2012 a brutális emberölések és szörnyű balesetek éve volt, amikor sorra rázták meg az országot a kegyetlen emberhalálok. A tavalyi bűncselekmények idén juthatnak el olyan szakaszba, hogy bíróság elé kerüljenek. A vádlottak padján ül majd a kulcsi családirtó, Bándy Kata gyilkosa, az M3-ason balesetet okozó szlovák nő, a domonyvölgyi késelő és a Szita Bencét kivégző csapat is.

2012 a kegyetlen bűncselekmények, gyilkosságok, mészárlások és brutális karambolok éve volt. A tavalyi bűnök elkövetőinek ügyei pedig idén juthatnak el arra a szintre, hogyha ítélethozatal nem is várható az ügyekben, a bíróságok gőzerővel kezdik tárgyalni ezeket. Ilyen ügyeket gyűjtöttünk egybe, ismertetve azokat és lehetséges végkimenetelüket.

A kulcsi családirtás

Április 6-án jöttek az első hírek arról, hogy a rendőrség megszállta a Fejér megyei, Dunaújváros melletti Kulcs községet. Hamar kiderült, kegyetlen, Magyarországon ritkán tapasztalt brutalitású családirtás történt. H. Csanád Jutas négy rokonát megölte, két embert súlyosan megsebesített ámokfutásában, amit több napon át követett el a családja kulcsi házában és telkén. A szintén megsebesült 23 éves férfit még aznap elfogta a Terrorelhárítási Központ (TEK). A férfiről hamar kiderült, gyűlölte családját és régóta tervezte a megölésüket.

H. Csanád ügyét bonyolíthatja a beismerő vallomás ellenére, hogy május 10-én kiderült, megfigyelésre elmegyógyintézetbe kellett őt szállítani. Azóta kényszergyógykezelésnek vetik alá az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyászati Intézetben (IMEI). Az elkövetett bűncselekmény alapján az ő esetében az életfogytiglani szabadságvesztés se lenne kizárt, azonban ha elmeállapotát kórosnak ítélik, akár 20 évnyi kényszergyógykezelést is kiszabhatnak rá (bár ha gyógyultnak nyilvánítják, távozhat). A férfi ügyvédje, Hortobágyi Tibor a Velvetnek elmondta, év közepére számít az első tárgyalásra, bár ez függ a sokszor meghosszabbított nyomozástól is (az előző határideje január 6-án járt le, azóta ezt is meghosszabbíthatták a csúszó elmeorvos-szakértői vélemény miatt. A védő hozzátette, még az elsőfokú ítélet is meglehet az ügyben idén.

Bándy Kata: akiért összefogott a Facebook

Július 11-én találták meg a pár nappal korábban eltűnt rendőrségi pszichológus, a 25 éves Bándy Kata holttestét Pécs Ledina városrészében. A Facebook közösségét megmozgató ügyre a rendőrség is külön nyomozócsoporttal állt rá, míg végül 16-án elfogták P. Lászlót. A 26 éves kiskunhalasi férfi pár hónappal korábban érkezett Pécsre, ahol önkényes lakásfoglalóként élt egy házban.

A férfi ügyvédje már kezdettől fogva azt nyilatkozta, P. László alkohol és drog hatása alatt állt. A férfi előélete sem volt tiszta, volt élettársa is arról nyilatkozott a Velvetnek, hogy az ivó, drogozó, lopó férfitől a gyereküket is alig tudta elvenni. A gyilkosság közben politikai színezetet is öltött, Pécsen több tüntetés is volt Bándy temetésének napján. A nyomozást decemberben zárta le a rendőrség, P. Lászlót aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással gyanúsítják, akár életfogytiglani börtönt is kaphat. Védője, Sólymos Sára korábban elmondta, február végén már megtarthatják az első tárgyalást az ügyben.

Szlovák milliomosnő az M3-ason

Augusztus 21-én az M3-as autópályán Bagnál hátulról ütközött a szlovák Eva Varholíková-Rezešová az előtte haladó magyar rendszámú autóval, amely felborult és kigyulladt. A kiégett kocsi mind a négy utasa életét vesztette, Rezešová azonban megúszta könnyebb sérülésekkel a balesetet. A tragikus balesetről hamar kiderült, hogy nem feltétlen a véletlen műve volt. A karambol után magába roskadt nő ugyanis a gyanú szerint ittasan (egyes első hírek szerint drog hatása alatt) vezette a terepjáróját, amivel direkt letolta az előtte haladó Fiatot (ezt később ügyvédje cáfolta).

Ruttner György ügyvéd korábban elmondta a Velvetnek, Eva Rezešová reálisan 3-6 év közötti börtönbüntetésre számíthat. Az ügyvéd szerint 2013-ban biztosan megszülethet az elsőfokú ítélet. A szlovák nőt ittas állapotban elkövetett, több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsították meg. Tóth M. Gábor, Eva Rezešová védője a lehetséges bírósági eljárás kezdetéről annyit közölt, hogy "a nyomozás jelenlegi állása szerint ezt nem lehet megjósolni". Azonban valószínűnek tűnik, hogy legkésőbb ősszel ebben az ügyben is elkezdődik a bűntetőper.

A domonyvölgyi gyilkos

Szeptemberben több olyan bűneset is történt az M3-as autópálya mentén, amit később egy emberhez kapcsolt a rendőrség. A legdurvább eset 25-én rázta meg Gödöllőt: a város egyik kereszteződésében autóstul elrabolták a Szent István Egyetem egyik dolgozóját, majd brutálisan megkéselték, és domonyvölgynél a szántón hagyták őt. A nő belehalt sérüléseibe. Másnap egy másik gödöllői és egy hatvani autórablási kísérletet is összefüggésbe hoztak a gyilkossággal, 27-én pedig Miskolcon, az Avas-lakótelepen elfogták a gyanúsított S. Márkot.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a jó családból származó szakáldi fiú környezete teljesen ledöbbent S. Márk tettétől. Egyes ismerősei arról beszéltek, furcsa új barátai voltak a fiúnak, és persze a drogos szál is előkerült. Az ügy állásáról a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Beluzsárné Belicza Andrea annyit közölt, hogy március 20. a nyomozás határideje, ami meghosszabbítható. Ha ez megtörténik, az ügyet várhatóan ősznél előbb nem tárgyalja bíróság.

Szita Bence kegyetlen halála

Október végén eltűnt egy 11 éves kisfiú az egyik kaposvári bevásárlóközpont parkolójából. A bonyolult családi hátterű Szita Bence nevelőapjának élettársa jelentette be az eltűnését a rendőrségen, így hamar mozgósították az egész várost, megkezdődött a fiú keresése. November 3-án felgyorsultak az események: megtalálták a kisfiú elásott holttestét egy közeli erdőben, másnap pedig őrizetbe vettek három embert. A nevelőapa élettársát, P. Erikát és két hajléktalant, B. Józsefet és K. Józsefet gyanúsították meg a gyilkossággal.

A gyanúsítottak egy ideig tagadtak, a kihallgatások aztán lassan felőrölték őket, és beismerték a bűncselekményt. Később kiderült, P. Erikának megromlott a viszonya élettársával, ezt részben Szita Bence okozta, aki rossz viszonyban volt a nő saját gyerekével. Ez vezetett a brutális, még a rendőröket is megrázóan kegyetlen gyilkossághoz, amiben a két hajléktalan segített a nőnek. P. Erika jelenleg Szombathelyen raboskodott, most pedig Pécsen tartják fogva. Ügyvédje, Berlik Zoltán szerint leghamarabb ősszel kezdődhet el az ügyben a per.