Az újévben is több jelentős bűnügy juthat el a bírósági szakaszba, de tavalyi büntetőperek is folytatódnak. A kulcsi mészárlás és a gödöllői kocsirabló-késelő ügye elsőfokú, Eva Rezešováé másodfokú ítéletre vár. De 2014-ben megkezdődhet a szájbevarró férfi, a savval támadó igazgató, Király Tamás gyilkosa, a szigetszentmiklósi lány bántalmazója és a Jász utcai darabolós gyilkos pere is.

Az elmúlt év szerencsére nem bővelkedett olyan szörnyű történetekben, mint 2012, de azért tavaly is voltak szép számmal olyan bűnügyek, amiknek perei nagy nyilvánosság előtt zajlanak majd. Egy éve már megjósoltuk, mik 2013 legnagyobb horderejű ügyei. Ezek közül Bándy Kata és Szita Bence ügyében született jogerős ítélet, míg Eva Rezešová autós ámokfutása első fokig jutott. S. Márk autórablással egybekötött késelésének és az utóbbi évek legvéresebb, kulcsi emberölési sorozatának a pere még bőven nem ért a végére. A következő jelentősebb 2013-as bűncselekmények kerülhetnek idén a bíróságok elé (ezek közül kihagytuk azokat, ahol meghalt az elkövető is, pl. az üllői családirtást).

A szájbevarrós ügy

Az első nagyobb hullámot vert bűnügy egyben a tavalyi év egyik legzavarosabbja is volt. Budafokon elfogták a rendőrök a 27 éves R. Tibort, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy megkínozta 45 éves feleségét. Többek között bevarrta a neje száját azután, hogy félholtra verte a nőt. Ő maga hívta ki a rendőröket, azt állította, őt elrabolták, de később belezavarodott a történetébe, és beismerő vallomást tett. Az emberölés kísérletével gyanúsított férfi környezete persze semmi rendkívülit nem észlelt, pedig a sajtó durva részleteket derített ki: a férfi állítólag prostituált volt, és feleségével szerették az erőszakos szexet. Ez durvult el a végzetes napon is. Csics Péter, R. védője kérdésünkre közölte, a nyomozás január közepén zárult le, és azt még nem tudja, mikor kezdődhet el maga a per.

A savazó kórházigazgató

Márciusban is egy brutális ügy bukkant fel: B. Krisztián, egy budai kórház főigazgatója savval támadta meg exbarátnőjét. Előtte bántalmazta és összekötözte áldozatát, néhány holmiját pedig elvitte, hogy rablásnak álcázza tettét. Szerelmi háromszög alakult ki, ez vezethetett a szörnyűséghez. Ekkor még rablás miatt indult eljárás ellene, amit utóbb életveszélyt okozó testi sértésre módosítottak. A tettét tagadó férfi szabadlábon védekezik, ügye még nyomozati szakaszban van. A férfi védő Bánáti János azt mondta, a hatóság még kér be szakértői véleményeket, és a védelemnek is van ilyen irányú el nem bírált indítványa. "Tárgyalás ősz előtt nem lesz, ez az egy, ami biztosra mondható" – fejtette ki Bánáti.

Király Tamás megölése

Király Tamás ügye is olyan volt, hogy a hírérték minden alapeleme megvolt: rejtélyes haláleset, nemzetközi hírű celebritás, homályos kapcsolatok és szexuális vonatkozások. A 60 évesen elhunyt divattervező szomszédai szerint sokat és hangosan bulizott, vegyes társaság járt hozzá, és halála estéjén nem volt sem vita, sem hangoskodás. Két nappal a gyilkosság után felpörögtek az események: a 39 éves L. Józsefet gyanúsították meg az elkövetéssel, másnap el is fogták az Ózd melletti Farkaslyukon. Rokonok, ismerősök gyengeelméjűként, prostituáltként és drogosként írták le az innen származó férfit, aki Pesten lomizásból tartotta fenn magát. A rokonok állításai enyhén túlozhattak maximum, ugyanis a beismerő vallomást tett férfit pszichiáter kezelte elfogása után. Itt február 7. a nyomozás határideje a Fővárosi Főügyészség szerint, L. József előzetes letartóztatása is érvényben van még. Kerestük Willi Ildikót, L. védőügyvédjét is, de nem válaszolt kérdéseinkre.

Dominika halála

Április 11-én tűnt el egy 16 éves hallássérült lány Szigetszentmiklósról, a holttestét két nap múlva találták meg egy bozótos területen, Halásztelek szélén. Még aznap elfogták a 31 éves T. Zoltánt, aki ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanújával indult eljárás. A férfiről annyit tudott meg a Velvet, hogy saját rokonságával is rossz viszonyt ápolt, munkanélküliként tengette az életét és a felismerhetetlenségig összeverte D. Dominikát. Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy T. szexuálisan közeledett áldozatához, aki visszautasította, ezért kellett meghalnia. Szomorú trend, hogy Szigetszentmiklóson és környékén idén több durva bűnügy is történt. A Pest Megyei Főügyészség szerint az ügyben még a rendőr-főkapitányság nyomoz, T. pedig változatlanul előzetes letartóztatásban van.

Darabolás a Jász utcában

Angyalföldön, a Jász utca egyik bérházának hátsó kertjében egy durva darabolós gyilkosság történt júniusban. A 32 éves M. Zoltánt gyanúsították meg vele, őt nem sokkal később a környéken fogták el. Később kiderült, az áldozat egy 53 éves budapesti férfi. M. szülei a Velvetnek azt mondták, hogy az áldozattal az Oktogonon ismerkedett meg a férfi, majd sörözés után meginvitálta hozzájuk. Az 53 éves férfi pedig meg akarta erőszakolni M.-et, aki először leszúrta őt, majd ijedtében feldarabolta a testet, hogy könnyebben megszabadulhasson tőle. Ebben az ügyben már lezárult a nyomozás, a rendőrség vádemelési javaslattal megküldte az iratokat a Fővárosi Főügyészségnek, a döntés még folyamatban van. Kerestük a férfit tudomásuk szerint védő Mile Adriennt, de cikkünk megjelenéséig nem tudtuk elérni.