Győzike egy termék - ezt mondta magáról Gáspár Győző, nógrádmegyeri születésű hentes, akit jelenleg adócsalással vádolnak. A becézett terméket 13 évvel ezelőtt hozta létre, de már közel sem olyan jövedelmező, mint a fénykorában, amikor valóságshow-jával haknizta körbe a magyar sajtót. Sőt, most már állítólag a pénze is elfogyott, és az apja tanyáján dolgozik. Összeszedtünk egy halom olyan tényt, ami egészen biztosan megtörtént Gáspár életében.

Gáspár Győző 1974. január negyedikén látta meg a napvilágot a Nógrád megyei Nógrádmegyerben. Édesapja idősebb Gáspár Győző, édesanyjáról nem sokat tudni, amennyire lehet, kerüli a nyilvánosságot. Hentesként végzett, de nem sokáig dolgozott a szakmájában, ugyanis már gyerekként úgy érezte, Michael Jackson nyomdokaiba szeretne lépni.

Michael Jackson nyomdokaiban

Mindössze 19 éves volt, amikor 1993-ban elvette feleségül Balla Beátát, későbbi Beja asszonyt, aki aztán két lányt szült neki: az elsőt, Gáspár Evelint a házasságuk első évében, a másodikat, Virágot pedig 2002-ben. Közben Gáspár rálépett a Michael Jackson-i útra, és 1999-ben megalapította a Romanticot Kunovics Katinkával és Völgyi Zsuzsival. A Romanticcal – amiből kidobták 2006 júliusábana Dáridóban kezdték, aztán leszerződtek a TV2-höz, de az igazi népszerűséget csak a Szulák-féle Activity show hozta meg számára, amiben tévesen terepszállásnak olvasta fel a terpeszállás szót.

Győzike aztán a TV2-nél született meg, számtalan műsorban szerepelt, a nevet meg Bochkor Gábor ragasztotta rá, vallotta Gáspár az Indexnek adott interjújában. 2004-ig rendszeresen szerepelt a csatornán, aztán kirúgták, de még aznap felhívta a konkurens RTL Klub programigazgatója, Kolosi Péter, hogy szerződjön hozzájuk. Hát odaszerződött, és 2005 elején elindult a Győzike Show, ami aztán öt évadot élt meg, az utolsó, ami már a koporsóárusításról szólt, 2010 tavaszán futott, csekély sikerrel, így aztán nem is folytatták.

Győzike, a termék

A Győzike Show alatt – és utána is, egészen az adócsalási ügyig – Gáspár Győző minden tőle telhetőt megtett a karakter szerepeltetéséért – többször összeomlott idegileg, kétszer akart öngyilkos lenni, az asszonyról legalább háromszor kiderült, hogy terhes, majd az is, hogy mégsem, mindenféle szeretők kerültek elő, de válságban volt a házasságuk, és polgármester is akart lenni –, majd később beismerte, amit mindenki tudott, hogy a Győzike Show – és ezzel egyidőben nyilván a lapok is – tele volt hazugsággal, hiszen tévéműsor volt, nem alapozhattak a véletlenre.

Gáspár a Győzike Show mellett kisebb-nagyobb produkciókban is feltűnt, miközben felesége a Szombat esti lázban kapott szerepet, addig ő Argentínába utazott a Celeb vagyok, ments ki innen! stábjával, legutóbb pedig műsorvezetőként dolgozott a Való világ 4 kísérőműsorában, a Cool TV-n futott Belevaló világban.

Az apját adócsalás miatt ítélték el

A Győzike show-ból aztán 2011-ben adócsalási ügy lett, mert habár Gáspár egy 2006-os interjúban úgy nyilatkozott, tisztességes, becsületes ember ő, adózik rendesen a Győzike Show-ért kapott gázsija után, utóbb kiderült, mégsem. A vád szerint feleségével 22,2 milliós kárt okoztak az államnak azzal, hogy nem fizettek adót 2005-ös és 2006-os Győzike show-ból szerzett bevételük után – ami, hopp, papíron eltűnt –, amiért akár börtönbüntetést is kaphatnak 2012 októberében. És időközben felbukkant egy pénzmosási ügy is nagyanyja öröksége miatt.

Nem ez az egyetlen adócsalással kapcsolatos történet a Gáspár családban: idősebb Gáspár Győzőt 2007 májusában kilenc év pereskedés után bűnösnek találta a bíróság adócsalás vádjában, és több millió forint pénzbüntetésre ítélték. Ifjabb Gáspár Győző ellen egyébként 2007 szeptemberében indított vagyonosodási vizsgálatot az adóhatóság, egy hónappal később pedig már fel is kerül az adóslistára egy húszmilliós tartozással, és ezután feleségével újra és újra visszakerültek a tartozók közé.

Támadás, rángatás, koccanás

Aztán voltak Gáspár Győzőnek más ügyei is: 2006 novemberében például rátámadtak, mert nem volt hajlandó autogramot adni. A támadóját még ugyanabban a hónapban elfogták, beismert mindent, egyetlen dolgot kivéve, hogy elvette volna Gáspár mobiltelefonját. Három évvel később a rendőrség hivatalból indított eljárást Gáspár Győző ellen garázdaság alapos gyanúja miatt, miután a Holnap történt című katasztrófafilm bemutatóján megrángatta a Tabu TV riporterét, mert az túl erőszakos volt. Azt nem tudni, hogy hogyan záródott a vizsgálat, Gáspár valószínűleg megúszta egy ejnyebejnyével.

2010-ben közlekedési baleset miatt került az újságokba, amikor belehajtott egy, a piros lámpánál álló BMW-be az Andrássy úton. A nyomozást aztán a következő év májusában megszüntették. Aztán a lányának, Evelinnek volt közlekedési balesete – a pontos okokat nem tudni, állítólag egy őz miatt elrántotta a kormányt, és felborult – 2011-ben, ám mivel a rendőrség nem talált vadtól származó nyomokat, Gáspár Evelint tízezer forintra büntették.

Az elmúlt években többször plasztikázott Győzike fénye az adócsalási ügy kirobbanásakor kezdett megkopni, és onnantól valahogy folyamatosan fakul, egyre érdektelenebb, különösen azóta, hogy a szponzorautók királya már csak azzal tud haknizni, hogy jaj, annyira elszegényedtek, hogy az apja tanyáján dolgozik. És nem, Törökországba sem a saját pénzükből utaztak nemrég, úgy kapták, ajándékba, talán pont úgy, ahogy Gáspár Evelin ösztöndíjjal kiutazott Floridába tanulni. Azért próbál visszatérni, időnként akadnak haknijai, például a Romanticcal, valamint VV Fecóval is készített közös számot, persze csak azért, mondta ő, mert segíteni szeretett volna a VV5-ös szereplőnek. Aha.