Helyzetjelentés az Édenből

Pasikereső negyvenes barátnőket alakítanak át

2011. június 4., 15:43 Módosítva: 2011.06.04 15:43
9
34 hozzászólás

"Mi is nők vagyunk, mi is érünk valamit így 42 évesen is. Szeretnénk megtalálni azt a férfit, akivel a hátralévő életünket le szeretnénk élni" – írta ezt a Jól nézek ki stábjának Marcsi. Első ránézésre nem igazán tudtuk eldönteni, hogy miért is jelentkezik a műsorba a 178 cm magas, 66 kg, szőke göndör hosszú hajú hölgy. Azt is írta, hogy még kislány korában egyszer egy fiú utána kiabált, hogy: "Hú, de csúnya!", ami azóta is folyamatosan a fülébe cseng és gonosz kisördögként emészti fel az önbizalmát. Ennyit a kedves kommentekről már gyerekkorban... Pedig meglátják majd, dekoratív, 40-es évei elején járó nő, aki elvált, 3 gyereket nevel és próbálja újra felvenni a fonalat, találni valakit maga mellé, aki mellett megint nőnek érezheti magát. Úgy látszik, hogy ez nem könnyű feladat manapság!

Távolról sincs vége, olvasson még

Halálra rémülnek a nők a strandszezontól

2011. május 21., 13:45 Módosítva: 2011.05.21 13:45
48
6 hozzászólás

A keresztény nyugati kultúrában sokáig tabunak számított a test, ezért a meztelen test méginkább. Ez máig így van. Gondoljunk bele, hogy önkételenül is elkap minket a szorongás, a szégyenérzet, ha közösségi életünk színterein pucér embert látunk. "Micsoda botrány!" – mondják sokan. Nem tudunk normálisan, természetesen viszonyulni a saját és a többiek testéhez sem. Sokáig a nőknek hivatalosan nem létezett a lábuk, mivel évszázadokig földigérő, hatalmas abroncsra feszített szoknyákban jártak. A spanyol királyi udvarban volt olyan királynő, aki azért halt szörnyet, mert amikor az udvari vadászaton levetette a hátaslova és a lába beakadt a kengyelbe egyik udvaronc sem merte megkockáztatni, hogy segítsen úrnőjének – ugyanis a szigorú spanyol etikett szerint a királynőnek nem volt lába, így aki kiszabadította volna a kengyelből, felségsértést követett volna el. A női láb csak alig több, mint 100 éve vált láthatóvá. Coco Chanel az elsők között tervezett a hölgyeknek praktikus viseletet, amiben az akkoriban választójogot nyert, dolgozó nők fűző és földet söprő szoknya nélkül, a strucctollakkal megrakott óriási kalapcsodák mellőzésével nagyobb problémák nélkül megközelíthették, a szintén akkoriban egyre inkább elterjedő tömegközlekedési eszközökkel a munkahelyüket.

Távolról sincs vége, olvasson még

Nagyobb mellekre vágyott a kézilabdás

2011. május 13., 14:38 Módosítva: 2011.05.13 14:38
152
27 hozzászólás

Az élsport sajnos nem kedvez a nőies alkatnak. Nem a homokóra sziluett megszerzése és tökéletesítése a cél ja azoknak a hölgyeknek, akik olimpiára vagy más nagy világversenyekre készülnek. Harcolnak a századmásodpercekkel vagy a kilométerekkel, ha pedig csapatsportot űznek,akkor saját testük speciális fejlesztését kötelességük a többiek, a csapat szolgálatába állítaniuk.

Ráadásul vannak nagyon gyors sportágak, amik éppen ezért általában elég durvák is. Gondoljanak a kézilabdára. Egy-egy mérkőzésen sokszor több pofon csattan, mint egy komolyabb boksz meccsen.

Böbe és barátnője
Böbe és barátnője

Fülzúgás, orrvérzés, monoklik és kiütött vagy letör fogak lehetnek a gólok mellett a vad játék eredményei. A Viasat3 Jól nézek ki e heti adásának egyik hőse, Böbe, sokat tudna erről mesélni, főleg azért, mert egy hét alatt be nem állt a szája a forgatáson. Életvidám, jókedvű nőnek ismertem meg, aki a fél életét a kézilabdának szentelte. És nem eredménytelenül. Képzeljék el, 1995-ben a világ legjobb játékosának választották.

Távolról sincs vége, olvasson még

Piri mama nagyon szégyellte a fogsorát

2011. május 6., 13:54 Módosítva: 2011.05.06 13:54
0
34 hozzászólás

Azt hiszem, mindenki megérdemli, hogy foglalkozzanak vele! A szépségápolás nemcsak azért fontos, mert segít az öregedés első jeleinek a késleltetésében, hanem azért, mert mindenkinek jól esik az, ha a napi rutinból kiszakadva, néhány órát mások kezei közt, az "édes semmittevés" állapotában tölthet el. Ez nem csak a test, de a lélek ápolása is egyben, és azt gondolom, hogy minden nőnek, de férfinak is jót tesz, ha bizonyos időnként megengedheti magának ezt a foglalatosságot.

Távolról sincs vége, olvasson még

Lakatos Márk: Frissülj együtt a természettel!

2011. április 29., 13:40 Módosítva: 2011.04.29 13:40
0
12 hozzászólás

Itt a tavasz, ami a legtöbb embert jó érzéssel tölti el. Ilyenkor a természet felfrissülésével ösztönösen mi is szeretnénk átélni egy külső-belső megújulást. Annak, aki meg van elégedve magával, ez nem is jelent problémát. Ám azok számára, akik nap mint nap a tükör előtt állva borzalmas szorongást éreznek, ez most még nagyobb megpróbáltatást jelent. Ők, ha arra gondolnak, hogy elmennek és vesznek maguknak egy új fürdőruhát, már előre lejátsszák magukban, hogy: úgy sem áll majd jól egyik sem, inkább ki sem megyek a strandra.

Ilyenkor igen is, hogy erőt kell venni magunkon, venni kell egy nagy levegőt, és munkához látni. Rá kell szánni egy napot, hogy átvizsgáljuk az egész ruhatárunkat. Első lépés, hogy a téli pulóvereket, kabátokat el kell pakolni. Második lépés, hogy a tavaszi-nyári ruhákat gondosan át kell válogatni. Amit kihíztál vagy kifogytál, azt tedd el! Csak az maradjon elől, ami méretben passzol rád. Ezután válogasd ki a kedvenc darabjaidat, szoknyát, rövidnadrágot, farmert, pólót! Nézz utána, hogy idén mi a divat! (színek, fazonok) Válaszd ki, hogy ezek közül mi az, ami a te stílusod, semmiképp ne próbálj magadra erőltetni olyan divatot, ami nem illik hozzád, amiben nem érzed jól magad! Majd türelmesen látogasd végig a boltokat és a meglévő cuccaidhoz válassz egy-két topot, blúzt és kiegészítőket!

Fontos, hogy úgy próbálj válogatni, hogy egymással tudd variálni a különböző ruhákat! Következő lépés, hogy kérd szakemberek segítségét! Menj el fodrászhoz, változtass a hajszíneden, fazonján, és csináltass egy új sminket! (Amit később te is meg tudsz csinálni) Ezek után próbálj a belső felfrissülésre koncentrálni! Jön a zöldség-gyümölcs szezon, így könnyebb ellenállni a lisztnek, krumplinak, rizsnek és cukornak. Ez nem csak azért fontos, hogy karcsúbb legyél, hanem ha odafigyelsz az étkezésre, a közérzeted is sokkal jobb lesz, ezáltal a kisugárzásod is.

Fotók: VIASAT3
Fotók: VIASAT3

Nagyon fontos, hogy nézz végig magadon! Amin nem tudsz változtatni, azon ne rágódj, amin tudsz, azon dolgozz! Ilyen és ehhez hasonló fortélyokkal igyekeztünk segíteni Andreának és Máriának is, akik a következő Jól nézek ki! című műsor szereplői. A negyvenes éveikben járó nők utolsó reményként jelentkeztek a műsorba. Mindketten súlyos önbizalomhiánnyal küzdenek, Andrea családi és lelki problémák miatt hízott el, lesütött szemmel közlekedik az utcán, annyira szégyelli külsejét. Mária pedig túl soványnak, laposnak tarja magát, a fogait sem szívesen mutogatja, ezért teljesen bezárkózott, ha csak teheti ki sem mozdul otthonról.

5. adas szerepl2

Remélem, hogy a tőlünk kapott segítségnek köszönhetően nem csupán a nyárnak indulnak vidámabban, hanem az egész életüket sikerült megváltoztatnunk. Az ő történetüket ismerheted meg május 1-én, vasárnap 10:25-től a VIASAT3 műsorán.

Üdvözlettel: Lakatos Márk

Lakatos Márk posztjait a Viasat3 támogatja.

Most nem rajtam múlik az eredmény!

2011. április 22., 14:59 Módosítva: 2011.04.22 14:59
49
11 hozzászólás

Érdekes műsor ez a Jól nézek ki! Főleg azért, mert a Szeretem a testem-től és a 10 év 10 nap alatt című műsortól eltérően itt nem rajtam múlik, hogy kivel mi történik, ki milyen utat jár be, ki mennyire változik. Ennél a produkciónál van két stylist, két sminkes, két fodrász, akik végig kísérik a szereplőket az átalakuláson.

Távolról sincs vége, olvasson még

Jól nézek ki? Mert megérdemlem!

2011. április 17., 12:50 Módosítva: 2011.04.17 12:50
36
11 hozzászólás

Jól nézek ki! Milyen furcsa, hogy általában nagyképűnek tartjuk ezt a mondatot. Ha valaki azt mondja: Jól nézek ki!, akkor valamilyen öntelt, önajnározó felkiáltásnak tartja az emberek nagy része. Sokan azt gondolják ezekre a szavakra, hogy aki mondja, azzal elszaladt a ló, miközben mindenki tud jól kinézni, hiszen számomra ez a mondat azt jelenti, hogy valaki a saját adottságaihoz képest a saját fizikumából adódóan a lehető legjobb, legelőnyösebb arcát mutatja és ezzel tisztában van, bátran kommunikálja a külvilágnak.

Szerintem fontos az, hogy mindenkit saját magához mérve kell megítélni, nem pedig szupermodelleket, filmcsillagokat kell összehasonlítási alapként megjelölni. Hiszen az embernek saját magával kell dűlőre jutni ebben az életben, a harmóniát saját magával kell megteremtenie mindenkinek, nem pedig Madonnával, Sharon Stone-nal vagy Kate Moss-szal.

atal

Az, hogy milyen varázslatokat lehet csinálni az egyes emberekkel, azt az összes átalakítós műsoromban megtapasztalhattam, és a Jól nézek ki! legújabb epizódjában a két Szidónia, anya és lánya esetében is óriási élmény volt végigkísérni a két hölgy átalakulását, megszépülését. Az, hogy egy idősödő hölgy elhanyagolt, ápolatlan fogsora helyett magabiztos mosolyt kap, csinos ruhákat, jó sminket és frizurát, olyan magabiztosságot adhat neki, amelyből kiindulva a Jól nézek ki! felkiáltás nem nagyképűen, hanem hitelesen hangzik.

Az elmúlt évek sok-sok megszépített hölgye és a műsorok kapcsán érkező számtalan e-mail, levél, megkeresés egyre inkább tudatosította bennem azt a széleskörű igényt, hogy a hölgyekben óriási igény van ezekre a kalandokra és ezért úgy gondoltam, hogy a kamerákon kívül is elindítunk kollégáimmal egy olyan programot, amelyben ki-ki lehetőségeihez képest, személyre szabottan megtalálhatja a számára legelőnyösebb, legcsinosabb külsőt. Hiszen mindannyiunk szereti, ha foglalkoznak velünk, kényeztetnek minket, és a jól ismert kozmetikumok reklámszlogenjével élve: meg is érdemeljük.

Persze nem mindenki költhet egyformán saját magára, de az ápoltság, az okos és tudatos öltözködés, a nőiesség praktikájának elsajátítása minden nőnek elérhető kell, hogy legyen. Ezért találtuk ki a Jól nézek ki! Expressz névre keresztelt izgalmas kalandot, egy úgynevezett nők iskoláját, ahová sok szeretettel várunk majd minden hölgyet, aki szeretne, ha egy profi szakértői csapat mutatná meg, legelőnyösebb arcait, amelyből aztán saját egyéniségéből kiindulva választhatja ki, hogy melyik az igazi. A vasárnap 10.25-kor a VIASAT3 csatornán kezdődő Jól nézek ki! adásából és a jolnezekki.hu-n még többet megtudhatnak! Mindenkit sok szeretettel várok: Lakatos Márk

Lakatos Márk posztjait a Viasat3 támogatja.

Szabadulás a zsírbörtönből

2011. április 8., 10:38 Módosítva: 2011.04.08 10:38
58
35 hozzászólás

Kegyetlenül hangzik az, hogy zsírbörtön. Borzasztóan érezheti magát az a testében, aki úgy gondolja, hogy egy hatalmas zsírból készült börtön nehezedik rá, a szó szoros értelmében. Ezt azért is tudom, mert én is voltam 120 kg tini koromban. Egyrészt az iskolai csúfolódások miatt, másrészt a szüleim féltése miatt állandóan a túlsúlyommal kellett foglalkoznom.

Persze sokáig sikertelenül, hiszen az ember akkor tud lefogyni, ha akar, akkor amikor készen van rá, nem pedig akkor, amikor kívülállók próbálják erre kérni vagy kötelezni. Egyébként meg az élettani kérdéseken túl, (mármint, hogy természetesen nem egészséges a túlsúly) az önmagától értetődik, hogy nem csak a max. 36-os modellméret a szép és esztétikus.

zsofi es zsuzsi elotte (1)

Vannak olyan emberek, akikhez hozzá tartozik a gömbölyded forma, mivel kerek az arcuk, gömbölyűek a formáik, gömbölyű még a kacagása is. Az esztétikum nagyban attól függ, hogy ápolt-e valaki, törődik-e a sovány vagy molett testével. Azt a közhelyet már ne is említsük, hogy a férfiak jelentős része szereti a gömbölyű formájú hölgyeket (még akkor is, ha a topmodell kultusz hatására ezt nyilvánosan tagadják).

Távolról sincs vége, olvasson még

Farmeros és loncsos szoknyás tesókat alakít át Lakatos Márk

2011. április 1., 14:42 Módosítva: 2011.04.01 15:09
65
42 hozzászólás
jnk logo

Április 3-án, vasárnap délelőtt indul az új műsorom a VIASAT3 csatornán, Jól nézek ki! címmel. Ez is átalakító reality, amelyben a Szeretem a testemhez hasonlóan önbizalom hiányos nőkön segítünk, de mégis más mint az eddigiek. Nagyon különleges ez a mostani feladat, hiszen dupla feladat, mivel két emberre kell egyszerre koncentrálni, akik együtt indulnak a változás útján. Most ugyanis anya-lánya, barátnők és nővérek átalakításába fogtunk. Természetesen nem lehet egyforma az eredmény, hiszen máshogy reagálunk különböző helyzetekre, máshogy dolgozzuk fel az eseményeket, még akkor is ha közeli barátokról, rokonokról van szó, akik ismerik egymás gondolatát, rezdüléseit. A saját harcunkat magunknak kell megvívni, ezt a felelősséget nem adhatjuk át másnak, még akkor sem ha nagyon szeretjük az illetőt. Ezért érdekes ez az új helyzet.

Távolról sincs vége, olvasson még

Tűzlegyek szívták Lakatos Márk vérét a kolumbiai tengerparton

2011. február 3., 11:11 Módosítva: 2011.02.03 11:11
3
17 hozzászólás

Az Éden Hotel forgatási munkálatai nagyon izgalmasnak ígérkeztek! Rögtön az elején volt 3-4 olyan nap, mielőtt az első játékosok beköltöztek volna a fantasztikus panorámájú luxus „börtönükbe”, ami azzal telt, hogy mindenkiről egy sor fotót és klipet kellett készíteni. Természetesen a későbbi sajtófotókat, valamint a műsort reklámozó klipeket is ott, a helyszínen kellett megcsinálni, hamisítatlan trópusi környezetben, a szikrázó homokú karibi tengerpart vadregényes szakaszain…

buli

Ez remekül hangzik első hallásra, de mondanom sem kell, hogy a terepmunka rendesen leamortizálta a stáb jó részét, köztük engem is.  Az első néhány reggelen még nagy mellénnyel, többen reggeli kocogásra indultunk a romantikus napfelkeltében mit sem törődve a hegyek felől érkező átfolyásokkal, ahol vagy módszeresen leszerelte az ember a lábáról a futócipőt vagy általában bokáig vizes lett. És ez még a kisebbik probléma volt. Kolumbiai kalandunk elején még nem fordítottunk elég figyelmet a biztonsági és egészségügyi előírásokra, így a rovarok elleni védekezést sem tartottuk elengedhetetlenül szükségesnek.

Viszont a hajnali tengerpart nedves homokjában már sunyi lesben várták a közeledő zsákmányt a mindenre elszánt, vérszomjas tűzlegyek! Azt kell tudni a tűzlegyekről dióhéjban, hogy igen sokan vannak, viszont egyáltalán nem látszanak, csak a csípésük helye mutatkozik meg egy vörös gombostűfej nagyságú sebként, amit körülbelül 1 cm átmérőjű vöröses udvar vesz körül. És gyűlik az ember lábszárán, egyre több és egyre jobban viszket. Pedig egy dolog van, amit tilos a csípésekkel csinálni: megvakarni őket. Persze a stáb nagy részének lábán a második napra akár 30-40 csípés is díszlett, kezdett pánik eluralkodni, mert több kollegát is az ambulanciára kellett szállítani óriásira dagadt bokákkal és nagyon komoly panaszokkal. A létező összes riasztót kipróbáltuk, illetve volt egy csodafegyver még, ami nekem is segített elkerülni az injekciót: napi 4-5 liter víz, ami a méreganyag tisztulását gyorsította a szervezetből.

A másik faktor, ami igencsak megviselte a forgatócsoportot az a körülbelül 40 fok és az árnyék nélküli napsütés, ami a budapesti influenzás hideg télben roppant csábítóan hangzik, de napi 10 óra munka után igen kellemetlen tud lenni. Délibábos víziókat követve vánszorogtunk a homokban a tűző napon, a legfurább turbánokat csavarva fejünk köré, vizes palackokat szorongatva, fürdőruhás lányokkal és fiúkkal a helyi halászok legnagyobb csodálatára. Viszont természetesen kárpótolt mindenkit a csodálatos helyszín, az izmos testű Adonisok és szobor alkatú Aphroditék látványa….és a munka végeztével néhány hűs Pina Colada a medencében.”

Lakatos Márk, az Éden Hotel stylistja a VIASAT3 kolumbiai forgatásán gondoskodott nap, mint nap Horváth Éva tökéletes megjelenéséről és közben az élményeiről blogolt. Posztjait a VIASAT3 támogatja.

Lakatos Márk A Szabadító emlékművénél járt Santa Martában

2011. január 12., 13:36 Módosítva: 2011.01.12 13:36
0
3 hozzászólás

„Santa Marta egy bizonyos szempontból az egész dél-amerikai lakosság számára nagyon fontos hely, sőt, mondhatnánk: kegyhely. Történt ugyanis, hogy pont ebben a városban lehelte ki a lelkét a 19. század legnagyobb történelmi alakja, a latin-amerikai Napoléon, aki nem más, mint Simon Bolivar, alias El Libertador (A Szabadító). A  nagy  szabadkőműves Diktátor, aki személyesen ismerte Bonapartét és a „Dél-Amerikai Egyesült Államok” megalapításáért harcolt, miután elbukott nagyratörő terveiben, legyengült szervezetét és mély depresszióját Európában akarta gyógyíttatni.

A több évtizedes katonáskodás, a hadjáratok, tönkretették az egészségét, tuberkulózisban, szifiliszben és maláriában szenvedett, az állandó lovaglás következtében élő seb volt a hátsója, rendszeresen epét hányt és körülbelül 30 kilóra fogyott le. Élete utolsó időszakában már jártányi ereje sem volt, hordszéken vitték Santa Marta-ba is barátja banán ültetvényére, ahol állítólag jót tett volna neki a levegő. Annyira jót tett, hogy 11 nap múlva meghalt. Azóta is megy a találgatás, hogy mi is volt  a tragikus esemény kiváltó oka. Sok kutató gyilkosságot feltételez, többen próbálták már bebizonyítani, hogy a nagy függetlenségi harcost orvosai tették el láb alól több évtizedes kitartó arzén kúrákkal, gyógykezelések ürügyén a vezér politikai ellenfeleinek lelkes támogatásával. Az biztos, hogy a halála rendkívül ügyesen elő lett készítve. 1830. december  17-én  pont délután 1 óra 07 perckor hunyt el, rögtön megállították az órát a szobájában, azonnal felboncolták a konyhában és megkezdődött a santa marta-i banán ültetvény módszeres átalakítása egy hatalmas emlékművé, ami a nagy Bolivar alakját dicsőíti a mai napig. Olyannyira, hogy nemrégiben Hugo Chávez venezuelai elnök is Santa Marta-ban találkozott kolumbiai kollegájával Santos elnökkel és természetesen a város repterét is Simon Bolivarról nevezték el. Mint ahogy általában a főtereket ezen a féltekén a megfelelő lovas szobrok kíséretében. Maga az emlékmű egy kicsit megalomán, főleg a régi ültetvény épületei szépek és a quinta lakó épülete, ami gyönyörű empire bútorokkal van berendezve és egy hűvös belső kert köré rendeződik. Itt található az ágy, amiben a Libertador átadta lelkét az örökkévalóságnak és a halála pillanatában megállított óra. A kertben természetesen a szállásunkon is már megszokott állatvilág nyüzsgött: vörösfarkú mókusok, iguanák és rikácsoló tukánok próbálták magukra vonni a lelkes látogatók objektívjeinek érdeklődését...ahogy Andy Warhol mondta: ”mindenkit megillet 15 perc hírnév”.”

Lakatos Márk, az Éden Hotel stylistja a VIASAT3 kolumbiai forgatásán gondoskodott nap, mint nap Horváth Éva tökéletes megjelenéséről és közben az élményeiről blogolt. Posztjait a VIASAT3 támogatja.

Dinnyelevet szürcsölgetett Santa Marta „Ezüstpartján” Lakatos Márk

2011. január 4., 12:19 Módosítva: 2011.01.04 12:19
0
3 hozzászólás

„Az első kirándulásunk Santa Martába zökkenőmentesen indult. Miután sikerült életben maradjunk azon a kb. 30 km-es hegyi szerpentinen, ami utólag visszatekintve a legnagyobb életveszélynek volt mondható a 2 hónapos kalandunk során, bevetettük magunkat a nyüzsgő karibi város forgatagába. Természetesen éltek bennünk még a skandináv kollegák „biztonságügyi intelmei”, így emlékszem, hogy az első pénzváltás igencsak veszélyes vállalkozásnak tűnt. Folyamatosan azt figyeltük, hogy honnan ugrik elő egy fegyveres támadó. Persze nem ugrott.

Általában azt mondhatom, hogy mindazon félelmek, amik előzetesen éltek bennem Kolumbiával kapcsolatban, tévesnek bizonyultak! A helyiek elmesélése szerint a 80-as évek végén, 90-es évek elején volt egy borzasztó erőszakhullám, amikor félelmetes mennyiségben tűntek el az emberek és egymást érték Bogotában a terrorcselekmények. Julia nevű kellékesünk elmondta, hogy abban az időszakban nem lehetett az országutakon közlekedni, állandóak voltak az emberrablások és a véres leszámolások. A Medellin-kartell, amelynek a híres Pablo Escobar is tagja volt, valamint a Cali-kartell és a kormány közötti nyílt háború, ezen felül a guerrilla villongásai olyan élhetetlen helyzetet teremtettek, ami elrettentette a külföldieket, de a kolumbiai lakosságot is mély kétségbeesésbe taszította. Don Pablo jelmondata szerint: „Inkább egy sírt Kolumbiában, mint egy cellát az USA-ban!”, és ennek megfelelően nem válogatott az eszközökben azért, hogy a kolumbiai államot megfélemlítse és a drogkereskedők kiadatását megakadályozza.  Aztán a drogbárót 1993-ban lelőtték, az egyik kartellt magába olvasztotta a másik, aztán azt is felszámolta a kormány. A guerrilla azóta is ellenőrzi a koka termő földeket, meg a fölöttük lévő légteret, viszont ők szedik be a legtöbb „adót” a kokain kereskedőktől...A lényeg, hogy jelen pillanatban nagyjából nyugalmi állapot van, az ország próbál lélegzethez jutni és normális életet élni.  Ez érződik Santa Marta városán is. Egy jobb napokat megélt tengerparti város, aminek a nagy részét a nyolcvanas években építették ki, nagyjából a siófoki Arany és Ezüst Part hangulatában. Ezernyi kioszk és stand helyi kézműves termékekkel: csíkos szalmakalappal, kézzel szőtt függőággyal és persze a kínai dömping piac tömegtermékeivel...pont mint a Balatonon.  Most kezdik rehabilitálni a régi gyarmati városmag kedves házait a katedrális környékén, szépül a városközpont és egyre több trendi kávézót, klubot találni. A trópusi klíma és a hosszan elnyúló tengerpart megadja Santa Marta alaphangulatát. Esténként felélénkül a parti sétány, mindenki jön-megy a bazári látványosságként felállított karácsonyi fényszobrok között, amik igencsak furcsán hatnak a 30 fok melegben. Mindenhol világító embernagyságú angyalok és Betlehem figurák villódznak. Karibi hangszerekkel felszerelt papírmasé rénszarvasok és kolumbiai szalmakalapban feszítő télapó mosolyog az út mentén a kreol lakosságra és a külföldi bámészkodókra. Hőség ide vagy oda, itt is ünneplik a karácsonyt. Mindenütt sózott és megborsozott mangót árulnak az utcán, valamint nagy üvegtartályokból mandarin vagy görögdinnye levet.”

Lakatos Márk, az Éden Hotel stylistja a VIASAT3 kolumbiai forgatásán gondoskodik nap, mint nap Horváth Éva tökéletes megjelenéséről és közben az élményeiről blogol. Posztjait a VIASAT3 támogatja.

Drogcsempészek útvonalán közlekedett Lakatos Márk

2011. január 1., 10:57 Módosítva: 2011.01.01 10:57
1
14 hozzászólás

„A Santa Marta felé vezető út tele volt izgalmakkal! Nyuszifülű tehénkék, álmos falvak, őrületesen vagány old school csőrös kamionok és néhány ímmel-ámmal felállított rendőrségi ellenőrző pont, ahol kényes precizitással megjelölt hatósági szervek végezték nem nagy lelkesedéssel a munkájukat. Mindegyikre öles betűkkel volt kiírva melyik brigádba tartozik: rendőr, katona vagy drog kommandós-e.

Persze az elmúlt évtizedek erőszak hullámai, valamint a hivatalos vagy ellenzéki, illetve para-militáris agresszorok sorozatos terror akcióinak eredményeképpen nem mindegy, hogy ki állítja meg az úton az embert. Az razziák főleg a kamionokra és a festőien csicsás rojtos függönyökkel és szentképekkel díszített buszokra koncentrálnak, mivel ez a fő csempész útvonal Venezuela irányából, ahol minden jóval olcsóbb, pont, mint hazánkban a Nagyváradra vezető úton. Többször láttunk az alkatrészeire szerelt buszt, körülötte tébláboló utasaival és a zord közeggel. A helyiek elmondása szerint általában mindig találnak valamit és mindig tovább is engedik őket, némi büntetés kiszabása után.

A „csempész kórus” izgalmain kívül volt egy sokkal félelmetesebb legenda, ami felborzolta a horrorfilmeken edzett idegrendszerünket. Állítólag még ma is Santa Marta környékén vannak a legjobb minőségű koka ültetvények, ahonnan az egyik legjobb minőségű kokain származik. Sőt, azt beszélik, hogy a szállodánktól 3 km-re kezdődő Tayrona Nemzeti Park területéről történt még nem is olyan rég a fehér por elosztása. Nem volt tanácsos a festői Playa Cristal és Playa Canaveral felé kirándulni, mert rövid úton egy drogkereskedő puskacsöve elé, onnan meg személyes érdemei szerint ki-ki a megfelelő helyre tudott kerülni. Erre mondják, hogy „rosszkor, rossz helyen”.

Mára egy csodálatos nemzeti parkká változott a hírhedt terület, ahol a Karib vidék néhány kiemelkedően szép strandja található, öko-kempingek és egy minden luxus igényt is kielégítő bungalow hotel Ecohab néven saját stranddal és a hegyoldalban kialakított baldachinos pihenő ággyal és jacuzzi-val. Nászutasok előnyben! Ínycsiklandó hal ceviche-t és jeges koktélokat lehet a strandra rendelni, de már most elárulom, hogy a legjobb langusztát nem ott ettük. Ám ne szaladjunk a dolgok elébe, térjünk vissza a Santa Marta felé vezető útra, ami ezer izgalommal volt kikövezve. Mondanom sem kell, hogy a buja párában úszó trópusi növényzettel borított hegycsúcsok között mind egy-egy ültetvényt gyanítottunk és a mellettünk elhúzó furcsa ponyvákkal letakart teherautó matuzsálemek is felettébb gyanúsak voltak.

Délutánra a lustálkodó falvak is megteltek élettel, mindenki árult valamit. A nagy tranzit forgalomra való tekintettel 100 méterenként álltak a szatócs boltok, a legfurább portékákkal és majdnem minden ház előtt volt egy kis házi oltárra emlékeztető üvegkalitka, amiben sajttal töltött sültbanánt, karibi empanada-t vagy grillezett sertés kolbászt kínáltak a kamion sofőröknek, a csempészeknek, vagy ezek tetszőleges kombinációinak. A legnagyobb veszélyt az úton rohangáló kisgyerekek és kóbor kutyák jelentették, valamint a karikára hajlított gumicsövekkel benzint kínáló suhancok. És a szűk hegyi szerpentineken két-három sávban előzgető „csőrösök”.”

Lakatos Márk, az Éden Hotel stylistja a VIASAT3 kolumbiai forgatásán gondoskodik nap, mint nap Horváth Éva tökéletes megjelenéséről és közben az élményeiről blogol. Posztjait a VIASAT3 támogatja.

Óriás rovarok és kókuszdió fenyegette Lakatos Márk életét az Édenben

2010. december 20., 15:49 Módosítva: 2010.12.20 15:49
9
13 hozzászólás

Mielőtt bevetettem volna magam a Santa Marta környéki dzsungelbe, illetve az őrült veszélyeket rejtő városba, kaptunk némi eligazítást. Nem is akárkitől! A formátumgazda, tehát az, aki a műsor licence-ével házal egyik országról a másikra egy pán-skandináv cég, így csak mérsékelten volt meglepő, amikor kiderült, hogy a nagy mester, Lars von Trier, fővilágosítója is a csapatban van.

Ő látta el a stábot az alapvető, és a személyes biztonságot szem előtt tartó jó tanácsokkal. Megtudtuk például, hogy sötétedés után nem ajánlott az utakon járni, de napközben is minimum három ember kell, hogy együtt utazzon, akik közül szerencsés, ha valaki beszél spanyolul. Ezenkívül felvilágosítottak arról is, hogy kis elővigyázatossággal el tudjuk kerülni a trópusok legbanálisabb, ám mégis egyik leggyakoribb halálnemét, nevezetesen azt, hogy a fejünkre essen egy érett kókuszdió. El lehet képzelni, hogy milyen erővel csapja fejbe a gyanútlan idegent vagy helyi lakost a 8-10 méter magasból induló és szabadeséssel gyorsuló több kilós test… Sir Isaac Newton feltehetőleg nem fedezte volna fel a gravitáció létét, ha ilyen módon szembesül romboló erejével.

Ezenkívül felhívták még a figyelmünket arra, hogy a ház, amiben forgatunk a dzsungel közepén van, ezért ne nagyon ijedezzünk, ha ennek megfelelő állatvilágba botlunk…na botlottunk is. Már az első héten találtak zöld mambát, madárpókot, meg akkora méretű rovarokat, amilyeneket én idáig csak a Mézga család idevonatkozó epizódjában láttam, amikor a növényvédő szer hatására óriásira nőtt minden állat a fólia sátorban.

Az, hogy szállodánk kertjében méteres iguanák sétálgatnak, már nem okozott különösebb sokkot. Arra gondoltam, hogy én mégis csak városi vagány vagyok, túrabakancsot is csak a Frei Tamás féle Afrika túrán viseltem, ezért inkább a másféle veszélyeket rejtő Santa Marta felé vettem az utam…kocsival, hármasban két kollegával és spanyol nyelvtudásommal felvértezve. Jöjjön, aminek jönnie kell alapon.

Lakatos Márk, az Éden Hotel stylistja a VIASAT3 kolumbiai forgatásán gondoskodik nap, mint nap Horváth Éva tökéletes megjelenéséről és közben az élményeiről blogol. Posztjait a VIASAT3 támogatja.

Lakatos Márk „crazy poggyásszal” vágott neki az Édennek

2010. december 14., 13:41 Módosítva: 2010.12.14 13:41
0
27 hozzászólás
fekete polok (3)

Nem mondom, hogy nem izgultam az utazás előtt. Sokan próbáltak jó tanácsokkal ellátni, többen figyelmeztettek, hogy vigyázzak, mert „ott lőnek”, elrabolják az embert, de minimum leütnek és kirabolnak vagy több kiló kokaint csempésznek a csomagomba. Azt hiszem, hogy az a minden hájjal megkent, alattomos drogkartell-alkalmazott, aki bármit be szeretett volna tenni a bőröndömbe igencsak meglepődött volna.

A majd két hónapos kalandra főképp úgy készültem, hogy a kötelező védőoltások elintézése után persze az utolsó napra hagytam mindent. A huszonnegyedik órában jött meg az új útlevelem, amit úgy tudtam elég el nem ítélhető módon meggyorsítani, hogy megígértem az összes ügyintéző hölgynek az okmány irodán, hogy amennyiben épségben hazajövök, garantáltan 10 évet fiatalítok rajtuk 10 nap alatt.

Ezenkívül úgy éreztem, hogy külön nehezítésként elvállalom Barnabás barátom megtisztelő felkérését, hogy megnyissam a friss diplomás fotókiállítását. Persze nagy vonzerőt jelentett a beígért egészben sült malac pecsenye és a házi pálinka, amivel megalapoztam azt a igencsak ferdére sikerült búcsú party-t, amibe még cipőkanállal bepasszíroztam Árpa Szabina meglepetés szülinapját valamint egy bolondos kitérőt a Capellába.

Azt hiszem, hogy ezek után senki nem csodálkozik azon, hogy számomra a veszélyes turbulencia még a budapesti felszállás előtt megkezdődött. Nem sok fogalmam volt arról, hogy pontosan mit is csomagoltam el az útra. Ez egészen Santa Martaig titok maradt, bár gyanús jelként fogtam fel azt a tényt, hogy a kézitáskámban, amit „crazy poggyásznak” neveztem el miért találom meg a futócipőmet. Szerencsére nem keveredett el a csomagom sem Párizsban, sem Bogotában, úgyhogy nem kerülhettem el azt tragikomikus élményt, amikor szembesültem azzal, hogy túlnyomó többségben haszontalan ruhákat hoztam magammal. Például 10 fekete pólót, viszont egyetlenegy alsót sem. Persze nem estem kétségbe, hiszen ez remek alibit szolgáltatott ahhoz, hogy feltérképezzem a Santa Marta-i shoppinglehetőségeket.

LakatosMárk, Az Éden Hotel stylistja a VIASAT3 kolumbiai forgatásán gondoskodik nap, mint nap Horváth Éva tökéletes megjelenéséről és közben az élményeiről blogol. Posztjait a Viasat3 támogatja.

Lakatos Márk nem tudná kiharapni a kígyómarást senki bokájából

2010. december 7., 15:58 Módosítva: 2010.12.07 16:13
9
8 hozzászólás
Mark Kolumbia

„Kolumbiáról a naiv lelkületű honfitársainknak a kávé, kakaóbab és cukornád jut eszébe, mindenki másnak a koka cserje és az abból nyert kokain. És persze Pablo Escobar, valamint a dzsungelekben tanyázó guerilla csapatok, az emberrablások, az kartelek közötti véres leszámolások és az erőszak. Minden ismerősöm és családtagom finoman szólva is fenntartásokkal fogadta a hírt, hogy  40 kollégával együtt, pont ide készülök a Viasat3 új műsorának, az Éden Hotel epizódjainak felvételeire. Bevallom, én sem tudtam rögtön eldönteni, hogy menjek vagy maradjak. Még úgysem, hogy nagyon vonzott a lehetőség, hogy majd két hónapig trópusi környezetben, a Karib -tenger partján ejtőzhetek, miközben Budapesten elkezdődik a zord kontinentális tél. A különféle útikönyvek és a Külügyminisztérium tanúsága szerint: az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik. 

- Kolumbia területének jelentős részét jelenleg három illegális fegyveres szervezet, a Kolumbiai Forradalmi Erők (FARC), a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) és az Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) tartja ellenőrzése alatt. Az általuk elkövetett erőszakos cselekmények és emberrablások magas száma miatt az ország külföldi turisták számára a nagyvárosokat (Bogota, Medellin, Cali, Barranquilla, Cartagena) kivéve nem tekinthető biztonságosnak.

Mark Kolumbia2

Az illegális szervezetek működése miatt a terrorista cselekmények előfordulásának veszélye nagy. A külföldiek számára a legnagyobb veszélyt az e szervezetek által végrehajtott rendszeres emberrablások jelentik, ezért az országon belüli országúti közlekedés sem saját, vagy bérelt, sem pedig tömegközlekedési eszközzel nem tekinthető biztonságosnak, ezért kifejezetten ellenjavalt. Ezen kívül még a biztonságosnak mondott területeken belül is kerülendő az éjszakai utazás. - olvastam a NagyUtazás.hu portálján.

Távolról sincs vége, olvasson még