Celebért celebet! Csináljunk Kiszelből nagykövetet!

2008.12.04. 13:16
Önök szerint Whoopi Goldberg, Marilyn Manson vagy Chuck Norris is klassz magyar nagykövet lehetne, de tudnia kell, hogy a diplomáciában él a celebet-celebért szabály. Ön kit küldene Amerikába nagykövetnek?

Whoopi Goldberg szívesen lenne Obama magyarországi nagykövete, és úgy tűnik a hírnek nem csak Simonyi András, volt amerikai nagykövet, de önök is örülnének, ugyanis a minap elsöprő többségben voksoltak a színésznőre. A nagyköveti pozícióért vívott harcban Marilyn Manson a második, Bill Gates pedig a harmadik helyen végzett, ami azt mutatja, hogy olvasóink szeretik a konzervatív ízlésvilágot és a pénzt. Persze a szavazáson túl, rengeteg levelünk is érkezett, melyekben önök lelkesen kampányoltak jelöltjeik mellett.

A leggondosabb PR-t ifjabb George W. Bush kapta, aki Péter szerint "egyesíti a többi jelölt előnyös oldalát: republikánus, mint Schwarzenegger, idős mint Redford, rigolyás, mint Madonna, úgy grimaszol, mint Eddie Murphy, olyan jól beszél magyarul, mint Tony Curtis, vonzza a paparazzokat, mint Brad Pitt, szép vagyona van, mint Bill Gates-nek, olyan akcióhős akar(t) lenni, mint Cage, úgy fognak emlékezni rá, mint Mansonra és körülbelül olyan trendi, mint Whoopi Goldberg." Ráadásul olvasónk szerint Obama így legalább nyugodtan kormányozhatna, Bush pedig végre találkozhatna Orbán Viktorral, ha már nyolc év alatt nem volt rá ideje.

Többen támogatták Chuck Norris jelölését, egyrészt mert tőle még a halál is fél, másrészt, "mert ahol Chuck Norris a nagykövet, oda minden delegáció fehér zászlóval érkezik. "Paris Hiltont szintén többen emlegették, mert "amilyen hülye még el is vállalná a posztot", és akkor legalább tele lenne a világ a magyarországi hírekkel. Egyébként Gyöngy szerint Magyarország rossz hírén még Hilton kisasszony sem tudna rontani.

Nem is fárasztjuk tovább az Ali G, Ozzy Osbourne, Ben Affleck, Halle Berry, Dita von Teese szerű jelöltekkel, inkább térjünk át arra, hogy kit adunk cserébe Amerikának. Mert ugye a kölcsönösség minden jó kapcsolat alapja, celebért pedig celeb jár, ezt bárki beláthatja.

Ki legyen a mi celeb-nagykövetünk?

A kollégáim csípőből lökték a választ, hogy kitől szabadulnának meg szívesen, így a legmihasznábbak közül Kiszel Tünde és Hajdú Péter már indulhatna is. Meg persze Geronazzo Mária, aki amúgy is érdeklődik az amerikai politika iránt. Emlékszik még?

Persze Amerikában talán több hasznát látnánk a bukott királyjelöltnek, a magyar könnyűzene főméltóságának, Delhusa Gjonnak is, akinek diplomácia érzéke ugyan nincs sok, de arca az van a nagyköveti poszthoz. Ha már Delhusa csomagol vihetné Fekete Pákót is. Úgyis olyan jól megértik egymást, meg különben is: Pákónak fekszik a földrajz. Benkő Dánieltől ugyan nem szabadulnánk minden áron, de a lantművészből faszharcossá vedlett lény talán szívesen próbálná ki magát új szerepben. Még, ha így nem is jut ánuszok közelébe.

De most komolyra fordítva a szót, olyan celebet kell találnunk, akinek van súlya az Államokban. Olyat, aki letett már valamit az asztalra. Olyat, aki nemcsak nagy sztár, de jól ismeri a magyar történelmet és a képviselni tudja a hazai értékeket. Na, dereng már? Persze, hogy Király Linda a mi emberünk. Ha esetleg korára hivatkozva nem fogadná be a diplomatatársadalom, akkor Zed K, vagyis Kozsó is megfelelne. Egyrészt ő is sikeres odakint (muhaha), másrészt szívesen teremt értéket. Az említett kritériumnak egyébként nemrég még Dobó Kata is megfelelt volna, de annak sajnos már két éve vége. Ha önnek van jobb ötlete, hogy kit küldjünk Amerikába nagykövetnek, ne habozzon, indoklással együtt írja meg, nekünk.