horoszkóp

Európa

Párhoroszkóp

Kíváncsi rá, összeillik-e mostani párjával? Nézze meg, mennyire passzolnak csillagjegyeik alapján!

Ha figyelmesen nézték Katalin és Vilmos családját, már biztosan feltűnt valami

2017. november 12., 08:46 Módosítva: 2017.11.13 14:46
62

Egyre tudatosabban csinálják, tök jó ötlet, de a svédek is nagy királyok benne. Na, mi az?

Extrabüdös sajt és tubusos gesztenyepüré: svájci különlegességeket kóstoltunk

2017. november 11., 09:26 Módosítva: 2017.12.08 17:33
24

Kipróbáltuk a kisüveges szeszt, amivel először rúgnak be a svájci kamaszok, és ettünk egy olyan rágót, amilyet ön még nem. Mindezt változatos eredménnyel.

Európa legjobb sörözői közt egy budapesti is helyet kapott

2017. október 31., 10:31 Módosítva: 2018.08.07 17:00
17

A Lufthansa előállt egy jópofa reklámmal: sörtérképet készítettek azokkal az európai országokkal, ahová repülnek, mindenütt megnevezve legalább egy ivót, amit szerintük érdemes felkeresni. A kiválasztás szempontjairól azt mondják, „a helyiektől kapott bennfentes információk alapján összeállított térképen a Lufthansa által válogatott sörözők és bárok szerepelnek

Távolról sincs vége, olvasson még
 • A legnagyobb nyugat-európai város, ahova nincs fapados, de nem is baj

  2017. október 30., 09:18 Módosítva: 2017.10.31 12:27
  103

  DISCLAIMER.

  Kedves olvasóim és kollégáim! Ez az utolsó cikkem a Velveten, illetve az egész interneten. Az Osztrák Államvasutak ugyanis annyira magas összeggel fizetett le az alábbi pár bekezdésért, hogy nincs szükségem rá többet az életben, hogy dolgozzak. Sok olvasónk van, aki lefizetést sejt minden pozitív értékítéletet kifejező mondat mögött, hát most elárulhatom, hogy igazuk van, elképesztően busás összegek ütötték eddig is a markomat, most meg tényleg akkorát kasszírozok, hogy attól még a legmerészebb elméletgyártó szava is elakadna.

  Isten önökkel!*
  Távolról sincs vége, olvasson még

  Budapesten született, Anna Gaël néven lett színésznő, ma Bath márkinéja

  2017. október 28., 11:41 Módosítva: 2017.10.30 09:58
  20

  Anglia délnyugati részén van egy település, a gyógyfürdőiről nevezetes, stílszerűen Bath névre keresztelt város, amely 159 kilométerre fekszik London központjától. Itt, illetve ennek közelében él az egyik leghírhedtebb brit arisztokrata, Alexander Thynn, Bath hetedik márkija, akinek van egy magyar felesége. 

  Ő Bath márkinéja. Hallott már róla?

  Úgy hívják, hogy Anna Thynn. Születési nevén Gyarmathy Anna Abigél. Budapesten született 1943. szeptember 27-én, majd a hetvenes-nyolcvanas években keresett színésznő lett, többek között romantikus és erotikus filmekben is szerepelt  

  Anna Gaël néven.  

  Az Imdb szerint több tucat filmben játszott, mégis alig ismeri valaki a nevét. Nem lett világsztár - ha megnézzük azon filmeket, amikben szerepelt, nem ütközünk Oscar-díjas, világszerte ismert alkotásokba. Főként romantikus vagy erotikus filmekben játszott, például az 1969-es Therese and Isabelle című moziban.

  Anna karrierje nem a filmezéssel kezdődött. A hatvanas években modellként kezdett dolgozni, így nézett ki ebben az időszakban a magyar származású márkiné:

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Robbie Williams bekerült Svájcban a templomi énekeskönyvbe

  2017. október 24., 07:30 Módosítva: 2017.10.25 09:56
  89

  Az elmúlt hat hetet Svájcban töltöttem, merthogy az életemnek csak az egyik felét élem Magyarországon, a másik, autót most már nem tartalmazó felét pedig újabban Zürichben. A házunkhoz legközelebb levő katolikus templom modern és velőtrázóan ronda, de az Úristen biztosan megbocsátja még a látszóbetont is, elmentem tehát az első vasárnap délelőtt a tizenegyes misére.

  Magyarországon nem nagyon szokás csak úgy kitenni a templomban az énekeskönyveket, mert ha így tennének, akkor valószínűleg hamarosan ellopnák/tönkretennék az összeset. Más országokban nem tartanak ettől, itt ebben a zürichi templomban például rekeszekben állnak az énekeskönyvek a bejáratnál. Konkrétan kettő rekeszben és kétféle énekeskönyv, az egyik hagyományos hozsannának tűnt (belenéztem, az is), a másik meg annyira modern, hogy már a címe is angolul van:

  rise up.

  Magamhoz vettem mind a kettőből egy-egy példányt, mind a kettőből énekeltünk az istentisztelet folyamán. A fő meglepetés akkor ért, amikor kicsit jobban belelapoztam ebbe a Rise Upba: egy Feel című éneknél nyílt ki. A szöveg első mondatából („Come on, hold my hand, I want to contact the living”) leesett a tantusz, hogy miről van szó, és alul rögtön leellenőriztem, oda is volt írva, hogy ez valóban Robbie Williams és Guy Chambers szerzeménye, amit a Take Thatből dezertált énekes 2002-ben vitt sikerre.

  Elképedve lapozgattam tovább a könyvet, és rengeteg híres popslágert találtam még benne, alább sorolom azt az ötöt, amiken a leginkább meglepődtem. Számomra szinte hihetetlen, de a saját szememmel láttam, fényképezésre alkalmatlan telefonommal le is fényképeztem, hogy az alábbi dalok mind szerepelnek a svájci keresztény egyházak hivatalos, ökumenikus, istentisztelethez szánt énekeskönyvében.

  Az egyébként alapvetően német nyelvű, de rengeteg idegen nyelvű dalt is tartalmazó kiadványról itt lehet bővebben olvasni németül. Elég sokkoló összehasonlítani, hogy a magyar keresztények hol tartanak akkor, amikor a svájciak már egy meleghimnuszban is meg tudják látni Isten üzenetét.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Két felirat, amin sírva röhögtek külföldről érkezett vendégeim

  2017. október 16., 16:25 Módosítva: 2017.10.17 16:39
  277

  Skandináviából érkezett és magyarul nem beszélő vendégeim az elmúlt hetet Budapesten és környékén töltötték, és kétszer is kaptam tőlük egy-egy fotót itthoni, de angol nyelvű feliratokról, könnyezve röhögő, illetve értetlenül bámuló szmájlik kíséretében. Magyarázatot követeltek, mert nem tudtak rájönni, hogy ez most mi lehet.

  Az első felirat Szentendrén található, mutatom a képet.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Ilyen egy vécé, és még sok minden más a királyi család vonatain

  2017. október 14., 07:34 Módosítva: 2017.10.16 07:37
  45

  Ha eddig aggódott volna, most megnyugtatjuk: II. Erzsébetnek nem kell azon paráznia, hogy negyven fokban hozzáragad-e a műbőrüléshez.

  A város, ahol elajándékoztuk az autónkat

  2017. október 7., 08:18 Módosítva: 2017.10.10 00:40
  353

  Ha ön belefutott a 7hétolaszban sorozatba a nyáron itt a Velveten, akkor talán rémlek: én vagyok az, aki a fele életét Olaszországban éli. Vagyis élte.

  Mi ugyanis viszonylag gyakran szoktunk költözködni, és most megint egy kicsit odébbmentünk – az utóbbi 7 évben ez már az ötödik alkalom volt. Az életem fele mindig Budapesten van, a másik fele pedig ott, ahol az élettársam éppen dolgozik, azaz mostantól

  Zürichben.

  Már kihurcolkodtunk teljesen, mindent áthoztunk magunkkal Olaszországból Svájcba, ami kellett. Egy igen fontos(nak tűnő) dolgot viszont nem költöztettünk tovább:

  az autónkat.

  A kocsit ugyanis Olaszországban hagytuk és odaadtuk a sógornőmnek, akinek igencsak jól fog jönni a két gyerekkel. (Nekünk nincsen gyerekünk.) De azért a jótékonykodáson kívül más nyomós okai is vannak annak, hogy Zürichben lemondtunk az autóhasználatról. Sokan kérdezik, hogy miért döntöttünk így, hát gondoltam, talán érdekes lehet a válasz másoknak is a közeli ismerőseimen kívül. Alább pontokba szedtem, hogy miért gondoljuk úgy kezdő zürichi lakosokként, hogy itt nem fog kelleni az autó.

  És nem, nem az a válasz, hogy azért, mert nem tudnánk fenntartani itt egy kocsit. Fenn tudnánk, de persze sokba kerülne, és főleg egyelőre az alábbi 7 dolog miatt nem tűnik szükségesnek. Akkor meg minek?

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Adásunkat megszakítjuk: ez a svéd hercegnő van olyan aranyos, mint Sarolta

  2017. október 4., 13:58 Módosítva: 2017.11.08 08:41
  8

  A fenti képen a svéd királyi család néhány tagját láthatják: Viktória hercegnőt (a trónörököst), férjét, Dániel herceget (eredeti nevén Daniel Westlinget), illetve lányukat, Esztellát és fiukat, Oszkárt. Nekünk most főleg az öt éves Esztella és Dániel érdekesek, ugyanis egy elég aranyos videóval álltak elő.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Kár összehasonlítani az árakat, itt minden sokkal drágább

  2017. október 1., 11:59 Módosítva: 2017.11.17 08:59
  11

  Mivel a gasztrós témák menők, ne legyen ez alól az Európa-blog sem kivétel: íme néhány tipp, ha valaki megéhezik a sógoroknál 

  – vezette fel legutóbbi, nekünk írt levelét Bécsben élő olvasónk, Dániel. Most arról számol be, hogy az utóbbi évek tapasztalatai alapján hová érdemes menni Bécsben, ha az ember enne egy jót, de nem a fine dining dimenzióiban.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Íme Erzsébet királynő beszéde, arra az esetre, ha kitörne a harmadik világháború

  vik
  2017. szeptember 30., 11:18 Módosítva: 2018.04.23 12:56
  0

  Erzsébet királynő a '80-as évek óta fel van készülve arra az élethelyzetre, hogy kitör a harmadik világháború. De nemcsak lelkiekben hangolódott rá a dologra, hanem tettleg is: már három évtizede kész a beszéde, amely az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség elé tárja a lesújtó hírt.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Ennek az amerikai srácnak kicsit beütött Európa

  2017. szeptember 19., 15:16 Módosítva: 2017.09.20 16:44
  38

  Egy Nathan Nannenga nevű, amerikai fiatalember augusztus végén utazgatott egy kicsit Európában, és közben persze végig megörökítette élményeit. Az indulás előtt családja és barátai a lelkére kötötték, hogy minden szépet fotózzon le, ő azonban máshogy döntött.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  A celebek új kedvenc helye egészen közel van hozzánk

  2017. szeptember 17., 14:54 Módosítva: 2017.09.19 08:06
  54

  Ha jövőre szeretne Scarlett Johansson, Heidi Klum, vagy egy csomó focista mellett napozni, ide foglaljon szállást!

  Egyesek nagyon nincsenek lenyűgözve attól, hogy Katalin hercegné a harmadik gyerekét várja

  vik
  2017. szeptember 16., 14:01 Módosítva: 2017.09.19 07:38
  52

  Katalin hercegné és Vilmos herceg szeptember 4-én, egy közleményben tudatta a világgal, hogy harmadik gyereküket várják. A hírtől a teljes helyi és külföldi sajtó extázisba zuhant, és a nagy örömködés közepette spekuláló cikkek is szép számmal megjelentek, amelyek már most azt firtatják, hogy vajon milyen nemű lesz az új trónörökös, és milyen névvel kell majd leélnie az életét

  Ezeket még nyilvánvalóan nem lehet tudni, az viszont már most biztos, hogy dacára a sok könnybe lábadt szemű rajongónak, még így is vannak jópáran, akik egyáltalán nem hatódtak meg a hírtől, sőt, kifejezetten irritálónak tartják, hogy nem elég a családnak a két gyerek: György herceg és Sarolta hercegnő

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Országimázs: Hungary? It's Very Cheap

  2017. szeptember 10., 15:02 Módosítva: 2017.09.12 13:17
  19

  Hadd szögezzem le így az elején, hogy nem azért mentünk Izraelbe, hogy kutatást végezzünk azzal kapcsolatban, hogy a külföldön élő fiatalok mit gondolnak szép hazánkról – csak pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni, üdülni voltunk. Viszont, miután már sokadjára is a címben olvasható mondat hagyta el elsőként az izraeli 20-30 év közötti fiatalok száját, amikor megtudták, hogy Magyarországról jöttünk, akkor ez egy kicsit elkezdett idegesíteni.

  Egyáltalán nem reprezentatív felmérés, de ötből öt ember, kortól, nemtől függetlenül mondta azt elsőre, hogy

  Oh, are you from Hungary? It's very cheap.

  Remek. Magyarország olcsó, és? Hol vannak az oly sokat emlegetett Beautiful Hungarian Girls, meg a Very Nice Places és társaik? Hát sehol.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Kvíz: Magyarország vs Európa – miben vagyunk ennyiedikek?

  2017. augusztus 20., 18:42 Módosítva: 2017.10.23 09:10
  2

  Szinte végtelen számú statisztikai összeállítás létezik az Európai Unió tagországairól, hiszen ha van valami ranglista, mindig érdekes leellenőrizni, hogy mi hányadikak vagyunk rajta. Ebben az összeállításban is megnéztünk például egy csomó statisztikát, és kikerestük, hogy vajon Budapest hányadik az egyes összehasonlításokban. Tudta például, hogy a Váci utca hányadik a világ legdrágább utcái között az üzlethelyiségek bérleti díjai alapján? Hát a 42.!

  Na az alábbi kvízhez megfordítottuk ugyanezt a logikát.
  Távolról sincs vége, olvasson még

  Magyarországra én már csak látogatóba megyek

  2017. július 15., 15:20 Módosítva: 2017.09.12 13:18
  37

  Olga 27 éves, 2014 őszén költözött Németországba. Ausztriában hagyott ott egy szezonális állást: Patissierinként, azaz konyhai cukrászként dolgozott, de valahogy az állásajánlatokkal mindig melléfogott. A harmadik próbálkozás után felhívta az egyik német-magyar ismerősét, aki már korábban munkát ajánlott neki, és rákérdezett, mehet-e hozzá Drezdába szerencsét próbálni. Ismerőse igent mondott, így Olga két hatalmas bőrönddel, és négy átszállással nála landolt.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Megkaptam, hogy Norvégiában az adófizetők pénzéből élünk

  2017. július 11., 18:31 Módosítva: 2017.07.12 20:07
  80

  Johanna 30 éves, 16 évesen költözött Norvégiába – az egyetem idejére hazajárt Magyarországra, aztán diploma után visszament. Először Bergenben élt, majd az elmúlt négy évben, hat költözéssel keresztbe-kasul bejárták az országot a barátjával. Most épp Oslo a székhelyük. Nemrég indult sorozatunkban az ő történetéről és gondolatairól olvashatnak most bővebben. 

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Élete legjobb pho levesét eheti a prágai vietnami negyedben!

  2017. július 6., 19:47 Módosítva: 2017.07.07 13:20
  12

  Meissenben, ahol jelenleg élünk, az is jó, hogy egy köpésre van Prágától. Sőt, őszintén szólva, amikor úgy döntöttünk, hogy a Drezda közeli kisváros lesz az új otthonunk, sokat vetett a latba az, hogy a cseh fővárost el lehet érni másfél-két órás autóúttal. Prága viszont nem csak a Károly-hídból, a Vencel térből, az Arany utcácskából, a várból, a Lennon-emlékfalból és a többi nevezetességből áll: a város délkeleti csücskében olyan hangulatú ázsiai (konkrétan vietnami) piac van, amihez hasonló Európában nagyon kevés helyen. 

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Átverte őket a munkáltató, rémálommá vált a magyar család élete Spanyolországban

  2017. június 30., 15:00 Módosítva: 2017.07.01 18:02
  72

  Anita párja épp elveszítette a munkáját, mikor közölte feleségével, már régóta nyúzza egy műszerész haverja, hogy menjen ki hozzá Spanyolországba. Kislányuk, Anna még nem töltötte be a hármat, bölcsődébe járt. Anita karrierje csúcsa felé közeledett, mégis úgy döntött, nem áll a párja álmainak útjába. Az ő történetüket olvashatják most. 

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Öt dolog, ami nem hiányozhat a németek nyarából

  2017. június 25., 13:04 Módosítva: 2017.06.26 16:06
  24

  Amikor először töltöttük a nyarat Szászországba emigráltként Németországban, kíváncsian vártuk, vajon mennyi maradt meg a legtöbb magyar fejben még mindig élénken élő tipikus NDK-s nyaralóképéből: a lakókocsik, a sátrak, a kempingasztalok, székek, a sör, a nudizmus. Bár a kempingezés kultúrája a mostani generációnak már annyira nem buli, és szinte csak a nyugdíjasok indulnak el lakókocsijukkal a nagyvilágnak, még mindig maradtak jellegzetességei a német nyárnak, nyaralásnak. 

  Összeszedtük, mi az az öt dolog, ami nem hiányozhat egy német nyarából. 
  Távolról sincs vége, olvasson még

  Bölcsész diplomával most szobalány Németországban

  2017. június 24., 11:33 Módosítva: 2018.08.31 16:06
  517

  Mária 40 éves, másfél éve él Bad Feilnbach-ban. Ez egy pici település Bajorországban, inkább falu, mint kisváros, bár van minden: bank, háziorvos, fogorvos, több bolt, pékség, fagyizó, suli, ovi, stb. Ő és családja történetét olvashatják most sorozatunkban

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Igazi családias hangulat a hidak városában - Egy nap Európában: Ljubljana

  2017. június 19., 18:26 Módosítva: 2017.06.19 21:39
  2

  Az Európa blog legújabb sorozatában ellátogatunk egy-egy európai nagyvárosba, és megnézzük, hogy mik a fontosabb látnivalók, mit lehet ott csinálni egy nap alatt, és hogy mennyibe kerül egy sör vagy egy kávé. Ez az

  Egy nap Európában.

  Az első részben Szlovénia fővárosába, Ljubljanába utaztunk.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Ha magyar szót hall, elfordul, hogy ne lássák rosszalló arckifejezését

  2017. június 18., 18:52 Módosítva: 2017.11.17 08:59
  22

  „Egy régebbi hazalátogatásom során az egyik telekocsis oldalon foglalt fuvarral jöttem vissza Bécsbe. Az autóban rajtam kívül négyen ültek, a rendkívül vegyes társaságon jól modellezhető volt a külföldre szakadt magyarok egy-egy archetípusa” – vezette be legutóbbi, nekünk írt levelét Dániel. Bécsben élő olvasónk most tehát róluk írt, tapasztalatai szerint ilyenek (is) sorstársai.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  György herceg facepalmja idén is feldobta a királynő születésnapját

  2017. június 17., 15:56 Módosítva: 2017.09.06 08:28
  97

  Nagy-Britannia II. Erzsébetet (és a katonákat) ünnepelte, de nem ő volt az események főattrakciója, az egészen biztos.

  Külföldről magyar híreket olvasni olyan, mint a katasztrófaturizmus

  2017. június 17., 14:49 Módosítva: 2017.09.12 13:18
  153

  Új sorozatot indítunk az Európa blogban: külföldön élő magyaroknak teszünk fel olykor szemérmetlen kérdéseket (mindenkinek ugyanazt), a válaszokat pedig időről-időre megosztjuk az olvasókkal. 

  Mai posztunk interjúalanya a 40 éves Péter, aki 2007. március 24-én hagyta maga mögött Szekszárdot, és Sármellékről, Luton érintésével, az írországi Corkba érkezett. Jelenleg Németországban él feleségével, és két közös gyerekükkel, akik már külföldön születtek. 

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Így látnak minket a Magyarországon élő olaszok

  2017. június 14., 21:00 Módosítva: 2017.12.29 08:43
  250

  Pár hónappal ezelőtt egy Budapesten élő francia fiatalemberrel beszélgettünk arról, ő hogyan lát minket, magyarokat. Most ugyanezt a témát vetettük fel, csak országot váltottunk, ezúttal olaszokat kérdeztünk. És úgy éreztük, talán érdekesebb lesz, ha nem csak egyvalakinek a véleményét gyűjtjük be, hanem három riportalanyt gyűjtünk össze, de mindannyiuknak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel.

  Nézzük először, hogy kik voltak a válaszadók:

  Erika

  Erika a munkája miatt, most márciusban érkezett Magyarországra. Egy nagy multinál dolgozott eddig Torinóban, és most is náluk dolgozik, csak most már a budapesti központban. Tavalyig semmi köze nem volt Magyarországhoz egyáltalán, nem ismert minket jobban, mint egy átlagolasz, ezek a legelső benyomásai.

  Nicola

  Nicola élettársa magyar, elsősorban így kötődik Magyarországhoz. Illetve jópár éve már úgy is, hogy van egy remek bistrója Szentendrén, ahol természetesen elsősorban olasz ételeket lehet kóstolni.

  Giuseppe

  Giuseppe ugyan Abruzzóban, Olaszország középső harmadának déli részén született és nőtt fel, de mégis ő a legmagyarabb a három válaszadó közül: édesanyja magyar, Giuseppe ráadásul már a '90-es évek óta itt is él Budapesten. Ennek megfelelően anyanyelvi szinten beszél magyarul, úgyhogy olasztudás nélkül is lehet menni hozzá nyugodtan az Oktogonhoz közeli, olasz specialitásokat kínáló boltjába, a Buonóba.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Ha kipróbálná, milyen németnek lenni, így sütögesse a kolbászát!

  2017. június 9., 17:43 Módosítva: 2017.06.10 20:01
  39

  Egyetlen más európai országban sincs akkora népszerűsége a grillezésnek, mint Németországban. Sütögetnek az idősebbek és a fiatalok, a városiak és a falusiak, száll a füst és a sült hús szaga kertes házban és társasházban egyaránt. Sülnek kolbászok és húsok, faszénen és elektromos grillsütőn egyaránt.

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Egy híres magyar Luigiről van elnevezve egy torinói utca

  2017. június 5., 11:53 Módosítva: 2017.11.08 09:12
  3

  Az ember inkább olyat szokott hallani, hogy egy híres külföldi személy (kereszt)nevét lefordítják magyarra, így lett ugye Jules Verne-ből Verne Gyula.

  Ritkább ugyan, de az ellenkezője is létezik, azaz az, hogy egy magyar férfi nevét fordítják le idegen nyelvre. Máris mutatunk egy példát:

  A Corso Luigi Kossuth Torinóban
  A Corso Luigi Kossuth Torinóban
  Fotó: Olvasónk / Velvet
  Távolról sincs vége, olvasson még