horoszkóp

BB Évi megszökött a zárt osztályról, Kovács Áron tűvel döfi magát

nsz
2009.04.13. 15:10
Az evolúció darwini elmélete a hazai celebritásokra is vonatkozik. Összegyűjtöttük, hogyan hat a magyar hírességekre a természetes kiválasztódás, kiket támadnak meg a különféle, egyre ütősebb vírustörzsek. Majka és Schobert Norbert szívbetegségétől Terry Black daganatos sejtjein át Sarka Kata vesegyulladásáig széles a kórisme.

A magyar celebritások közül egyre többen jelzik a nyilvánosságnak, hogy nagybetegek, és ez talán épp a megerőltető, ám remekül fizető munkájukból adódik. Schobert Norbert és Majka szívproblémákkal küzd, miközben Terry Black és Zalatnay túltették magukat daganatos megbetegedésükön. Sarka Kata vesegyulladása is elmúlt. Fel nem ismert kórból is van néhány a magyar hírességek világában: Lang Györgyi állapotára még nem adott magyarázatot az orvostudomány.

Szívbeteg, pedig sportol

Legutóbb a Majka becenévet viselő, 29 éves Majoros Péter jelentette be ismét szívbetegségét, jelezve, hogy egyre sűrűbbek a rosszullétei. A Való Világnak köszönhetően ismertté vált Majoros 2004-ben még úgy tudta, a stressz okozza szívproblémáit, ám miután 2008-ban rosszul lett, és elájult egy forgatáson, nyilvánvalóvá vált, hogy szervi okok állnak a háttérben. Majkának állítólag már része volt egy operációban, akkor egy artérián keresztül bevezetett elektródával akarták kiégetni a szívizomból a ritmuszavarokat okozó gócpontot, ez azonban nem sikerült. Még jó, hogy fizetünk TB-t.

A showman orvosai úgy vélik, másfél éven belül meghalhat, ha nem szánja rá magát egy újabb beavatkozásra. "Sajnos egyre gyakrabban tör rám a rosszullét. Ilyenkor erősen szorít a mellkasom, és zsibbadást érzek a testemben. Borzasztó átélni ezeket a perceket. Nem túlzok, halálfélelmem van" - nyilatkozta a gyerekkora óta szívritmuszavarban szenvedő pókerkommentátor a Borsnak.

Valamivel jobb állapotban van Majkánál saját egészséges életmódprogramjának nagykövete, Schobert Norbert, aki 2008 végén comingoutolt betegségével. A fitneszguru állítja, egyetlen oka volt, hogy nyilvánosságra hozta, veleszületett szívbillentyű elégtelenségben szenved: nem szerette volna, hogy halála esetén - helyette - a módszereit vagy a kajáját boncolgatnák. A nagy fitneszcsalád férfitagja az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorába kapott meghívást, ám nem mondott rögtön igent - biztos, ami biztos, előtte részt vett egy kivizsgáláson. Mint utólag kiderült, helyen cselekedett.

Bár a terheléses EKG-n jó híreket közöltek vele, a szívultrahangnál fény derült a problémára: Schobertnek három szívbillentyűje helyett csak kettő fejlődött ki. Orvosai dupla annyi időt jósolnak neki, mint a szívritmuszavaros Majkának. Ha azonban három éven belül nem műtteti meg magát, akkor nem sok esélye marad a túlélésre, hiába az életigenlő update. A 38 éves Schobert állítólag hallani sem akar a műtétről, helyette a kímélő életmódot gyakorolja szorgosan; naponta csak fél órát tornázik, háromhavonta pedig kontrollra jár.

Daganatos hírességek

A műtéttel sok esetben orvosolható szívproblémás betegeknél szerencsésebbnek semmiképpen sem nevezhetőek a daganatos megbetegedésekben szenvedők. A hazai celebritások között jelenleg Cseh Tamás az egyetlen rákkal küzdő beteg - legalábbis bevallottan. A kór még évekkel ezelőtt támadta meg a 66 éves zenész tüdejét, áttétekről nem nyilatkozott a lapoknak. Annyi biztos, hogy továbbra is vállal fellépéseket, és elmondása szerint nem adja fel a küzdelmet, hiszen már másnak is sikerült legyőznie a betegséget.

Példának okáért ott van rögtön az Amy Winehouse-koppintással visszatérni készülő Zalatnay Sarolta, akinél 2002-ben fedeztek fel méhnyakrákot. A börtönviselt énekesnőnek, szemben a nemrég elhunyt brit Jade Goody-val, szerencséje volt, mert a végrehajtott műtét, a kemoterápia és a homeopátiás szerek javulást hoztak. Az énekesnő 6 éve tünetmentes. Rácz Károly, ismertebb nevén Terry Black már nem mondható szerencsésnek ezen a téren, őt ugyanis 2 éven belül már másodjára operálják daganata miatt. Az egykor nőimitátorként tevékenykedő Rácznál 2007-ben fedezték fel a mellében kialakult rosszindulatú daganatot, néhány hónappal később pedig megműtötték. 2008 végén ismét daganatos sejteket találtak a testében, akkor azt nyilatkozta, hamarosan ismét részt vesz egy beavatkozáson, aminek során elfűrészelik a bordáit, hogy eltávolíthassák a beteg sejteket.

A legextrémebb eset Paudits Béla nevéhez kapcsolódik, akinek ugyan nincs daganata, de amikor hibásan vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, rettentő boldogságától voltak hangosak a lapok. Az eset után kiderült, hogy a színész eredménye téves volt, Paudits pedig összeomlott.

Ismeretlen kórok

Fel nem ismert vagy nyilvánosságra nem hozott betegségekből is van néhány a celebantológiában: a tolószékes Lang Györgyi, akiről kezdetben elterjedt, hogy sclerosis multiplexe van - tünetegyüttese ugyanis erre utal. Ám mint később kiderült, orvosainak lövésük sincs, mi a baja, így most egy olyan őssejtfokozó tablettákat gyártó cégnél próbálkozik, amit már kétszer megbüntettek a vásárlók megtévesztéséért. Jancsó Miklós rendezőről februárban derült ki, hogy súlyos beteg, ám, hogy pontosan miért került kórházba, azt nem közölték a nyilvánossággal.

A megélhetési beteg hírességek sorából meg kell említenünk Medveczky Ilona művésznőt, aki még mindig produkálja magát a színpadon, de azért rokkantkártyával parkol, mert állítólag rossz a gerince. Még szerencse, hogy az RTL Klub Szombat esti láz című műsorában bemutatta, mire képes az ember, még ha a bénulás közeli állapotban van is. Gianni Anonni műsorvezető és étteremtulajdonos Medveczkyhez hasonlóan talán ismét lerokkan átmenetileg, eddig ugyanis már négyszer játszotta el a bicegős Doktor House-t. A mindössze 37 éves műsorvezető térdét csontmeszesedés miatt operálták meg több alkalommal is, most azonban a gyógytorna elhanyagolása miatt víz keletkezett a térdében, és begyulladt. Most borogatással orvosolja problémáját.

BB Évin Joshi Bharat sem segíthet

Az egykori Big Brother hősnőt, BB Évit sem felejthetjük el, mert elmeállapotának az egészsége igencsak vitatható. Még a jóságos Joshi Bharat is segített Párkányi Évinek a gyógyulásban, vagyis bejuttatta egy budapesti kórházba, ahonnan aztán lopkodásai után állítólag egy kaposvári zárt osztályra helyezték át. Az egykori valóságshow-szereplőről azonban április elsején kiderült, lelépett az intézményből. A legújabb hírek szerint az egykori valóságshow-szereplőt gondnokság alá helyezte a bíróság, mert a Somogy Online szerint skizofréniás. A magyar showbizniszből soha el nem tűnő Gáspár Győző modellbetegségéről, a bulimáról számolt be nemrég a lapokban, ahol azt is kifejtette, semmiféle étel nem marad meg benne. Kevésbé látványos betegséggel küzd Gesztesi Károly, akit negyven fokos láza, és esetleges tüdőgyulladása miatt válófélben levő neje ápol. Liptai Claudia már szerepeihez illően lett rosszul, őt a TV2 produkciójának forgatásáról, a MrésMrs-ről mentő vitte kórházba március végén. Állítólag túlhajszolta magát, de egyes stábtagok úgy vélik, tönkrement házassága emészti fel. A legfrissebb, fizikai sérülést szerző betegek közé sorolhatjuk Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház főigazgatóját, aki a Bárka Színház március végi előadásán szenvedett balesetet. Alföldit súlyos zúzódásokkal, és agyrázkódás gyanújával vitték be a Fiumei úti kórházba, miután az előadáson leszakadt az őt rögzítő heveder. Az igazgató két méter magasból zuhant a földre, a kezelés után hazaengedték. Alföldihez hasonlóan fájdalmas sebeket szerzett be az alkoholszeretetéről ismert Bajor Imre, aki saját otthonában zúzta össze magát. A színésznek szilánkosra tört a bokája, így a két és fél órás operáció során egy fémrúd beépítésével igyekeztek orvosolni a problémát.

Sarka Kata vesegyulladásáról már rég hallottunk, így az valószínűleg csak várandóssága alatt boldogította Hajdú Péter nejét, aki nagyon szeretne fogyni, de hiába, a természet nem engedi. A Republic frontembere, Cipő is jobban van decemberi kórházi kitérőjét követően, amikor tüdőgyulladás miatt több koncertet is le kellett mondania a zenekarnak.

Fecskendővel a cukorbetegség ellen

Rendszeres, ám nem hanyagolható betegséggel küzd Erős Antónia, Kovács Áron és Szujó Zoltán is. Az RTL Klub híradósa és a TV2 nagyszájú műsorvezetője cukorbeteg, de megtanultak ezzel annyira együtt élni, hogy az már az életük részévé vált. A nemrég terhességével comingoutoló Erős Antónia egyébként fel is használja arcát, hogy a nála is diagnosztizált betegségre felhívja a figyelmet. Kovács Áron csak nemrég jelentette be, hogy ő is a combjába vágja a fecskendőt, sőt, még akár farmernadrágon keresztül is beadja magának az inzulint.

A lisztérzékeny Szujó Zoltánnál hatéves korában fedezték fel a lakosság mindössze 1%-ánál megtalálható betegséget, ami genetikai úton akár öröklődhet is. Szujónak nincs könnyű dolga, ugyanis állítása szerint az extra étrend miatt hatalmas összegeket adnak ki a megfelelő összetevőkre. A nagy összegek biztosan hazavágják a családi kasszát. Törőcsik Mari immunrendszere a tavalyi rosszulléte óta nem állt helyre, akkor nem állt távol attól, hogy beköszönjön a túlvilágra. A Nemzet Színésze ugyan már jobban van, de még mindig nem célszerű társaságba mennie, mert még elkap valamit.

Közel álltak a halálhoz

Nem sokon múlott az élete Palcsó Tamásnak sem, akit egy autóbaleset után rendesen össze kellett foltozni. A megasztáros énekes életkedve azóta sem jött meg, pedig egyes elméletek szerint, akik halálközeli élményben részesülnek, megtanulják értékelni és élvezni az életet. Harangozó Terinek már kétszer is része volt húzós helyzetben: 2007-ben nemcsak egy autóbaleset miatt forgott kockán az élete, de egy gyógyszer mellékhatásaitól is esett össze random. Akkor nem sok választotta el az életveszélyes gyomorvérzéstől. Ambrus Zoltán, az Irigy Hónaljmirigy egyik oszlopos tagja másodjára szenvedett autóbalesetet a napokban. Komolyabb baja nem történt, szemben a 2005-ös frontális ütközésével, amikor az orvosok mesterséges kómában tartották. A négy évvel ezelőtti karambol maradandó sérüléseket okozott nála; beszéde és mozgása is vonatottá vált. Infarktust élt túl Dömsödi Gábor, a NéwShowr műsorvezetője, akit 2007-ben mentőhelikopterrel szállítottak be a kórházba, enyhébb lefolyású szívinfarktussal. Azóta remekül van, naná, hogy továbbra is dolgozik.

Közvéleménykutatásnak pont jó

Több magyar hírességgel is előfordult, hogy rosszmájú ismerőseik, vagy tájékozatlan ismeretlenek halálhírüket keltették. Így járt a Megasztár egykori győztese, Molnár Ferenc Caramel is, akiről az a hír járta, autóbalesetben életét vesztette. Bár mindebből egy szó sem igaz, rögtön gyászba borultak az internetes fórumozó közösségek, így azt legalább megtudtuk, sokan mennének el a temetésére. Komár Lászlót ugyan még nem hantolták el, de az egyik napilap tudni vélte, hogy a makkoscipős énekes rákos beteg. Az egykor állítólag nagy nőcsábász hírében álló énekes cáfolta az információkat, úgy vélte, ez a bolhából elefántot kreálás tipikus esete volt, hiszen egy megfázásból rögtön haldoklóvá lett.