Schobert Norbert fitneszedző és élelmiszerforgalmazó az Instagram-oldalán tett közzé egy hosszú bejegyzést, amelyben többek közt arról ír, a koronavírus-okozta megbetegedés súlyosabb lefolyású lehet elhízott személyeknél. (Az illusztrációként használt fotóról nem tudni, honnan származik.) A képet kísérő szöveg (amelyet változtatás nélkül, teljes terjedelmében közlünk, csak kiemelést alkalmazunk) a következő:

Naponta szidja itt mindenki a kormányt, hogy első helyen vagyunk a covid halálozásban az Eu-ban. Nem fogok benyalni, nem tisztem megvédeni a politikát. De! Arra nem gondolt senki, hogy az elhízás a legsúlyosabb covid rizikófaktor a mellékbetegségeivel együtt? Ki a legelhízottabb ország az Eu-ban? Mi! Magyarok. Lehet itt lezárni, korlátozni, oltani, amíg néhány túlsúlyos az oltás után is meghal, mert annyira gyenge az immun és a keringési rendszere. Felelősséggel, erőn felül melózik az egészségügy, az operatív törzs, de nincs vakcina napi 5-800 g megevett szénhidrátra (60-100 helyett) és a sport mellőzésére! Átoltottságban elsők vagyunk! Erre senki nem gondolt? Hasábburgonya, kenyér, sör, rizs, cukor, süti, fagyi, cukros kóla, gyorsétterem, netflix és videójáték. Aztán kérdezed, hogy miért nem tudtok megmenteni? Ezért. Nekünk is tenni kell! A rizikó hájasan 600%! Ez nagyon nagy baj. Covid nélkül is igazságtalanul korán meghalunk a túlsúly szövődményeiben! Azzal együtt pedig armageddon! Annyira el vagyok keseredve! 25 éve küzdök itt, hogy szedjük össze magunkat és megy a sértődés, miközben körülöttem arat a halál. Tegyünk ellene! Tehetsz ellene! Fogyj le! Nézd meg mi a normális BMI a magasságodhoz! Célozd meg! Mindenáron! Mindegy mi a módszer neve! Csináld! A halált és a covid-ot nem érdekli a kifogás! Egy életed, egy életünk van! Kevés szénhidrát, több fehérje, jóféle zsírok, több zöldség, napi 30 perc kardió minimum! Fürdesz, vécézel minden nap? Igen! Mozogj is! Norbi

A bejegyzésre válaszolt dr. Kulja András, amit azért emelünk ki, mert covid-osztályon dolgozó orvos. Kommentje szerint Schobert a vélelmezett jó szándéka ellenére féligazságokat mos össze, ami ebben a formában megtévesztést eredményezhet.

Amellett, hogy szakmai oldalak és tudományos publikációk is értekeznek az elhízottság és a Covid–19-fertőzés súlyosabb lefolyásának kapcsolatáról, érdemes a testtömeg-többlettel kapcsolatban figyelembe venni például azt a megközelítést, amelyet az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ, a CDC is közöl a honlapján, abban a szekcióban, amely pont a pandémia és az elhízás kapcsolatát vizsgálja.

Az elhízás összetett betegség, amely sok tényező összhatásaképpen alakul ki. A lakókörnyezet, az egészséges és megfizethető ételekhez-italokhoz való hozzáférés lehetősége, illetve a testedzés biztonságos és megfelelő végzésére alkalmas helyszín elérhetősége mind összefüggenek az elhízással. Az elhízottság [társadalmi vonatkozásai]ban tapasztalható faji és etnikai egyenlőtlenségek is hangsúlyozzák annak szükségességét, hogy foglalkozzunk az egészséget befolyásoló társadalmi tényezőkkel, úgyis mint a szegénység, az oktatás és a lakhatás kérdéseivel, hogy lerombolhassuk az egészséghez vezető út akadályait. Ez döntéshozói-és rendszerszintű fellépést tesz szükségessé, hogy minél korábban biztosítani lehessen az elhízás megelőzését és kezelését [...].

De nem kell az Egyesült Államokig menni azért, hogy szakértőktől olvashassunk hasonlókról. A Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke, Dr. Halmy Eszter az elhízás világnapján (március 4.) adott ki közleményt, ebben többek közt azt írja, „az egészségügyi rendszer szakmai és strukturális fejlesztése elkerülhetetlen a COVID-19-re adott releváns válasz és az elhízással élők megkülönböztetés mentes ellátása érdekében”. Ismerteti a 2020-as Globális Elhízás Fórum megállapításait is, ebben többek közt az szerepel, hogy  

Meghatározásunk szerint az elhízás krónikus, visszatérő, progresszív betegség, amely az elhízásra hajlamosító környezetekben fennálló biológiai és pszichoszociális tényezők közötti összetett interakciók eredménye. 

Amit akár úgy is lehet hétköznapi nyelvre fordítani, hogy az elhízásnak több oka is van, annál, hogy „hasábburgonya, kenyér, sör, rizs, cukor, süti, fagyi, cukros kóla, gyorsétterem, Netflix és videójáték”.

Megkülönböztetésmentes ellátás

A kérdés pillanatnyilag Angliában is napirenden van: április elején adott ki egy dokumentumot a brit parlament alsóházának nőügyi-és esélyegyenlőségi bizottsága (itt olvashatja el teljes egészében), amely összességében a testképpel és az evészavarokkal foglalkozik, de arra is kitér, hogy az egészség BMI-alapú megközelítése stigmatizáláshoz, mentális zavarokhoz, súlyos esetekben téves diagnózishoz vezet, és sokkal jobb volna inkább úgy megközelíteni a kérdést, hogy különböző testalkatú, ruhaméretű, és mindenféle tulajdonságaikban eltérő emberek egyaránt lehetnek egészségesek – ez a Health At Every Size-megközelítés, amiről itt olvashat többet.

A jelentésben azt is írják, hogy a felmérésük szerint a (brit!) felnőttkorú lakosság 61, míg a gyerekkorúak 66 százalékának vannak rossz, vagy nagyon rossz érzései a testével kapcsolatban. Ez a helyzet a Covid-19-okozta lezárások időszaka óta fokozódott, hiszen az még több bizonytalanságot keltett az emberekben: gyors ütemben nőtt az evészavarral és más pszichés betegséggel élők száma. Pont a napokban írtunk Nikki Grahame történetéről, aki viszonylag népszerű realitysztárnak számított a hazájában, de sem a témával kapcsolatos őszintesége, sem szerettei támogatása, sem az orvosi segítség nem volt elég ahhoz, hogy túlélje az anorexiát.

De vissza a megkülönböztetés-mentes ellátás kérdéséhez: amennyire szokatlannak hathat ez a megközelítés, annyira komoly változást jelenthet egy-egy ember életében. Egy Amanda Lee nevű amerikai színész-énekesnővel pontosan ez történt, és annyira megrázta a dolog, hogy a TikTokon osztotta meg az esetét. Az (akkor még nem specifikált) fájdalmaival orvoshoz ment, és közölte, a rosszullétei miatt már enni sem tud. Az orvos annyival intézte el a dolgot, hogy nem is olyan nagy baj ez, arra célozva, hogy Lee elhízott. A nő végül egy másik orvos segítségét kérte, aki komolyan vette a panaszait, és a kivizsgálás során kiderült, hogy vastagbélrákja van. Jelenleg is kezelik.

Itt meg lehet hallgatni egy vele felvett podcastet, amelyben elmondja a tapasztalatait (ekkor a diagnózis még nem volt ismert) – beszélgetőpartnere Joshua Wolrich brit orvos, aki sebésznek tanult, de miután legyőzte saját evészavarait, annyira felkeltette az érdeklődését a testsúly-stigma, az egészség és az elhízás kapcsolata, hogy elkezdett táplálkozástudományt tanulni, és ma már csak azért sportol, hogy jól érezze magát, és egészséges legyen. Mostanra orvos-influenszerféleség lett belőle, írt is egy könyvet az általa nutribollocksnak nevezett jelenségről, vagyis a „tiszta étkezés”, „lúgosítás”, „méregtelenítés” és hasonló jellegű átverésekről, evészavarokról, és arról, hogyan teszi tönkre a diétakultúra az emberek józan gondolkodását. (Ha a viszonylag friss bemutatkozását el szeretnék olvasni, csak kattintsanak az alábbi képre!) Rendszeresen hangoztatott gondolata (lehet, hogy csak kölcsönözte): „nem a fogyás az életed célja”.

Csimpánzcsöcs, vágódisznó, döngő léptek

Schobert Norbert azt állítja, hogy 25 éve adja a jelzéseket a magyar embereknek arról, hogy össze kell szedniük magukat az egészségük érdekében. Mindehhez anyagi érdeke fűződik, hiszen az egész vállalkozásbirodalma a testedzésre és a diétás élelmiszerek forgalmazására épül, tudatos vállalkozóként pedig a kezdetektől megragadja a promóciós lehetőségeket, illetve maga talál ki újabbakat, akár a családját is bevonva a dologba. (Érdekes: 2019-ben arról beszélt lapunknak, hogy Magyarországon azért negatív a celeb kifejezés felhangja, mert az általában így emlegetett emberek illetlen módszerekkel lettek ismertek, például „olyan ruhát vettek fel, amit nem szokás. Ezáltal emberek celebek lettek, és ez mindenki másnak szerintem ártott. Abban a világban, amikor én ismertté váltam, sport-, művészi vagy egyéb teljesítmény kellett ahhoz, hogy valaki bármilyen szinten bekerüljön a lapokba”.)

A jelzéseket mindenesetre tényleg adja, jellegzetes stílusban: legutóbb az RTL Klub Fókusz című műsorában beszélt arról, hogy 

ha egy bizonyos kor után hízunk, akkor én úgy szoktam hívni, hogy kialakul a csimpánzcsöcs. Nekem is volt, nem is akartam leülni a strandon, mert milyen az, ha leül a Norbi egy koktéllal, lógó csöccsel.  Ez undorító. [...] Vannak ilyen hülye mondások, amit a férfiak terjesztenek, és el is hiszik. Ilyen például, hogy egy férfi 100 kilónál kezdődik. Ez hülyeség, a vágódisznó kezdődik 100 kilónál.

Először 2013-ban írtunk arról, hogy Schobert megszégyenítő módon beszélt nyilvánosan egy elhízott emberről. A posztja, amelyet nem sokkal később egy másik hasonló követett, a mai napig elérhető.

A fánk-, gofripult győzelme... Gondolj bele! 18 év. A szerelem veszített. Női önérzet veszített. X láb nyert. Lúdtalp...

Posted by Update LOW CARB on Thursday, 1 August 2013

2018-ban arról értekezett a Mokka című tévéműsorban, hogy nem számít bántásnak, ha valaki azt mondja a gyerekének, hogy dagadt, vagy hülye, amennyiben ez igaz, mert azokon tud változtatni. 2019 szeptemberében a Borssal indított egy sorozatot az elhízásról, azzal a felütéssel, hogy „a fogyáshoz csak az ételek szénhidráttartalmát kell nézni. És könyörgöm, ne egyetek olcsó, filléres ételeket, mert azokban csak olyan összetevők vannak, amik hizlalnak. Ezek olcsók, a cégek ezekkel a termékekkel tudnak iszonyatosan sok pénzt keresni!”. De nem ezért idézünk belőle, hanem mert ebben is előjött a felismerhető stílus. 

Fotózza le magát al­sóneműben a tükör előtt elölről, hátulról, majd reggelente, amint kinyitja a szemét nézze meg, hogy elszörnyedjen.

Az az ősz egyébként is eseménydús volt Schobertnek: könvyvel és termékekkel szállt be a ketogéndiéta-bizniszbe, illetve a sajtó sokat foglalkozott azzal is, hogy szerinte a liberális nevelés kiszolgáltatja a gyerekeket a drog-és szexmaffiának, úgyhogy meg kell húzni a határokat

A botrányra azonban 2020 januárjáig kellett várni, amikor Schobert a Facebook-oldalán közölte, hogy a házasságok azért romlanak meg, mert a feleségek a gyerekszülés után már nem szépek.

Amikor az 58 kilós nő helyett a 78 kilós vagy 88 kilós hölgy érkezik meg döngő léptekkel a hálószobába, bizony, az a férfiak számára kínszenvedés [...] Így lesznek a gyerekek félárvák, mert bizony, a nők felszedik azt a 20-30 kilót, és nem tudják leadni.

A dolognak nagy visszhangja lett, Schobert állította, hogy még halálos fenyegetéseket is kapott a családjával, amiért „fel akarta nyitni az emberek szemét”. A szemfelnyitásnak nem ez volt az első esete, hiszen korábban már videóban beszélt arról, milyen csúnyának találta a nőket a szülészeten.

Úgy néztek ki, hogy pizsamákban, zsákruhákban ültek ott, nagyon zsíros, loncsos, felnyírt hajjal, ragyásan, felpüffedve, sápadtan, roppant fájdalmakkal teli és depressziósan ültek ott, pedig egyszerre szültek a Rékával.

Idén januárban a PestiTV-n beszélt arról, hogy az elhízásnak nincsenek genetikai okai, egy orvos barátja pedig elmondása szerint azzal a kérdéssel szembesítette:

Te láttál a gulágon vagy Auschwitzban elhízottat?

Szerinte viszont „az elhízás nem egy olyan probléma, hogy ha felhívjuk rá az emberek figyelmét, akkor testszégyenítésnek kell megélni, mert az egy kóros betegség”. 

Schobert Norbertnek egyébként az online elérhető életrajzai szerint nincsen orvosi végzettsége, bár korábbi nyilatkozata szerint nincs is rá szüksége, amikor pedig a képlet kifejezést összekevertevegyjellel, azt mondta, a telefonja javította. A Magyar Dietetikusok Szövetségével folytatott háborúja azzal zárult, hogy előbbi másodfokon is pert nyert ellene, mivel úgy akarta feltüntetni, mintha a számos állításával egyet nem értő szakmai szervezet az édességgyártó lobbi befolyása alatt állna.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Schobert: „25 éve küzdök itt, hogy szedjük össze magunkat és megy a sértődés, miközben körülöttem arat a halál”

Az üzletember az elmúlt évtizedekben jellegzetes stílusban próbálta felnyitni a szemeket. Loncsos haj, elszörnyedés, döngő léptek, vágódisznó és csimpánzcsöcs - ezzel a minőséggel van jelen a közbeszédben.

43 · Apr 14, 2021 10:53am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments