A szexrabszolgáját megkínzó Boy George-nak tizenöt hónap helyett csak öt hónapot kellett börtönben töltenie, bár a legrövidebb rács mögött töltött idő rekordját a módosult tudatállapotban furikázó Nicole Richie tartja a maga 82 percével. Hiába szegik meg a visszaeső celebek a rájuk kirótt próbaidő szabályait, csak kevesen töltik le büntetésüket. Vannak, akiket jó magaviseletük miatt engednek ki a hűvösről, vannak, akik a börtönök túlzsúfoltsága miatt szabadulhatnak korábban.

Boy George személyével nőtt azon hírességeknek a száma, akiket ugyan letöltendő börtönbüntetésre ítéltek valamilyen tettük miatt, de jóval idő előtt kiszabadulhattak a rácsok mögül. A zenészt még 2008 decemberében találta bűnösnek az esküdtszék, akik úgy érezték, nem volt helyes dolog, hogy megbilincselte, majd egy fémlánccal megütötte a 27 éves Audun Carlsent. Az ítélethirdetésre csak január 16-án került sor, és a bíróság 15 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki a személyes szabadságtól való megfosztással és a testi sértéssel vádolt Boy George-ra.

A zenész szinte azonnal rács mögé került, és főként a börtönkonyhán tengette napjait. Bár már korábban is összeütközésbe került a törvénnyel, és ez közmunkába torkollott, jó magaviselete és szorgalma miatt úgy döntöttek, mégsem kell letöltenie a 15 hónapot, és már májusban szabadulhat. Boy George, azaz George O'Dowd persze nem úszta meg ennyivel. Május 11-én ugyan kiengedték a suffolki Edmunds Hillből, de nyomkövetőt kell viselnie, és csak bizonyos időszakonként mozdulhat ki otthonából.

Rekorderek a rács mögött

Bár a Culture Club énekesének börtönbüntetését jelentősen lecsökkentették, a rekordot mindenképp az éppen második gyermekét váró Nicole Richie tartja a maga nyolcvankét percével. Paris Hilton egykori drogfüggő barátnőjét még 2006 decemberében kapcsolták le a rendőrök, miután kissé módosult tudatállapotban haladt a forgalommal szemben. Mivel 2003-ban már kapott egy felfüggesztett büntetést másik hasonló ügy miatt, úgy tűnt, ezúttal akár egy évre is rács mögé kerülhet. Ennek ellenére a bíróság megelégedett négynapos, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel, némi bírsággal, és egyúttal egy 21 napos elvonókúrát is kilátásba helyeztek. Az amúgy is kurta-furcsa büntetés azonban még tovább csökkent, egészen 82 percre, amiből csupán 35 percet kellett kibírnia a cella magányában, a többit elütötték adminisztrálgatással.

Az ittas vezetésben egy időben verhetetlen Lindsay Lohan a TMZ szerint akár hat évig is ülhetett volna a rács mögött, de némi bűnbánásnak és egy elnéző bírónak köszönhetően az ő ideje is egy napra csökkent, tíz nap közmunkával és hároméves próbaidővel megfejelve. Ja, és részt kellett vennie egy tizennyolc hónapos oktató programban, kerülnie kellett a drogosokat és az alkoholistákat, és persze ő sem használhatott tudatmódosító szereket. Az már csak hab a tortán, hogy az egy nap az ő estében sem huszonnégy órát, hanem kereken 84 percet jelentett. Egy ideig úgy tűnt, hogy a színésznő valóban felhagy a túlzásba vitt hedonizmussal, de az ő esetében ez csak hiú ábránd lehetett. Idén márciusban például körözést adtak ki ellene, mert megszegte a próbaidő szabályait. Később ezt ugyan visszavonták, de arra kötelezték, hogy egy újabb leszoktató program keretében küzdjön meg a démonaival.

A Paris Hilton-precedens

Hollywood partikirálynői közül először Paris Hilton került hűvösre. Az alkoholos állapotban rendszeresen volán mögé ülő celeb először komolyabb következmények nélkül megúszott egy kisebb balesetet, csupán a jogosítványát vonták be és némi próbaidőt szabtak ki a rá. Ez persze nem akadályozta meg abban, hogy ismét furikázzon, és pechjére erről a rendőrök is tudomást szereztek. Hilton azért nem nehezítette nagyon az észlelésüket, ugyanis világítás nélkül száguldozott a Sunset Boulvardon. A próbaidő szabályainak megsértése miatt a Los Angeles-i bíróság 45 nap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, majd ezt felezték. Paris Hilton – talán további csökkentés reményében - hamarabb vonult be a bíróság által megszabott időpontnál. A zárkában töltött órákat nehezen viselő hírességet mindenki meglepetésére már három nap után kiengedték, de öröme nem tartott sokáig, ugyanis ugyanazzal a lendülettel ismét élvezhette az intézmény dolgozóinak vendégszeretetét, és június hatodikáig nem is sütkérezhetett újra a vakuk fényében.

Agyhalál se gond

A legnagyobb felháborodást talán Hulk Hogan fiának esete váltotta ki. Az autóbolond és sebességmániás Nick Bollea 2007 augusztusában karambolozott úgy, hogy totálkárosra törte autóját, a balesetben pedig olyan súlyosan megsérült mellette ülő barátja, John Graziano feje, hogy azóta is csak vegetál, és várhatóan soha többé nem épül fel. A híres pankrátor felelőtlen fia ellen vádat emeltek, és bár apjával kicsit pedzegették, hogy ez csak Isten büntetése volt a peches barátnak, a bíró nem volt vevő a bibliai magyarázatra, és 8 hónap börtönbüntetésre ítélte. Mivel a fiú a rácsok mögött töltötte be 18. életévét, így fiatalkorú társai mellől egy idő után átszállították egy másik fegyintézetbe. Jó magaviselete miatt azonban nem kellett sokáig itt maradnia, alig öt hónappal később szabadon engedték, sőt még kapott egy ideiglenes jogsítványt is addig, amíg 2011-ben nem kapja vissza a baleset miatt felfüggesztett vezetői engedélyét. Annyi korlátozást azért beiktattak, hogy ezzel az engedéllyel Bollea csak meghatározott útvonalon közlekedhet, és a következő pár évben semmilyen kihágást nem követhet el, különben ismét börtönbe kerül.

A klasszikus visszaeső

Lindsay Lohanhez és Nicole Richie-hez hasonlóan a Lost egykori szereplője, Michelle Rodriguez sem hűsölt sokáig a börtönben. A színésznőt egy ittas vezetés miatt kiszabott próbaidő megsértése következtében ítéltek hatvan nap börtönbüntetésre, ám a börtön zsúfoltsága miatt egy napot töltött csak rácsok mögött. Szabadulása után harminc nap közmunkát kellett még elvégeznie, részt kellett vennie egy harminc napos elvonókúrán, és a próbaideje a következő hónapban jár le. Mondanunk sem kell, hogy nem ez volt az első eset, hogy a temperamentumos színésznő összeütközésbe került a törvénnyel. 2002 márciusában letartóztatták, miután összeverekedett a lakótársával. 2003 novemberében két közlekedési kihágás miatt citálták bíróság elé. Ezen ügyek miatt 48 órát ült börtönben, közmunkát végzett két New York-i kórházban, részt kellett vennie egy leszoktató programon és három év próbaidőt is kiszabtak rá.

2005-ben, a Lost forgatása alatt többször is átlépte a megengedett sebességhatárt, majd december elsején ittas vezetés miatt kapcsolták le. A színésznő 240 óra közmunka helyett inkább az öt napot töltött a börtönben és kifizette az 500 dolláros bírságot. Mivel az ittas vezetéssel megszegte a korábban kiszabott próbaidő szabályait, így kiszabták rá a korábban már említett büntetést. Persze a színésznőnek ezúttal sem sikerült a szabályok szerint játszania, a közmunkát és az elvonót is elhanyagolta. 2007. október 10-én a trükközés miatt 180 nap börtönbüntetéssel próbálták jobb belátásra bírni. Rodrigueznek ezúttal is szerencséje volt, ugyanis csak 18 napig volt elzárva a külvilágtól, mivel a börtönben ezúttal is túl sok rab volt, így egy-két embernek – köztük a színésznőnek is – elengedtek pár hetet a büntetésből.

Egyszer kint, egyszer bent

Vannak ismert emberek, akik szabadon engedésük után szinte azonnal rossz fát tesznek a tűzre, és így ismét lecsukják őket. Ott van például Amy Winehouse férje, Blake Fielder-Civil. A férfit még 2007 novemberében tartóztatták le, miután ellátta egy pultos baját, és az illetékesek nem engedték, hogy szabadlábon védekezhessen. A börtönben is csajozni és drogozni képes celebférj 2008 júliusában 27 hónap börtönbüntetést kapott, bár egyesek tíz évre is rács mögé küldték volna. Ugyan többször is felajánlották neki, hogy bizonyos feltételek betartása mellett korábban szabadulhat, csak 2008 novemberében bólintott rá. Pár héttel később azonban – nem rá valló módon - pozitív drogtesztet produkált, így mehetett vissza a börtönbe. Azóta persze újra szabadlábra helyezték, már ha nevezhető így az, hogy börtön helyett most egy elvonón őrzik.

Kiefer Sutherland alatt is erősen rezeg a léc, bár a színész jóval tovább bírta, mint Winehouse drogbolond ura. A 24 című sorozat Jack Bauerét 2007 novemberében dugták börtönbe 48 napra, mert rendszeresen vezetett alkoholos befolyásoltság alatt, és ő sem bírta ki, hogy ne szegje meg a próbaidő szabályait. A börtönben ugyan nagyon jól viselkedett, de a kinti levegő nemrég kicsit megszédítette. Nemrég egy divatgálán ugyanis lefejelt egy divattervezőt, és az incidens miatt vádat emeltek ellene. Visszaesőként akár egy évre is rács mögé küldhetik, amennyiben bűnösnek találják.

Vagy ott van például a nemrég prédikátornak állt DMX. A rappert - valamirevaló gangsta-rapperhez méltóan - autólopástól kezdve drogbirtokláson át az állatkínzásig sok mindennel vádolták, és számtalan napot töltött is börtönben. Legutóbb kilencven napra ítélték. DMX február huszonkettedike és május tizennegyedike között tartózkodott börtönben, ám újabb hűvösön töltött napok várnak rá, ugyanis az intézetben állítólag egy tálcát dobott az egyik őr felé, és a kötelező feladatokat sem mindig teljesítette.

És még sokan mások...

Végül, de nem utolsó sorban következzen egy friss eset: Lane Garrison, a Szökésben című sorozat egyik szereplője 2006-ban ittas és bedrogozott állapotban balesetet okozott, amiben meghalt egy 17 éves diák, két 16 éves lány pedig megsérült. Bár egyesek szerint közel hét évet is kaphatott volna, csak negyven hónapra ítélték. Igaz, ebből levonták azt a 91 napot, amit már a hűvösön töltött. Az ítéletet 2007. október 31-én mondták ki, és a férfi 2009. április 29-én már szabad volt. Négy évig így sem szabad semmit sem elkövetnie, mert visszakerülhet. A börtön kapuja előtt családja várta, és Jessica Simpson encinói otthonába vitték.

Engedj ki!

Foxy Brown 2007. augusztus 22-én vonult be a börtönbe, mivel megszegte a próbaidő feltételeit, amit két manikűrös bántalmazása miatt róttak ki rá. A rapper nem bírta elviselni a bezártságot, verekedésbe keveredett a rácsok mögött és egészségügyi problémákra hivatkozva arra kérte az illetékes bírót, hogy engedje ki hamarabb. Brown 2008 áprilisában szabadult.

Eddig megúszta

Kivételeznek-e a celebekkel?

Ha a visszaeső celebekről beszélünk, akkor nem szabad megfeledkeznünk Naomi Campbellről sem, aki egy-egy hisztériás rohama alatt több nőnek is sérüléseket okozott. Igaz, a börtönbüntetést eddig sikerült valamilyen úton és módon megúsznia. Annak folyományaként például, hogy egyszer egy mobiltelefont vágott asszisztenséhez, akár hét év börtönbüntetést is kaphatott volna, ám végül valahogy öt egész nap közmunkára ítélték. Bár a modell akkor azt állította, hogy új ember lett, ennek vajmi kevés bizonyítékát adta, új emberként is épp ugyanúgy balhézott tavaly tavasszal a londoni reptéren, amikor rátámadt a rendőrökre. Természetesen ez a kis incidenst is sikerült megváltania közmunkával.