Futószalag

Tíz dolog, amit egy jó főnök nem mond

2014. október 7., 14:07 Módosítva: 2014.10.07 22:37
322

A főnököt szeretjük, a főnököt tiszteljük, a főnököt magasztaljuk, de hiába majdnem tökéletes mindegyik, vannak tipikus hibák, amiket elkövethetnek. Itt most nem akarunk a vezetési stratégia hibáira kitérni, a Business Insider ugyanis másik végét fogta meg a dolognak: mit nem szabad mondania egy főnöknek. A jó főnök „megérti a mondott szó hatását, és azt, ez miként befolyásolja az emberek szívét és elméjét" – magyarázta Darlene Price, egy témában írott könyv szerzője, főnökszakértő. Vannak pozitív példák, pl. amikor a vezető gratulál vagy megköszön valamit, esetleg a beosztott szerepét és fontosságát emeli ki vagy kíváncsi a véleményére. Aztán van az a tíz mondat, amit ki kellene törölni a vezető-szótárból.

Távolról sincs vége, olvasson még

Kollégáit értékelheti az új iPhone alkalmazással

2014. július 3., 15:08 Módosítva: 2014.07.03 16:07
0

A Knozen egy új iPhone alkalmazás, ami a munkatársaknak teszi lehetővé, hogy név nélkül értékeljék egymást – adja hírül a Business Insider. A Mark Cenedella által létrehozott app két random kiválasztott kollégát állít egymás mellé valamilyen kérdés kíséretében, mint például „Melyik személy barátságosabb?” vagy „Melyikük vásárolna sütit egy cserkészlánytól?” Válaszként a felhasználó kiválasztja két munkatársa közül az egyiket, majd az app kimutatja, hányan válaszoltak még hasonlóképp. Az alkalmazás működtetéséhez minimum hét munkaerő regisztrációja szükséges, így lehet megőrizni a felhasználók személyazonosságának titkát.

Az applikáció hallatán jogosan merülhet fel az emberben mindenféle szociális katasztrófa gyanúja, de mivel a program kizárólag pozitív és „vidám” kérdéseket tartalmaz, nincs ok ilyesfajta aggodalomra. Olyan kérdés például nem létezik, ami a kollégák megjelenését vizslatná.

Mark Cendella azt szeretné, ha alkalmazása segíthetné a munkaerőtoborzási folyamatokat. Úgy gondolja, az állásokra jelentkező egyénekről az app információi alapján meg lehetne állapítani, mennyire sikerülne beilleszkedniük az adott munkahely közegébe. Cendella a támogatóitól 2,25 millió dollárt kapott, a fejlesztésén pedig egy éve dolgozik. Korábban már létrehozott egy hasonló témájú weboldalt, ami a The Ladders névre hallgat, ezt az appot pedig annak kiegészítőjeként szánja. A The Ladders egy olyan oldal, ami összepárosítja a felsővezetőket az aktuális állásajánlatokkal.

„A The Ladders arról szól, hogy megmutatod az eszmei értékedet a munkáltatóknak. Engem most már jobban érdekel az, milyen képet alkotnak magukról a dolgozók akkor, mikor már dolgoznak egy munkahelyen, nem pedig miközben keresnek egyet” - mondja Cendella. „Az új alkalmazás a felhasználói profilokat a tömegek véleményéből építi fel.”

Álommeló: Katalin hercegné seggfelvigyázója

2014. június 2., 13:15 Módosítva: 2014.06.02 15:46
29

Akkora botrány volt Katalin hercegné múltkori seggvillantásából, hogy felfogadtak mellé egy hivatalos seggfelvigyázót, vagyis egy olyan embert, akinek a Mirror szerint mindössze annyi feladata van, hogy figyelje Middleton szoknyáját. Illetve azt, hogy ha az mégis fellibbenne a szél miatt, akkor a paparazzik ne tudják lefotózni a hercegné hátsóját.

Úgy tudni, hogy a seggfelvigyázó egyébként nőnemű, mert hát mégiscsak a hercegné seggéről van szó, és nehogy már egy férfi nézegesse azt, ha mégis jön egy erősebb szél.

A munkát egyébként azután kapta meg az illető, hogy Katalin hercegné szoknyáját egy ausztrál nemzeti parkban tett séta közben annyira fellibbentette a szél, hogy még az is kiderült, a hercegné nagy valószínűséggel jobban szereti a tangát. A villantásból később botrány is lett, de nem a hercegnét, hanem a Bild magazint támadta a brit sajtó, amiért le merték közölni a képet.

De nem ez volt Katalin hercegné első villantása, 2012-ben gyakorlatilag mindent láthattunk belőle, mikorfranciaorszáégi nyaralásuk alatt Vilmos herceg mellett topless napozott. Sőt, volt egy, a mostanihoz hasonló szeles balesete is, szintén 2012-ben.

Szóval a seggfelvigyáó munkájára tényleg óriási szükség van, hisz ahogy az alábbi képből is látszik, a hercegnének néha saját magának kellett gondoskodni arról, hogy ne villanjon ki semmi. És hát neki ugye nem ez lenne a dolga. Inkább csinálja helyette más.

Sört ivott, szívott valamit, majd ütni kezdte a szerelőt

2014. április 16., 13:03 Módosítva: 2014.04.16 13:05
4

2012. január 5-én egy férfi a VI. kerületi lakásában várakozott arra, hogy a számítógépét és a telefon szerelő munkásember végezzen a feladatával. A férfi közben ivott egy sört, szívott valami bódító port, fel-alá járkált a lakásban, majd magához vett egy alumínium vízmértéket, és verni kezte a szerelőt. 

„Minden előzmény nélkül rátámadt a sértettre, azzal őt többször tarkótájékon ütötte, majd a kettétört eszköz darabjaival, valamint ököllel kitartóan, 8-10 percen keresztül ütlegelte a férfit. A sértett folyamatosan védekezett a támadással szemben, míg végül sikerült kijutnia a lakásból. Ezt követően a vádlott elmenekült a helyszínről. A sértett nyaki zúzódásos, valamint a védekezésből adódóan a kezein, illetve karján súlyos, nyílt és darabos törésekkel járó sérüléseket szenvedett. A súlyosabb, életveszéllyel járó sérülések kialakulásának elmaradása – a különösen a fejet célzó, erőteljes ütések miatt - a sértett védekező magatartásának volt köszönhető. A férfival szemben a vád a Btk. 164. § (1) bekezdésébe ütköző és az (8) bekezdés I. fordulata szerint minősülő életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, amely bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.A Fővárosi Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat egy 21 éves budapesti férfival szemben" – áll az ügyészség közleményében. 

Hatórás munkanapot tesztelnek a svédek

2014. április 9., 15:22 Módosítva: 2014.04.09 16:13
13

Ön szeretne rövidebb munkaidőt?

Svédországban elég jó lehet a képviselőtestületben dolgozni: most épp úgy határozott Göteborg városi tanácsa, hogy kissé megnyírja a dolgozók munkaidejét, és mostantól csak hat órát kell dolgozniuk egy nap, de a fizetésük ugyanannyi marad, mint eddig volt – írja az Independent. A lépést meg is indokolták: „Reméljük, hogy a dolgozóink kevesebb betegszabadságot fognak kivenni, és mentálisan és fizikálisan is jobban érzik majd magukat a rövidebb munkanapok miatt” – mondta Svédország második legnagyobb városának polgármester-helyettese, Mats Pilhem. Természetesen nem Göteborg az első, ahol hatórás munkaidőt vezetnek be, bár a közszférában teljesen példátlan a döntés. A legfőbb érv általában az mellette, hogy a kutatások szerint hat óra után úgyis annyira elfárad mindneki, hogy képtelen igazán produktív munkavégzésre. Pilhem számára egy szintén göteborgi autógyár adta a mintát, ahol a hatórás munkaidő bevezetése nem csak a produktivitást növelte, de emiatt több embernek tudtak munkát adni.

Figyelem! A készpénz kell a trafikrablóknak

2014. január 30., 12:47 Módosítva: 2014.01.30 12:47
44

A Nagy Dohányrablási Hullám zenitjén készítettünk riportot a kirabolt fővárosi dohányboltokban, akkori cikkünkhöz kértünk pár jótanácsot a rendőrségtől, ami némi késéssel, de befutott. Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, specifikus, a dohányboltok védelmét szolgáló jótanácsaik ugyan nincsenek, ellenben az "egyéb kereskedelmi egységek védelmének érdekében készített intézkedési javaslatok"-at elküldték.

Távolról sincs vége, olvasson még

Lekurvázták a műsorvezetőt, élőben intett be a főnökének

2014. január 10., 20:13 Módosítva: 2014.01.10 20:13
5

Charlie Vernon tavaly májusig egy vállalhatónak mondott állást töltött be: a Gems TV nevű tévécsatornán ajánlott megvételre ékszereket. Munkáját férfikollégái keserítették meg, egyikük egy tavaly májusi adásban azt súgta a fülesébe – élő adásban –, hogy Vernon egy kibaszott nagy kurva, illetve, hogy óriási szuka. Ezen kiakadt, és beintett a kamerának – írja az SWNS.

Vernon munka közben
Vernon munka közben
Fotó: Gems Tv / Northfoto

Egy ráérős néző utána panaszlevelet írt, mondván, hogy a 12 éves lánya látta a csúnya kézmozdulatot, Vernont pedig kirúgták. A nő nem hagyta annyiban a dolgot, és beperelte a csatornát, ahol két évig dolgozott. Ügye szerdán zárult le, és bár a kirúgásának jogosságát nem vitatta a bíróság, 3250 fontot (csaknem 1,2 millió forint) ítéltek meg neki a szexuális zaklatás miatt. Egyébként azóta van munkája, a Channel 5-nál vezet műsort.

Vernon egyébként azt mondta, először próbált nevetni a fülébe súgott sértéseken, de amikor nem hagyták abba, sokkolta és a végletekig felháborította, amit hallott. „Mindig is mentek ezek a hülye viccelődések a tévéstáboknál, amikor élőben megpróbálják elterelni egymás figyelmét, de ez általában ártatlan, barátságos dolog. Ilyen alpárian még senki sem zaklatott. Ez egy egészen új szint, és legjobb tudásom szerint igyekeztem folytatni a műsort, a történtek ellenére." A tárgyaláson egyébként leadták a műsor tíz perces részletét, amelyen látszik, hogy Vernon idegesen nevetgél, mielőtt beintene. Állítja, le se esett neki, hogy ezt a nézők is látni fogják. Egykori munkaadóinak ügyvédje annyit tett hozzá, hogy a középsőujj-felmutatás árthatott a csatorna megítélésének, és a műsorvezetőnek már az eset előtt két héttel jelezték, hogy elveszítheti az állását.

Egyetért az ítélettel?

Már ötvenegy trafikot raboltak ki az országban

2014. január 7., 18:43 Módosítva: 2014.01.12 22:47
21

"Én itt már tiszta klausztrofóbiás vagyok. Egyszer elpattan valami bennem, és annak nem lesz jó vége." Sok trafikos fejében kavarognak hasonló gondolatok, miközben egymás után rabolják ki a Nemzeti Dohányboltokat az országban (az elsőt 2013. július 17-én, eddig összesen 51-et). A fenti mondatokat egy trafikostól idéztük – körülnéztünk a főváros dohányboltjaiban, milyen a helyzet most, a törvény várható enyhítése előtt.

Távolról sincs vége, olvasson még

Neki van a legjobb melója a világon

2013. december 14., 11:06 Módosítva: 2013.12.14 11:10
5

St. Nick Paul 25 éves, Oxfordshire-ben él, és nagyon úgy néz ki, hogy neki van a legjobb melója a világon. A Buyagift.com oldal a sajátja, és ahhoz, hogy tudja, mit ad el, teszteli az ajándékokat, nemcsak a tárgyi ajándékokat, hanem az élményszerű ajándékokat is. Az online vásárolható ajándékok közt akad például szupermenő autó tesztvezetése, ejtőernyőzés, luxus kényeztetés az egyik Marriott Hotel spa részlegén két főre, paintball, de még akár hobbitok házára hasonlító kuckót is ki lehet bérelni. Feltehetően a 25 éves férfi nem fogja lefűrészelni a saját lábát, csak hogy ne kelljen dolgozni mennie. Az álommeló képekben pedig így néz ki:

Szívesen lenne a helyében? Van ennél jobb meló? Mondja el Facebookon!

Kövessen minket a Facebookon is!
 

Sokkolódjon Magyarország legmenőbb munkahelyein!

2013. november 6., 14:18 Módosítva: 2013.11.06 14:18
58

A 2013-as Legjobb Munkahely

250 fő alatti vállalatok:

1. Janssen- Cilag Kft.
2. Debreceni Hőszolgáltató Zrt.
3. Budapest InterContinental

250 – 1000 fő közötti vállalatok

1. FGSZ Földgázszállító Zrt.
2. Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
3. Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft.

1000 fő feletti vállalatok

1. Szerencsejáték Zrt.
2. McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft.

 35 ezer ember szavazott arról, melyik a legjobb munkahely Magyarországon. A 13. alkalommal átadott Legjobb Munkahely díjra három kategóriában nevezhetett gyakorlatilag bármilyen vállalat. A felmérés az Aon Hewitt által végzett országos kutatáson alapul, melyben közel 90 vállalat 35 ezer dolgozója vett részt.

Mitől menő egy munkahely?

Emberközpontú, üzletileg sikeres vezetés, a vonzó és hiteles vállalati kép, valamint a transzparens és teljesítményarányos elismerés a jó munkahely titka. Állítólag. A dolgozók mellett 400 felsővezetőt is megkérdeztek, arról milyen egy jó munkahely. A felmérésből az is kiderült, hogy a dolgozók nem lojálisak a vállalattal, 41 százalékuk nem elkötelezett a cége felé.  A Legjobb Munkahelyeknél ezzel szemben az elkötelezett kollégák aránya 86 százalék.

 Ha ez nem lenne elég, videókat is lehetett nevezni, ahol bemutatták a vállalatot néhány percben.

Ennek egyik különdíjasa a Tesco lett, reméljük a videót meglátva önök is megértik miért.

Használt gumik és pelenkák az öltözőkben

2013. október 24., 14:49 Módosítva: 2013.10.24 14:51
0

Ha eddig minden vágya az volt, hogy boltok öltözőit takaríthassa, most gyorsan ki fog ábrándulni. Egy takarító név nélkül nyilatkozott az NY Daily News-nak arról, hogy 16 év alatt milyen szörnyűségeket szedett össze öltözőkből, amik nem feltétlenül levetett ruhák voltak.

A neve elhallgatását kérő nő hat különböző New York állambeli boltban dolgozott, és elmondása szerint mindegyik boltban találkozott nem csak dühös vásárlókkal, de undorító dolgokkal is. Korábban például nem tudta, hogy a női öltözőket nem csak arra használják az emberek, amire kéne, hanem légyottokra is, aminek a végeredményét is otthagyják. Az egyik üzletvezető állítólag egy párt rajta is kapott szex közben, és emiatt mindenki mást is ki kellett küldeni az öltözőkből.

"Több használt gumit szedtem össze, mint amennyit meg tudtam volna számolni" – mondta a takarítónő, aki hozzátette, hogy nem csak használt gumit, de használt pelenkát is többször talált. Jobb esetben, mert voltak ennél csúnyább dolgok is: "Az öltözőket sokszor a "nagydolguk elvégzésére" használják a gyerekek. Sok kis ajándékot találtam már ott."

Így alázzák meg a trafikosokat

2013. október 2., 11:35 Módosítva: 2013.10.02 11:35
175

Egy budapesti trafikban készült az alábbi felvétel, amin jól látható, hogy jelenleg nem lehet cigarettát vásárolni az egyébként nyitva tartó boltban. Valószínűleg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság rendelte el a 30 napos dohányárusítási tilalmat, amit a trafik be is tart. A kérdés már csak az, miért is kell nyitva lenni, és naponta százszor elmondani, hogy nem, nincs cigaretta?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elmondása szerint őket nem érdekli, hogy nyitva van-e a dohánybolt vagy sem, ők ahhoz ragaszkodnak, hogy a ne áruljon dohányterméket, ha eltiltották ettől a tevékenységtől.

A szerződésben azonban van egy ilyen pont: A Felek rögzítik, hogy a Jogosultat ún. ellátási kötelezettség terheli a Területen. Ennek keretében a Jogosult köteles a jelen szerződés hatálya alatt legalább a Pályázatában vállalt időtartamban, ilyen vállalás hiányában legalább hetente minimum 5 (öt) napon, naponta minimum 4 (négy) órán át a Területen a dohánytermékek folyamatos elérhetőségét biztosítani (azaz az általa üzemeltetett dohányboltot nyitva tartani, illetve a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatni).

A ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.tájékoztatása szerint ha a bolt kinyitott (a jogosult a tevékenységét megkezdte), és öt napon keresztül nincs nyitva legalább 4 órán át, akkor a 6. naptól kezdve napi 10 000 Ft kötbért kell fizetnie. Ráadásul 30 nap után a koncessziós szerződés azonnali hatállyal felmondható.

A cég közlése szerint ez azokra az esetekre is vonatkozik, amikor a dohánytermék-értékesítést megtiltották valami miatt.

"A leírtakra tekintettel a megkötött koncessziós szerződés értelmében abban az esetben is nyitva tartási kötelezettség áll fent, melynek teljesítése a pályázati vállalásnak megfelelően kötelező, ha a fogyasztóvédelmi hatóság a dohánytermék értékesítést határozott időre megtiltja" – írja a ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

A trafikos minden bizonnyal mérlegelt, és arra jutott, jobb, ha nyitva tart, mintha bezárna, mert akkor legalább 240 000 forintot kéne fizetnie.

Legszarabb munkák: Love Hotelben takarítani

2013. augusztus 19., 20:35 Módosítva: 2013.08.19 20:35
25

Szimpla szobalánynak lenni sem egy álommeló, de a dologra rá tud tenni egy lapáttal az, ha olyan helyen dolgozik az ember, ahol ráadásul reggeltől estig orgiák folynak. Egy Kana Kogure álnevet használó, 10 éve egy Love Hotelben (szerelmi szálloda) szobalányként dolgozó nő legemlékezetesebb élményeiről számolt be a tokyoreporter.com.

Kezdjük azért egy kevésbé riasztóval: az asszony például egyszer egy szobában, a vendégek távozása után talált egy A4-es méretű noteszt. Egy férfi és egy siket nő közötti párbeszéd volt benne.

"Először bemutatkoztak. A nő azt írta, hogy siketeket tanít egy iskolában, elvált, van egy gyereke. Nyilvánvalóan egy internetes oldalon keresztül találkoztak" – mesélte a szobalány, aki számára az is világos volt, hogy mindkét fél magányos és társaságra éhes. "Az első oldal alján, a férfi utolsó bejegyzése a mondat közepén ér véget. Addig jut, hogy 'Nem hiszem, hogy szükség van a további beszélgetésre ...' "

A fent említett csendes írásbeli információcsere gyökeres ellentéte volt az a pár, akik annyira zajosak voltak, hogy a nyögések és kiáltások kihallatszottak a folyosóra. Néhány takarító attól tartott, hogy bűncselekmény történik. Megvitatták a helyzetet, majd Kogure összeszedte a bátorságát, és kopogtattak az ajtón, hogy meggyőződjön arról, hogy minden rendben van.

"Volt egy rendszeres vendégünk, aki rendkívül hangos volt, és az 'Amazoness' becenevet adtuk neki" – folytatta a sztorizgatást Kogure. "Biztosra vettem, hogy a férfiak esetében természetes, hogy kanosak, de rájöttem, hogy vannak nők is, akik olyan helyzetekben, amikor úgy érzik, hogy elengedhetik magukat, tényleg megvadulnak."

A takarítónő számára a legrosszabb dolog évente többször is megtörtént: amikor a szoba erős szag miatt bűzlött, amit kétségkívül valamiféle mocskos orgia előjátékaként a szobába ürítő vendégek okoztak. "Használt óvszereket vágtak a falhoz, amik odaragadtak" – tette hozzá az asszony.

További gyakori eset a szállodákban, hogy a vendégek maguk mögött hagyják az értékeiket a szobákban, amelyek gyakran gazdátlanul maradnak. "Találunk új ruhákat, fehérneműeket a bontatlan csomagolásukban" – mondja Kogure, akinek egyszer egy kétoldalas ragasztószalagot kellett az ágy alá tennie, hogy csapdába csaljon egy élő hörcsögöt, amit egy női ügyfél hagyott hátra. "Óvatosan leszedtem a lábát a ragasztószalagról olívaolaj segítségével, majd megmostam. Jó volt sértetlenül visszajuttatni a gazdájához".

Azt kéne ide bezárni, aki kitalálta ezt a hülyeséget

mm
2013. augusztus 15., 11:28 Módosítva: 2013.08.15 13:29
557

“Azt kéne ebbe a kalitkába bezárni, aki kitalálta ezt az egész hülyeséget, és csak akkor kiengedni, amikor én azt mondom, hogy kijöhet” – mondta egy budai dohányboltos, aki egy különösen kicsi, alig 10 négyzetméter alapterületű, ablaktalan, sötét boltban tengeti a mindennapjait.

Távolról sincs vége, olvasson még

Amitől a fotósok is megőrülnek kicsit

2013. július 11., 17:52 Módosítva: 2013.07.11 17:52
4

Ahogy írtuk, valószínűleg a világ egyik legszarabb melója napokon keresztül várni egy kórház előtt, hogy Katalin hercegnét beviszik szülni, és aztán kisdedestül kihozzák. A fotósoknak viszont pont ezt kell tenniük, ráadásul aligha fognak bármit is látni az egészből. Nemrég kínjukban fotózgatták kicsit a felújítás alatt álló Kensington-palotát, most már viszont egy közös vicces táborozássá alakult az esemény. Nézze meg, hogyan szórakoznak a fotósok, aztán görgessen lejjebb!

Megkérdeztük saját fotósunkat is, hogy mit élhetnek át a napok óta, és valószínűleg még napokig a londoni Szűz Mária kórház előtt rostokoló kollégái. „Olyan ez, mint a rendőrmunka a filmekben: ülnek, fánkoznak, kávéznak és nézik, hogy történjen valami, de nem történik semmi. Egyébként eléggé stresszes, mert bármikor megtörténhet az, amiért kimentél, úgyhogy folyamatosan félsz, hogy lemaradsz róla. Nagyon dolgozik a csordaszellem: mindenki ugyanott áll, mert fél, hogy lemarad, senki nem mer mást csinálni. De ha mindenki lemarad, az nem is olyan nagy baj."

Megjegyezte, Katalin hercegné szülésénél azért más a készültségi fok, a fotósok valószínűleg minden lehetséges helyet lefednek, ahol megjelenhet. Nálunk jellemzően egy-egy fotóst küld egy adott médium a helyszínre.

„A legrosszabb? Nem tudsz pisilni, egyrészt, mert nem tudod, hova lehet menni, másrészt ha elmész, lehet, hogy lemaradsz. Emiatt inni sem mersz, ott állsz, és szomjazol. Amikor először dolgoztam az Indexnek, gyakornokként, vittem magammal kaját és piát. Egy belvárosi helyszínen fotóztam, nagyon sokat kellett várnom, és folyamatosan eljártam vécére. Rá is jöttem, hogy ez nem jó." Szerinte egyébként 12 órás váltásokkal elviselhető ez a készültség, és nyilván mindenki visz kisszéket, létrát.

És olyan is előfordul, hogy a fotósnak éktelen nagy szerencséje van:így jártak munkatársaink Stohl András börtönbe vonulása előtt, amikor a színész és a szomszédok behívták őket bulizni. (Kifelé jövet már zártkörű volt a buli.)

Egymást kellett intimgyantázniuk a kozmetikusoknak

2013. július 3., 17:28 Módosítva: 2013.07.03 17:28
17

Egy pennsylvaniai nő beperelt egy pittsburgh-i kozmetikát, mert ott gyakornokként intimgyantázásra kényszerítették, akarata ellenére – írja a Huffington Post. A 35 éves Jennifer Finley szerint a European Wax Center nevű hely főnöke közölte az alkalmazottakkal: bevezetik az intimgyantázást is, úgyhogy gyakorolják szépen egymáson. Ügyvédje, Vincent Mersich szerint ugyanakkor nem kényszerítheti a munkáltató őket arra, hogy egymás ánuszának és genitáliájának környékét gyantázzák, ami ráadásul nem kellemes folyamat. Ráadásul ennek elutasításáért ki is rúgták védencét.

 

Finley ugyan nem volt alkalmazott, de felbérelték a stúdióba szeptemberben, így elkezdte kiépíteni ügyfélkörét. Október 1-én állhatott rendesen munkába, és már aznap közölték vele és kollégáival, hogy próbálgassák az intimgyantázást egymáson, ugyanis ez is a cég profilja lesz. Finley ráadásul ekkoriban kezdett volna menstruálni, így még érzékenyebb lett volna az intim testtájéka a fájdalmas szőrtelenítésre. A többi kollegája sem örült a csoportos gyantázásnak, de ők nem utasították kerekperec vissza, hanem Finley mintájára ők is a nehéz napokra kezdtek panaszkodni.

Finley-nek azonban ezt válaszolta az őket felkészítő tréner: "Nyomj fel egy friss tampont, vegyél be pár ibuprofent, és jól leszel". Ezt elutasította a nő, ezt jelentették a kozmetika főnökének, aki ki is rúgta. Ezután fordult a helyi egyenlő bánásmód hatósághoz (Equal Employment Opportunity Commission) és egy helyi emberi jogi bizottsághoz (Pennsylvania Human Relations Commission).

A legszarabb munkák: Létrán várni Katalin szülését

mm
2013. július 3., 16:21 Módosítva: 2013.07.03 16:21
20

A lesifotósokat nem sokkal nehezebb gyűlölni a politikusoknál, sokszor nem is alaptalan az utálatuk, viszont a legtöbb politikussal ellentétben bizonyos helyzetekben lehet őket sajnálni is. Például mostanában, amikor egy csomó lesifotóst kirendeltek már ahhoz a kórházhoz, ahol Katalain hercegné várhatóan július 13-án megszüli a leendő brit trónörököst.

Vagyis a fotósok várhatóan nagyjából tíz napot töltenek el egy kórház előtt, aminek nyilvánvalóan letakarják az ablakait. Ennél fölöslegesebb munkát nehéz mostanában elképzelni, mint több mint egy hétig várni azt, hogy valamit ne tudjanak majd lefotózni emberek. Viszont a létradzsungel, amit a jobb rálátás érdekében építettek a járdára, egészen csodás.

Átíratta a főnök az ÁNTSZ-jegyzőkönyvet

2013. június 22., 12:30 Módosítva: 2013.06.22 13:20
0

Olvasónk, Katalin pénteki posztunk hatására írta meg gondolatait.

„Olvastam a cikketeket a munkahelyi agresszióról, amikor az idős nénit Amerikában bántalmazta a család, és a gyerekek. Ehhez szeretnék hozzászólni egy ide kapcsolódó történettel.

Történetünk egy ismert bevásárlóutcában esett meg, egy szuvenírboltban. Ahol a főnök úr az egyik kollégát azzal fenyegette meg, hogy »ha akarlak, beviszlek a konyhába, és agyonverlek. Aztán kihívom a rendőrséget és azt mondom, tolvaj vagy, és ki akartad rabolni az üzletet«. Nos, ezt arra alapozta a főnök úr, hogy a kollégák nagy része illegálisan dolgozik odabenn. Vagyis megtehet velük akármit.

Azt gondolom, hogy ebben az országban elég sokan visszaélnek az alkalmazottak jogaival, legyen az szabadság kivétele, betegszabadság, fizetés, túlóra. Olyan munkahelyen dolgoztam, ahol nem voltam bejelentve, nem fizették a szabadságom, a betegszabadságom, sőt ha nem mentem, az mínuszba ment a fizetésemből, és ilyen történeteket bárki tudna előadni, mert ez sajnos egyre gyakoribb és természetesebb. Az APEH és a munkaügyi ellenőrzés sosem látogatta meg a boltot, ami elgondolkodtató, de nem meglepő, hisz mikor az ÁNTSZ volt kint, a felvett jegyzőkönyvet a főnököm kérésére megváltoztatták.

Az hogy a boltban nem volt fűtés, és télen két-három fokban dolgoztunk bent, kabátban, két zokniban, sálban, és sapkában, az sem érdekelt senkit sem. Az ajtó meg nyitva volt. Érdekelne, hogy ilyenkor ki védi meg a munkavállalót attól, hogy 12 vagy 14 órát húzzon le ilyen körülmények között.12 órára ilyen körülmények közt fél órás ebédszünet, egy úgyszintén hideg konyhában.Hát nem tudom, de valahogy nem érzem az igazságot.

Ebben az országban a korrupciónak és a gazdasági helyzetnek köszönhetően súlyosan visszaélnek a munkavállalók jogaival. Erről, gondolom, évekig lehetne beszélgetni. Nem az első munkahelyemen dolgozom és remélhetőleg nem is az utolsón.Tapasztalataim azt mutatják, hogy a munkavállalók egyre inkább ki vannak, és lesznek szolgáltatva."

Ön is elmondaná tapasztalatait:? Küldjön levelet a velvet(kukac)mail.velvet.hu címre!

Rabszolgaként tartotta a gazdag pár a dadát

mm
2013. június 22., 08:32 Módosítva: 2013.06.22 08:33
3

Az 50 éves Felicitas del Carmen Villanueva Garnica a legmenőbb chilei építészpárnak, Micky Hurleynek és Malu Cluster Edwardsnak dolgozott, ő volt a család gyerekeinek a dadája. Amíg Chilében voltak, nem is volt semmi probléma, a pár viszont néhány évvel ezelőtt az USA-ba költözött, ahova magukkal csábították a dadát is, jó fizetést (10 dolláros, kb. 2 ezer forintos) órabért ígértek neki, valamint szállást, fizetett étkezést, szóval egy jó ajánlatot kapott, de a dolgok rosszul sültek el. "Chilében nagyon rendesen viselkedtek. Amikor az USA-ba jöttünk, akkor megváltozott a helyzet. Őszintén, nem gondoltam volna, hogy ilyen előfordulhat, el sem tudtam képzelni" – mondta a dada a New York Postnak.

Távolról sincs vége, olvasson még

Törletlen fenékkel nem lehet tüzet oltani

2012. november 27., 10:29 Módosítva: 2012.11.27 10:29
4

Nemcsak Magyarországon nehéz a tűzoltók dolga, hanem az Egyesült Államokban is hiánycikknek számít több alapvető termék az állomásokon. Detroitban arra panaszkodnak a tűzoltók, hogy többek között nincs elég vécépapír, kéztörlő és szappan a munkahelyükön. Az ok leginkább szervezésinek tűnik elsőre: a CBS Detroit szerint új beszerzési és elosztási rendszert vezettek be a régió tűzoltóságainál, ez okozza a hiányt. A tapasztalatok szerint azonban az átszervezés előtt is fennállt a probléma olyannyira, hogy maguk a tűzoltók vásárolták meg a fenéktörlőt maguknak.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.
Fotó: - / AFP

A helyzet egész Detroitban kelet-magyarországi szintet öltött az utóbbi időkben. A válság tönkrevágta Detroit autóiparát, ami miatt ezrek (ha nem tízezrek) hagyták el az egykor milliós nagyvárost. Emiatt sok tűzoltóságot bezártak, azokat pedig szétlopkodták, főleg fém után kutatva. Eközben a városban 80 ezer elhagyott otthon árválkodik, ezek tűzvédelmét is a maradék tűzoltónak kell elvégeznie. Erre jött a forráshiányos város ötlete, hogy csökkentik a tűzoltók bérét, ami júliusban tüntetésekhez is vezetett.

Munkatársaim kérdezték, nem megalázó-e ez

2012. november 24., 15:17 Módosítva: 2012.11.24 15:17
31

Egy korábbi cikkünkben olvasói levelekből szemléztünk, amelyben a legdurvább, legmegalázóbb kirúgásokról volt szó. Az alábbi levél ehhez a cikkhez érkezett, de túl hosszú volt ahhoz, hogy egy az egyben beillesszük oda, kihagyni pedig nem szerettünk volna belőle. Így itt a Futószalag blogban közöljük a teljes történetét ennek a kirúgásnak, ami érdekes módon a munkavállaló rendes felmondásával kezdődött, és egy munkaügyi vizsgálat kapcsán mérgesedett el az abszurditásig. A levelet ezúton is köszönjük - ha ön is megírná kirúgása történetét, küldjön emailt a Velvet címére!

Távolról sincs vége, olvasson még

Ezért utálom a vevőket - egy frusztrált pénztáros sirámai

2012. november 19., 18:04 Módosítva: 2018.03.30 14:24
89
209 hozzászólás

Cikkünkben, melyben megírtuk, miért utálunk vásárolni, a pénztárosok is kaptak rendesen: a vevőszolgálaton nincs soha senki, a kasszás túl gyorsan dolgozik (vagy túl lassan), mindenképp megkérdi, milyen pontokat gyűjtünk, és még a brokkoli kódját se tudja fejből. Olvasónk, Lilly, frusztrált pénztárosként írta alá levelét, melyben cikkünkre reagál: hallgattassék meg a másik fél is, olvassa el a pénztáros panaszait, akinek napját a vásárlók pokollá teszik, majd mondja el véleményét kommentben! Megérti Lilly sirámait, vagy öntudatos vásárlóként azonnal kirúgatná az olyan pénztárost, aki a nap első vevőjétől félti a váltópénzt?

Távolról sincs vége, olvasson még

Kirúgták a hotelszobában szülő hotelmenedzsert

2012. november 16., 19:03 Módosítva: 2012.11.16 19:03
1

A 42 éves Sara Tan hiába gürcölt állítása szerint heti 100 órát azért, hogy a New York-i Standard Hotel olajozottan működjön, nevetséges okkal kirúgták őt a menedzseri posztból. A maláj származású Tan ugyanis a hotel egyik szobájában szülte meg kisbabáját – írja a CBS New York-i kiadása. Tan még a szülés előtti napokban is dolgozott (orvosai tiltása ellenére is), így nem csoda, ha az egyik hotelszobában hozta világra gyerekét. Egy oldalajtón át vitték ki a mentőautóhoz, ami bevitte a kórházba.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.
Fotó: Stockfresh

Három nappal a szülés után már jelentkezett is dolgozni a munkamániás nő, döbbenten tapasztalta, hogy időközben kirúgták őt. Hamisan azzal vádolta meg a munkáltatója, hogy tárgyakat lopott el az irodájából. Tan nem dőlt a kardjába, 10 millió dolláros diszkriminációs pert indított. Az ügyvédje szerint a szülés mellett az sem tetszhetett a hotelnek, hogy a középkorú, kétszeres anya Tan már nem olyan modellalkat, mint a lányok, akikkel reklámozzák a szállodát.

Obama nyert, a főnök kirúgott 22 embert

2012. november 8., 15:04 Módosítva: 2012.11.08 15:04
0

"A választásoknak következményeik vannak" – mondta a főnök, majd kirúgott 114 alkalmazottjából 22-t a CBS Las vegas-i kiadása szerint. A furcsa kirúgásról a David nevű munkaadó maga beszélt az egyik helyi rádióban (lejjebb meg is hallgathatja). Hosszas kertelés után (hogy ő mennyire tiszteli a titkos és szabad választásokat, illetve alkalmazottait) elmondta, munkatársait már előre tájékoztatta róla, hogy a Barack Obama elnök által keresztülvitt egészségügyi reform bedöntheti vállalkozását. Közölte velük továbbá, hogyha Obamát újraválasztják, kénytelen lesz pár embert kirúgni, hogy maradjon elég pénze a költségekre a jövőben.

 

Magára a "proaktív" szót alkalmazta finoman, ami magyarul azt jelenti, hogy még nincs nagy baj az üzlettel (és lehet, hogy nem is lesz), de ő azért kirúg 22 embert. Érdekesség, hogy alkalmazottai zöme latin-amerikai bevándorló, ők pedig kb. 70 százalékban Obamára szavaztak. Ezt az összefüggést David tagadta. Zárásként borús hangon ezt mondta: "Itt egy cunami érkezik, és ha nem gondolod, hogy ennek a választásnak következményei vannak, csak várd ki!"

A hétfői munkakezdés miatti izgalom vasárnap 16:13-kor kezdődik

MTI
2012. július 8., 11:02 Módosítva: 2012.07.08 11:02
12

A briteknek már vasárnap délután elkezdődik a hétfő, legalábbis a hétfői munkakezdés miatti izgalom.

Egy kétezer főre kiterjedő felmérés szerint a brit felnőttek átlagosan vasárnap 16:13-kor kezdenek aggódni, vagy legalábbis lehangolódni amiatt, hogy hétfőn reggel ismét kezdődik egy munkahét. Tíz százaléknak már vasárnap délelőtt tíztől elrontja hangulatát a hétfő közeledése, 41 százalék pedig bevallotta, hogy vasárnap éjszakánként nyugtalanul, rettegve alszik.

A megkérdezettek csaknem háromnegyede vasárnap általában már el se megy otthonról, 46 százalék pedig még telefonon sem beszél senkivel. Ennek ellenére 44 százalék irigyli kollégái hétvégéit - azaz az irigyeltek között bőven van, aki szintén végig otthon ücsörög. Minden negyedik brit felnőtt - a felmérés kivetítése alapján - a vasárnapot tartja a hét legunalmasabb napjának, mert az házimunkával zsúfolt. 
A szomorú vasárnapos felmérést a Premier Inn szállodalánc végeztette - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Az igazán sziszifuszi munka: széttépett bankjegyek összeillesztése

2012. május 9., 10:41 Módosítva: 2012.05.09 10:41
68

Mondhatni, rá lettek ragasztva a szopórollerre azok a kínai banki alkalmazottak, akiknek ötvenezer jüan értékű – forintban számolva nagyjából egymillió-hétszázezer forintnyi –, darabokra tépett papírpénzt kell összeragasztgatniuk. A Northfoto oldalra felkerült galéria szerint pokolian nehéz feladat, hiszen tizenkét hivatalnoknak hat órájába telt, hogy a cafatokból összeállítson egyetlenegy százjüanos bankjegyet.

A bizarr puzzle egy zavart elméjű asszonynak köszönhető, aki teljesen váratlanul lett rosszul, és ment át totális ámokfutásba egy kínai bankban, amelynek a papírpénzek is áldozatául estek. A pénzt egyébként a saját gyógykezelésének finanszírozására vette ki a nő.

Kirúgták, miután főnökének adta veséjét

2012. április 25., 18:24 Módosítva: 2012.04.25 18:24
28

Beperelné egykori munkaadóját egy Long Island-i nő, mert szerinte csak azért alkalmazták, hogy vesedonorja lehessen a főnökének – írta meg a Gawker hírportál.

Távolról sincs vége, olvasson még

Rossz melók régen: Az Empire State Building tisztítása

mm
2012. április 16., 15:38 Módosítva: 2012.04.16 15:38
2

Manapság is elég félelmetes és veszélyes szakma a felhőkarcoló-tisztítóé, pedig most már egész profi szerkezeteket találtak ki a munka megkönnyítésére. De képzeljék el, milyen lehetett a megépítés után pár évvel lemosni az Empire State Buildinget, amikor még a ma használt technikákat ki sem találták. A munkások az albakok kereteihez rögzítették magukat egy-egy karabínerrel, és ablakról ablakra átcsatolva mosták le a hatalmas épületet, gondosan ügyelve arra, hogy lábaikkal ne koszolják össze a már letisztított részeket. A British Pathé a napokban feltöltött Youtube-ra egy archív felvételt, amin a takarítók munkája látható.

Az Empire State Building volt az egyik első igazán magas felhőkarcoló. Magas épületeket már a XIX. században építettek, de akkor még a tízemeletes épületeket hívták felhőkarcolóknak. Az 1930-as évek elején épített Empire State Building a 101 emeletével akkor a világ legmagasabb épülete volt. Méreteivel csak a Chrysler Building tudott versenyezni a 77 emeletével. Mivel még nem léteztek a mai kifinomult technikák, a felhőkarcolót úgy építették meg, hogy nyithatóak legyenek az ablakai. Ezeken másztak ki a tisztítók, becsatolták magukat a kinti kampókba, és úgy mosták kívülről az ablakot. Ma már a fenti linken látható megoldás az elterjedtebb, hogy fentről engedik le az ablakmosókat egy kosárban, így jóval gyorsabban tudják lemosni a modern felhőkarcolók nagy üvegfelületeit.

Üres könyvet írt a vak író, mert kifogyott a tolla

mm
2012. április 15., 10:32 Módosítva: 2012.04.15 10:32
280

Az 59 éves Trish Vickers kitalálta, hogy könyvet ír, ami nem is lenne szokatlan, de a dorseti nő már hét éve vak a cukorbetegsége miatt. Mindig is nagyon szerette az irodalmat, korábban az anyjának írogatott verseket, hogy szórakoztassa, de csak nemrég határozta el, hogy megírja élete első regényét.

Nem használt sem írógépet, sem számítógépet, hanem tollal írta papírra a regényt egy gumiszalagokból álló sorvezető rendszert használva, hogy ne csússzanak egymásba a leírt sorok. A fia, Simon minden héten felment hozzá, hogy felolvassa neki, amit írt - írja a Dorset Echo.

Távolról sincs vége, olvasson még

Zsír- és trutyigátak kiszedése egy kicsi alagútból

2012. április 14., 18:18 Módosítva: 2012.04.14 18:18
1

András egy húsz évvel ezelőtti történetet írt meg nekünk arról, milyen melókkal kellett a búvárklubjukat is pluszpénzhez juttatni.

"Sportegyesületünk mindenféle munkákból tartotta fenn magát. Így sikerült a világ "legjobb" melóját megcsípni: augusztus közepén, a két hónapja nyári szünetet tartó – akkor még – KÖZGÁZ konyhája szennyvíz-lefolyójának kitisztítását. Ez a vacak olyan 80x80 cm keresztmetszetű bújható alagút volt, néhány helyen felemelhető fedőlapokkal. A konyha és még 1-2 helyiség alatt futott végig, és a lecsorgó, kifröccsenő dolgok felmosását könnyítette meg azzal, hogy a felmosó vizet elvezette. Az évek során a bekerülő zsíros trutyi és egyéb apró hulladékok 4-5 centi magas gátakat alkottak, ezek pedig akadályozták a víz elfolyását. Ezeket a gátakat kellett eltüntetnünk.

A munkát gumicsizmában, a jól ismert sárga vitorlás ruhában és gumikesztyűben végeztük. Be kellett bújni négykézláb (elemlámpa fényénél) az alagútba, és lapáttal vödörbe szedni a "sűrűjét", aztán meg tűzoltófecskendővel átmosni az egészet.

Az a bűz, ami a mosáskor fröcskölő víz felszabadított, elképzelhetetlen. Bár három nap alatt rendbe tettük, a ruhánkból és az orrunkból jó darabig nem távozott a szag. A munkáért kapott pénznek (mint tudjuk) nem volt szaga, és legalább magunknak dolgoztunk, nem egy vállalkozót gazdagítottunk."

A levélíró még annyit elmondott, hogy máskor azért sikerült valamennyivel jobban a sportklub profiljába vágó munkákat találniuk, és nem voltak örökre büdös búvárok.