal és világlátással, higgadtsággal rendelkező férfi esetében sokkal kifejezettebb lehet, mint fiatalabb korban

– mondja a szakember.

A markánsabb arcvonások, az őszülő haj egy nemrégiben végzett felmérés szerint a nők 72%-a számára vonzó, és mivel az idősebb férfiak általában jobban hallgatnak, mint fiatalabb társaik, empatikusabbnak és bölcsebbnek is tűnhetnek. Továbbá általánosságban elmondható, hogy ők a stabilitást és a biztonságot preferálják, a legtöbb nő számára pedig ez igen attraktív benyomást kelt.

Az egyik ok, amiért a nők az idősebb férfiakat fizikailag vonzónak találják, az az, hogy a férfiak öregedésével arcvonásaik egyre markánsabbá és férfiasabbá válnak. De nem mindig csak az idősebb férfiakról van szó; ez bármely ősz hajú férfi igaz lehet. Ezek az erős vonások azt éreztetik a nőkkel, hogy képesek őket megvédeni. 

Miért ítélkeznek az emberek?

Ahogy fentebb is említettük, bármennyire is kezd elfogadó lenni a világ a párválasztás terén, egy fiatal nő és egy jóval idősebb férfi kapcsolata még mindig sokakat megbotránkoztat. Mivel először a legtöbben arra gondolnak, hogy legfőképp anyagi javak miatt választotta a csinos fiatal lány a férfit. Még akkor is ez az előítélet a gyakori, ha férfi partner korához képest is vonzóbb, mint az átlag, vagy éppen számos pozitív belső tulajdonságokkal rendelkezik.

Aki pedig mégis a házasságkötésükkor az anyagi szempontokat fontosabbnak tartja, mint az érzelmi kötődést, sokszor szégyellnivalónak érzi motivációját. Pedig valójában a 19. század és a 20. század elején teljesen természetesnek számított ez a hozzáállás. Ezt a fajta életfelfogást azt is megmagyarázza, hogy abban az időben a legtöbb nőnek nem volt munkahelye. A férfiak pedig először megalapozták az egzisztenciájukat, és a házasságra csak ezután gondoltak, és gyakran maguknál jóval fiatalabb feleséget választottak, akikkel a legjobb eséllyel vállalhattak gyermeket. 

(Borítókép: Mel Gibson és Rosalind Ross. Fotó: Getty Images)