Mind több celeb kerül a pszichiátriára

2008.04.12. 12:00
Január óta több híresség is önként vagy orvosai tanácsára bevonult a pszichiátriára. Justin Chambers alvászavarai, Delta Burke a rosszul felírt antidepresszánsok, Steve-O pedig részben drog- és alkoholfüggősége miatt. A leglátványosabb összeomlást azonban Britney Spears produkálta, akit egy botrányokban gazdag év után lekötözve vittek be a kórházba. A pszichiáter szerint mindez annak köszönhető, hogy egyre többen merik felvállalni problémáikat, mivel már nem kell tartaniuk a megbélyegzéstől, és lassan a celebek is rájönnek, hogy a pia és a drog csak átmeneti megoldás.

Pár hónap leforgása alatt négy külföldi celeb is a pszichiátrián kötött ki. Volt, aki önként ment, volt, akit lekötözve szállítottak be a kórházba, sőt, volt, aki kétszer is igénybe vette ezt a szolgáltatást. A legnagyobb port talán Britney Spears kálváriája kavarta. Kezdődött a rendszeres villantásokkal, és a borotválós incidenssel. Sajnos az elvonókúra sem járt sikerrel. Sőt, Spears állítólag a benntartózkodása alatt lepedővel akart véget vetni életének. A helyzet végül addig fajult, hogy január harmadikán lekötözve szállították be a celebet a Cedars-Sinai Egészségügyi Központba, miután nem volt hajlandó két fiát átadni volt férjének a láthatás után. A szakemberek szerint bipoláris zavarral küzdő hírességet azonban pár nap után kiengedték. Kár volt, ugyanis január 31-én pszichológusa tanácsára újra bevitték. Ezúttal a UCLA kórházában kötött ki, ahol ugyan kétségbe vonták beszámíthatóságát, egy hét után mégis szabadon távozhatott.

Britney Spearst lekötözve vitték kórházba

Önként és dalolva

Január 28-án két napra a Grace klinika sztárja, Justin Chambers is bevonult a UCLA pszichiátriai osztályára. Szóvivője elmondta, a celebnek problémái vannak az alvással, egyre kimerültebb, ezért döntött úgy, hogy önként jelentkezik. Vele egy időben Delta Burke is befeküdt a kórházba. A színésznő, aki a közönség számára leginkább a Designing Woman című sorozatból lehet ismerős, úgy érezte, nem bírja tovább kordában tartani depresszióját és kényszerbetegségét, amivel bizony számtalan más hírességnek is meggyűlt a baja. „Nagyon sok gyógyszert szedtem, és igazából egyik sem hatott. Úgy tűnt, valami nem stimmel a diagnózissal. Tisztában voltam azzal, hogy szorongok, és a kényszerbetegségemet sem tudom kezelni, ezen szeretnék most változtatni. Emellett pedig komoly depresszióban is szenvedek” – nyilatkozta Burke a TMZ-nek.

Őket a Jackass című sorozat egyik legőrültebb és legbotrányosabb szereplője, Steve-O követte a sorban. Miután leveleiben számtalanszor utalt arra, hogy esetleg kárt tesz magában, kollégái tanácsára úgy döntött, ad egy esélyt a Cedars-Sinai Egészségügyi Központ pszichiátriai osztályának. Steve-O, vagyis Steve Glover pár nappal később beismerte, itt az ideje, hogy szembesüljön az éveken át tartó droghasználat következményeivel. Majd pedig azt nyilatkozta, valószínűleg szülei alkoholizmusa is hozzájárult ahhoz, hogy függő lett. Glover számtalanszor bizonyította be a kamerák előtt, hogy a legális és illegális tudatmódosító szerek valóban nincsenek jó hatással rá. 2006-ban, a második Jackass film Los Angeles-i premierjén például levizelte a vörös szőnyeget, és a Comedy Central egyik műsorának felvételei is magukért beszélnek.

Felpörögtek az események

Bár az év első felében meglehetősen nagy volt a celebforgalom a pszichiátriákon, már jóval korábban is voltak hírességek, akiknél elszakadt a cérna. 2001 júliusában Mariah Carey szorult segítségre, mivel a túlzott kimerültség miatt idegösszeroppanást kapott. Az énekesnőt két hétig ápolták egy New York-i intézményben. 2005-ben pedig Billy Joel énekes vallotta be önéletrajzi könyvében, hogy egy titkos kapcsolat miatt kis híján végzett magával, majd egy klinikán kezelték. Owen Wilson 2007. augusztus 26-án döntött úgy, hogy öngyilkos lesz. Ám szerencsére testvére még időben rátalált. A színész végül szintén a Cedars-Sinai Egészségügyi Központban kötött ki.

Annak ellenére Magyarországon sokkal kisebb a szórakoztatóipari piac, mint az Egyesült Államokban, és sokan hangoztatják, hogy hazánkban nincsenek igazi sztárok, azért az elmúlt pár év során itthon is akadt példa arra, hogy a hírességek bizony össze tudnak roppanni a hírnév, vagy különböző magánéleti problémák súlya alatt. A leglátványosabb összeomlást talán a Big Brother című valóságshow első győztese BB Évi produkálta. 2006 decemberében például háromszor vitték be a pszichiátriára hat nap leforgása alatt, és jelenleg is a zárt osztályon kezelik. 2005-ben pedig Kovács Lajos vallotta be, hogy kezelték már pszichiátrián. "Magam is többször voltam már mélyponton a magánéletben is , de szerencsére mindig megtaláltam azt a hangot, amely kivezetett" - nyilatkozta a színész, akit igencsak megviselt a szakítás Cseh Annamária modellel. Bár felesége és gyermekei visszafogadták, a botrányok miatt fizikai állapota leromlott, és bevérzett a hasnyálmirigye.

A hírnév stresszel jár

Dr. Süli Ágota szerint a sajtó mostanában valószínűleg azért van tele a hírességek különböző problémáival, mert az emberek egyre jobban elfogadják, ha valaki valamilyen lelki betegségben szenved, nem bélyegzik meg őket, így nincs oka annak, hogy a beteg – akár ismert, akár nem - titkolja állapotát.„Ez a felfogás egyre népszerűbbé teszi a pszichiátriát. Jó dolog, hogy szépen-lassan sztárokban is tudatosul, hogy a problémákat nem lehet a szőnyeg alá seperni, az ital, vagy a különböző szerek nem oldanak meg semmit, és érdemes orvosi segítséget kérni.” Szakértőnk elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a celebek különböző lelki és mentális problémái nem lennének ennyire súlyosak, ha nem élnének a reflektorfényben. „Sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve, folyamatosan figyelik őket, óriási nyomás alatt vannak, meg kell felelniük az elvárásoknak. A stressz pedig az egyik leggyakoribb oka a manapság egyre „népszerűbb” lelki zavaroknak, mint például a pánikbetegség, a szorongás, a depresszió, a fóbiák és a kényszerbetegségek” – tette hozzá Dr. Süli Ágota.