A celebek megússzák a börtönt

2007.08.27. 14:45
2007 legnagyobb celebhíre eddig az volt, hogy milliárdos örökség ide vagy oda, Paris Hiltonnak is le kell ülnie a börtönbüntetést, ha rászolgált. Ugyanezt Lindsay Lohan és Nicole Richie pofátlan módon megúszta. Pedig nem mindenki volt ilyen szerencsés csak azért, mert celeb.

Az elmúlt hét tanulsága, hogy talán Paris Hilton volt az utolsó celeb, akinek tényleg bűhődnie kellett azért, mert vétett a törvény ellen. A terhes Nicole Richie-nek négy nap helyett egy se kellett a szabaduláshoz, és Lindsay Lohan is igen olcsón megúszta. Pedig neki akár a karrierjébe is kerülhetett volna az ittas vezetés, hisz ha csak a minimális fél éves büntetést róják ki rá, a filmproducerek nem díjaztak volna ekkora csúszást egy többmilliós produkcióban. Rajtuk kívül is van azért jópár példa arra is, hogy tényleg a hülyéknek van szerencséjük: míg más titkolni kényszerül a börtönviselt múltat, a celebek ebből is képesek jól kijönni.

A vétkező celebek lecsukásának trendje nem újdonság: 1989-ben Gábor Zsazsa három napot töltött börtönben, amiért egy rendőrre támadt, Sophia Loren 1982-ben 18 napot ült adócsalásért. Naomi Campbell közmunkával vezekelt idén tavasszal amiatt, hogy valódi hisztis dívaként megütötte háztartási alkalmazottját, Boy George pedig kokainbirtoklásért takaríthatta New York utcáit. Karrierjük különösebben nem sínylette meg ezeket a kis kitérőket, a celebtörténelem azonban több olyan esetet is ismer, ahol a párnapos közmunkánál komolyabb időtartamra vontak ki a forgalomból ismert címlapszereplőket.

Jól kijöttek

Klikk!

Robert Downey Jr. például kokainbirtoklás okán egy egész évet töltött a hűvösön 2000-ben. A színésznek ezt megelőzően is voltak már összeütközései a törvénnyel alkohol- és drogfüggősége miatt, több esetben is lebukott ugyanis, amikor befolyásolt állapotban autót vezetett. Az egyébként tehetséges színésznek tartott Downey karrierje emiatt szintén parkolópályára került, de ha úgy vesszük, mégis profitált a dologból: míg azelőtt sikertelenül próbálkozott elvonókúrával, ezután - talán a börtönélmények hatására - legalább tényleg sikerült is neki, 2005-től pedig ismét kap filmszerepeket.

Tommy Lee fél évet kapott 1998-ban, amiért házasságuk idején – többször is – megverte akkori nejét, Pamela Andersont. A börtönélmények óta magánélete rendeződött: válásuk ellenére Andersonnal azóta nagyjából sikeresen nevelik közös gyerekeiket, sőt most már annyira jó kapcsolatban vannak, hogy időnként azzal is meggyanúsítják őket, hogy ismét összejöttek.

A lakberendezési műsorairól és könyveiről ismert Martha Stewart egy igen jövedelmező, ám igen törvénytelen tőzsdemanőver miatt kapott 5 hónapot 2004-ben. Karrierjére azonban az sem volt különösebb hatással, hogy a média lelkesen foglalkozott a botránnyal, a nézők pedig közel fél évig nem látták a képernyőn. Szabadulása után óriási lendülettel folytatta ott, ahol abbahagyta, háztartási és lakberendezési műsora Martha címmel szinte azonnal újraindult, újabb könyvet adott ki, médiacégeinek árfolyama pedig folyamatosan nő. Stewart ráadásul pozitív élményként emlékszik vissza a börtönre: "Volt időm gondolkodni, írni, tornázni. Mivel rossz volt az étel, nem volt nagy áldozat, hogy ne egyem meg, közben nagyokat sétáltam, és a jövőn merengtem".

A magyar celebek így csinálják
A hazai mezőnyből Som Lajosnak sikerült a leghitelesebben lecsúsznia: a nyolcvanas évek végén azért ült két évet, mert Törökországból aranyat próbált becsempészni. A Való Világgal némi ismertségre szert tett verőlegénykülsejű- és kvalitású Segal pedig a róla alkotott képnek megfelelően extasy-tablettákkal kibélelt kocsival bukott meg egy közúti ellenőrzésen. A leghíresebb magyar börtönceleb, Zalatnay Sarolta a kétes siker mintapéldája: igaz, hogy lecsukásának köszönhetően új, ifjú generációk tanulták meg és kapcsolták a nevét a „legöregebb Playboy-nyuszi” fogalomhoz, karrierje azonban továbbra sem mutat életjeleket.

Robert Mitchum, az ötvenes évek westernhőse cowboyhoz méltó szűkszavúsággal foglalta össze börtönélményeit, miután két hónapot marihuana birtoklásáért börtönben kellett töltenie: „Olyan volt, mint egy Palm Springs-i nyaralás, csak a sok seggfej nélkül”.

Ár/érték arány

A jogsi nélküli gyorshajtásért 21 napra lecsukott Hiltonnak már nem nagyon volt veszítenivalója: aki egy homepornó-videóval lett híres, nem sokat ronthat az imázsán azzal, hogy kicsit börtönben is ül. A szállodaörökösnő a börtön után ugyan elveszítette eposzi jelzőjét, mert a milliárdos szállodatulajdonos nagypapa kitagadta, a nevével fémjelzett divat- és egyéb brandek árfolyamának azonban még jót is tett a különleges hírverés.

Nézze meg képeinket!

Nicole Richie celebstátusza még Paris Hiltonénál is érthetetlenebb: nincs milliárdos rokona, nemi életét sem tette közzé az interneten, apja, az énekes Lionel Richie pedig utoljára a nyolcvanas években volt híres. Paris Hilton legjobbarátnője a börtönbüntetéshez sem volt képes eredeti sztorival előállni, csak Hilton gyorshajtásos műsorszámát fejlesztette tovább úgy, hogy ő közben egyszerre anorexiás és terhes is. A négynapos börtönbüntetés tehát nem különösebben befolyásolta volna a karrierjét, mert az nincs neki, veszélyeztetett terhesként pedig amúgy is jó esélye volt rá, hogy vagy háziőrizetre változtassák az ítéletet, vagy a börtön kórházában feküdje végig ezt az időt. Az amerikai igazságszolgáltatás ezzel szemben még példaértékűbb döntést hozott: Richie-nek mindössze 82 percet kellett benn töltenie. Ennyiből maximum annyi tanulságot vonhatott le, hogy feleslegesen fizetett egész napot a kutyapanzióban, ahol két ölebét tárolta volna, míg benn van.

Lohan eredetileg nem csak arról volt híres, hogy ő az, aki már a legális alkoholfogyasztási korhatár elérése előtt is gyakorlott alkoholista és drogfüggő volt. Pár éve még ígéretes fiatal színésznőként kezdte, és az idétlen családi vígjátékok után Robert Altmantól is kapott szerepet. Az elmúlt fél évben azonban botrányai miatt a nagy stúdiók feketelistára tették a nevét, az állandó munkát pedig amúgy is nehezítené, hogy amikor épp magánál van, rehabilitációs klinikán tölti az időt.

A színésznő letartóztatását taglaló újságcikkek és blogbejegyzések kommentjeit átnézve úgy tűnik, nem csak a producerek, hanem a közvélemény is leírta. A Hilton-lányt – amellett, hogy sokan kárörvendően egyetértettek az ítélettel -, sokan sajnálták is, azzal vádolva a hatóságokat, hogy példastatuálásként szigorúbban bántak vele, mint másokkal. Lohan azonban gátlástalanul politoxikomán életmódjával, viselkedésével és balhéival olyan sikeresen hangolta maga ellen a közvéleményt, hogy valódi megdöbbenést okozott, mikor mindezek után a bíróság úgy döntött, megelégszik egynapi börtönnel és tíznapi közmunkával cserébe. Persze háromévi próbaidőt azért kiszabtak, ami Lohan eddigi teljesítménye alapján még hozhat további fordulatokat.

A legnagyobb mázlista (?) mindenesetre Kate Moss szétcsúszott pasija, Pete Doherty. A rocker az elmúlt évben többször állt bíróság előtt drogfogyasztásból eredendő balhéi miatt, legutóbb is csak azzal a feltétellel úszta meg a börtönt, hogy – sokadszorra is – bevonul egy rehabilitációs klinikára, ahonnan – az eddigiekkel szemben – tisztán jön majd ki. A bravúr kis híján sikerült: hét végén drogos állapotban kapcsolták le, amint épp hazafelé autózott a V Fesztiválról, azonban egy rendőri eljárási hiba miatt ejtették ellene a vádat, így megint kikerülte az elvonót. Azért unalmas lenne nélküle.