A tizenegy évesen meggyilkolt kaposvári fiúnak hivatalosan is gyámja volt Gyöngyi Sándor. A kusza családi viszonyokat infografikával próbáljuk tisztázni, hogy érthető legyen, kinek mi a szerepe a történetben.

A hírek október 30-a óta foglalkoznak a tizenegy éves kaposvári fiú, Szita Bence történetével. Akkor még csak azt lehetett tudni, hogy eltűnt, két nappal később azonban három embert őrizetbe vettek, azzal a gyanúval, hogy meggyilkolták a gyereket. Közülük ketten már beismerő vallomást tettek, noha korábban tagadták bűnösségüket. Az egyik gyanúsított P. Erika, a fiú gyámjának barátnője. Két tettestársa, B. József, és K. József hajléktalanok, utóbbinak Bence nevelőapja korábban munkát adott.

Bence nem a vér szerinti szüleivel élt, az apjáról nincs információnk. Óvodáskoráig anyjával lakott, majd – állítólag anyagi problémák miatt – a nagymamájához költözött. Később tőle is költözni kényszerült, mert az idős asszony megbetegedett. A gyereket ekkor vette magához – hivatalosan is, gyámként – Gyöngyi Sándor (grafikánkon Gy. S-ként jelöltük), akivel a fiú anyja Bence születése előtt volt kapcsolatban, és közös gyerekük is született. Ő Bence féltestvére, nővére, Lilla.

A fiúval két vér szerinti rokona tartott rendszeresen kapcsolatot: nagybátyja, Sz. János, mentős, illetve a már említett nagymama. De Bence halála az egész közösséget megrázta: a szomszédság és az ismerősök közösen emlékeztek meg róla, iskolatársai pedig pszichológusi segítséggel próbálják feldolgozni gyászukat.

Mi történt pontosan?

A gyilkosság részleteit teljes egészében még nem hozták nyilvánosságra, egyrészt a család gyászára, másrészt a nyomozás érdekeire való tekintettel. A fiú holttestének megtalálása után tartott rendőrségi sajtótájékoztatón azonban elhangzott: a gyilkosságot előre eltervezték, a gyermek holtteste mellett megtalálták az ehhez használt eszközöket, így egy ásót és egy kést is. A gyerek már nem élt, amikor október 29-én bejelentették eltűnését, este 8 és 10 között meggyilkolhatták. Holttestét Sántos térségében, egy erdőben ásták el, majd mégis továbbszállították, egy másik autóval, Toponár térségébe. Egyes meg nem erősített sajtóértesülések szerint élve temették el.

A három gyanúsított azóta részletes vallomást tett, bár azok a sajtó számára egyelőre nem ismertek. K. József azt állítja, késsel kényszerítették arra, hogy részt vegyen az elkövetésben.

P. Erika hivatalosan meg nem erősített értesülések és feltételezések szerint azért bérelte fel a hajléktalanokat Szita Bence megölésére, mert a gyermek okozta élettársi kapcsolatának megromlását. A Facebookon csalta magához a fiút, hogy meggyilkolja, idős szülei azóta is halálos fenyegetéseket kapnak.

A kisfiú temetését református szertartás szerint, szombat délután tartják, a kaposvári Keleti temetőben.