Kereken két évtized telt el azóta, hogy Magyarország népköztársaságból köztársasággá vált, és ezzel hivatalosan is véget ért egy korszak és megkezdődött egy új. Az alábbi összeállítással az elmúlt húsz esztendő kronológiáját szeretnénk áttekinteni a posztmodern, de szabad magyar tömegkultúra húsz emblematikus figurájával. Minden évhez választottunk egy-egy celebet, akinek alakja számunkra azt az esztendőt fémjelzi. Aki éppen abban az évben volt karrierje csúcsán, akiről abban az évben a legtöbbet beszéltek, vagy aki akkor a HCDB első helyezettje lett volna, ha lett volna már HCDB.

1990 - Lovasi András

Közvetlenül a rendszerváltás után jelent meg a Naphoz holddal, a Kispál és a Borz első albuma. A frontember, Lovasi András szinte azonnal a magyar underground legfelismerhetőbb figurájává vált. A legzajosabb sikert ugyan hat évvel később a Csinibaba-feldolgozásokkal aratták, de Lovasi alakja ekkorra már országszerte ismert volt. Itt egy 2005-ös interjút olvashatnak vele.

1991 - Besenyő Pista bácsi

A Vastyúk is talál szeget a L'art Pour L'art Társulat legendás tévéműsora volt, amelynek első részét 1991-ben mutatták be a Magyar Televízióban. A KFT-ből már jól ismert Laár András által megformált figura ezáltal a sorozat által vált lassanként országszerte ismertté. Besenyő Pista bácsi - és egész családja - olyan telitalálat volt, mint annak idején Koltai Róbert illetékes elvtársa, és amilyen nagy hatású figurát magyar komikus azóta sem alkotott meg. Besenyő Pista bácsi mondásait (Nooormális?) és elferdített közmondásait (Margit, te ne legyél mérvadó!) a mai napig idézgeti mindenki.

1992 - Egerszegi Krisztina

A barcelonai olimpia éve Egerszegi Krisztináé volt. A köztudatba 1988-as szöuli szereplésével robbant be, és az 1992-es játékokra már sztárúszóként tért vissza. Itt az ország legmerészebb álmait váltotta valóra azzal, hogy 3 aranyérmet nyert. Mindez azt eredményezte, hogy a sikeres sportoló státuszából még feljebb lépve híres emberré, sőt, sokak szemében egyenesen nemzeti hősnővé vált.

1993 - Ákos

Karrierjét valamiféle Dave Gahan-klónként kezdte, de amikor a Bonanza Banzai kezdett kifogyni a lendületből, Ákos egyedül indult tovább, szólóénekesként. 1993-ban jelent meg a Karcolatok című első saját lemez, amivel végleg sikerült kilépni a Depeche Mode árnyékából. A Bonanza Banzai egy évvel később fel is oszlott, Ákosból pedig az évtized egyik legsikeresebb könnyűzenei előadója lett.

1994 - Friderikusz Sándor

Valószínűleg 1994 környékén lehetett, amikor Friderikusz Sándor karrierje elérte azt a pontot, ahonnan nem tudott volt hova tovább felfelé ívelni. Show-ja nézettségi rekordokat döntött, gyakran az ország lakosságának több, mint fele őt nézte. Utálni lehetett, de megkerülni nem. Ebben az évben egyébként Friderikuszt a világ legnézettebb showmanjeinek nemzetközi szövetségébe is beválasztották.

1995 - Cipő

A Republic az évtized közepére kilépett a Repül a bálna című slágerrel fémjelzett punkos-vadóc skatulyából és a rock, illetve a folk rock irányába nyitott. Cipő, azaz Bódi László és együttese számára ez a lépés hozta meg az igazi sztárságot. Az 1995-ben megjelent Szállj el kismadár kicsit már akkor is úgy hangzott, mintha népdal lenne, így 15 év elteltével pedig elmondhatjuk, hogy a magyar popkultúra egyik sarokköve lett. Cipő alakjával egyetemben.

1996 - Csiszár Jenő

1996-ban volt egy ember, aki annyira menő volt, hogy az még egy rádióműsoron keresztül is mágnesként vonzotta a közönséget, elsősorban a fiatalokat. Ez az ember Csiszár Jenő volt, a műsor pedig az Apukám világa. Csiszárban minden megvolt, ami az übercelebséghez szükséges: laza volt, jó humorú, nem erőltetett, és nem is nézett ki rosszul. Persze ez utóbbiról a nagyközönség csak három évvel később győződhetett meg, amikor Csiszár egy évig a Heti Hetes házigazdájaként szerepelt a képernyőn.

1997 - Dobó Kata

Lassan a végéhez közeledett az évtized, de még nem volt az országnak egy olyan igazán dögös szexszimbóluma. Ezt a piaci rést vette észre Andrew G. Vajna producer, és úgy döntött, a szerepre bizonyos Dobó Kata lesz a legalkalmasabb. Az ismeretlen szépség főszereplésével forgatott A miniszter félrelép elsöprő sikert aratott, még akkor is, ha Dobó Katát a közönség színésznőként nem igazán volt hajlandó elfogadni. Az azonban kétségtelen, hogy az 1997-es év róla szólt, és hogy Dobó Katát továbbra is a legszexisebbek között tartják számon.

1998 - Kamarás Iván

De nemcsak a férfiak vágytak egy szexszimbólumra, hanem a nők is. A miniszter félrelépben ennek megfelelően feltűnt egy fiatal férfiszínész is, igaz, egy kisebb szerepben. Ő volt Kamarás Iván, aki végre tehetséges is volt, menő is, és férfi létére jól is nézett ki. 1998-ban már a Vígszínház egyik legnagyobb sztárjának számított, az új Darvas Ivánként emlegették, és megkapta végre első mozifőszerepét is, a következő évben bemutatott Európa Expresszben.

1999 - Ambrus Attila

Mi is tette rokonszenves celebbé a jégkorongozóból bankrablóvá vált Ambrus Attilát? Vicces volt és laza, viszkizett munka közben és 1999-es szökésével hülyét csinált a rendőrökből. És ha ez még nem lenne elég, végülis kutyája miatt kapták el az év októberében. Így aztán ő lett a korszak első olyan köztörvényes bűnözője, aki mellett egyértelműen kiállt a magyar közvélemény (bár nem ő az egyetlen börtönviselt híresség listánkon). A whiskeys rabló szabadulása legkésőbb 2016-ra várható.

2000 - Kásás Tamás

Az ezredforduló táján robbant be a köztudatba Kásás Tamás, mint a Sidney-ben aranyat nyerő vízilabda-csapat egyik prominens személyisége. Ő egy olyan jó kiállású pasi, akire a férfiak is fel tudnak nézni, és aki ráadásul a celebléttől sem riad vissza. Vagy legalábbis Oroszlán Szonjától nem riadt vissza, akivel éveken át tartó kapcsolata rendre megmozgatta a nagyközönség fantáziáját. Majdnem ugyanannyira, mint a magyar vízilabda-válogatott három olimpiai aranyérme.

2001 - Zámbó Jimmy

A Király mint jelenség távolról sem csak egy évig tartott, hiszen a különleges hangú, arcú és frizurájú énektehetség már a '90-es évek elején feltűnt, és még egy hónapos sincs az a heti trend cikk, amiben továbbra is az ő kitörölhetetlen örökségét kutattuk. Mindenesetre kétségtelen, hogy a Zámbó Jimmy körüli hisztéria a művész 2001. január 2-án bekövetkezett halála kapcsán öltött soha nem látott méreteket. Ön még emlékszik, hogy hol volt, amikor meghallotta a döbbenetes hírt?

2002 - Szalacsi Sándor

Az elmúlt évtized a semmiből jött celebeké volt. Közülük az egyik legrokonszenvesebb hungarikum az internetes videón nyilatkozó svájci sapkás Szalacsi Sándor volt, aki akaratán kívül vált a kétezres évek félig-meddig valódi Besenyő Pista bácsijává. Kibogozhatatlan félmondataiból nem szükséges idézni, nagyon jól emlékszik mindenki évek távlatából is.

2003 - Majka

Szintén a semmiből, akarjuk mondani, Ózdról jött Majoros Péter, azaz Majka, aki a 2002-es Való Világgal szerzett ismertséget. Reality-kollégáinak zömével szemben ő azonban képes volt meglovagolni a népszerűségi hullámot, és az ezt követő évben-években rapperként és műsorvezetőként megkapaszkodni a magyar tömegkultúra csúcsán.

2004 - Csányi Sándor

Kamarás Ivánhoz hasonlóan őt is leginkább csak a budapesti színházba járók ismerték, amíg a megfelelő szerep meg nem találta a megfelelő színészt. 2003. végén ez a szerep Bulcsúé volt a Kontrollban, a színész pedig Csányi Sándor. Innentől kezdve nem volt megállás a Terézanyun és a Csak szex és más semmin keresztül addig, míg Csányi Sándor nem vált az elmúlt évtized derekának egyik legizgalmasabb, legtehetségesebb és legelismertebb celebjévé.

2005 - Győzike

Lehengerlő erejű tévéműsorral állt elő az RTL Klub 2005. február 7-én. A Győzike show a Romantic révén már évek óta ismert Gáspár Győző életének mindennapjait mutatta be. A legeredetibb magyar reality show rövidesen celeblistánk élére juttatta Gáspár Győzőt, aki évekig a csúcson is maradt. Idén április elsején az egész napot neki szenteltük, de jelenleg úgy tűnik, a következő évtizedben már nem nagyon fogunk hallani Gáspárékról.

2006 - Fenyő Iván

Úgy tűnik, egy magyar színésznek az egyetlen lehetősége a kiugrásra, ha képes és hajlandó beverekedni magát az ügyeletes szépfiú szerepébe. A szélesebb közönség itthon akkor figyelt fel a színházban már évek óta játszó Fenyő Ivánra, amikor szerepet kapott a Bőrnyakúak című amerikai filmben. Ez hatalmas dolog volt, még akkor is, ha a végső változatban végülis csak pillanatkora tűnik fel. A 2006-os Szabadság, szerelemben azonban Fenyő Iván már főszereplő volt, és ezzel egyben át is vette a stafétabotot Csányi Sándortól, mint első számú magyar filmszínész.

2007 - Zalatnay Sarolta

Igazából a rendszerváltás előtt tudott ő csak énekesnő lenni, az utóbbi két évtizedben inkább már csak úgy általában mint celeb szerepelt. A kilencvenes évek kisebb-nagyobb botrányokkal teltek, de ki gondolta volna még akkor, hogy a celeb-Cini karrierjének csúcsát egy büntetőítélet fogja jelenteni? Zalatnay Saroltát 2004-ben ítélték letöltendő börtönbüntetésre, ahonnan Cini 2006. legvégén szabadult. Némi pihenés után példátlan médiafigyelem közepette vette fel újra a fonalat 2007-ben. Ezt az évet már a HCDB vezető celebjeként kezdte és hatvanéves, adósságokkal és két hatalmas mellel küszködő nosztalgia-dívaként fejezte be.

2008 - Anettka

De nem csak tehetséges zenészek, karizmatikus zenészek és elképesztő teljesítményű sportolók válhatnak ikonná a XXI. században. Senki nem érti, hogy miért, de a hiányos öltözékű és alacsony költségvetésű műsorvezetőnőként ismertté vált Fehér Anettka egyszerűen nem maradhatott ki a 20 év legendái közül. De vajon melyik esztendő volt igazán az övé? A 2000-es, amikor indult az Európai Parlamenti választásokon? A 2006-os, amikor végre feljutott az űrbe? Mi végülis a 2008-as év mellett döntöttünk, hiszen soha annyit nem volt szó Anettkáról, mint amikor férje, Forgács Rezső tavaly váratlanul elhunyt.

2009 - Kiszel Tünde

Az idei év emberének pedig Kiszel Tündét választottuk. Ha másért nem, azért, mert miközben kollégái és főleg kolléganői sorban dőlnek ki mellőle, ő még dús szemöldökétől megválva is a csúcson tud maradni. Még akkor is, ha jelenleg Liptai Claudia éppen beelőzte őt a HCDB-listán. A negatív jelzőktől - ezúttal - megtartóztatjuk magunkat, hogy legalább most elismerjük, hogy Kiszel Tündében és az ő megállíthatatlan karrierjében van valami lenyűgöző. Ha tetszik, ha nem, alakja viszonyítási pont lett a magyar tömegkultúrában. Ne feledjék, neki sem lehet könnyű.

És hol marad Uhrin Benedek?

A szabad magyar celebkultúra utóbbi húsz évében összeállított valamennyi lista kapcsán az olvasók mindig csak egyvalamiben tudtak megállapodni: hogy teljesen téves az egész összeállítás, és pont a legfontosabbak maradtak ki. Vérzik az ember szíve, de ezért vagy azért a legfontosabb 20 név között nem jutott hely olyan személyiségeknek, mint Uhrin Benedek, Oláh Ibolya, Geszti Péter, Lagzi Lajcsi, Antal Imre, Soma, Yonderboi, BB Évi, Fekete Pákó, Sickratman, Steiner Kristóf (sőt, nyilatkozni mindig kész kutyája, Özge), Stohl András, Geszler Dorottya, Hajdú Péter, Eszenyi Enikő, Tocsik Márta, Alföldi Róbert, Schobert Norbert, Kelemen Anna, Molnár Anikó vagy Gergely Róbert. Ön kiket választott volna be Magyarország 20 legnagyobb celeb-ikonjának névsorába és melyik esztendőhöz? A név-évszám párosítások kommentben és emailben is jöhetnek.