horoszkóp

A nosztalgikus erotika a legnagyobb hollywoodi divat

2008.12.26. 18:55
Idén a hollywoodi celebek nagy része a XX. század nagy díváihoz, vagy a világháborús bombázókon domboruló pin-up lányokhoz hasonlóan pózoltak különböző naptárak vagy magazinok oldalain. Magyarországon többek között Bódi Sylvi próbálkozott a klasszikus stílussal, és még Kiszel Tünde is eljátszadozott egy szipkás cigarettával. Szipál Péter divatfotós szerint a retrohullám nem különleges, hiszen az Egyesült Államokban mindig is szívesen idézték fel Hollywood dicső múltját. Hazánkban azonban csak most kezdik el felfedezni a glamourfotók világát.

Miután Justin Timberlake barátnője, Jessica Biel a GQ magazin januári számában múltidéző leopárdmintás ruhában domborul, levontuk a következtetést, miszerint manapság nemcsak divatos, hanem talán kötelező is nosztalgikus hangulatú fotókat készíteni azokról az arra érdemes sztárokról. A felsorolást Timothy White fotós Hollywood Pinups című könyvével kezdenénk, hiszen neki számtalan hollywoodi hírességet sikerült rávennie arra, hogy pin-up lányként álljanak modellt neki. Az alkotó szerint a leghíresebb és legjobb ebben a műfajban alkotó művészek, például Alberto Vargas és George Petty nem tárgyként kezelték a nőket. "Modelljeik erős nők voltak, akik szexisnek és magabiztosnak látszottak" - nyilatkozta White, aki azt is elmondta, hogy a pin-up lányok iránt érzett rajongása soha nem hagyott alább. "Számomra ők a női erő megtestesítői."

Nézzen nosztalgikusan vetkőző sztárokat!

Tiszteletük jeléül

Vannak hírességek, akik nem csak egy korszakot, hanem egy konkrét személyt akarnak újra felidézni. Gondoljunk csak Lindsay Lohan Marilyn Monroe-sorozatára. A The Last Sitting néven híressé vált fotósorozatot, amit 1962-ben Marilyn Monroe-ról készült a Bel-Air Hotelben, most Bert Stern fotózta újra a színésznő segítségével. A művész elmondta, néha egyáltalán nem úgy nézett a színésznőre, mint a lekicsinyített, kicsit megváltozott Marilyn Monroe-ra, hanem, mint az igazi Marilyn Monroe-ra. Kate Winslet pedig a francia színésznő, Catherine Deneuve A Nap szépe című filmje előtt tisztelgett, amikor levetkőzött a Vogue magazin decemberi számának kedvéért. Az ominózus, 1967-es alkotásban Deneuve Louis Bunuellel egy unatkozó, gazdag fiatalasszonyt alakít, aki férje háta mögött napközben titokzatos luxusprostituáltként dolgozik.

A Vogue az élen jár az időutazásban

A Vogue magazin Eva Mendes májusi fotósorozatával is bizonyította, hogy mellszélességgel kiállnak a hatvanas, hetvenes éveket idéző erotika mellett. A színésznő ugyanis méhkaptárszerűre tupírozott frizurával vonaglik egy, a korra jellemző módon berendezett otthonban. Igaz, a kiadvány még inkább visszafelé ugrott az időben, amikor megjelentette azokat a fotókat, amiket Mario Testino készített Claudia Schifferről, mivel a képek inkább a XX. század első felét juttatják az eszünkbe. Szintén Testino örökítette meg Jessica Albát, aki a Campari Club mindössze 9999 példányban piacra dobott 2009-es naptárában kissé retusáltan, ám kétségkívül retrojellegű holmikban, sminkben és frizurával domborít. Karl Lagerfeld a Marie Claire magazin számára készített egy hasonló kiadványt. A Chanel mackóformában is megörökített tervezője Eva Herzigovát kérte fel modellnek a némafilmeket idéző fotókhoz. A cseh származású híresség a francia Paradis magazinban a már említett a pin-up vonalat lovagolta meg.

Régi idők erotikája

Egész éves erotika

A magyar hírességek sem akarnak lemaradni a nemzetközi trendekről, és vannak, akik keményen küzdenek a cél érdekében. Ott van például Bódi Sylvi, aki hét kilót szedett fel, hogy kövesse a második világháborús amerikai bombázók orrán domborító hölgyek korábban már említett nagy visszatérését 2009-es naptárával. Kiszel Tünde kellő címlap hiányában szintén egy naptár fogyó erejéig vállalkozott az időutazásra. Bár róla is készültek már elvetemültebb fotók, a modellel ellentétben ő nem a pin-up lányok világát igyekezett felidézni, hanem a hollywoodi dívákét. A legtöbb ilyen kaliberű starlet ugyan zongorán hevert el, amikor nagyon csábítónak akart tűnni, ő valamilyen oknál fogva azonban inkább a bárpultot részesítette előnyben. A korhű hangulat érdekében Kiszel Tünde leomló fürtjei mellett több fotón is feltűnik a szipkás cigaretta.

Nincs új a nap alatt

Szipál Péter fotós szerint nem meglepő, hogy sok nosztalgikus jellegű sorozat készül, hiszen az Egyesült Államokban soha nem mentek ki a divatból a glamourfotók, amelyek megidézték Hollywood régi csillogását. Másrészt úgy véli, hogy manapság nehéz valami új ötlettel előállni: "A legelső emberi alakot ábrázoló képeken két nő volt leszbikus pózban. Semmi új nincs a nap alatt, nagyon nehéz új dolgokat kitalálni. Meglehetősen hálás dolog ez egy fotós számára, hiszen csak le kell másolni egy festményt, meg van adva a stílus, a ruha, a frizura, a smink." Szipál Péter hozzátette, az amerikai példa ellenére Magyarországon meglehetősen új keletű dolog a glamourfotózás, ugyanis tapasztalatai szerint senki nem ismerte ezt a műfajt, amikor ő megnyitotta iskoláját. Mindenesetre most már egyre többen jelzik, hogy a pin-up képekhez hasonló fotókat szeretnének. "Ezek képek csak sejtetnek, pajkosak, kedvesek, senki nem sértődik meg rajtuk. A hölgyek nincsenek teljesen levetkőzve, elég egy mély dekoltázs, egy kellően rövid nadrág" - nyilatkozta a Velvetnek Szipál Péter, aki hozzátette kiindulási pontnak azok a híres, világháborús francia képeslapok tekintendők, amik kicsit túl soknak tűntek a szemérmes amerikaiaknak és kevésbé kihívó formában dolgozták fel őket.