A börtönviselt Stohl András eddig mindössze egy rövid produkció erejéig tért vissza korábbi csatornájára, és a hírek szerint a Nemzeti Színház új igazgatója, Vidnyánszky Attila is erősen gondolkodik azon, hogy megtartsa a színészt. De van esélye visszakerülni Stohlnak az RTL Klubra?

Stohl András produkciója nélkül is szájhúzogatósra-kellemetlenre sikerült a legutóbbi X-Faktor, ám a színész teátrális szenvedése a James Bond-dallal még nyomott egyet a kínos adássorozaton, aminek a legmeghökkentők szereplője Zámbó Krisztián volt, de az angol nyelvvel erősen küzdő Stone-t is kevesen értették. A formátum végül hozta a papírforma szerinti nézettségi mutatókat, de Stohl még mindig nem került vissza tartósan a képernyőre, csak arra az egy produkcióra. Végül az RTL II-re pakolt Szombat Esti Láz új szériáját sem ő kapta meg, és a hírek szerint most a Nemzeti Színházban is ingatag a helyzete, elképzelhető ugyanis, hogy az új direktor, Vidnyánszky Attila nélküle képzeli el a munkát. A Bors szerint mégsincs vész: úgy tudják, Stohl hűségdíjat kapott az RTL Klubtól, ami annyit tesz, számítanak rá.

Lapinformációk szerint az ittasan elkövetett, súlyos közúti baleset miatt börtönt járt színész az X-Faktor következő szériájában térhet vissza, de nem műsorvezetőként, hanem mentorként. Stohl András heves meaculpázással indított a baleset után, aztán önkéntes drogprevenciós előadásokat tartott – egészen addig, míg börtönbe került. Utána valahogy megfeledkezett a társadalmi szerepvállalásról, ellenben megjelent Szalai Vivien könyve Stohl börtönéletéről. Az írás olyan jól sikerült, hogy a büntetés-végrehajtás vizsgálódni kezdett, és most állítólag perlik Stohlt, a szerzőt, és az Alexandra Kiadót. Ha a színész elbukja a pert, akár a börtönbe is visszakerülhet. Közben még mindig nem zárult le az ellene indított kártérítési per: közlekedési balesetének legsúlyosabb sérültje, Kaincz Pál pedig úgy tűnik, nem áll el a követelésektől, főleg, hogy állítólag egyre romlik az állapota.

Stohl kiörgedett a realityből

Van esélye Stohlnak?

Mindezeket figyelembe véve Stohlnak jelenleg nem túl biztatóak a kilátásai, különösen, hogy a Velvet által megkérdezett médiaszakember szerint már kiöregedett a reality műfajából. "Stohl Andrásnak több kisebb balhéja volt már a baleset előtt is, de ezek belefértek a rosszfiú, szívtipró figura karakterébe. Így szerették a nézők" – magyarázta Rényi Ádám, hozzátéve, a kisebb kihágások még akár erősíthették is a figurát, egészen addig, amíg be nem következett a baleset, ami már a csatornának is sok volt. Rényi elmondása szerint a csatornák egyfelől erkölcsi minimumok és etikai kódexek, másfelől nézői kutatások alapján hozzák meg azt a döntést, hogy egy bűncselekményt vagy szabálysértést elkövető ismert embert a képernyőn tartanak-e vagy sem. Rényi ugyanakkor azt mondja, Stohl esetében nem feltétlenül arról van szó, hogy a nézők megvetik, elutasítják: a helyzet inkább az, hogy a realityből kiöregedett, a showműsor műfajában pedig pótolhatóvá vált. Ennek ellenére, ha olyan feladat akad, amelyre ő a legmegfelelőbb, akár vissza is hívhatják a képernyőre. A letöltött börtönbüntetés és az idő múlása lehet számára az esély – tette hozzá Rényi.

Gáspár Győző teljesen visszavonult

Hasonló a helyzete Gáspár Győzőnek is: a roma showman szórakoztató családi műsora öt évadot élt meg, az utolsó, ami a koporósárusításról szólt, 2010 tavaszán futott, de mivel csekély számú nézőt vonzott, nem folytatták. Szerepelt celebműsorokban, 2008-ban például a Celeb vagyok, ments ki innen!-ben, aztán egyre lanyhult az érdeklődés. Gáspár persze egyetlen alkalmat sem mulasztott el, hogy jelezze, szívesen tévézne: még mokkázott is volna Liptaival. Végül az RTL Klub nem hagyta munka nélkül: 2010 novemberében bejelentették, hogy ő lesz a Való világ 4 kísérőműsorának, a Belevaló Világnak az egyik műsorvezetője.

Ezzel párhuzamosan karambolozott egyet az Andrássy úton, de ez önmagában nem tette volna tönkre a tévés megjelenéseit. Csak aztán 2011 júniusában jött az adócsalási ügy. Gáspár és felesége ellen vádat emeltek, a vizsgálatok szerint ugyanis 22,2 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek azzal, hogy 2005-ben és 2006-ben nem adóztak a Győzike Show után. Gáspár érezte a vesztét, azt hajtogatta, gyűlölik, ellehetetlenítik, pedig ő aztán nem csinált semmit. Mégis elítélték, első fokon 1 év 8 hónap felfüggesztettet kapott, műsort pedig azóta sem. Igaz, nem is kért elnézést – pedig Rényi szerint ez és az őszinte szembenézés hatékony módja a nézői szimpátia visszanyerésének. Gáspárék fellebbeztek az ítélet ellen.

Damu Roland még börtönben van

A bűnhődők között van az erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt börtönbüntetésre ítélt egykori Jóban Rosszban-szereplő, Damu Roland is – ám, hogy az ő sorsa hogyan alakul, még nem tudni, a színész ugyanis négy év hat hónapot kapott, a felülvizsgálati kérelmét pedig elutasították. Miután Damu Rolandot feljelentette volt barátnője, Palácsik Tímea a rendőrségen, a TV2 kirúgta a Jóban Rosszban-ból, mondván nem ez az első eset, hogy ilyen ügybe keveredik. És tényleg nem, vert már nőt korábban is. 2001-ben hasonló okok miatt kapott felfüggesztettet: súlyos testi sértés miatt állt a bíróság elé, az ütések szenvedő alanya akkori barátnője volt. Damu sohasem ismerte be a vádakat, végig ártatlannak vallotta magát. Mégis börtönben van.

Hajdú Péter rendszeresen szabálytalankodik

A mindent megúszók közé tartozik Hajdú Péter, bár egy súlyos sérülésekkel járó közlekedési baleset talán már az ő imidzsébe sem férne bele. A Frizbi műsorvezetőjét rendszeresen rajtakapják, hogy tilosban parkol, mégsem feddte meg még soha a TV2 nyilvánosan. Rényi szerint itt is arról van szó, hogy miután a műsorvezető-producernek a képernyőn riporteri eszköze az arrogancia, nem biztos, hogy komolyabban árt a karakterének egy-egy ilyen kihágás. "Ugyanakkor egy hírműsorvezető esetében, ahol más az etalon, valószínűleg egy ilyen szabálysértés vagy bűncselekmény a televíziós karrier végét jelentené" – mondta a médiaszakember. Hajdúnak ugyanakkor több csatornával volt már problémája, perben állt a Frizbinek korábban helyet adó StoryTV-vel, és az MTV-vel is összerúgta egy kicsit a port a NÉVshowR miatt.

Liptai bocsánatot kért, maradt

A legfrissebb történet a TV2 egyik legismeretebb arcáé,  Liptai Claudiáé, aki még 2011 áprilisában parkolt jogosulatlanul elhunyt édesanyja mozgáskorlátozott kártyájával a Central Színház előtt. A színésznő-műsorvezetőnő bocsánatot kért, nem is ártott neki a ballépés: továbbra is műsort vezet a csatornánál. Liptai a rokkantkártyás botrány után pár hónappal határozatlan időre kiszállt a Mokkából, aztán pedig a Jóban Rosszban-ból is. A Megasztár 6-ot azért elvállalta, majd 2012 őszén aztán a csatorna bejelentette, hogy Liptai visszatér a SuperTV2-n futó SuperMokkában, és övé lesz A Nagy Duett is – és így is lett, sőt, még könyvet is írt. Az sem elképzelhetetlen, hogy a Jóban Rosszban-ba is visszakerül, hiszen saját kérésére írták ki. A közokirat-hamisítás miatt mindenesetre első fokon egymilllió forintra ítélték, Liptai fellebbezett.

Fenyő Iván csendben került műsorba

A SuperMokka műsorvezetői közé Fenyő Ivánt is beválogatták, pedig neki is volt közlekedési balesete még 2007-ben. A színész alkoholfogyasztás után ült kocsiba, gyorshajtott, átment a piroson, majd karambolozott a Hungária körúton. A bíróság 105 ezer forintos büntetést szabott ki rá, egy évre eltiltották a vezetéstől, és a 120 ezres perköltségeket is meg kellett térítenie. A vétlen sofőrrel megállapodott arról, hogy Fenyő kifizeti műtétjét, és fizetéskiesésének költségét. Azóta nem volt hasonló ügye.

+1

Császár Előd az MTV-n és a Danubius Rádióban is vezetett műsort, majd miután rádiós munkája véget ért, producerként és énekesként dolgozott tovább. Aztán 1998 decemberében bedrogozva halálos balesetet okozott: autójával megcsúszott Budapesten, a Szilágyi Erzsébet fasoron, és karambolozott egy rendőrautóval. A sofőr, egy 25 éves tiszt belehalt az ütközésbe. Császár később a Blikknek azt nyilatkozta, nem érzi magát hibásnak, de sajnálja a történteket. A zenész 2001-ben megúszta egy felfüggesztett börtönbüntetéssel és egy pénzbírsággal, ami óriási felháborodást váltott ki. 2004-ben újra elítélték, akkor közokirat-hamisításért, ami szoros összefüggésben állt a balesetével. 2002-től Shane5 4 néven kezdett remixeket készíteni, és főleg külföldön lép fel, olyan nevekkel is együtt dolgozott már, mint Paul Okenfold. A hazai celebéletből teljesen kivonult, amikor nem külföldön van, akkor a családjával tölti az idejét.