Eva Rezešová magyarul beszélt és sírt, kizártak az ügyből egy gyanúsan pártatlan szakértőt és nem ismétlik meg az egész elsőfokú eljárást. Ezek voltak a Rezešová-ügy másodfokú pere első tárgyalásának legfontosabb fejleményei. Az eddiginél is jobban lesoványodott vádlott végighallgathatta, ahogy mindenki igyekszik a saját nevét tisztára mosni, miközben ment az üzengetés a sajtónak és a politikának. Hamarosan újra előkerülnek a szögmérők és a számológépek, ezután dönthet a fellebbviteli bíróság.

Kizárják a perből a sokat vitatott Melegh Gábor műszaki szakértőt – határozott a 2012 augusztusában négy áldozattal járó balesetet okozó Eva Varholíková-Rezešová ügyében a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön. Melegh-et sok támadás érte amiatt, mert először nemet mondott a sértetteknek arra, hogy készítsen szakértői véleményt, majd később Rezešováéknak már rábólintott erre. Ráadásul a belépése, és a vádlottról a felelősséget elhárító szakvéleménye felborította az ügy menetét, mert a másik három műszaki szakértő kompromisszmosan állította, a szlovák nő felelőssége a durva karambol.

A másodfokú, fellebbviteli eljárás amúgy dióhéjban arról szólt, hogy végre megjelent a lefogyott, de egészségesnek tűnő Rezešová, magyarul mondott pár szót könnyek közt, a felek a sajtónak üzengettek, a bírónő pedig mindenkit jól megrendszabályozott. Ami még fontos történés volt, hogy a bíróság nem helyezte hatályon kívül az elsőfokú ítéletet, és nem utasította új eljárásra az elsőfokú bíróságot (elsőfokon Rezešová hat év fogházat kapott).

Rezešová jól van

A tárgyalás első részében a bírónő vázolta Rezešová egészségi állapotát. Kiderült, a vizsgálatok szerint kicsi a valószínűsége, hogy a vádlott tényleg epilepsziás legyen (egyszer fölfelé nézett öt percig, és nem emlékezett rá, ezt gyanították rohamnak), és a korábbi vírusfertőzésből is felépült. Mindezek nem befolyásolják a börtöntűrő képességét és azt, hogy megjelenjen a tárgyaláson.

Ezek után az ügyész vázolta nagy vonalakban, miért indítványozta az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, és szükséges előlről kezdeni a teljes eljárást, persze főleg az úgynevezett Melegh-ügy miatt. A pártatlanság látszatát felvető szakértő ugyanis másként adta meg a két autó ütközésének a szögét, és ez igenis sokat számít. Szerinte a közúti veszélyeztetés is fennáll, Rezešová BMW-je speciális fényszórói miatt félreismerhetetlen. A sértettek új jogi képviselője nagyjából ezt mondta el még egyszer, hozzátéve, hogy a 165 km/óra abszolút nem kicsi sebességtúllépés, hiába csak 27 százalékos, ahogy a védelem beállítja.

Sok vagy kevés a 165 km/h?

Novák Péter védőügyvéd több mint kétórás, maratoni, egyszer szünettel megszakított beszéde komolyan próbára tette a teremben ülők figyelmét. A egri ügyvéd széles gesztusokkal, harsányan magyarázta, hogy mennyi hibát vétettek a nyomozati szakaszban és a bíróságiban is, hogy az áldozatok Fiatja indexelés nélkül közeledett a terelővonalhoz és hogy voltaképp mennyire kevés hiányzott a vodkásüvegből (amit a vádlott az új stratégia szerint percekkel az ütközés előtt húzott csak meg). Ez enyhe fokú ittasságot eredményezhetett a karambol idején, és az a 165 km/órás sebesség is csak egy 30 ezer forintos bírságot érne, így akár a felmentés is benne lehetne a pakliban. Állította, jók voltak a látási viszonyok, így biztonságosan mehetett annyival a védence. Persze később, a balesetről szólva már azt mondta, nem voltak olyan jók ezek a viszonyok, hogy időben észlelje a Fiatot.

Melegh-et önmagában megvédte, de azt mondta, hogy tiszta legyen az ügy, ő is új szakértő bevonását indítványozza. „A nevét szeretném is mondani úgy hívják, hogy bárki" – viccelődött Novák (erre később a bírónő is rátromfolt, mondván kirendelnek egy új szakértőt, akinek a neve bárki). A védő amúgy enyhe végrehajtási fokozatot kért a jogerős döntésben, kiemelve, hogy nagyjából a fegyházzal megegyező körülmények közt raboskodik előzetes letartóztatásban a védence.

Ez akár lehet szalagcím is

Az igazán különös Eva Rezešová beszéde volt, aki tolmács nélkül, kissé akadozva, de magyarul kért bocsánatot az áldozatok rokonaitól, és sírva ecsetelte, hogy nem látja a gyerekeit (bővebben itt olvashat erről). Délutánra a bíróság döntött a másodfokú eljárás folytatásáról és Melegh Gábor kizárásáról. Ezzel kapcsolatban azt mondta a bírónő: „Elfogulatlan szakvélemény nem várható tőle. Ez akár lehet szalagcím is: Nem elég pártatlannak lenni, a pártatlanság látszatát kell kelteni". Így új szakértőt fognak kirendelni, Melegh véleményét pedig nem veszik majd figyelembe a későbbiekben. Megvédte Fülöp Ágnes bírót, az elsőfokú ítélet miatt, és visszautasította, hogy politikai nyomásra rendelték el a novemberben házi őrizetbe helyezett vádlott visszaszállítását az előzetes letartóztatásba. A per júniusban folytatódik, talán július elejére ítélet is lehet.

A történet lényege

  • Eva Varholíková-Rezešová az egykori szlovák miniszter, Alexander Rezeš iparmágnás lánya, aki 2012 nyarán Kassáról Budapest felé tartott az M3-ason, majd nagy sebességgel balesetet okozott. Terepjárójával felöklelt egy Fiatot, a benne ülő négy ember meghalt. A vád szerint Rezešová ittas is volt, és túl gyorsan is hajtott.
  • Az előzetes letartóztatásba került nő pere tavaly szeptemberben kezdődött, első fokon 6 év fogházra ítélték (sőt, rövid időre házi őrizetbe is került, majd vissza a börtönbe). A per során a védelem több szálon próbálta tompítani az ítéletet: szerintük Rezešová gyógyszert szedett nagy dózisban, illetve a baleset után meghúzott egy vodkásüveget, ezért volt ittas, és nem viselkedett agresszorként a pályán. Sőt, a nő ügyvédje saját szakértőt igazolt, hogy kimondassa, a Fiat hirtelen vágott be Rezešová elé, ezzel saját vesztét okozva. Más tanúk viszont őt látták agresszívnek kilométerekkel korábban, amikor már levillogta egyszer a Fiatot.
  • Az említett elsőfokú ítélet után minden fél fellebbezett, így a Gödöllői Járásbíróságtól a Budapest Környéki Törvényszékhez került az ügy másodfokon. A védelem új védekezési stratégiát épített fel (Rezešová a baleset előtt ivott a vodkából, valamint nem is ment gyorsan, csak 165-tel), az ügyészség pedig az egész elsőfokú eljárást a kukába dobná, és előlről kezdené a pert
  • A másodfokú eljárás azonban egyből elakadt, mivel Rezešová személyesen is jelen szeretett volna lenni, de betegsége miatt ezt nem tehette. Az újabb tárgyalás előtt is epilepsziás rohamáról cikkeztek a lapok.